Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Az én kisfiam is 15 hónapos és úgy tűnik, erősen allergiás a tejre és tojásra. Én m ...

Az én kisfiam is 15 hónapos és úgy tűnik, erősen allergiás a tejre és tojásra. Én még mindig szoptatok egyszer, ritkán 2x egy nap, és azt mondták az orvosok, hogy én sem fogyaszthatok semmiféle ételt amely tojást v. tejtermeket tartalmaz.
A kisfiam 9 hónapos volt amikor kiderült, hogy allergiás a tejre. (Borzasztó tünetekkel kellett kórházba vinni 3 falat túrótól!) Egészen addig én rendszeresen fogyasztottam tejet, sajtot stb., és nem volt a tejemtől semmi baja. Gondolja, hogy igazuk van ebben, valóban lehet a tejemtől baja? Különben lelkiismeret furdalásom volt, mert arra gondoltam, hogy lehet, hogy miattam lett allergiás, de a férjem is érzékeny a tejre (nem ennyire) és a sógornőm is ételérzékeny. Úgy néz ki tehát, hogy örökölte. Mindezek ellenére és a nagyon erős reakció ellenére van arra remény, hogy kinövi?

Válasz

Kisfia egészen biztosan örökölte azokat a géneket, amelyek allergiára hajlamosítják őt. Ez tehát egy életre szóló adottság. Azonban az allergia formái: ekzema , hasmenés, szénanátha, esetleg asthma az élet során változhatnak ugyanúgy, mint az allergiás válaszok erőssége. A tejfehérje allergia  is többnyire a csecsemő és kisgyermekkorban okoz heves tüneteket és kb 3-4 éves korra ez megszelidül, bizonyos tejmennyiség fogyasztása nem okoz tüneteket. Ez abban az esetben valószínű, ha a szülő addig szigorúan tartja az előírt diétát. Sajnos azonban ilyen heves tünetek megjelenése után előfordulhat, hogy kisgyermeke táplálásánál a tejet egész gyermekkorában mellőzni kell, és azt felnőtt korba is csak módjával fogyaszthatja. Ilyen esetekben is, javuló vérvételi eredmények után  bizonyos időközönként intézeti körülmények között megpróbálják a tej óvatos visszaadását. Az eredményektől függ a további diéta. Kisfiát, mint utóbb kiderült-erről azonban nem tudhattak- már az anyatejbe került kis mennyiségű tehéntejfehérje is érzékenyítette, és ezért amikor töményen találkozott a tejfehérjével a reakció már nagyon heves volt. Fontos tehát most már, ennek ismeretében ameddig Ön szoptat a diétát szigorúan tartania.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 4 és fél hónapos. Szinte néhány hetes korától gyakran tüsszög. Az első hónapb ...

Kisfiam 4 és fél hónapos. Szinte néhány hetes korától gyakran tüsszög. Az első hónapban még nem aggódtam emiatt különösebben: a sokszor emlegetett "tisztulási folyamat" részének tudtam be. Azóta némileg csökkent a tüsszögések gyakorisága, de ahhoz nem eléggé, hogy ne nyugtalanítson. 
Az orrjáratait tisztának látom, tehát elvileg nem csiklandozza semmi. Nem hiszem, hogy fázna: átlagosan 23 fok van a szobában, ráadásul hosszú ujjú kombidresszben és rugdalózóban van a kicsi. A gyerekorvos nem tartja rendellenesnek a dolgot, de nem ad magyarázatot. 
Nekem szénanáthám van, az allergiára való hajlam örökölhető, attól tartok, ez a picinél allergiás megnyilvánulás.   

Válasz

A csecsemők főleg az első fél évben sokat tüsszögnek és csuklanak. Az előbbi valóban ebben a korban az orrjáratok tisztántartásának az eszköze, de mindkettő reflexes úton is létrejöhet, kicsi babánál gyakrabban, az idegrendszer éretlensége miatt. Persze a tüsszögést fokozhatja a poros vagy túl száraz levegő is. Ezeket érdemes kiküszöbölni. A 23 C° teljesen megfelelő a babának. 
Tény az, hogy az utóbbi években tapasztaljuk a szénanáthának, mint allergiás tüneteknek fiatalabb életkorra tolódását (régebben általában 8-9 éves kor körül észleltük az allergiás megbetegedésnek ezt a formáját), ma már néhány éves korban is előfordul. Fél-1 éves kor alatt én ezekkel még nemigen találkoztam, de a szakirodalomban sem olvastam ilyen fiatal, valóban szénanáthás betegről. Ilyen esetekben a tüsszögés mellett bizony jelentős mértékű orrdugulás, vízszerű orrfolyás, szemviszketés is kísérik  a tüsszögést. Tehát mint gyermekorvosuk, én sem tartom ezt az állapotot rendellenesnek, és szénanáthára sem gondolok. Az Önök allergiás hajlamát kisgyermekük valóban örökölheti. Az ő esetében még fontosabb tehát a lehetőleg 1 éves korig tartó szoptatás.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó