Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Tíz hónapos a kislányom. Karácsony előtt figyelmeztetett a gyerekorvos, hogy sárga a bő ...

Tíz hónapos a kislányom. Karácsony előtt figyelmeztetett a gyerekorvos, hogy sárga a bőre, kapjon kevesebb sütőtököt, céklát, sárgarépát, amelyek addig valóban a kedvenc ételei voltak. Karácsony óta szinte egyáltalán nem kapja a fenti ételeket, a sárgaság viszont nem múlt el. Február elején az orvos vér- és vizeletvizsgálatot csináltatott, ami nem mutatott semmi kórosat, a gyerek jó kedvű, élénk szépen fejlődik, de még mindig sárga. Lehet ez valami betegség, vagy egyszerűen neki ilyen a bőre? Férjemmel mindketten világos bőrűek vagyunk, az apai nagypapa viszont barna bőrű. Nem szeretném a picit fölösleges vizsgálatoknak kitenni, viszont nyugtalanít a kérdés.

Válasz

Valóban, ismeretes az a csecsemőkori állapot, melyben a gyermek "sárgasága" az étrendjével függhet össze. Ez esetben azonban a sárgaság elhelyezkedése típusos: főleg a tenyér és talpak, kevésbé a törzs bőre - valamint megkímélt a szem.
A "kórosnak" tekinthető sárgaság ezzel szemben inkább a szemen illetve a törzs bőrén jelentkezik, ennek pedig többféle oka lehet, amelyek részletes kivizsgálást igényelnek.
A rendelkezésre álló labor vizsgálatok az esetek döntő többségében egyértelműen eldöntik, hogy kell- e betegségre gondolni vagy sem.
Az egyszerű vizeletvizsgálatból is sok következtetést lehet levonni. Azonban mivel pontosan nem írták le, milyen vizsgálatokat végeztek, nem tudok egyértelmű véleményt nyilvánítani. Legjobb, ha megkérdezik a vizsgálatot kérő és a gyermeket ellátó orvost.
Azt, hogy mit tekintünk fölösleges vizsgálatnak, most nehéz lenne átbeszélni. Azt gondolom, ha probléma merült fel, a vizsgálatot/vizsgálatokat az orvosnak kell kérni, és neki kell vélelmezni. Természetesen, a szülőt is fel kell világosítani, és "be kell avatni" a kivizsgálás menetébe, de nem a szülő elsődleges dolga annak eldöntése, hogy milyen vizsgálatnak teszi ki a gyermekét.

Dr. Péter György
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó