Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Normális a vérnyomása?

Sziasztok, megkérdezhetem, hogy egy 10 éves gyereknek mennyi a normál vérnyomása és pulzusa? Az én lányomnak 130-140/ 80-90 körül mozog. az itteni orvos szerint ez normál. A kislányom nagyon magas, majdnem akkora, mint én, 164 cm.

andy11

Válasz

Andy11, nyugalmi állapotban a 80-100 pulzusszám abszolút normális, vérnyomásra átlagos magasság esetén 110/70-ig rendben van. A te kislányod viszont hatalmas a korához képest, ebben az esetben ez valóban normálisnak tekinthető! Jó magas lesz felnőtt korára!

2 éves kislányom 80 cm és 10,5 kg. Belefér e az "átlag" kategóriába a méretei al ...

2 éves kislányom 80 cm és 10,5 kg. Belefér e az "átlag" kategóriába a méretei alapján?? Enni sohasem szeretett, de vidám, kiegyensúlyozott manó. Aggodalmaim miatt vérvételre, székletvizsgálatra küldött bennünket a gyermekorvos. Ezek kizárása után endokrinológiai vizsgálatot javasolt. Kiszűrhető-e a felsorolt vizsgálatokkal az esetleges betegség, fejlődési rendellenesség??

Válasz

A kétéves kislány magassága korosztályának átlagát bizony nem éri el, éppen az alsó határt súrolja. Súlya pedig kicsit az alsó határ fölött van. Az átlag magasság 87 cm, az átlag súly 12.5 kg. Lehet ez genetikus adottság mindenféle betegség és fejlődési rendellenesség nélkül is, ha a szülők alacsonyak, vékonycsontúak, vagy azok voltak kisgyermekkorukban. Lehet azonban ez egy vidám, kiegyensúlyozott gyereknél is, felszívódási zavar, hiányállapot, esetleg növekedési zavar eredménye. Feltétlenül indokolt, tehát laboratóriumi, széklet, de főleg alaposabb gasztroenterológiai vizsgálat (gyomor, bél, felszívódási zavarokkal foglalkozó szakrendelés), esetleg endokrinológiai vizsgálat. Igen, a vizsgálatokkal kiszűrhető, ill. kizárható, hogy betegség okozza-e a lassú fejlődést, tehát érdemes végigcsinálni a vizsgálatokat. Ma már ezek nappali kórházban túlnyomórészt elvégezhetők, így a gyermekeket kevésbé viselik meg.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?