Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Négy hetes kislánnyal kapcsolatos lenne a kérdésem: anyatejet iszik, de néhány napja ren ...

Négy hetes kislánnyal kapcsolatos lenne a kérdésem: anyatejet iszik, de néhány napja rengeteg pötty jelent meg a kis testén. Először a tejzsírra gyanakodtunk, de tegnap már a testén mindenütt megjelentek ezek a foltok. A doktornéni allergiát állapított meg, de nem tudom mi az, amire allergiás lehet a kicsi. Valószínűleg olyan étel, amit az anyuka fogyaszt.

Válasz

A kiscsecsemőkön kb. a 4. élethéten jelennek meg az ún. tejkiütések. Elsősorban az arcon, fül mögött, homlokon, de előfordulhat ez a törzsön, végtagokon is. Látjuk ezt anyatejes és tápszeres babánál egyaránt. Amennyiben ez az elváltozás nagyon feltűnő, egész testet elborító anyatejes baba esetében, megpróbáljuk először csökkenteni az anya tejfehérje bevitelét (sem tej, sem tejtermékek nem fogyaszthatók, amíg a kiütések mennyisége nem csökken, majd a javulás után ezeket fokozatosan, bizonyos mennyiségig visszaadjuk), ha ez eredménytelen, elveszsük egyenként az allergiát okozó ismert ételeket (tojás, olajos magvak, hal, citrusfélék, stb). Eközben, ha szükséges, a babának antihisztaminikumot (allergiás reakciót csökkentő szert) adunk, és ha a bőre nagyon megviselődik, zsírzó, gyulladáscsökkentő kenőcsöt is teszünk rá. Az esetek túlnyomó többségében sikerül mérsékelni, (ha nem is teljesen megszüntetni) a panaszokat, amelyek kb. 4-6 hónapos kor körül általában maguktól meg is szűnnek. Néha egy bizonyos táplálék elhagyása után a helyzet látványosan javul, de sajnos ez ritka. Az ilyen babák közül kerülnek ki azonban a későbbi atópiás-ekcémás csecsemők, kisgyermekek is, főleg ha a családban allergiás megbetegedés (asztma, szénanátha, ekcéma) előfordul. Érdemes tehát a fenti ételféleségekre figyelve táplálkoznia, és amennyiben valamelyik elhagyása után javulást észlel, azt elhagynia. Persze a szoptatás alatt használt gyógyszerek, vitaminok is okozhatnak ilyet! Ha a baba bőre nem javul, sőt romlik, keressenek fel bőrgyógyász szakorvost.
Dr. Gömöri ÁgnesKislányom 3 hetes, az arcán erősen piros pettyek (melyek közepén sárga pontok vannak) je ...

Kislányom 3 hetes, az arcán erősen piros pettyek (melyek közepén sárga pontok vannak) jelentek meg. Mi lehet az oka? (Nem használunk semmilyen babakozmetikumot, csak gyógyszertári mosdató krémet+kenőcsöt). Vagy az anyatejtől lehet?

Válasz

A csecsemők arcbőrén, néha még a nyakon, a mellkas felső részén és a hajas fejbőrön is kb. a 3-4 héten megjelenhetnek az ún. tejkiütések. Ez egyáltalán nem ritka jelenség, mind az anyatejes, mind a tápszeres babáknál tapasztaljuk ezt, főleg a nagyevőknél. Ez az elváltozás néha nagyon kifejezett piros pettyek, felszínük hámlik. Főleg a fül előtt, a szemöldökök között tapasztalhatjuk ezt. Ha a babának melege van, ha rajta fekszik, csúnyább a bőre. A levegőn ezek elhalványulnak. Általában 5-6 hónapos korban ezek eltűnnek, megszelídülnek. Valóban, ilyenkor a bőrre csak fürdetőkenőcsöt lehet használni, az arcot -főleg a bukásoknál- fokozottan tisztán kell tartani. Ha nagyon csúnya, hámló az egész arcbőr, ápoló kenőcsöt ajánlunk rá, beszélje ezt meg akkor háziorvosával, vagy forduljon gyermekbőrgyógyászhoz.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó