Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Normális a vérnyomása?

Sziasztok, megkérdezhetem, hogy egy 10 éves gyereknek mennyi a normál vérnyomása és pulzusa? Az én lányomnak 130-140/ 80-90 körül mozog. az itteni orvos szerint ez normál. A kislányom nagyon magas, majdnem akkora, mint én, 164 cm.

andy11

Válasz

Andy11, nyugalmi állapotban a 80-100 pulzusszám abszolút normális, vérnyomásra átlagos magasság esetén 110/70-ig rendben van. A te kislányod viszont hatalmas a korához képest, ebben az esetben ez valóban normálisnak tekinthető! Jó magas lesz felnőtt korára!

2 éves kislányom 80 cm és 10,5 kg. Belefér e az "átlag" kategóriába a méretei al ...

2 éves kislányom 80 cm és 10,5 kg. Belefér e az "átlag" kategóriába a méretei alapján?? Enni sohasem szeretett, de vidám, kiegyensúlyozott manó. Aggodalmaim miatt vérvételre, székletvizsgálatra küldött bennünket a gyermekorvos. Ezek kizárása után endokrinológiai vizsgálatot javasolt. Kiszűrhető-e a felsorolt vizsgálatokkal az esetleges betegség, fejlődési rendellenesség??

Válasz

A kétéves kislány magassága korosztályának átlagát bizony nem éri el, éppen az alsó határt súrolja. Súlya pedig kicsit az alsó határ fölött van. Az átlag magasság 87 cm, az átlag súly 12.5 kg. Lehet ez genetikus adottság mindenféle betegség és fejlődési rendellenesség nélkül is, ha a szülők alacsonyak, vékonycsontúak, vagy azok voltak kisgyermekkorukban. Lehet azonban ez egy vidám, kiegyensúlyozott gyereknél is, felszívódási zavar, hiányállapot, esetleg növekedési zavar eredménye. Feltétlenül indokolt, tehát laboratóriumi, széklet, de főleg alaposabb gasztroenterológiai vizsgálat (gyomor, bél, felszívódási zavarokkal foglalkozó szakrendelés), esetleg endokrinológiai vizsgálat. Igen, a vizsgálatokkal kiszűrhető, ill. kizárható, hogy betegség okozza-e a lassú fejlődést, tehát érdemes végigcsinálni a vizsgálatokat. Ma már ezek nappali kórházban túlnyomórészt elvégezhetők, így a gyermekeket kevésbé viselik meg.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó