Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Lehet-e baj ?

Tisztelt Doktor Úr! Azzal fordulnék Önhöz hogy a hétvégén történt velem egy kisebb baleset. Elestem kerékpározás közben és erősen megütöttem a nemi szervem. Azonnal megnéztem, és pecsételő vérzést láttam az alsőneműmön.Pár órával később viszont ez megszűnt és a fájdalom is enyhült. Ma viszont még mindig érzek fájdalmat főleg vizelet ürítése közben. Fürdés után kamilla teával öblítgettem amikoris észrevettem egy pár mm-es sebet és kisebb dagadást. Okozhatott ez az ütés komolyabb sérülést? Mit javasol, mit tegyek ?Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!

Nőgyógyászati vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani, de a sérülése nyilván a baleset következménye, és a kamillateával használt a gyógyulásban. Egy ilyen trauma után 2-3 hétig is érzékenyek lehetnek a szövetek. Ha később is fájna, vagy pisilési gondjai lennének, keressen fel egy nőgyógyászt. Üdvözlettel: dr. Rucz Árpád

Mehetek fogorvoshoz?

Tisztelt Válaszadó!9 hetes terhes vagyok. Ősszel lett befejezve egy fogam, amely gyökér kezelve is, majd gennygóccal is, ami a fog tövénél volt. Ősz óta nem volt vele probléma, viszont 1-2 napja, érzem, hogy van. Nem fáj, csak érzékeny(ebb).Ráadásul egy tömött fogam is érzékeny lett. Még nincs gyökér kezelve, fájni nem fáj, de hidegre-melegre érzékeny, illetve, ha valami neki ütődik.Eléggé félek a fogorvostól, jobban mondva a fájdalomtól, volt néhány rossz tapasztalatom. De szeretném rendbe tenni a fogaimat, habár sejtem, hogy a gyökér kezeltre húzás vár. Elmehetek mostanság, vagy ha nincs komolyabb panaszom, várjak amíg betöltöm a 12-13. hetet?Válaszát köszönöm!

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Fogorvoshoz lehet menni a terhesség alatt, csak meg kell mondani a kollégának, hogy várandós. Ő tudni fogja, milyen készítményeket használhat a kezeléshez és milyeneket nem. A gyulladt fogínyt szükséges is kezelni, mert ha kialakul egy lázas állapot, az nem tesz jót a terhességnek.

Üdvözlettel: Dr. Nega Tsehai

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Terhességi cukorbetegség/csökkent cukortolerancia

Kedves Szakértő, a segítségét szeretném kérni. 29 hetes kismama vagyok, a 26. héten voltam terheléses vércukor vizsgálaton. Az éhgyomri vércukrom jó lett (4,2), a 120 perces (75gr cukros víz után) 8,8 ami magas. Felhívtam az orvosomat (magán rendelésre járok nem olcsón) aki nem tulajdonított nagy jelentőséget a dolognak és ígérte hogy keres nekem dietetikust akivel összeállítom majd a diétámat. Azóta is kergetem ha elérem telefonon, diéta még nincs csak magamtól meg a netről. Ma elmentem egy patikába is (1 kifli, 2dl tej után 60perccel) de ez az érték is magas lett (8.0).Tényleg túl aggódom a dolgot? Mindenhol azt lehet olvasni hogy az orvosok elküldik a kismamákat a kórház(?) megfelelő osztályára hogy beállítsák a diétájukat.Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Kedves Hölgyem!

Az OGTT értéke valóban magas. Legyen kedves diabetológiai konzultációra jelentkezni minél hamarabb.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

Hematóma? Nem hematóma?

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! A kérdésem a következő lenne. Ma voltam 10 hetesen uh-on, mert vissza kellett mennem kontrollra hematoma miatt.A mai vizsgálat sorána szonográfus észlelt egy 21x10mm-es folyadék ömlenyt a petezsák felett közvetlen, de a papíron már nem hematóma ként van feltüntetve, sőt oda írták, hogy hematóma kizárva. A baba méreteire azt mondták, hogy jó . A crl-je 38mm, és szépen fejlődik. Sajnos az orvosomtól nem igazán kapok rá választ, hogy mennyire is kell aggódnom vagy sem, illetve mi a teendőm ilyenkor. Második gyermek. Van egy 3 éves lányom, de 2013-ban volt egy vetélésem is 13 hetesen. A szövettan eredménye az volt, hogy gyulladás a deciduában. Kérem segítsen nekem! Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Az ultrahangon leirt képlet már gyógyulófélben lévő haenatomát jelent. Ezért megnyugodhat, nincs baj. Fekvés-pihenés és napi 2x1 T Magnézium javasolt per os.
 

Üdvözlettel,

Dr. Kovács Zoltán

Terhesség és folyadékpótlás

Tisztelt Szakértő,

13 hetes kismama vagyok. Eladóként dolgozom egy nagy alapterületű használt ruha boltban. 8,5 órát dolgozom, heti 4-5 nap. Folyamatosan állnom és mozognom kell (ruhákat kipakolni, helyükre vinni). A munka alatt megiszom tudatosan 1,5 liter vizet. A problémám az, hogy a 8,5 óra alatt csak egyszer érzem, hogy ki kell mennem a mosdóban. (éjjel viszont 4-5 alkalommal kell kimenjek) E mellett a munkanap végére azt tapasztalom, hogy a hasam olyan mintha fel lenne puffadva, nagyobb lesz és egy kicsit keményebb. (fájdalmat nem érzek). Ezek a problémák miből eredhetnek, illetve okozhat e gondot a babánál, vagy nálam?

Köszönöm a válaszát.

Válasz

Mindenképpen szükséges lenne legalább 2, de inkább 3 liter víz elfogyasztása naponta. A has esti keményedése akár a méhtest feszülése is lehet, érdemes legalább 3x1 MgB6 -ot használni. Amennyiben tartósab bak lesznek vagy rosszabbodnak a panaszok, érdemes átgondolni a munkavégzés rendjét.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

Magas ellenanyagszint

25 éves vagyok a negyedik babával terhes.2 babánál szintén ellenanyagos voltam,viszont 32 hetes vagyok és három hét alatt 3 szorosára nőtt az ellenanyagom.Ami azt takarja hogy 1024-ről 4095-re nőt.Közben nyíllik a méhszáj is.Ráadásul farfekvéses a baba.Mit tehetek?Köszönöm mielőbbi válaszát.

Válasz

Kedves Hölgyem!

Szülész orvosi vizsgálat javasolt a koraszülés veszélyének megelőzése céljából. Ultrahang is kell az emelkedő ellenanyag szint miatt. Kórházi felvétel az előbbi két vizsgálat eredményétől függően mérlegelendő.

Üdvözlettel,

Dr Kovács Zoltán
 

Genetikai vizsgálat – kell?

15 hetes kismama vagyok, nov.-ben töltöttem 35.évemet.A védőnőm szerint az életkorom miatt genetikai tanácsadáson kellene részt vennem,kérjek beutalót, de a terhesgondozást végző orvos azt mondta,hogy a jelenlegi protokoll szerint 37 év felett kell menni(kombinált tesztem alacsony kockázatú lett),tehát ne menjek.Kérdésem az lenne,hogy részt kell-e vennem ezen a vizsgálaton vagy sem?"

Válasz

Jelenleg genetikai tanácsadásra a 37 év feletti kismamáknak kell menniük, számos orvos a mai napig 35 fölött küldi el a kismamákat. Beutalnia mindig a kezelő orvosnak kell, így, ha ő nem ad beutalót, nem is tud elmenni. A lényeg, hogy a kombinált teszt negatív lett, azaz alacsony a genetikai kockázat. Meg kell említenem, hogy a magzatvíz vagy méhlepény vizsgálat senki számára sem tehető kötelezővé.

Kónya Márton

Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum

Korai terhesség felismerése

A feleségemmel most voltunk az első ultrahangon, és a mi számításunk szerint már 8 hetesnek kéne lennie a kicsinek, de az ultrahangos vizsgálatkor a doki 6 hetesnek mérte. Kizárt hogy két hetet tévedtünk, mert a teszt ennyivel hamarabb nem jelezhetett. Mennyire nagy a baj?

Válasz

Kedves levélíró!

A korai terhességek felismerésében a könnyen hozzáférhető vizelettesztek és az ultrahang is nagyon nagy segítséget jelentenek, ugyanakkor nagyon sok aggodalmat is okozhatnak. Még a legpontosabb menstruációs ciklusú nőnél is előfordulhat, hogy nem akkor történik épp a peteérés, amikor számítanak rá, illetve a megtermékenyülés sem mindig a legesélyesebb néhány napban jöhet létre. Mindezek miatt nagyon változatos lehet az utolsó menstruáció első napjától számított adott időpillanatban egy embrió mérete.

Ráadásul az első 12 héten a szervezet által sok ponton ellenőrzött folyamatok zajlanak. A petesejt és a spermium vagy a létrejövő sejtcsomó valamilyen súlyos károsodása sok esetben a terhesség befejeződéséhez, vetéléshez vezet. Ezt azonban „kívülről” nem lehet előre látni, nincs jele előre sem az ultrahangon, sem a vizelettesztben.

Bármilyen jó lenne előre tudni mindent, türelemmel ki kell várni a következő ultrahangot, amikor már sokkal többet meg lehet állapítani a magzatról.

Üdvözlettel,

dr

Egy artéria van csak a köldökzsinórban

Csak egy kérdésem lenne: babókámnál, akivel már a 23. hétben vagyunk, az utolsó ultrahangon megállapították, hogy a köldökzsinórban egy artéria van. Lehet ezzel gond a terhesség vége felé? A genetikai tanácsadón, lepény-biopszián már túl vagyunk és ott minden rendben volt.

majamoni

Válasz

Majamoni, ez igazság szerint nem egy ritka eltérés, és általában nem szokott problémát okozni, de érdemes alaposabban megnézetni a pici veséjét, mert azt kimutatták, hogy ez együtt szokott járni a vese rendellenességével - konkrétan húgyúti szűkülettel vagy vesetágulattal, cisztával stb...

Azt javaslom, hogy a legközelebbi ultrahangon (3D és 4D is tökéletesen alkalmas rá) kérd meg a szonográfust, alaposabban lesse meg a pici veséit - nyilván ahogy egyre nagyobb lesz a pici, az esetleges eltérések is egyre jobban fognak látszódni. Egyébként születés után a 6. héten is van egy rutin UH vizsgálat, ha gond van, ott biztosan kiderül.

Mindenesetre az nagyon biztató, hogy a genetikai tanácsadáson és a biopszián mindent rendben találtak. Még egy információ: ha magzati korban cisztát vagy tágulatot találnak a picinél, az esetek nagy többségében az mindenféle orvosi beavatkozás nélkül magától helyre szokott jönni.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

A lélektani határ ikreknél

Sziasztok! Bekukkantottam, bár bízom benne, hogy az én fiaim nem lesznek koraszülöttek. 34. hetet betöltöttük, ikrek. Úgy vagyok vele, hogy már bármikor jöhetnek. Ultrahangon folyamatosan nagynak mérik őket, olyan 2,5 kg körülinek saccolják a kisebbet.

A DOTE-n fogok szülni, ott eléggé profinak tűnik a koraszülött ellátás. A 35. hetet várom nagyon, nekem egy nagyon fontos lélektani határ!

És még egy kérdés: Te melyik szoptatós teát ajánlanád inkább? Eddig mindenki mást mondott...

jessica80

Válasz

Jessica80, gratulálok! Ez szuper kor, itt már valóban jóval kisebb az esélye, hogy bármi probléma legyen. De arra azért számíts, hogy mivel ketten vannak, a méh űrtartalma pedig véges, hogy egy icipicivel korábban jöhetnek majd.

Ha betöltik a 35. hetet, akkor már nagy baj nem lehet. Lehet, hogy kicsit melegíteni fogják őket, vagy kapnak egy pici oxigént az orrukba, ez a kórháztól a függ. De ezt legfeljebb az első órákban fogják igényelni, de lehet, hogy akkor sem. A DOTE-n a lehető legjobb kezekben lesztek!

Alapvetően nincs szükség szoptatós teára, igazából a bőséges folyadékra van szükség a megfelelő tejmennyiséghez.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Terhességem 35. hetében járok, a 4. hónaptól kezdve 180g szénhidrát diétára állította ...

Terhességem 35. hetében járok, a 4. hónaptól kezdve 180g szénhidrát diétára állítottak be. Rendszeresen jártam vércukorvizsgálatra ( 2 hetente). Nem is volt gondom mostanáig szépen beállt a cukorszintem. Most a legutóbbi vizsgálat 7,4- et mutatott 1,5 órával étkezés után. Pont aznap éreztet, hogy beteg leszek, fájt a torkom nátha stb. Kérdésem a következő lenne: Befolyásolhatja-e a vércukorszint emelkedését vírusfertőzés? A hét végén itthon is mértem magamnak a vércukorszintet. Egy-két alkalommal sajnos 7 fölé emelkedett.

Válasz

A terhesség önmagában rontja a cukor-anyagcserét, ráadásul ez progresszív dolog: a terhesség növekedésével romolhat. A vírusfertőzés elvben beleszól ebbe, de valószínűbb, hogy diétás megszorítás, esetleg inzulin átmeneti (!) adása lehet szükséges. Keresse fel nőgyógyászát haladéktalanul.

Dr. Nagy László

Terhesség kilencedik hónapjában megjelenő nátha és torokfájásra milyen gyógyszer vagy k ...

Terhesség kilencedik hónapjában megjelenő nátha és torokfájásra milyen gyógyszer vagy készítmény szedhető. A Neocitrán káros lehet e?

Válasz

A Neocitrán paracetamol tartalmú és ezeket a gyógyszereket nem javasoljuk terhességben. Jóval ártalmatlanabb a klasszikus aspyrin, amelynek AspyrinC változata is kapható. A lényeg: a paracetamol hatóanyagot felejtse el, aszpirin hatóanyag jöhet. Torokfájásra sokszor egy fertőtlenítős toroköblögetés is jó, pl. Phlogosam. A náthára gond nélkül szedhető pl. a Ca-Sandoz + 1000 mg C-vitamin pezsgőtabletta.

Dr. Nagy László

Módfelett érdekelne a rendszertelen, hosszú, barnás vérzésekkel tarkított ciklus oka is, ...

Módfelett érdekelne a rendszertelen, hosszú, barnás vérzésekkel tarkított ciklus oka is, mert míg édesanyámnak ilyen tünetek mellett háromszor sikerült spontán és nagyon hamar teherbe esnie (és megszülnie minket), nekem kellett hormonkezelés.

Válasz

A női ciklusban alapvetően két, petefészek eredetű hormon vesz részt: az ösztrogén(ek) és a progeszteron. Ezek egy bonyolult agyi szabályozás alatt állnak. Ösztrogén a ciklus teljes ideje alatt termelődik, progeszteron csak a ciklus második felében, és csak akkor, ha peteérés-petekiszabadulás (ovuláció) történt. Ilyenkor van mérhető progeszteron szint, laborfüggő, hogy mit tartunk alacsonynak, de, ha alacsony az azt jelzi, hogy a petefészek működése nem kielégítő, nem alakult ki kellően hatékonyan a sárgatest. Ezt kívülről bevitt progeszteronnal alig lehet javítani, inkább a peteérést kell serkenteni. Általában a progeszteron szint nem ok, hanem következmény ( a terhesség alatt is), ezért nem tüneti (progeszteron adás), hanem oki (a peteérés elősegítése) kezelést kell folytatni. A teherbe esés és a progeszteron szint között NINCS direkt összefüggés, a progeszteronnak a korai beágyazódásnál van szerepe, de az sem csak ettől függ. Azaz lehet alacsonyabb progeszteron szint mellett is terhes, de kicsit kisebb az esély a terhesség kihordására, mint magasabb értékek mellett. 
A méh nyálkahártya a ciklus alatt végig "vastagodik és érik". Ha elér egy bizonyos vastagságot (érettséget), akkor lelökődik: ez a menstruáció. Definíció szerűen menstruációról csak akkor beszélünk, ha a vérzést peteérés (ovuláció) előzte meg. Vérzés enélkül is lehet, ezt peteérés nélküli (anovulatios) ciklusnak nevezzük.
Normálisan a ciklus azért tart 28 napig, mert a peteérés a 14. nap körül van (13-15) és a progeszteron szak mindig 14 nap! Azaz, a normális ciklus tart a menstruációtól a peteérésig +14 nap! Az elsõ fázis lehet hosszabb, néha rövidebb is, de az ovulációt követő időszak meglehetősen kötött. 
Rendszertelenek az anovulációs ciklusok (ezekben teherbe esés nem lehetséges) és azok a ciklusok, ahol az elsõ (ösztrogén) fázis valamiért (agyi szabályozás pl) megnyúlt. Ezekben a ciklusokban lehetséges a teherbe jutás, csak az ideje nem jósolható meg elõre. Mivel ezekben a típusú ciklusokban a méhnyálkahártya érése sem szabályos, ezért a vérzés sem jelentkezik (nem mindig van így) szabályos formában: elhúzódik, elején-végén barnás folyással zajlik. Az okok megkeresése segíti a megszüntetést.
Tehát szabályos az a ciklus, mely 28-34 napos (és kimutatható benne peteérés, de ez már csak vizsgálatokkal). 42 nap felett már majdnem mindig baj van.
Dr. Csákány M. György


 Terhességem 3. hónapjában hirtelen különös rosszullét jött rám. Úgy éreztem, nem ka ...

 Terhességem 3. hónapjában hirtelen különös rosszullét jött rám. Úgy éreztem, nem kapok levegőt, szívverésem és légzésem felgyorsult, melegem lett, és eddig nem ismert különösen erős félelmet éreztem. Mindez pillanatok alatt játszódott le. Minden héten 1-2-szer lejátszódik mindez, olyankor félek egyedül lenni, félek inni vagy enni, és nem tudok a lakásban
tartózkodni. Annyira borzalmasan rossz érzés, hogy ott kellett hagynom a munkahelyemet is. A nőgyógyászom azt mondta hogy ez az ún."panic-attack" és pszichiáterhez küldött, aki viszont nem talált semmi bajt nálam.
Elképzelhető hogy mindezt a megváltozott hormonok okozzák? Normális ez a terhesség alatt? Mit tudok ellene tenni?
Válasz A terhesség első három hónapjában megszokott jelenség a hangulat labilitása, a fáradékonyság, síróssá válás, enyhe szorongás, amit részben hormonális változások idéznek elő. Az Ön által leírt rosszullétek azonban nem velejárói a "normális" terhességnek. (A normális jelző itt természetesen csak a kismama pszichés állapotára vonatkozik, a felsorolt panaszok ellenére maga a terhesség és a baba fejlődése valószínűleg teljesen rendben zajlik.) A panaszok eredetének tisztázása és megfelelő orvosi kezelése azonban mindenképpen szükséges.
Az Ön által leírt testi és pszichés tünetek megfelelnek azoknak a panaszoknak, amelyek a pánikrohamot is jellemzik. A rövid leírás alapján azonban nem lehet biztonsággal megmondani, hogy pánikbetegség kezdődött-e vagy más oka van az erős szorongással járó rosszulléteknek.
Maga a pánikbetegség egyes szakirodalmi adatok szerint gyakrabban lép fel a terhesség során, esetleg a terhességben jelentkezik először, én azonban több olyan esettel találkoztam, amikor a pánikrohamok javultak vagy megszűntek a várandósság idején. Azonban a pánikra mindenképpen jellemző, hogy nagyrészt a fiatal felnőttkorban kezdődik, rendszerint a korai húszas életévekben.
A pánikroham intenzív félelemmel, szorongással és változatos, gyakran súlyos betegségek tüneteit utánzó testi jelekkel jár. Ilyenek az Ön által leírt szapora szívverés, nehézlégzés is, illetve számos egyéb tünet, mint remegés, izzadás, szédülés, bizonytalanságérzés, zsibbadás, hányinger stb. Hirtelen kezdődik - sokszor látszólag kiváltó oka sincs - és kb. 10 perc alatt érik el a panaszok a maximális intenzitásukat. A rohamok váratlan ismétlődése, az ettől való állandó félelem illetve az ezzel kapcsolatos jelentős magatartásváltozás jellemzi a pánikbetegséget.
Maguk a típusos pánikrohamok azonban egyéb - főként szorongásos - pszichiátriai betegségben is előfordulhatnak és számos testi betegségben is találkozhatunk a felsorolt tünetek akár hasonlóan intenzív és hirtelen fellépésével (szívbetegségek, vércukorszint csökkenés, a pajzsmirigy túlműködés, a mellékvesekéreg túlzott hormontermeléssel járó betegsége). Emellett különböző kémiai anyagok (alkohol, koffein(!), kábítószerek, egyes gyógyszerek pl. lidokain) vagy ezek hirtelen megvonása (ópiátok, "nyugtatók") is okozhat pánikszerű rosszulléteket.
A felsoroltakból érzékelhető, hogy a panaszok okának tisztázása részletes megbeszélést esetleg igen alapos átvizsgálást tesz szükségessé.

Maga a pánik elnevezés egyébként a görög Pán isten nevéből ered. Pán pásztoristen Arkadia hegyeiben félelmetes hangok keltésével riogatta az arra járó embereket, jóindulatú isten lévén azonban valódi veszélyt senki számára nem jelentett. A pánikbetegségnek is, bár jellegzetes velejárója a félelem a kontrollvesztéstől, a megőrüléstől vagy a haláltól, a rohamoknak a rohamoknak nincs súlyos következménye, rendszerint 20-30 perc után maguktól oldódnak.

A látszólagos ártalmatlanság ellenére mégis a legtöbb szenvedést okozó betegségek közé tartozik. Ezért igen nagy jelentőségű az, hogy megfelelő kezeléssel a teljes tünetmentesség vagy jelentős javulás érhető el. A megfelelő kezelés gyógyszeres és / vagy pszichoterápia. A pánikbetegség kezelésében napjainkban alkalmazott gyógyszerek hatékonyságával kapcsolatban nagyon sok a kedvező tapasztalat, a fejlődő magzatra való esetleges hatásuk azonban nem kellően ismert, ezért terhességben biztonsággal nem javasolhatók. A pánikbetegség kezelésében alkalmazott pszichoterápiás módszerek (elsősorban az un. kognitív és viselkedésterápia) hasonló hatékonyságúak, mint a gyógyszeres kezelés. Ezek terhesség alatt ugyanúgy alkalmazhatók, sőt összekötve valamilyen, a megnövekedett pszichés feszültségből adódó panaszok enyhítésére kifejlesztett relaxációs módszer alkalmazásával. kifejezetten jó hatást gyakorolhatnak a magzat fejlődésére.

Dr, Molnár Andrea A babavárással, szüléssel, kisgyermekkorral kapcsolatban  szakemberek várják kérdéseiket. Általános szakértőnk Dr. Büky Béla gyermekgyógyász professzor, a szülészet-nőgyógyászati és a kapcsolódó szakterületek szakértői hátterét Dr. Nagy László szülész-nőgyógyász főorvos koordinálásával az Alba-Med Egyesület biztosítja.

Válasz

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó