Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Három hónapos kisfiamnál már két hónapja használunk mosható nadrágpelenkát - környeze ...

Három hónapos kisfiamnál már két hónapja használunk mosható nadrágpelenkát - környezetvédelmi szándékkal, meg azért is, mert igaznak hittük/hisszük egyéb jótékony hatásait (elegendő anyag a lábak között, korai szobatisztaság, megfelelő hőmérséklet, stb.).
 Mára viszont elbizonytalanodtam. Kezdetben is esetlenül nagy csomagnak tűnt a pelus az eldobhatóhoz képest, de nem érdekelt különösebben. Most úgy érzem, hogy akadályozza a hasonfekvésben, és lehet, hogy másért is kényelmetlen neki. Nem tudom, nem-e teszek rosszat a fiamnak, ha továbbra is ezt használjuk. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e bármilyen káros hatása a mosható nadrágpelenka használatának.

Válasz

Nem tudok róla, hogy a mosható nadrágpelenka használatának bármilyen káros hatása lenne. Az azonban valószínű, hogy a csecsemőknek az eldobható nadrágpelenka- főleg az un légáteresztő- kényelmesebb viselet.  A baba bőre nem ázik egész nap a nedves pelenkában, a combrész nem dörzsöl és későbbiekben a csecsemő mozgását is kevésbé akadályozza méreténél fogva. Nem hiszem, hogy a kétféle pelenkában különböző lenne a bőr hőmérséklete. Amennyiben " megfelelő anyagra " lenne szükség -terpesz pelenka-  úgy a nadrágpelenkába még egy eldobható betét behelyezhető. A szobatisztaságra szokás ideje pedig nem csak ettől függ, ez bonyolultabb folyamat, amelyet  külső és belső /gyerek/  tényezők befolyásolnak.
Dr. Gömöri Ágnes

A here fejlődése szempontjából nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet már csecsemő kort ...

A here fejlődése szempontjából nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet már csecsemő kortól. Kérdésem: ezek a szorosan záródó nadrágpelenkákban nem emelkedik meg a hőmérséklet annyira, hogy ez már befolyásolná?
Azonkívül elképesztő mennyiségű hulladékkal is járnak. A régi textilpelenkák pedig nem igazán kényelmesek, munkaigényesek. De mégis inkább azt választanám, ha tudom, hogy jobbak. Sőt, azt hallottam, hogy könnyebben rászoknak a szobatisztaságra a hagyományos pelenkás gyerekek, mert a nadrágpelenka mindent felszív, így nem zavarja őket a nedves pelenka. Sajnos azt is el tudom képzelni, hogy még ha tényleg vannak olyan eredmények, hogy a nadrágpelenkákon felnőtt férfiaknál csökkent a spermiumszám, a pelenkagyártók elnyomják. Mi erről a szakmai állásfoglalás?

Válasz

A kérdésfeltevés teoretikusan jogos, habár a textilpelenkák fölé használt fóliát is igen szorosan meg kellett kötni, hogy a vizelet ne szivároghasson ki abból, tehát nem hiszem, hogy abban alacsonyabb lett volna a hőmérséklet, mint egy hagyományos nadrágpelenkában. Sőt ma már egyre gyakrabban használják a szülők az ún. légáteresztő pelenkákat, amelyekben nem fülled be a baba bőre. Ezekben nyilván alacsonyabb már a hőmérséklet is az előbbinél. Ma még Magyarországon éppen hogy "szülőkorba" kerültek azok a fiúk, akiknél már ilyen nadrágpelenkákat használhattak, tehát hazai adatok még nem is lehetnének, de urológus kollégáktól érdeklődve a külföldi szakirodalomban sem tudnak ilyen  vizsgálatokról, ill. adatokról.  
A szobatisztaságra szokást vagy szoktatást textilpelenka használata esetében a inkább a szülő szorgalmazta, mivel 1 - 1.5 év múlva bizony már megelégelte az állandó pelenkamosást, - főleg, ha megszületett a kistestvér is és sokkal intenzívebben, naponta foglalkozott gyermekével ebből a szempontból. Azt tapasztalom, hogy a szülők ma teljesen a kicsikre bízzák ezt kétéves korig, utána kezdenek csak próbálkozni a szoktatással.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó