Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam 8 hónapos és körülbelül 5 hónapos koráig semmi gondunk nem volt vele. Akkor kezde ...

Kisfiam 8 hónapos és körülbelül 5 hónapos koráig semmi gondunk nem volt vele. Akkor kezdett nagyon sírós lenni és az egész napunk arról szólt hogy böfiztettük. Éjszaka is felébredt sokszor egy órát is sírt , és mindig éreztem benne a levegőt, mintha a bordái között lenne. Nagy figyelemeltereléssel és kínlódással böfizett egyet akkor 5 percig megszűnt a visítás (mert ezt már nem lehet sírásnak nevezni) és kezdődött minden elölről. Már akkor orvoshoz vittem és most jutottunk el odáig hogy nemsokára időpontunk van a gasztróenterológiára. Ez a sírás olyan méreteket öltött hogy egész nap semmit nem aludt és ölbe is sírt de talán egy kicsit halkabban. Mostanra már teljesen kivagyok.
Volt egy csomó székletmintája meg ilyen "törlések" ami nélkül nem mehettünk a gasztróenterológiára és mindenik negatív lett. Mivel hogy láttam hogy nem jutunk egyről a kettőre a nagy fiam 2 és fél éves és még tőle maradt meg valami por amit saját felelősségre beadtam neki. Pontosabban Galantase por amitől minden panaszunk megszűnt ismét olyan lett mint hajdanán egyedül játszott elaludt szóval nem is hittem. A gyermekorvosunknak nem mertem elmondani, a családorvossal akartam még ilyen por felíratni (miután megkérdeztem hogy káros lehet-e )amit szimpatikusan kivontak a forgalomból. Azt mondták a tejporba van benne. Nekem még van tejem és látom a szomorú jövőmet hogy el kell apasszam.
Körülbelül egy hete napi 3-szor szoptatom, előtte négyszer tettem, de nagyon igényli még a főzelék mellett is. Ez a sírós állapota még a gyümölcsök és főzelékek bevezetése előtt kezdődött. Most délelőtt gyümölcsöt kap délben főzeléket és szopik, délután főzeléket csak, és hajnalban és este szopik. A főzelékek közül semmire se viselkedett még rosszabbul mint előtte.
A szép állapotunk (amíg a volt a por) sajnos csak két hétig tartott. Most még jobban sajnálom a gyereket tudva, hogy esetleg lenne megoldás de nincs akivel konzultálni.

Válasz

Kisfiának nagy valószínűséggel emésztési zavara van, egyrészt tejcukor emésztési zavara, másrészt azonban a baba gyomorürülési zavara sem kizárt. A tejcukor emésztési zavarra utal az, hogy az említett por szinte megszüntette a panaszokat, ill. hogy az ultrahangos vizsgálaton a bél nagyfokú meteorizmusa (gázossága) látszott. Hogy ez a cukoremésztési zavar örökletes adottság- e, (erre utal a testvér ilyen jellegű problémája is) vagy valamilyen egyéb ok miatt alakult ki, az kiderítendő. Kisbabája gasztroenterológiai kivizsgálása tehát feltétlenül indokolt, addig azonban a tej elapasztásán és egyéb táplákozásbeli változtatásokon ne gondolkozzon, bízza ezt a szakorvosra. Helyette vezessen étrendi naplót, amelyben jelöli a hasfájások idejét és időtartamát is.
Dr. Gömöri ÁgnesA kisfiam három hónapos, kizárólag szopik, szerencsére jóval több tejem van, mint amit ig ...

A kisfiam három hónapos, kizárólag szopik, szerencsére jóval több tejem van, mint amit igényel. Az utóbbi 2-3 hétben a szopizással vannak komoly gondjaink. Elkezd nagyon mohón szopni, kb. 1-2 perc, aztán ordítás. Ha nyugtatgatjuk, kb fél óra után még hajlandó egy nagyon keveset enni. 70-90 gr-ot szopik általában, ami már kevés, hiszen négy napja egyáltalán nem gyarapodik. Arra gondoltunk, hátha valami érzelmi feszültség miatt nem akar szopni, így az apja cumisüvegből próbálta etetni, az eredmény még silányabb: 30-50 gr, aztán ordítás. Gyerekorvosnál is jártunk, aki tejcukor-érzékenységre gyanakodott, felírta a lactase nevű rágótablettát, ami nagyon kis javulást eredményezett.

Válasz

Kisfiuknak valószínűleg a hasa fáj. Az erős görcsök a hasfájós babáknál gyakran már a szopás közben jelentkeznek az első kortyok lenyelése után, sokszor szinte hallja is a szülő a bélmozgásokat. A baba sokszor ilyenkor abbahagyja a szopást, sírni, rugdalózni kezd. A hasfájás az élet első 3 hónapjában gyakori. Ennek oka az, hogy az emésztőenzimek, többek között a tejcukoremésztő enzim mennyisége is kevesebb még a bélben, mint amennyire szükség lenne. Ez utóbbi mennyisége pl. a 6. hónapban válik mérhetővé. Először is az enzimpótlás (rágótabletta) mellett, ill. helyette megkeresném azt a görcsoldót, amelyik leginkább mérsékli a panaszokat, ezekből 2 hónapos kortól már van választék. Egyelőre nem javasolnék kivizsgálást, csak abban az esetben, ha ennek hatására sem emelkedik a szopott mennyiség, ill. nem gyarapszik megfelelően a baba. A csecsemő számára a legjobb táplálék az anyatej, csak nagyon speciális esetekben, viszonylag ritkán - anya betegsége, gyógyszerszedése, bizonyos anyagcsere betegségek stb. - tiltjuk el a babát az anyatejtől.
Dr. Gömöri Ágnes
Kata, a lányom 8 hetes. Napközben sokat sír, szinte vígasztalhatatlan. Ha nagy nehezen s ...

Kata, a lányom 8 hetes. Napközben sokat sír, szinte vígasztalhatatlan. Ha nagy nehezen sikerül elaltatni, akkor is nagyon nyugtalanul alszik, könnyen felébred. Sajnos nem tudunk itthon tölteni egy délelőttöt sem emiatt. Ha sétálok, vagy autózok vele könnyen elalszik, ilyenkor képes 3-4 órát is pihenni. Az éjszakánként legalább 5-6 esetleg 7 órát is alszik egyhuzamban, ha felkel enni utána könnyen elalszik. 
Nem szeretném minden nap az utcákat róni ahhoz, hogy tudjon pihenni. Sem a cumi, sem a ringatás, dúdolás, zenélő forgó az ágy felett ...semmilyen ajánlott és gyakran alkalmazott módszer nem válik be, csak a szoptatás. A sírással tartja magát ébren.
Hogyan lehetne napközben könnyen elaltatni úgy, hogy ne legyen állandóan a kezemben, vagy a babakocsiban? Mennyiben befolyásolja viselkedését az, hogy császárral született? Mi a véleményük a "felkapatásról"?

Válasz

Nem tartom valószínűnek, hogy kisbabája nyugtalanságát a császármetszéssel születés okozza, habár keveset tudunk arról, hogy a szülési stressz milyen hatással van a csecsemőkre. Olyan esetben, amikor a baba jól gyarapszik (átlagosan hetente 20 dkg), a széklete rendben van, nem beteg, igenis azt tanácsoljuk, hogy a csecsemőt szoktassák az ágyába. Ha felmerül, hogy sírásait hasfájás okozza - ami az első 3 hónapban gyakori - érdemes azt megfelelő puffadáscsökkentő, görcsoldó folyadékkal enyhíteni. Minél tovább sétálnak ölben a babával, ill. autóznak órákat vele, annál nehezebb lesz a picivel elfogadtatni az ágyát, ill. azt, hogy egyedül is nézegessen, később játsszon. Tehát a "felkapatás" kialakul. A szoptatási időközökben is érdemes betartani bizonyos ritmust. Ahhoz a baba szépen, lassan hozzászokik. Érdemes tehát nagy türelemmel bírni a sírdogálást, miután ellenőrizték, annak nincs-e valami konkrét oka. 
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 3 hónapos, és egyre "anyásabb". Igaz, főként én foglalkozom vele, mer ...

Kislányom 3 hónapos, és egyre "anyásabb". Igaz, főként én foglalkozom vele, mert férjem külföldön dolgozik, a nagyszülők pedig idősek, betegesek. Most már ott tartunk, hogy babakocsiban sem hajlandó utazni, állandóan üvölt, csak kenguruban lehet vele közlekedni. Keveset alszik és elvárja, hogy ébrenlétei alatt egy percre se legyen egyedül, lehetőleg pedig karomban tartsam. Rendkívül kimerítő, és hiába olvastam, hogy egy ilyen kicsi csecsemőt, úgymond nem lehet elkényeztetni, attól tartok, ez már bekövetkezett.
Az állandó sírás, és bukás mellett a másik probléma, hogy rendkívül zaklatottan szopik a baba és sokszor szopás közben is üvölt. Az orvosok tanácstalanok, mert szervi eltérést sem a vizsgálatok, sem az ultrahang szűrés nem mutatott, hasfájósságot pedig ezek előtt a hangos és zaklatott szopások előtt is tapasztaltunk.

Válasz

A szakemberek és sok babaápolási szakkönyv állítja, hogy a babát már a hazaérkezés után érdemes szoktatni egy saját maga és a család számára is megfelelő napi ritmushoz. Minél később próbáljuk ezt elkezdeni, az annál keservesebb. Régen is létezett egy mondás: a csecsemőt már a pólyában el kell kezdeni nevelni. Úgy tűnik, kisbabájának máris sikerült kiharcolnia az állandó ölben levést. Gondoljon arra, hogy ahhoz, hogy elegendő anyatej legyen, Önnek pihennie, aludnia, nyugodtan étkeznie kell. Később a baba ételét is el kell készítenie, nem beszélve a rendezett környezet megteremtéséről, hiszen leveléből kiderül, mindez Önre vár. Talán mégsem késő elkezdeni a baba ágyba, babakocsiba szoktatását. Még akkor is elkezdeném, ha ez ellen Ő hevesen tiltakozik. Sétáljanak minél többet, és akkor csakis a babakocsiban legyen a kicsi. Ha otthon vannak, válasszon ki egy időszakot, amikor 2 szoptatás között csak vele foglalkozik (általában a délutánt, a fürdetés előtti időt választják a családok), ezen kívül azonban lehetőleg csak a szoptatás körüli időben legyen kézben a kislány. Természetesen, ha nagyon sír, menjen oda hozzá, fordítsa meg, nézze meg, nincs-e valami oka a sírásnak. 
A  sírásnak, már ha ez a szopás közben is jelentkezik, hasfájás is lehet az oka, még akkor is, ha az elvégzett vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak. Szerencsére az élet első hónapjában észlelt hasfájások túlnyomó többsége átmeneti, vizsgálattal kimutatható oka nincs. A nagyon hasfájós babáknál a görcsök már a szopás közben is jelentkezhetnek, ilyenkor abbahagyják a szopást, rángatják a fejüket, összegörnyednek, sírnak. Célszerű lenne kipróbálni görcsoldókat, amennyiben már használnak ilyet, próbáljanak ki újabbat. Bő a választék, tanácsot orvosuktól, vagy a patikában kérjenek.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam lassan betölti a 16. hónapot. Problémánk a következő. kb. 5 hónapos volt amikor e ...

Kisfiam lassan betölti a 16. hónapot. Problémánk a következő. kb. 5 hónapos volt amikor egyszer csak elkezdett sírni szinte teljesen elkékült és nem vett levegőt elég hosszú ideig. Ezt volt úgy hogy többször is megcsinálta egy nap anélkül , hogy valami különös dolog történt volna. Sokszor az egyik percről a másikra történt. Akkor a gyermekorvosunk elküldött kivizsgálásra de ott semmi különöset nem állapítottak meg.  Balázs azóta ezt a lilulós sírást mai napig nem hagyta abba. Voltunk már másik gyerekorvosnál azt mondta , hogy "hiszti". Elég hasfájós volt úgy 9 hónapos koráig és azt figyeltem meg hogy tényleg gyakrabban fordul olyankor elő ha fáj a hasa. Meg amikor a foga jön is sűrűbben fordulnak elő ezek a  lilulós sírások. A gyerekorvos és a védőnő tanácsára próbáltuk kizökkenteni a sírás alatt , de nem nagyon sikerült. Javasolták a pohár vizet , de mire elérünk a fürdőszobáig általában már fellélegzik. Az egyik orvos megnyugtatott hogy a természetes reflex miatt előbb utóbb úgyis vesz levegőt nagy baj nem történhet. Azért, ha bárhol előfordul ez az esemény szinte mindenki frászt kap - főleg ha nem tudja miről van szó. Balázs ugyan 35 hétre született 2,96 kg volt a súlya. Szerencsére nem került inkubátorba, de lehet , hogy nem elég érett a tüdeje és emiatt csinálja? Ki fogja ezt nőni, mert nem szeretném ha később fegyverként használná!? Érheti őt emiatt valami károsodás? Egyáltalán miért csinálja ezt? Balázst a mai napig szoptatom , de gondolom ezzel kapcsolatban nem sok összefüggés lehet.

Válasz

A kisfiánál előforduló állapotot régebben un. affektív apnoénak nevezték. Nagyobb csecsemőknél és kisdedkorban észlelhető, tehát 6 hónapostól 4 éves korig. Ez egy eszköz a környezet feletti uralom megszerzésére, mely akkor kezd kialakulni, amikor a kicsi  el akar érni dolgokat, helyzeteket, babusgatást, de nincs meg hozzá a szükséges motoros készsége( járás, beszéd), ereje, gyakorlata, ismerete. Tehát hevesen, látványosan kifejezi haragját, csalódottságát a környezete felé. Természetesen, ha valamilyen testi baj még fokozza a rossz közérzetét (hasfájás, fogzás), nyilván még türelmetlenebb. A légzésvisszatartás ijesztő látvány, elkéküléssel , megfeszüléssel járhat, de ritkán jut el eszméletvesztésig. Ha ez bekövetkezik, még un. rángógörcs is jelentkezhet. Semmi köze tehát ennek a dolognak a légzőrendszer, a tüdők állapotához. Amennyiben ez gyakran ismétlődik, természetesen gyermekgyógyászati, neurológiai kivizsgálás szükséges, ahogy ez Önöknél is megtörtént. Ha ez eredmények negatívak, teendőjük a következő: lehetőleg ne reagáljanak a zsaroló magatartásformára, csak akkor avatkozzanak be, ha már szükséges, határozottan zökkentsék ki ebből az állapotból a gyermeket, ha elkerülhetetlen, alkalmazzanak erős ingert, ráfújást, akár hideg vizet. Sokszor fordul elő, hogy a gyermek, látva az előkészületeket, már elkezd levegőt venni. Önöknél is bekövetkezik ez már a fürdőszoba előtt. Ha okosan, jól kezelik ezt a helyzetet, tehát az Önök szülői aggodalma miatti engedékenység ezt nem erősíti meg, ez el fog maradni, meg fog szűnni. Késői károsodást ez nem okoz, táplálkozással tehát nincs összefüggésben.
Dr. Gömöri Ágnes

Egy hónapos  kislányom nagyon érzékeny a frontokra, ezt mikor növi ki?
...

Egy hónapos  kislányom nagyon érzékeny a frontokra, ezt mikor növi ki?

Válasz

A frontérzékenység gyakran tapasztalható az egész csecsemőkor ideje alatt, de sokszor még egy-két éves korban is. Ez nem kóros, csak kellemetlen, maximum 2-3 napig tart. A legtöbb és leghevesebb panaszt az erősen szeles napokon tapasztalhatjuk. A panaszok: nyugtalanság, sírás, alvászavar, székletváltozás, étvágyváltozás, esetleg hasfájás. Jobb esetben aluszékonyság, bár ekkor az etetés ritmusának tartása okozhat gondot.
Dr. Gömöri Ágnes2 és fél hónapos kisfiunk van. Erős, egészséges, kiegyensúlyozott kisbaba. Egyedül a ...

2 és fél hónapos kisfiunk van. Erős, egészséges, kiegyensúlyozott kisbaba. Egyedül a fürdéssel van gond, körülbelül 5 napja, amint beleér a lába a vízbe elkezd sírni (inkább üvölteni), amikor kivesszük a vízből a sírást mintha elvágták volna. Próbálkoztunk hidegebb, melegebb, kevesebb mennyiségű vízzel . Mindhiába. Az édesapjával ketten fürdetjük, ő fogja, én pedig mosdatom. Körülbelül 3 héttel ezelőtt ügyetlenkedtünk és véletlenül belekortyolt a fürdetővízbe, borzasztó sírás lett belőle. De nem hinném, hogy így 3 héttel később ez lenne a probléma ?!

Válasz

Egészen biztosan valamilyen átélt kellemetlen élmény váltja ki ezt a fürdetéskor észlelt heves tiltakozást. Ez lehetett egy megbillenés, a légutak pillanatnyi víz alá kerülése / amint arról Önök is beszámoltak , a víz nem megfelelő hőmérséklete, a víz fülbe, szembe kerülése, a f ej mosása , vagy valami olyan apróság amit Önök észre sem vettek, viszont a baba esetleg több elszenvedett kellemetlenség után szinte fél a fürdéstől. Ez biztosan el fog múlni, hiszen  előbb-utóbb inkább nehéz a kicsiket kicsalogatni a vízből Akár azt is megpróbálhatják átmenetileg, hogy 2-3 napig a hajatok gondos tisztogatása után csak mosdókesztyűvel mossák le Őt. Utána újra és újra próbálják meg a babát kevés vízbe tenni.
Dr. Gömöri Ágnes

17 hónaposak lassan az ikerlányaim, szerencsére viszonylag jól boldogultunk a szopizással. ...

17 hónaposak lassan az ikerlányaim, szerencsére viszonylag jól boldogultunk a szopizással. Nagyjából igény szerint szoptattam mindkettőt, néha ez hosszas cicin lógást is jelentett az elalvás érdekében. Most is az alvásprobléma miatt írok. Éjszaka mindig egyszerűbb volt megszoptatni őket,  amikor felsírtak, mint bármi mással próbálkozni, általában szépen elaludtak a szopizással, és vissza is lehetett tenni őket az ágyba. Nyár végén, ősz elején (1 éves koruk körül)szépen működött, hogy Hanna általában max egyszer,  Juli meg max kétszer kelt fel. Aztán késői fogzásnak indultak (addig csak 2-2 volt), és felborult teljesen a rend. Hannával nincs gond, ő sokszor átalussza az éjszakát, és továbbra is max egyszer szopik éjszaka. Juli viszont most már a jó éjszakákon ébred 4-szer 5-ször. Éjfél előtt általában elég visszaringatni (ilyenkor a papát is elfogadja), de utána iszonyú balhét csap, és csak a cicivel alszik vissza. Általában, ha felébred rendesen, akkor már nem sír, csak amíg nem tér magához, illetve amikor újra elaludni próbál. Volt már, hogy próbálkoztunk, hogy játszottunk vele, és el is volt egy darabig, de aztán persze fáradt és akkor újra a ciciért sír. Az a gond, hogy a rossz éjszakákon még ennél is többször ébred, ilyenkor persze már köztünk alszik, és hajnalban már a szopi sem igazán jó neki, mert az zavarja, hogy akkor már egy csepp tejem sincs, ha egész éjszaka rajtam lógott. Valamikor jobbra balra mocorog és úgy sír, de sokszor már mielőtt elkezdene sírni, felül az ágyban. Valamit  most már tennünk kell, mert kinőtt mind a 8 első foga, eddig erre vártunk, hátha az a gond és majd csak jobb lesz. ( persze jöhetnek a hátsók is, azt nem tudom) Napközben egyébként kiegyensúlyozott, a reggeli szopi után, már csak délután kapnak, meg este, de ezzel ki is egyeztek. Imádja amúgy a tejterméket, nem akartam még tehéntejet adni, de kinézi a bögrénkből. Éjszaka nem fogadja el a vizet (nappal mindig azt iszik), csak amikor sokáig ébren van. Tejet nem akarnék neki éjszaka adni, mert félek, hogy az megint problémás lesz. Még annyi, hogy a tesójának annyival könnyebb a dolga, hogy szopja az ujját, Julinak, meg se ujjacska, se cumi (nem kellett neki). Most megpróbálkozunk, azzal, hogy az esti elalvást, elválasszuk az esti szopitól, hogy a saját ágyukban aludjanak el (persze nem magukra hagyva bőgve, de azért némi tiltakozásnak teret engedve), hátha hogyha ott ébred ahol elaludt, akkor néha legalább visszaalszik. Tudsz-e valamit javasolni? Persze lehet, hogy így elégíti ki a komfort szopási igényét, de ezen most már akkor is változtatni kell, mert a férjem már teljesen ki van, én kicsit türelmesebb vagyok, meg optimistább, de a helyzet az elmúlt három hónapban folyamatosan romlott, és gondolom azért Julinak sem jó ez, legalábbis a rosszabb éjszakák. Elválasztani egyébként még nem akarnám őket. Még annyit, hogy délután kint alszanak el, vagy a téli kertben - de ott is nyitott ajtónál, tehát hidegben, a babakocsit kell egy kicsit tologatni, meg éneklek nekik, de nagyon hamar elalszanak. Ha megébrednek akkor sem kell mindig menni hozzájuk, és Juli nagyon sokszor szép csendben mosolygósan ébred.

Válasz

Szerintem semmiképpen nem kell arra hajtani, hogy teljesen felébredjen a baba, tehát, jobb, ha nem játszol vele éjjel. Akkor ezt fogja megszokni, és emiatt ébred fel.  Ha átszoktatod tejecskére, akkor meg amiatt ébreszti fel magát. Bár: ha pohárból kínálod, akkor ez kevésbé valószínű. A legjobb, amit már készültök is csinálni: megpróbálni az egyedül alvásra szoktatni őket. Egy kis simogatás, éneklés, puha játékok. Tudom, hogy az első hét rettentő nehéz, még sokkal jobban igénybe veszi az embert testileg-lelkileg, mint a non-stop szoptatás. Mégis hatékony szokott lenni. Éjszakára amúgy nyugodtan csinálhatsz hideget a szobájukban: egy jó hálózsákban nem fáznak meg. Nagyon sok baba szeret hidegben aludni.
Remélem, átvészelitek ezt a nehéz időszakot.

Sződy JuditX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó