Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Egyéves kisfiamat naponta fürdetjük gyógyszertári fürdetőkrémmel. Semmilyen bőrápoló t ...

Egyéves kisfiamat naponta fürdetjük gyógyszertári fürdetőkrémmel. Semmilyen bőrápoló terméket nem használunk rajta, a gyógyszertári popsikenőcsöt és a fenti fürdetőt kivéve. Bőre az arcán és a lábán ennek ellenére száraz. Mivel lehet ezt megszüntetni?

Válasz

A bőr szárazsága ezekben a hónapokban csecsemő- és kisgyermekkorban szinte általános probléma. A téli időszakban a bőr kevesebb faggyút termel, így a tél végére a legtöbb baba bőre, ( amelynek lipidrétege amúgy is vékonyka) még szárazabb tapintásúvá, fürdés után akár piros foltossá is válhat. Az arcon lévő száraz foltokat még a nap is megsüti ilyenkor, így azok még jobban látszanak. Tehát a kisgyermekek, csecsemők bőrére ebben az időszakban fürdetés előtt lehetőleg csak fürdető kenőcsöt (gyógyszertári) kenjünk, akár kissé masszírozzuk is azt bele. Ha ezt a kicsi nehezen tűri, meg lehet próbálni gyógyszertárban kapható olajos-hidratáló fürdetőket is. Ha ennek ellenére sem javul a bőr állapota, szükség van fürdés után (esetleg reggel is) használandó testápolóra is. Ilyen kapható a gyógyszertárakban is (illatmenteset kérjenek), ill. meg lehet próbálni a csecsemőknek ajánlott gyári készítményeket is. Május vége-június körül ezek az elváltozások a fény hatására fokozatosan megszűnnek. Ha a helyzet a gondos ápolás ellenére sem változik, vagy romlik, felmerülhet akár induló ekcéma is, tehát ekkor a kisgyermeket ajánlatos bőrgyógyásznak megmutatni.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam (5 éves) veleszületett ichthyosis vulgarisban szenved. (Édesapám volt ilyen bőrbe ...

Kisfiam (5 éves) veleszületett ichthyosis vulgarisban szenved. (Édesapám volt ilyen bőrbeteg). Bár nem súlyos a bőrszárazsága, naponta többször is be kell kenni, hogy ne viszkessen neki, illetve hogy ne legyen "smirgli", viszont nem mindegy, hogy mivel. Hallottam egy olyan krémről, ami -rendszeres használatával - rendbe jön a bőre, s nem is annyira zsíros. Kérdésem lenne, hogy ez így van-e, vagyis tényleg létezik más krém is bőre problémájára, ami jobban szépítené az ichthyosisos bőrfelületet?

Válasz

Az ichthyosis vulgaris örökletes, az élet 3. hónapja után jelentkező betegség. A bőr száraz, a testen apró pikkelyszerű, korpaszerű hámlás látható. Ez a lábszárakon kifejezettebb. A tenyér és a talp bőre száraz, redős. A hajlatokat kevésbé érinti. A bőr csökkent védekező képessége miatt gyakrabban fordul elő a betegeknél helyi allergiás reakció, közöttük gyakoribb az ekzema, a köröm, haj és fog rendellenesség. A bőrt mikroszkóppal vizsgálva, annak hiányzik egy bizonyos rétege, emiatt az bizonyos anyagot nem, vagy alig képez. Sajnos oki terápiája a betegségnek napjainkban még nem ismert. A tüneti kezelés alapelve a vízveszteség csökkentése, a szaruréteg hidrálása, a bőr puhítása, a hámlás és a viszketés mérséklése. Tehát hidratálunk, puhítunk, zsírzunk és hámlasztunk. A bőrgyógyász a kenőcsöt a bőr aktuális állapotának megfelelően készítteti el ,amely természetesen változik. Függ ez az évszaktól, a beteg korától, életmódváltozástól stb. Így tehát egy betegnél is változtatni kell időről időre a kenőcsöt, annak hidratáló, zsírzó, hámlasztó, puhító arányát. Emellett ajánlják a bőrgyógyászok az un fürdő gyógy kozmetikumokat ( gyógyszertár). Ezeknek is olajos változatait. Ezek nem olcsóak, de rendszerint csökkentik a napi kenőcsmennyiséget. Sajnos tehát "csodakenőcs" nincs még, ez a bőr nem tud meggyógyulni, ezt folyamatosan  karban kell tartani. Talán még kisfia életében az oki terápiát is felfedezik. Beszéljék meg bőrgyógyászukkal az esetleges kenőcsváltást, nem biztos, hogy feltétlenül szükséges a zsíros jellegű kenőcs folyamatos használata.
Dr. Gömöri ÁgnesFiam a zárójelentés szerint a 39. héten született. Bőre azonban nagyon száraz volt. Err ...

Fiam a zárójelentés szerint a 39. héten született. Bőre azonban nagyon száraz volt. Erre a kórházban is azt mondták és itthon is a körzeti doktor néni azt mondta, hogy biztos túlhordtam, azért hámlik, majd rendbe jön. Fürdető krémmel fürösztjük, kaptunk gyógyszertári testápolót, nem használok semmilyen gyári terméket, baba mosóporral mosok és nem használok öblítőt. A fiam 5 hetes, a bőre mégsem javult, ezért elmentem bőrgyógyászatra. Ott egy olyan papírt kaptunk, hogy a gyereknek Ichthyosisa van, de semmit nem mondtak arról, hogy ez mit jelent, mik a kilátások, mitől van. Itthon próbáltam utána nézni a dolognak, de csak annyit tudtam meg, hogy nem lehet gyógyítani, örökké tart és mindenféle számomra rémisztő belsőszervi problémával is járhat. Ez nagyon elkeserít és megrémít. Nem tudom, hogy ténylegesen mit remélhetek. A gyereknek időnként remeg az alsó ajka, állkapcsa, nyelve. Szopás közben, után. Ez miért van? Lehet, hogy a bőrproblémával van ez is összefüggésben? A doktor néni azt mondta, hogy biztos fázik, de most már biztos vagyok benne, hogy nem attól van.

Válasz

Az ichtiozis örökletes, veleszületett betegség, a hámlással járó elszarusodási zavarok formája. Az elnevezés több különböző öröklődésmenetű betegséget foglal magába. Ezek a súlyossági fok és a társuló betegségek szempontjából eltérőek. Természetesen ettől függenek a terápiás lehetőségek, a prognózis is. Célszerű tehát megfelelően felszerelt intézetben genetikai, szövettani és az egész szervezetre kiterjedő szűrővizsgálatok elvégzése. Ezután minden bizonnyal megkapják kérdéseikre a választ - kisfiuk betegsége melyik csoportba tartozik. A kezelési elvek általában azonosak: a szaruréteget, bőrt hidratálni kell, lehetőleg minimálisra kell csökkenteni a vízveszteséget, a bőrt óvni kell a kiszáradástól, puhítani kell. Sok esetben viszketéscsillapításra is szükség van. Sajnos létezik olyan betegségforma is, ahol ezek alig eredményesek. Reméljük, kisfiánál a betegség enyhébb formája áll fenn, erre utal, hogy újszülöttkorban inkább túlhordásból adódó hámlásnak imponált bőrelváltozása. Feltétlenül és mihamarabb keressenek fel gyermek-bőrgyógyászati szakrendelést (intézeti háttérrel rendelkezőt!).
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom most 16 hónapos. Nagyon szeret homokozni, futkározni.... a szabadban. Sajnos atópi ...

Kislányom most 16 hónapos. Nagyon szeret homokozni, futkározni.... a szabadban. Sajnos atópiás bőrrel született, 1 éves koráig erős ekcémája volt. Most elég szép a bőre, de még mindig érzékeny. Szeretném megkérdezni, hogy milyen naptejet vagy krémet ajánlanak egy ilyen bőrű gyereknek.

Válasz

Az ekcémás bőr szereti a fényt, tehát nyáron szebb, a betegek panaszai csökkennek. Azonban az ő bőrüknek is szüksége van a fényvédelemre. Mivel bőrük érzékenyebb, a rá felvitt anyagok kiválthatják, súlyosbíthatják tüneteiket, ezért csak un. hypoallergén készítmények ajánlhatók. Kisgyermeknél különösen nyár elején érdemes, a legmagasabb faktorszámú készítményt választani. Előfordul, hogy a készítmény tüneteket okoz (kipirulás, apró kiütések, viszketés), akkor váltani kell. Babanapozókban ma már nagy a választék. Talán fontos még arra is külön figyelmet fordítani, hogy az ekcémás betegek bőre száraz. A napsugárzás, a szél ezt fokozza, így napon tartózkodás után a bőrt a bőrgyógyász által ajánlott kenőccsel ápolni kell. Fürdetéskor csak a megfelelő fürdetőszert szabad használni.
Dr. Gömöri ÁgnesKislányom 15 hónapos, enyhe ekcémája van ami hol elmúlik , hol előjön. Nagyon száraz a ...

Kislányom 15 hónapos, enyhe ekcémája van ami hol elmúlik , hol előjön. Nagyon száraz a bőre és babatestápolók csak rontanak a helyzeten. Szeretném megtudni van-e valami speciális (nem gyógyszer tartalmú) krém, mindennapos használatra. Az ekcémás területre szteroidos krémet kaptunk, úgy hallottam ez nagyon erős. Igaz ez? Váltani lehetne gyengébbre? Kézmosáshoz szappan helyet mit használjunk?

Válasz

Az ekcémás betegnek, legyen az gyermek, vagy felnőtt, alapvetően elég száraz a bőre, tehát igényli főleg ősztől tavaszig az állandó ápolást. Erre a gyári testápolók többnyire alkalmatlanok. Ezek sajnos tartalmaznak illatanyagokat, stabilizáló és konzerválószereket, ami még ronthat is a bőr állapotán. Létezik a gyógyszertárakban egy Cremor ad aquosum nevű készítmény, ami az ilyen bőröket szépen ápolja. Amennyiben ez nem elegendő, a bőrgyógyászok írnak fel csak testápolásra - és nem az ekcémás foltokra, hanem az egész testre - való kenőcsöt. Ezek a kisgyermekek csak ún. fürdetőkenőccsel mosakodhatnak, ill. kézmosásra is érdemes azt használni. Ez a gyógyszertárakban akár vénymentesen is kapható. Ma már a bőrgyógyászok indokolatlannak tartják az ún. "szteroidfóbiát". Az ekcémás területek gyulladt bőrére ui. sok esetben ezt kell használnunk. A ma használható szteroidok már jóval kevesebb mellékhatást okoznak, némelyik szinte minimális mellékhatással bír, ill. ezeket a szakember gyermekeknél megfelelő hígításban rendeli (kevert kenőcs). A rendelt kenőcsöt, megfelelő ideig, bőrgyógyászati kontroll mellett, nyugodtan használhatják.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 20 hónapos, 10 hónapig szoptattam, 6 hónapos korától kapott tápszert, majd egy ...

Kisfiam 20 hónapos, 10 hónapig szoptattam, 6 hónapos korától kapott tápszert, majd egy éves korában vezettük be a tehéntejet. Jelenleg a testének viszonylag nagy részén bőrgyógyász által megállapítottan ekcéma van. A Madarász utcai rendelőintézetbe járunk, már kétféle cortison tartalmú kenőcsöt is felírtak, Fenistil cseppet is adtunk a gyermeknek, azonban a tünetek  csak enyhültek és később visszatértek. Próbáltuk a gyümölcsök közül kiszűrni, hogy melyik okozhat problémát, de csak őszibarack befőtt evése után volt egyértelmű jele a panaszok erősödésének, azóta azt nem evett, és most is folyamatosan terjednek ill. újabb foltok képződnek, most már a pelenka alatti területen is vannak foltok, a kukija tövénél is, amit nem merek cortison tartalmú kenőccsel kenni, mert nem ismerem a mellékhatásait. Tejet sem kapott kb. öt napig, és amikor újból adtuk neki, inkább halványodni látszottak a foltok, azonban a bőrgyógyász szerint több tej fogyasztása nem oldja meg a problémát. Természetesen rövidebbre fogtuk a fürdetést is. A hét végén sikerült kicsit napra vinni, és a hátán, talán a napozásnak köszönhetően jórészt eltűntek a foltok. A kérdésem az, hogy jelenthet-e megoldást az ekcémára a napozás (természetesen csak szűrt fényen)? Okozhatja-e vitaminhiány az ilyen tüneteket? Lehet-e cortison tartalmú kenőcsöt kenni a gyerek nemi szervére? (a családban előfordul ekcéma, valószínűleg tőlem örökölte, de nálam a  panellakások téli levegőjének szárazságával indokolták, és tiszta disznózsírt írtak fel rá)

Válasz

Az ekzema elnevezés gyűjtő fogalom. Keveset tudunk a betegség lényegéről, pedig a csecsemők és a gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedése. Veleszületett    hajlamon alapuló, gyakran  visszatérő, váltakozó intenzitással zajló bőrgyulladás. Sajnos az esetek kb. 20 %-ában előbb, utóbb társulhat egyéb allergiás betegségekkel is. Az étel allergéneknek csecsemőkorban biztosan van szerepe a folyamat beindításában, de kiválthatja más környezeti allergén is. Megtalálni ezeket főleg csecsemőkorban borzasztó nehéz, leginkább tapasztalati tényekre támaszkodhatunk. Ha folyamat beindult, az szinte önmagát tartja fenn. Száraz bőr-viszketés- vakarás. A diéta hatása, eredménye, mint Önök is tapasztalhatják, nem egyértelmű. Nem valószínű, hogy vitaminhiány okozná a tüneteket. Amire fontos figyelni: a bőr kiszáradását meg kell előzni- rövid fürdéssel, detergensek használatának mellőzésével, a bőr zsírozásával. Ha a bőrgyulladás kiújul, sajnos rákényszerülünk  kortizon tartalmú kenőcsök használatára (csecsemőnél hígítva). A pelenkás területeken  vigyázni kell a kortizon tartalmú  kenőcsök használatával, mert párás, meleg, gyulladt környezetben azok könnyebben felszívódnak.   Erre a területre hígabb kenőcsöt kell kérniük a szakorvostól. Az atópiás  bőrelváltozásoknak inkább klímaterápiára és nem fényterápiára van szükségük.  Az ilyen gyerekek bőrére még jobban kell vigyázni, napozáskor feltétlenül használjanak fényvédő krémet / kis területen kipróbálva, mert ez is allergizálhat/ utána pedig a bőr zsírozásáról fokozottan gondoskodjanak. Főleg a tengerparti párás, allergén mentes környezetben való tartózkodás után  hosszabb- rövidebb ideig szinte tünetmentes lehet a bőr.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdésem a most 6 hónapos kisfiammal kapcsolatos. Kb. 2 hónapja fedeztem fel a két karjá ...

Kérdésem a most 6 hónapos kisfiammal kapcsolatos. Kb. 2 hónapja fedeztem fel a két karján ( a külső részén) száraz foltokat, amelyek pár napon belül pirosak is lettek. Rögtön ekzemára gyanakodtam, amit a gyerekorvos meg is erősített. Azt mondta, hogy a tejalapú tápszertől van, amit én nem osztok, mégpedig a következők miatt:
1. A fiam születésétől fogva tápszeres baba, ( 3 hétig tudtam csak szoptatni) de 4 hónapos koráig HA tápszert kapott, mert a gyerekorvos minden tápszeres babának azt írja fel. Semmi egyéb nem indokolta ezt, hiszen a családunkban eddig nem volt allergia. Amikor az ekzema megjelent, akkor még a HA tápszert ette, ráadásul ugyanazt (Milumil HA). Ezután tértem át a Milumil 1 tápszer adására, mert a fiam egyszerüen nem volt hajlandó megenni többé a HA-t.  A tünetei nem rosszabbodtak, igaz nem is javultak. Ekkor találtam egy krémet (Pelsano med) és használni kezdtem. Pár nap múlva elmúlt az ekzémája. 
2. Azóta tejpépet is eszik a kisfiam minden nap, sőt egyszer véletlenül a nagymama megetette spenóttal, ami tejjel készült. Nem tapasztaltam nála semmilyen változást, sem a székletében, sem más testi tünetben. 
Kérem írja meg nekem, hogy a fentiek alapján Ön is úgy ítéli-e meg, hogy a kisfiam érzékeny a tejre, illetve, hogy mi más okozhatja az ekzemát. A dologhoz hozzátartozik, hogy a ruháit nem öblítem, illatszereket nem használunk.

Válasz

Az ekcéma elnevezés gyűjtőfogalom, egy sokféle formában megjelenő betegséget jelent. A kiváltó ok a mai napig nem ismert, a kóros folyamat mechanizmusa nagyon bonyolult. Kialakulásában fontos szerepe van a száraz bőrnek, a bőr fokozott ingerelhetőségének (biológiailag aktív anyagok fokozott felszabadulása a bőrben), amelynek következtében kialakulhat a bőrgyulladás. A specifikus allergének (tej, egyéb ételek, belélegzett anyagok) nem egyértelműen tehetők felelőssé a folyamat beindításában, habár csecsemőkorban ez esetenként bizonyítható. A "beindulás" után azonban a folyamat - száraz, gyulladt bőr, viszketés, vakaródzás - rögzül, és önfenntartóvá válik. Ilyen módokon gyakran előfordul, hogy a diéták nem hozzák meg a várt eredményt. Nem láttam kisfia bőrelváltozását, így nem tudom, az valóban ekcéma volt-e, vagy esetleg csak egy száraz, vízhiányos bőrről volt szó. Nem ismerem az Ön által írt krém összetételét sem, tehát ennek jótékony hatásából nem következtethetek a bőrelváltozásra. Mindenesetre abból, hogy az pár nap alatt elmúlt, miközben a baba a korábbiakhoz képest szinte "tejterhelés" alatt áll (ezt a tünetek provokálására főleg régebben végezték), ebből arra következtetek, hogy kisfia valószínűleg nem tejfehérje allergiás. A korszerű táplálási alapelveknek megfelelően ma már egyre több gyermekorvos HA tápszert ír fel 6 hónapos kor alatti csecsemőknek, pontosan a későbbi tejallergia kivédése érdekében, akkor is, ha a családban nincs allergiás beteg. Amennyiben a bőrelváltozások újra megjelennének, mutassa meg kisfiát bőrgyógyásznak is!
Dr. Gömöri Ágnes  

4,5 hónapos kisfiamról a gyermekorvosunk megállapította, hogy gyermekkori ekcémája van. ...

4,5 hónapos kisfiamról a gyermekorvosunk megállapította, hogy gyermekkori ekcémája van. Írt fel kenőcsöt, amit a gyógyszertárban kevertek ki. Egy hete kenem, most már alig látszik. És már előtte is fürdetőkrémet használtam úgy, hogy a bőrére kentem, majd lemostam. Én évek óta szénanáthában szenvedek (pont ilyenkor). Még kizárólag csak szoptatom.
Kérésem az lenne, hogy tudna-e a doktornő valami gyakorlati tanáccsal szolgálni abban, hogyan tudnám megelőzni a kiújulást, esetleg vannak olyan élelmiszerek amit kerülnöm kell, milyen krémet tud ajánlani pl. mindennapi krémezéshez, hogy ne száradjon ki a bőre? 
Még annyit mekkora az esélye, hogy később asztmában fog szenvedni a gyermekem?

Válasz

Ahogy eddig is, a babát csak fürdető krémmel szabad fürdetni. A bőr szárazsága és érzékenysége az ekzemás  gyermeknél állandóan fennáll. Amennyiben az ekzemás bőrelváltozások megjelennek (étel, mosószer, öblítőszer, inhalatív allergén, bármilyen vírusos, vagy bakteriális betegség indulásakor, fogzás stb következtében )az orvos által felírt /többször egyszerre többféle/ kenőcsöt is használni kell. Az ekzemás babát ameddig csak lehet szoptatni kell, az idegen fehérjéket lehetőleg később-8 hónapos kor körül tanácsos csak bevezetni. Kerülendők a déligyümölcsök, hal is .1 éves korig tejet és tojást a kicsi ne kapjon. A szoptató anya lehetőleg kevés tejet és tejterméket és lehetőleg természetes és natúr élelmiszereket fogyasszon. Ha mindezek ellenére a bőrelváltozás terjed, romlik, vagy a kenőcsök nem tartják rendbe, célszerű gyermekbőrgyógyászt felkeresniük.  Ahogy Önöknél is a családban atópiás beteg van /szénanátha/ ez a hajlam örökölhető. Ha mindkét szülőnél  fennáll valamilyen allergiás betegség./ ekzema, szénanátha, asthma / az utódoknál ezek előfordulásának lehetősége mintegy 50%. Valóban a kisgyermekkori ekzemások között gyakrabban fordul elő a későbbi életkorban asthma. Ezért, ha az ilyen gyermek légúti panaszokkal küzd azt komolyabban nyomon követjük és időben allergológushoz irányítjuk. Amennyiben valóban asthma indulna az időben megkezdett kezelés azt nagymértékben késlelteti és javítja,  sőt jobb esetben a valódi asthma kialakulása elkerülhető.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó