Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

7 éves unokahúgomnál a fokozott szőrnövekedés az alkarján jelentkezik- szerintem egy ...

7 éves unokahúgomnál a fokozott szőrnövekedés az alkarján jelentkezik- szerintem egyértelmű hormonzavar az oka- édesanyja hormonkezelések sora után esett vele teherbe. Mivel később született egy másik gyermeke is akinél ilyen probléma nem merült fel- és ez már egy spontán teherbeesés volt- ebből gondolom hogy nem öröklött tényezőről van szó. A kislány egyébként sötétebb bőrű- akiknél a szőrzet is erősebb, de neki kifejezetten az alkarja szőrös, kb. 6-7 cm-es szőrszálak vannak rajta, elég sűrűn. Nagyon zavarja- többször kérdezte már az édesanyjától hogy neki miért olyan szőrös- és szégyenli is magát miatta. Mit tehetnek? Hova forduljanak segítségért?

Válasz

A fokozott szőrnövekedésnek számos oka lehet, többek közt a mellékvese, a nemi mirigyek betegségei,  de előfordulhat a központi idegrendszer megbetegedéseiben is. Lehet az oka a családban eddig fel nem ismert kromoszóma rendellenesség (ilyen is többféle létezik). Jelentkezhet bizonyos gyógyszerek szedése közben, után és létezik un. idiopathiás formája, amikor az okot nem sikerül kideríteni. Tekintettel a szőrösödés fokára, a sok lehetséges okra, mindenképen gyermekendokrinológiai kivizsgálást javasolnék.
Dr. Gömöri Ágnes

 Van egy hat hetes kisfiunk, a fülén már születésénél fogva van szőr, és ahogy nő azt ve ...

Van egy hat hetes kisfiunk, a fülén már születésénél fogva van szőr, és ahogy nő azt veszem észre, hogy a kis arcán is növekszik meg a homlokán is. Azt hozzá kell, hogy tegyem nálam is fennáll ez a probléma. Az én arcom is eléggé szőrös. Nagyon aggódom. Mit csináljak?

Válasz

Az újszülöttek, fiatal újszülöttek arcát, fülét borító finom szőrzet még nem jelent maradandó elváltozást. Többször lehet ilyet észlelni, amely azonban később eltűnik. Tehát ebből a későbbiekre nem lehet következtetni.
Az azonban valós, hogy erősebb, sötétebb szőrzetű, hajú családokban ez kifejezettebb lehet. De még egyszer mondom, ez átmeneti.
Azonban a pontos vélemény kialakításához - mint rend szerint - ekkor is hozzátartozik a gyermek vizsgálata. Tehát kérjen tanácsot a gyermek orvosától.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?