Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom egy éves, most aktuális a mumpsz, rubeola, himlő oltás koktélja. (Külföld ...

Kislányom egy éves, most aktuális a mumpsz, rubeola, himlő oltás koktélja. (Külföldön élünk, itt ekkor kapják) Szeretném megtudni, hogy ez az oltás nem veszélyes e a szülőkre nézve. Mi nem kaptunk védőoltást, és egyikőnk sem esett át ezeken a betegségeken. Mit tehetnénk? Oltassuk be mi is magunkat?

Válasz

Ezen oltás után a kisgyermek kb. 1 hét múlva bágyadt, nyűgös, étvágytalan lehet. Előfordul azonban hogy belázasodik és rajta ezeknek a betegségeknek a tünetei enyhe formában megjelenhetnek (nátha, köhécselés, nyirokcsomó duzzanat, kanyarószerű bőrkiütés, a fül alatt mumpszszerű duzzanat). Ezek néhány nap alatt  elmúlnak, legfeljebb tüneti kezelést igényelnek. A kisgyermek azonban a környezetét nem fertőzheti meg, nem veszélyes terhes anyákra sem. Tehát emiatt nem érdemes Önöket beoltani.
Dr. Gömöri Ágnes

Miriam Stoppard: Gyermekbetegségek A-Z-ig című könyvében külön szerepel a Roseola infantu ...

Miriam Stoppard: Gyermekbetegségek A-Z-ig című könyvében külön szerepel a Roseola infantum (rózsahimlő?) és a Rubeola. Kérdésem az lenne, hogy két külön betegség-e, vagy egy és ugyan az?

Válasz

A roseola infantum és a rubella (rubeola) azaz rózsahimlő két különböző betegség.
A rubeola ellen egyébként a kisdedeket oltják, a 15 hónapos korban esedékes MMR vakcina részeként az egyik összetevő a rubeola. Tehát ma már nagyon csekély az esélye a természetes rubeola lezajlásának.
A rózsahimlő egyébként egy a gyermekeket korábban nagyobb mértékben, napjainkban már kevésbé érintő betegség, mely általában szövődménymentesen, jó indulatúan zajlik (zajlott) le.
Tünetei: változó nagyságú, a bőrből enyhén kiemelkedő, lencsényi, rózsaszínű bőrelváltozás, mely fentről lefelé terjed testen, és amelyet jellegzetesen nyaki illetve inkább tarkótáji nyirokcsomó-megnagyobbodás kíséri. Általában lázzal, enyhe felső légúti hurutos tünetekkel jár. Szövődményei közé tarozhat központi idegrendszert érintő gyulladás, esetleges izületi
folyamat.
A természetes zajlás már ritka, mivel a gyermekek oltottak, más részről azonban sokszor ad diagnosztikus nehézséget, hiszen sok vírus betegség okozhat hasonló klinikai tüneteket.
Tehát a megelőzés, a segítség már adott: ez pedig a védőoltás.
A roseola infantum ezzel szemben magas lázzal kezdődő, majd a harmadik-negyedik napon megjelenő bőrkiütéssel járó betegség. A kiütés megjelenésével egyidejűleg a beteg általában láztalanná válik.
Szintén vírus okozta, fertőző betegség. Másik neve exanthema subitum.
Kezelése tüneti. Megelőzősére megfelelő módszer eddig nem ismeretes.
Dr. Péter György

Kislányomnak száj körüli ekcémája van több, mint egy éve, amit bőrgyógyász által fel ...

Kislányomnak száj körüli ekcémája van több, mint egy éve, amit bőrgyógyász által felírt szteroidmentes kenőcs mellett Locoid lipocream-mel is kezelünk. Amikor a testvére bárányhimlős lett, azonnal abbahagytuk a szteroidos kezelést, és csak a zsírozó készítményt alkalmaztuk. Két héttel később rajta is kijött a bárányhimlő, méghozzá borzasztó csúnyán, különösen az arcán. Sokkal-sokkal több kiütés van az állán, az arcán, mint a testvérének (vagy mint bárkinek, akit eddig láttam...). Kérdésem, hogy okozhatja-e ezt a két hete abbahagyott szteroid, és hogy lesz-e hegesedés vagy egyéb probléma.

Válasz

A bárányhimlőt a herpesvirus varicellae okozza. Régóta közismert, hogy az ekcémás betegeknél a herpesz vírus okozta fertőzések sokkal súlyosabban, csúnya, intenzív bőrjelenségekkel zajlanak. Vonatkozik ez a bárányhimlőre, de az ajakszélen kiinduló herpeszre is, amely rossz esetben nagy területre is ráterjedhet. Ennek okára csak feltételezések vannak, ugyanúgy, mint az ekcéma okára, mechanizmusára vonatkozóan. Sok esetben az is megfigyelhető, hogy az ekcémás bőrelváltozásokkal érintett bőrfelületen a legcsúnyábbak az elváltozások. Az is ismert tény, hogy azoknál a kisgyermekeknél, akik olyan betegségben szenvednek, amely az immunrendszerüket érinti, pl. leukémia, immunhiányos állapotok, vagy szteroidot, ill. un cytostaticumot kapnak alapbetegségük miatt, amelyek az immunrendszert gyengítik, a betegség súlyos lefolyású, akár végzetes lehet. Ezért ezek a gyermekek ma már védőoltásban részesülnek. Az Önök által használt és időközben abbahagyott krém nem jut át mélyen a bőr mélyebb rétegeibe, általános immunreakciót fékező hatása pedig kis területen kis mennyiségben használva szintén nem valószínű. Az elváltozások után hegesedés akkor marad, ha azok viszonylag mélyen érintették a bőrt (bőr alatti kötőszövet) a pörkösödés közben, ill. a pörkök idő előtt leválnak vakaródzás, ill. ledörzsölés folytán (éjszaka). Fontos tehát a viszketéscsillapítás, a körmök rövidre vágása, ha a gyermek tűri, akár éjszakára kesztyű használata. Ha egy-egy elváltozás nagy, körülötte gyulladásos udvar alakul ki, mutassák meg a kicsit szakorvosnak. Ha a pörk leválása után mégis heg mutatkozna, lehetőség van annak kezelésére (kenőcs), amelyet időben alkalmazva jó eredmény érhető el.
Dr. Gömöri Ágnes

Eddig úgy tudtam, hogy a bárányhimlő ártalmatlan gyermekbetegség. Viszont a kisfiam bölcsij ...

Eddig úgy tudtam, hogy a bárányhimlő ártalmatlan gyermekbetegség. Viszont a kisfiam bölcsijében volt egy kisfiú, aki állítólag  majdnem  belehalt, befelé nőttek a kiütések. Tudom, hogy ez nem szakszerű megfogalmazás, így beszélték a szülők. Azóta mástól is hallottam, hogy a gyereke bárányhimlővel kórházba került. Korábban is voltak ilyen esetek vagy ez új jelenség. Ha igen, mitől lehet és milyen gyakori.

Válasz

A bárányhimlő (varicella) az esetek többségében zavartalanul, szövődménymentesen lezajló fertőző betegség - mely általában a  gyermekkorban jelentkezik.
Általában típusos bőrjelenségek, láz esetleg enyhe légúti hurutos tünetek jellemzik, szabály szerint spontán gyógyul, csak megfelelő ellátást, ápolást valamint lázcsillapítást igényel.
Bizonyos esetekben lehetnek azonban szövődményei: a védekező szisztéma veleszületett vagy szerzett betegségeiben súlyosabban zajlik, közvetlen életveszélyt jelenthet.
Ép immunitásúakban is előfordulhatnak a bőr bakteriális felülfertőződése, idegrendszeri gyulladás, esetleg tüdőfolyamat, bélelváltozás. A "befelé növő" bárányhimlő vélhetően a bél érintettségére utal.
Bizonyos helyzetekben indokolt, és lehetséges is e betegség vírus ellen ható szerrel való kezelése, illetve van már bejáratott védőoltás is.
Dr. Péter György

Van egy három éves kislányom, aki az utóbbi időben sokat volt beteg, most kivették az orrma ...

Van egy három éves kislányom, aki az utóbbi időben sokat volt beteg, most kivették az orrmanduláját, mert azt találták gócpontnak, és megállapították nála, hogy gyenge az immunrendszere. A kérdésem igazából az lenne, hogy mitől függ az immunrendszer erőssége? Soha nem volt körülötte fertőtlenítés, nem óvtuk mindentől, ritkán, és csak nagyon indokolt esetben kapott antibiotikumot, két hetes korától órákat volt levegőn időjárástól függetlenül, és még sorolhatnám az elvileg immunrendszer erősítő "nevelés" pontjait. Amióta bölcsibe került (18 hónapos) azóta volt csak beteg, korábban soha semmi baja nem volt. Nem tudom mitől lehet? Ha a leírt nevelési módszerek nem segítettek az immunrendszerének erősítésében, akkor a következő gyermekemnél mivel próbálkozhatnék? Tud valamit tanácsolni?

Válasz

Válaszomat a végéről kezdeném: nem tudok semmit sem tanácsolni, ami az immunrendszer érését segítené. Másodikként rögtön hozzáteszem, az elmondottak alapján erre nincs is szükség. A következő gyermeknél sem kell előre valamiféle praktikákkal felkészülni.
Ugyanis gyermekénél nem gondolnék immunológiai hiányállapotra.
Az a gyerek, akinek súlyosabb fertőzése nem volt, a védőoltásokat zavartalanul megkapta, és a családban sem fordul elő ilyen betegség, annál nem kell gondolni immunhiányra. Az, hogy a közösségbe kerülése óta gyakrabban beteg, az egy természetes folyamat: a gyermekek egymástól több akut, leggyakrabban banális légúti fertőzéseket szednek össze, és zárt közösségben erre - járványtani szempontok szerint - igen nagy az esély. Mivel gyermekkorban átesünk ezeken, a kor előrehaladtával ilyen jellegű megbetegedések esélye, gyakorisága lényegesen kisebb. Tehát mi már immunizáltak vagyunk. Ezt tekinthetjük immunológiai érésnek is. Vagy azt is mondhatjuk: "ilyen az élet". Ennek ez a természetes zajlása.
Való igaz, nem kell, nem szabad burokban felnőnünk, mivel azzal nem előzünk meg semmit sem, inkább csak elodázzuk a bajokat. (Ez talán nem csak a fertőzésekre értendő.)
Az, hogy kivették az orrmanduláját ahhoz járult hozzá, hogy orrlégzése felszabaduljék, ezzel egyébként több betegség kockázata csökken.
Azt nem tudom, milyen módon állapították meg gyermeke immunrendszeréről, hogy az gyenge. Ugyanis erre - szükség esetén vannak - jól definiált laboratóriumi módszerek. De még egyszer mondom, az Önök esetében - a leírtak alapján - nem kell ilyenre gondolni.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó