Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

2 éves kislányom 80 cm és 10,5 kg. Belefér e az "átlag" kategóriába a méretei al ...

2 éves kislányom 80 cm és 10,5 kg. Belefér e az "átlag" kategóriába a méretei alapján?? Enni sohasem szeretett, de vidám, kiegyensúlyozott manó. Aggodalmaim miatt vérvételre, székletvizsgálatra küldött bennünket a gyermekorvos. Ezek kizárása után endokrinológiai vizsgálatot javasolt. Kiszűrhető-e a felsorolt vizsgálatokkal az esetleges betegség, fejlődési rendellenesség??

Válasz

A kétéves kislány magassága korosztályának átlagát bizony nem éri el, éppen az alsó határt súrolja. Súlya pedig kicsit az alsó határ fölött van. Az átlag magasság 87 cm, az átlag súly 12.5 kg. Lehet ez genetikus adottság mindenféle betegség és fejlődési rendellenesség nélkül is, ha a szülők alacsonyak, vékonycsontúak, vagy azok voltak kisgyermekkorukban. Lehet azonban ez egy vidám, kiegyensúlyozott gyereknél is, felszívódási zavar, hiányállapot, esetleg növekedési zavar eredménye. Feltétlenül indokolt, tehát laboratóriumi, széklet, de főleg alaposabb gasztroenterológiai vizsgálat (gyomor, bél, felszívódási zavarokkal foglalkozó szakrendelés), esetleg endokrinológiai vizsgálat. Igen, a vizsgálatokkal kiszűrhető, ill. kizárható, hogy betegség okozza-e a lassú fejlődést, tehát érdemes végigcsinálni a vizsgálatokat. Ma már ezek nappali kórházban túlnyomórészt elvégezhetők, így a gyermekeket kevésbé viselik meg.
Dr. Gömöri Ágnes

Az én kislányom 8 kg és 18 hónapos. Amikor orvosnál jártunk, csak néztek rám rosszalló ...

Az én kislányom 8 kg és 18 hónapos. Amikor orvosnál jártunk, csak néztek rám rosszalló szemekkel, mintha én tehetnék az egészről, de nem segítenek. (Nem Mo.-on élünk) Lelkiismeretesen ellátom lányomat, mégis ez a helyzet. 
Emellett a kislányom kissé "lemaradt" (hasra fordulásban...stb.), de szerintem boldog és kiegyensúlyozott, nyugodt baba volt.   Most viszont azt hiszem változás állt be életében, alig eszik és nem jár.

Válasz

Ebben az életkorban a kislányok súlya átlagosan 11 kg.  Leveléből úgy tűnik, hogy kislánya úgy testi- , mint mozgásfejlődésben le van maradva. Ennek nagyon sok oka lehet, akár az egyik lemaradás a másikból következhet. Magyarországon ilyen esetekben egyrészt un gasztroenterológiai (gyomor-bél, felszívódási, emésztési zavarokkal foglalkozó orvos) szakrendelésre küldjük a gyermeket, másrészt gyermek-ideggyógyászhoz a mozgásfejlődésbeli elmaradás okainak és fokának tisztázására. Ezek után kerül sor a megfelelő gyógytápszer ill .roborálás bevezetésére, ill a gyógytornára, mozgásfejlesztésre. Ha lehetséges kérjen ilyen irányú kivizsgálást gyermekénél.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó