Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

2 hónapos pici babám van. Én most egy kicsit meg vagyok fázva, kérdésem, hogy szedhetek-e gy ...

2 hónapos pici babám van. Én most egy kicsit meg vagyok fázva, kérdésem, hogy szedhetek-e gyógyszert a szoptatás alatt.

Válasz

Enyhe nátha esetében szoptató anyának csak C-vitamin szedését és nagyon kímélő orrcsepp használatát javasolnám. Ha ez az állapot köhögéssel is jár, használhatók a gyári váladékoldó gyógyszerek, természetesen a legkisebb hatékony mennyiségben. Kiegészítő terápiaként a nyálkahártya duzzanatok csökkentése érdekében Calcium pezsgőtablettát is be lehet venni. Komolyabb panaszok, esetleg láz esetén esetenként használhat láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert. Lehetőleg ez azonban ne legyen szalicilát-tartalmú, célszerűbb a paracetamol származékokat tartalmazó gyógyszereket választani. Természetesen ezek is átmennek az anyatejbe, mint minden, ami a vérkeringésbe bekerül. Ezért tehát fokozottan be kell tartani a szedésre vonatkozó utasításokat, és lehetőleg a legkisebb hatásos dózist alkalmazni. Előfordulhat, hogy az anya bármilyen gyógyszer szedése alatt/után a babánál nyugtalanságot, hasmenést, esetleg bőrkiütést, bágyadtságot észlel. Ilyen esetekben hagyjuk el a szedett gyógyszert, konzultáljunk a gyógyszert rendelő orvossal, ill. esetleg gyerekgyógyásszal is, ha a tünetek erősek. Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, további terápiával kapcsolatban kérjék ki orvosuk tanácsát.
Dr. Gömöri Ágnes

Van egy tejtestvérünk, aki egy nappal hamarabb született mint az én kislányom. Ha én beteg v ...

Van egy tejtestvérünk, aki egy nappal hamarabb született mint az én kislányom. Ha én beteg vagyok mondjuk náthás, influenzás vagy más egyéb mezei betegségem van, akkor is adhatok a tejtesónak tejcsit?

Válasz

Adhatsz neki tejcsit, mert a tejben megjelennek a betegség elleni ellenanyagok, tehát védik a babát a fertozéstől.
Sződy Judit
Kisfiam 3 hónapos, csak anyatejet kapott eddig és ezt szeretném minél tovább folytatni. Eze ...

Kisfiam 3 hónapos, csak anyatejet kapott eddig és ezt szeretném minél tovább folytatni. Ezen a héten egy séta alkalmával jól megfáztunk mindketten. Ő már jobban van, bár még kicsit szürcsög, de én belázasodtam. Barátaink azzal ijesztgetnek, hogy elmehet a tejem. Mit csináljak, hogy ez ne történjen meg?

Válasz

Ne higgy a barátaidnak. Nyugodtan szoptass lázasan is. A tejed akkor apadna el, ha abbahagynád a szoptatást. És attól csökkenhetne, ha a babád a nátha miatt nem tudna jól szopni. Ha csökken, gyakori szoptatással visszahozható néhány nap alatt. Az elapadt tejet is vissza lehet hozni, de az már nagyobb munka. Ne aggódj.
Sződy Judit

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó