Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Azt hallottam, hogy az Egyesült Államokban (igen borsos áron) már végeznek olyan (gén)vi ...

Azt hallottam, hogy az Egyesült Államokban (igen borsos áron) már végeznek olyan (gén)vizsgálatokat, melyekkel kimutatható néhány gyakori rákbetegségre való hajlam. A kérdésem az, hogy Magyarországon létezik-e ilyen, vagy hasonló vizsgálat, és hol lehet erről információt találni, valamint, hogy gyermekkorban lehet-e valamilyen szűrést végezni.

Válasz

A magyar szakirodalomban nincs tudomásom az Ön által említett vizsgálatokról.
Azonban bizonyos betegségekben fejlődési rendellenességek, avagy pl. daganatos betegségek esetén hazánkban is végeznek genetikai vizsgálatot. Gyűlnek a tapasztalatok az egyes genetikai eltéréseknek adott beteggel való kapcsolatáról.
Ami a konkrét kérdést illeti, engedje meg, hogy visszakérdezzek: mit kellene tennünk, ha egy tünetet nem mutató egyénnél genetikai vizsgálattal valami eltérést lehetne kimutatni?
Természetesen ez esetben szükséges lehet(ne) és kell(ene) a még szorosabb orvosi kontroll. De ez csak a dolog egyik vetülete. Azonban az érintettek tudatát hogyan befolyásolná egy ilyen információ? Mikor, meddig, milyen vizsgálatokat kellene az illetőnél végezni?
Vélhetően a betegségek így a daganatok is több tényező által, meglehetősen összetett kölcsönhatások következtében alakulnak ki, ebben az esetleg meglevő genetikai adottságokon túl szerzett, környezeti tényezők is szerepet játszanak.
Tehát ezen vizsgálatokat (próbálkozásokat) kritikával és óvatos tartózkodással kell egyelőre még fogadnunk.
Természetesen, szeretném annak még a látszatát is elkerülni, hogy tagadnám bizonyos betegségek már jól tisztázott genetikai eltérésekkel való kapcsolatát. Ugyancsak ismert, hogy egyes betegségekben, vagy a betegségben érintett (kóros) sejtekben valóban ki lehet mutatni genetikai zavarokat. Azonban véleményem az, hogy az orvostudomány, az egészségügyi kultúra még nem áll azon a szinten, hogy a dolgokat megfordítsuk.
Dr. Péter György



X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó