Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Ausztráliából írok. A lányom februárban lesz hét éves. Idén márciusban költöztönk i ...

Ausztráliából írok. A lányom februárban lesz hét éves. Idén márciusban költöztönk ide miután 1999 októberében volt férjem elköltözött tőlünk. Újra férjhez mentem itt és nagyon boldog vagyok. A lányomnak lett két testvére és azt gondoltam minden rendben van. De az utóbbi időben rendszeresen belázasodik, közel 39 fokos láza lesz pillanatok alatt, de semmilyen betegsége nincs. Orvos nem talál nála semmit. Lehetséges ez idegi alapon?

Válasz

Az orvosi gyakorlatomban többször találkoztam már látszólag megmagyarázhatatlan és indokolatlan lázat produkáló gyermekkel.
Abból kell kiindulni, hogy a láz számos akut gyermekkori betegség első tünete lehet: fertőzések, immunológiai-, hormonális-, anyagcsere-betegségek esetleg egyéb, szisztémás kórképek esetén.
A második alapvető gondolat, hogy ilyen esetekben mindig betegséget kell keresni, és az kizárni. Ebben a gyermek általános állapotán túl, a klinikai vizsgálatok mellett segítségünkre lehetnek a különböző laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok, konzíliumok: fülészet, szemészet stb.
Ugyanakkor a vizsgáló orvosnak lehet olyan érzése is, hogy itt nem egy konkrét szervi betegségről van szó, hanem esetleg pusztán lázról, önmagában. Azt nem úgy fogalmaznám, hogy idegi, vagy inkább psychés alapon lesz a gyermek lázas, hanem esetleg valami psyhés konfliktusát a gyermek úgy reagálja le, hogy valami módon lázat produkál. Ez azonban legtöbbször könnyen kiszűrhető: ott vagyunk mellette, amíg a lázát méri, vagy egyszerre
két lázmérővel mérjük a lázát. Ekkor nincs biztos lehetőség a lázmérő felcsiholására.
De először mondom, szervi irányban kell gondolkodnunk. Ugyanakkor az említettek akár rögtön egy-egy gyanús esetben mindjárt a folyamat elején segítséget nyújthatnak a differenciálásban.
Azonban rögtön azt is leszögezném: ha kiderül, hogy a gyermek önmaga - és mások számára - direkt produkált lázat, azon is erősen elgondolkodnék: miben tudok a gyermek mellék állni az ekként kifejezett konfliktusában.       
Dr. Péter György
Kislányom 4 éves, jó egészségű, jókedvű kisgyerek. Aggaszt azonban, hogy sokszor mondja az ...

Kislányom 4 éves, jó egészségű, jókedvű kisgyerek. Aggaszt azonban, hogy sokszor mondja azt, hogy fáj a hasa. Nem igazán tudom eldönteni, hogy ezt mi okozza. Komoly panaszokat még nem tapasztaltam nála, széklete majdnem minden nap van, habár mivel óvodába jár, ezt nem mindig tudom ellenőrizni. Kérdésem az, érdemes-e a panaszok okát egy hosszadalmas és esetleg fájdalmas vizsgálattal felkutatni, vagy nem? Arra is gondoltam, hogy ez egyrészt lelki eredetű lehet, mivel kudarcok után, esti lefekvés előtt fordul elő leggyakrabban, másrészt esetleg sokszor csak kifogásként mondja. Már előfordult, hogy azt mondta: Anya, holnap fájni fog a hasam, és nem akarok óvodába menni. (Egyébként általában szeret járni, ez nem jelent terhet számára.)

Válasz

A hasi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz a gyermekkorban. Kis iróniával azt is mondhatnám: a hasi fájdalom maga a gyermekgyógyászat.
Csecsemőkorban közvetetten szerzünk tudomást erről a panaszról. Szinte nincs szülő aki ne gondolt volna arra, hogy fáj gyermekének a hasa.
4 éves korban a második korszakban van a gyermek a hasi fájdalmak diagnosztikájának szempontjából. A valódi szervi problémák és a pszichikai tényezők által indukált fájdalmak szétválasztása igen nehéz és kényes feladat. Nehezíti, hogy a két ok összefonódhat. A pszichésen "terhelt" gyermek fájdalom tűrő képessége általában kisebb.
Amikor egy szülő ilyen panaszokkal keres meg minket gyermekorvosokat egy zsúfolt napon, higgye el, elszorul a torkunk, mivel tudjuk, hogy ilyenkor igen részletesen kell felvenni az anamnézist, ami nem kevés idő. Ezzel csak azt szeretném sugallni, hogy komoly és nem komoly esettel állhatunk szembe. Néha szükséges újra és újra kikérdezni a beteget vagy hozzátartozóját. Persze sokszor egyértelmű a diagnózis már akkor, amikor belép a gyermek a rendelőbe. Pl.: sápadt, nyirkos a homloka, görnyedve jár, a ruháján hányásfoltok. Ilyenkor a vakbélgyulladás az első, amit ki kell zárni, vagy egyéb akut hasi kórképet.
Az Önök esetében igen valószínű, hogy nem csak, hogy akut, de egyéb lényeges betegség sem áll a háttérben. A gyermekek érzelmi hangulata igen sokszor a hasfájásban vagy a fejfájásban nyilvánul meg. Ha a panasz már jó ideje (legalább fél éve) fenn áll, de a gyermek fejlődése jó volt és nem emlékeznek komolyabb betegségre a hasfájást megelőző közvetlen időszakban, valószínűsíthető a "kivetített" pszichés fájdalom.
"A gyerekeknek néha még a torkuk is a hasukban fáj." A részletes vizsgálódást a terhességgel kellene kezdenem és fizikális vizsgálat nélkül amúgy sem mernék biztosat mondani. A mai vizsgáló módszerek közül ilyen esetekben mégsem ártana egy vérvételes labor- (vérkép, máj-, vesefunkció, hasnyálmirigy) vizsgálat, no és egy hasi áttekintő ultrahang vizsgálat. Ezeket a lehetőségeket a gyermekorvosuk biztosan helyesen fogja mérlegelni.
Dr. Varga László

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó