Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Most olvastam a 10 hónapos herpeszvírussal fertőződött kisfiúról, aki agyvelőgyulladást ...

Most olvastam a 10 hónapos herpeszvírussal fertőződött kisfiúról, aki agyvelőgyulladást kapott. azt kérdezem, mitől alakul ki ebből a vírusfertőzésből agyvelőgyulladás? Nekem is gyakran van herpesz a számon, ezt a lányom (8 hónapos) elkaphatja-e? Ha igen, hogyan lehet kivédeni, hogy nehogy súlyossá váljon?

Válasz

Vannak egyének, akik hajlamosak visszatérő (ajak) herpes fertőzésekre. (Ezeket ún. herpes simplex fertőzésekként tartjuk számon.) Emögött alapvetően alkati tényezők állnak. Az érintett egyénben a vírusok nem pusztulnak el, perzisztálnak és így a fertőzés reaktiválódhat.
Elvileg szoros kontaktus - a friss bőrelváltozásban megtelepedő vírusok által - lehetséges a fertőzés átvitele. Ugyanakkor előre megmondani, hogy kiben - és milyen körülmények között - okoz az adott vírus komolyabb megbetegedést, azt nem lehet.
Ugyanakkor a tapasztalatok szerint az ismétlődő herpesek nem járnak együtt a generalizált, súlyosabb fertőzések magasabb számával - ebbe tartozik az idegrendszeri érintettség - így  a két fajta fertőzés között direkt összefüggés nem figyelhető meg.
Természetesen javaslom a megfelelő higiénés szabályok betartását. A herpest lehet helyileg - vírus elleni kenőcsökkel - kezelni, illetve gyakori visszaeséseknél vannak próbálkozások gyógyszeres kezeléssel is. 
A Herpes vírus okozta agyvelő-gyulladás sajnos jól ismert (?) fertőző megbetegedés, illetve klinikai tünetegyüttes. Azt, hogy ki és miért kapja el, annak magyarázata nem ismert. Bizonyára szerepet játszik a kórokozó több tulajdonsága - megbetegítő képessége (azaz szakmai nyelve virulenciája) - valamint a fertőzés intenzitása stb. Másik oldalról pedig az érintett egyén esetleges alapbetegsége, előzetes betegségei, védekező készsége, illetve mindezen tényezők egymáshoz viszonyított aránya. Tehát egy betegség kialakulásában több, minden momentumában ma még nem teljesen tisztázott, valamint biztosan nem értelmezhető, egyértelműen nem körülírható tényező játszik szerepet. Egyébként ma már van lehetőség a betegség gyógyszeres kezelésre, és ha az időben elkezdődik, természetesen kiegészítve egyéb terápiás metódusokkal, van esély - jóllehet több esetben maradványtünetekkel való - gyógyulásra. Mindezekkel együtt még most is az igen súlyos  központi idegrendszeri fertőzések között tartjuk számon.
Az a kérdése, hogy mivel előzhető meg a fertőzés súlyosabb válása, vélhetően az említett idegrendszeri megbetegedésre vonatkozik. Nos, sajnos erre egyértelmű biztosítékot adni nem lehet. De hangsúlyoznám, az ajak-herpes előfordulása még nem egyenlő az idegrendszer fertőződésével. 
Egyébként megemlíteném, hogy fiatal csecsemőben ritkábban jelentkezik - egyébként ép immunitás esetén -  a felületes herpeses fertőzés. Ugyanakkor viszont sajnos az is tény, hogy ez a korosztály fogékony a Herpes okozta agyvelő-gyulladásra.
Ezeken kívül még több vírus - és persze egyéb kórokozó is - okozhat agyvelő-gyulladást. Sokszor ezek nem is igen súlyos klinikai tünetekkel zajlanak, és szerencsére sok esetben spontán gyógyulnak. Azonban ez esetek egy részében is lehet számolni maradványtünetekkel: fejfájás, halláscsökkenés, szemészeti elváltozás, idegrendszeri károsodás, görcsök, magatartás zavarok, a szellemi teljesítmény visszaesése stb.
Dr. Péter György

A herpesz vírus meddig /korosztály/ veszélyes a babákra, ha elkapják. Mint olvastam idegren ...

A herpesz vírus meddig /korosztály/ veszélyes a babákra, ha elkapják. Mint olvastam idegrendszeri károsodáshoz vezethet kicsiknél. 
Egy éves most a kislányom, és nekem kijött a számon egy igen csúnya, és fájdalmas herpesz. Természetesen a higiéniát többszörösére növeltem most és próbálom a lehető legjobban kizárni a fertőzés lehetőségét.....
Ha netán mégis elkapná, ugyanúgy jelentkezik náluk, szájukon, vagy esetleg lázzal?

Válasz

A herpeszvírus fertőzés embernél igen gyakran előforduló fertőzés. Érintheti a bőrt, a nyálkahártyákat, a szemet, a központi idegrendszert és a nemi szerveket. Néha súlyos, egész szervezetet érintő fertőzést is okozhat. 
Két törzse van, HUS 1, amely általában a bőrt és a nyálkahártyát betegíti meg és a HUS 2, amely elsősorban a nemi szerveket érinti. A fertőzésnek két formája lehet. 
1: elsődleges fertőzés: amikor a fogékony szervezet először találkozik a vírussal. Ekkor legtöbbször észleljük a tüneteket vagy csak helyi felületes elváltozásokat. Újszülöttekben és alultáplált csecsemőkben azonban súlyos, egész szervezetet érintő betegség alakulhat ki. A fertőzés után megjelennek a szervezetben a védekezést biztosító antitestek. 
2: a visszatérő herpeszes elváltozások már az immunis szervezetben jelennek meg, amely a tünetmentes fertőzés fellobbanását jelenti. Ezt kiválthatja hideg, kimerülés, betegségek, UV fény, stress, menstruáció. Ebben az esetben tehát szinte mindig helyi tüneteket észlelnek. A lappangási ideje a fertőzésnek 2-12 nap. A fertőzés terjedését 2 tényező befolyásolja, szoros testi érintkezés és trauma (hámhiány). A fertőzés után a fertőzöttek tünetmentesen üríthetik a vírust. A fertőzés tünetei lehetnek: ajakherpesz, bőrön herpeszes hólyagok bárhol, heveny fertőző száj- és ínygyulladás, okozhat szemelváltozásokat is a vírus. Jól ismert, főleg felnőtteket érintő nemi szerveken hólyagos elváltozásokat okozó herpesz, ill. bármely korosztályban, de szerencsére ritkán kialakuló agyhártya-agyvelőgyulladás. Hogy éppen hol és milyen formában jelentkezik a fertőzés, tehát függ a fertőzés behatolási helyétől (sérülések!), a gyermek aktuális immunállapotától és életkorától. Fontos tehát a fokozott óvatosság, ha a csecsemőt gondozó felnőtt ajakherpeszben szenved, ezzel csökkentheti a fertőzés átvitelének lehetőségét. Szerencsére kislánya már 1 éves, így ha netalán mégis fertőződne, az feltehetően csak helyi tüneteket okozna.
Dr. Gömöri Ágnes

Eddig úgy tudtam, hogy a bárányhimlő ártalmatlan gyermekbetegség. Viszont a kisfiam bölcsij ...

Eddig úgy tudtam, hogy a bárányhimlő ártalmatlan gyermekbetegség. Viszont a kisfiam bölcsijében volt egy kisfiú, aki állítólag  majdnem  belehalt, befelé nőttek a kiütések. Tudom, hogy ez nem szakszerű megfogalmazás, így beszélték a szülők. Azóta mástól is hallottam, hogy a gyereke bárányhimlővel kórházba került. Korábban is voltak ilyen esetek vagy ez új jelenség. Ha igen, mitől lehet és milyen gyakori.

Válasz

A bárányhimlő (varicella) az esetek többségében zavartalanul, szövődménymentesen lezajló fertőző betegség - mely általában a  gyermekkorban jelentkezik.
Általában típusos bőrjelenségek, láz esetleg enyhe légúti hurutos tünetek jellemzik, szabály szerint spontán gyógyul, csak megfelelő ellátást, ápolást valamint lázcsillapítást igényel.
Bizonyos esetekben lehetnek azonban szövődményei: a védekező szisztéma veleszületett vagy szerzett betegségeiben súlyosabban zajlik, közvetlen életveszélyt jelenthet.
Ép immunitásúakban is előfordulhatnak a bőr bakteriális felülfertőződése, idegrendszeri gyulladás, esetleg tüdőfolyamat, bélelváltozás. A "befelé növő" bárányhimlő vélhetően a bél érintettségére utal.
Bizonyos helyzetekben indokolt, és lehetséges is e betegség vírus ellen ható szerrel való kezelése, illetve van már bejáratott védőoltás is.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó