Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Lehet e három hónapos kislányom allergiás? Szemét egyre gyakrabban dörgöli és nem csak a ...

Lehet e három hónapos kislányom allergiás? Szemét egyre gyakrabban dörgöli és nem csak akkor amikor fáradt. Ezen kívül be is szokott pirosodni a szeme környéke, de nem könnyezik és nem is váladékozik.   

Válasz

Az ún. atópiás dermatitis = csecsemőkori ekzema már az élet első 2-3 hónapjában megjelenhet. Ilyenkor száraz, vörös, viszkető, hámló, később nedvedző foltok jelennek meg az arcon, szemhéjakon, fül mögött, ill. a hajlatokban, a végtagok feszítő oldlain. A kicsik, ha csak tehetik, az ágyneműhöz dörzsölik vagy kezeikkel vakarják ezeket a bőrfelületeket. A fenti esetben a szem kötőhártyája azonban ép, szemben az ún. rhinitis allergika - szénanátha -t kísérő allergiás kötőhártya gyulladással. Ilyenkor a szem nagyon viszket, megduzzad, könnyezik, sokszor fénykerülő. A beteg rendszerint sokat tüsszög, orrából híg, vizes orrváladék ürül. Ez az allergiás betegségforma ritkán fordul elő 4-5 éves kor alatt. Felmerülhet, hogy kisbabájuknál atópiás dermatitis kezdődik a szem környékén, az utóbbi nem nagyon jöhet szóba. Ennek kiderítésére, amennyiben a tünetek tartóssá válnak és fokozódnak, a baba vizsgálata, táplálásának és a családi anamnézisnek az ismerete, esetleg laboratóriumi vizsgálat válhat szükségessé.

Dr. Gömöri ÁgnesKisfiam 4 és fél hónapos. Szinte néhány hetes korától gyakran tüsszög. Az első hónapb ...

Kisfiam 4 és fél hónapos. Szinte néhány hetes korától gyakran tüsszög. Az első hónapban még nem aggódtam emiatt különösebben: a sokszor emlegetett "tisztulási folyamat" részének tudtam be. Azóta némileg csökkent a tüsszögések gyakorisága, de ahhoz nem eléggé, hogy ne nyugtalanítson. 
Az orrjáratait tisztának látom, tehát elvileg nem csiklandozza semmi. Nem hiszem, hogy fázna: átlagosan 23 fok van a szobában, ráadásul hosszú ujjú kombidresszben és rugdalózóban van a kicsi. A gyerekorvos nem tartja rendellenesnek a dolgot, de nem ad magyarázatot. 
Nekem szénanáthám van, az allergiára való hajlam örökölhető, attól tartok, ez a picinél allergiás megnyilvánulás.   

Válasz

A csecsemők főleg az első fél évben sokat tüsszögnek és csuklanak. Az előbbi valóban ebben a korban az orrjáratok tisztántartásának az eszköze, de mindkettő reflexes úton is létrejöhet, kicsi babánál gyakrabban, az idegrendszer éretlensége miatt. Persze a tüsszögést fokozhatja a poros vagy túl száraz levegő is. Ezeket érdemes kiküszöbölni. A 23 C° teljesen megfelelő a babának. 
Tény az, hogy az utóbbi években tapasztaljuk a szénanáthának, mint allergiás tüneteknek fiatalabb életkorra tolódását (régebben általában 8-9 éves kor körül észleltük az allergiás megbetegedésnek ezt a formáját), ma már néhány éves korban is előfordul. Fél-1 éves kor alatt én ezekkel még nemigen találkoztam, de a szakirodalomban sem olvastam ilyen fiatal, valóban szénanáthás betegről. Ilyen esetekben a tüsszögés mellett bizony jelentős mértékű orrdugulás, vízszerű orrfolyás, szemviszketés is kísérik  a tüsszögést. Tehát mint gyermekorvosuk, én sem tartom ezt az állapotot rendellenesnek, és szénanáthára sem gondolok. Az Önök allergiás hajlamát kisgyermekük valóban örökölheti. Az ő esetében még fontosabb tehát a lehetőleg 1 éves korig tartó szoptatás.
Dr. Gömöri ÁgnesKislányom most 9 hónapos, 8100 gr. Férjem és én is szénanáthában szenvedünk (parlagfű), ...

Kislányom most 9 hónapos, 8100 gr. Férjem és én is szénanáthában szenvedünk (parlagfű), az édesanyám is allergiás, sőt neki ekzémája is volt fiatalabb korában. A gyereknél 6 hónapos kora óta (addig csak anyatejet kapott!) előfordulnak időszakonként piros, száraz tapintású ekzemás foltok. Próbálom kiszűrni, hogy milyen ételre jön ki (talán a banán lehet a "bűnös"), de nagyon nehéz, és hosszú időszakra nem szeretnék kihagyni egy-egy ételt. Eddig még nem kapott tejpépet, és egyéb tejterméket sem, ill. néha-néha egy kis reszelt sajttal szórom meg a főzelékét. Kenyérhéjat pár hete rágcsál, de ettől is félek, nehogy allergiás legyen. Reggel-este csak szopizik, eszik gyümölcsöt, és főzelékféléket, de pl. eddig csak csirke és pulykahúst kapott, hal és máj sem tanácsolt ekzemásoknak. Még egy foga sem jött ki, ez is nehezíti az egyéb, darabosabb ételek bevezetését. Az étrendjét így egy kicsit egyhangúnak érzem, szeretnék tanácsot kérni ez ügyben, és megtudni, hogy pl. a bébiételek összetételeiben szereplő "teljes tej" ill. a tejpépek tejalapja kizárja-e ezek adását egy ilyen, enyhe ekzemás tüneteket mutató baba esetében.

Válasz

A 9. élethónapban a csecsemőknél bevezetjük a lisztneműeket. Még az allergiával terhelt családokban is. Egyébként akár 6 hónapos kortól is lehet ezzel próbálkozni, habár ebben a szakemberek véleménye nem egészen egyezik. Tehát babájuk már kaphat rántással készült főzeléket, kóstolgathat tésztát, ehet kenyeret, kalácsot, használhatnak natúr gabonapelyheket a gyümölcsök dúsítására. Természetesen ehet a pici rizst, és kóstolgathatja a szülők nem túl fűszeres, nem zsíros ételeit. Ameddig nincs foga, ezeket törjék össze villával vagy vágják kis darabokra. Kislányuk esetében valóban nem tanácsos a tej alapú és tartalmú ételek bevezetése 1 éves kor előtt. Tejpépekből azonban már ebben az életkorban is meg lehet próbálni a HA pépeket. Lehetséges, sőt 1 éves kor körül már tanácsos a tejtermékeket kis adagokban, fokozatosan bevezetni: sajtok, túró, kefir, joghurt. Ez utóbbiakkal habarás is készíthető. Ha ezek fogyasztása esetén tünetek jelennek meg, a kicsit tej és tejtermékmentesen szükséges táplálni, amely során a HA tápszer adása szerencsére lehetséges, ezeket a kisdedek nagy része még jól tűri. Ha ez sem menne, érdemes a kicsit allergológusnak megmutatni. Laboratóriumi vizsgálattal ma már bizonyos ételallergiák nagy valószínűséggel kiszűrhetők.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó