Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Két és fél hónapos kisfiam van. Általában van elég tejem, bár előfordult már, hogy kev ...

Két és fél hónapos kisfiam van. Általában van elég tejem, bár előfordult már, hogy kevésnek éreztem. A kisfiamat éjjel is szoptatom, általában háromóránként eszik.  Legtöbbször nem eszik 5-7 percnél nem szopik tovább, ő maga hagyja abba a szopást. Akkor is ha bőven van tej, akkor is, ha kevesebbnek érzem! Mostanában előfordul, hogy nem hajlandó szopni! Van amikor 1 vagy két szopás is kimarad, elfordul a cicitől és sírni kezd ha az arcát megérintem a mellemmel. Előfordult, hogy próbáltam etetni cumisüvegből anyatejjel, az nem ment, de kiskanállal elfogadta, és szívesen ette! Miért lehet ez?
Azt is tudni kell, hogy ekcémás, érzékeny a fehérjékre, a sertéshúsra, túróra, tejfölre tojásra. Még kísérletezem, hogy mi mindenre. Lehet, hogyha esetleg ilyesmit tartalmaz a tejem, akkor elrontja a gyomrát és diétáztatja magát? De sokszor teljes diéta (én) mellett sem eszik! Az elmúlt időszakban, 17 nap alatt csak kb. 300 grammot hízott.

Válasz

Elsősorban azt szeretném elmondani neked, hogy akkor is van tej a melledben, amikor nem feszül: a tej szoptatás alatt is termelődik. Emiatt tehát ne aggódj. 
A másik dolog, amit írsz, azt mi egymás közt "szopási sztrájknak" nevezzük, és valóban nagyon idegesítő, sőt elkeserítő érzés lehet. (Én is átéltem.) Általában csak találgatunk, hogy mi baj lehet a babával, vagy a tejjel, de mire rájövünk, már magától megoldódott a probléma. Az egyik tippem az, hogy valami nem stimmel a baba szájában: szájpenész, kisebb sérülés, nátha, torokfájás. Későbbi időszakban a fog növekedése is okozhat ilyen gondot. Még egy prózai oka lehet a dolognak: az, hogy megjön az anya vérzése. Ezt nem minden baba hagyja szó nélkül. Az, hogy egyszer elfogadja a mellet, másszor nem, arra utal, hogy nem ilyen prózai oka van a dolognak. Egy kicsit titokzatosnak tűnik, de lehet, hogy a te túlzott szorongásod miatt utasítja el a szopást. Ha úgy érzed, hogy ideges vagy, csinálj valami olyasmit, amit nagyon szeretsz (meleg fürdő, jó könyv olvasása, csoki stb.). Ne törődj azzal hogy hány percig és hányszor szopik a baba, hadd ossza be ő magának. Lehet, hogy nem is éhes még, amikor kínálod.
Tudom, hogy ez nagyon nehéz korszak, a babák néha egyáltalán nem viselkednek logikusan. Csak annyit tudok mondani, hogy én is átestem ilyen időszakon (előfordult, hogy Julcsi szinte egész nap nem akart szopni, csak éjszaka). Mégis minden rendben van. Most húsz hónaposan is szopik, és egy szájfertőzésen kívül eddig nem volt beteg.
Sződy Judit

X
EZT MÁR OLVASTAD?