Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam 16 hónapos, egy tojásrántotta reggeli után amit rendesen az arcára is kent bedagadt ...

Kisfiam 16 hónapos, egy tojásrántotta reggeli után amit rendesen az arcára is kent bedagadt az arca, piros kiütéses lett, szeme könnyezett, dörzsölte az egész arcát. Fenistil csepp volt itthon azt adtam neki és kb. 1 óra múlva már semmi sem látszott rajta. Ezután több alkalommal kipróbáltam, hogy tojásfehérjét kentem a bőrére és mindig bepirosodott, viszketett. A 15 hónapos oltás miatt a háziorvosunk elküldött vérvételre, aminek eredménye szerint nem allergiás sem a tojásra sem a tejre. Ennek nagyon örülünk, de adhatok nyugodtan tojást a kisfiamnak?

Válasz

A kisgyermekkorban elvégzett allergia  vizsgálatok nem megbízhatóak. Ezért is végeztetjük el ezeket csak akkor, amikor az allergia tisztázása sürgető. Az un. bőrteszteket 3 éves kor alatt nem nagyon érdemes elvégezni, annyira megbízhatatlan. Vérvétel  után a szérumból elvégzett RAST vizsgálatok amelyekkel az antigén specifikus IgE  koncentrációkat ( tej, tojás) mérik, az előbbieknél kevésbé érzékeny vizsgálatok, de ha nagyon szükséges 3 éves kor alatt ez elvégezhető. A negatív eredmény azonban nem jelenti azt, hogy a gyerek biztosan nem allergiás az adott allergénre. Önök pedig ismételten azt tapasztalták, hogy a tojásfehérje heves bőrtüneteket váltott ki, tehát nagy valószínűséggel az eredmény ellenére is gyermekük allergiás rá. Én legalább 1 évig nem próbálnám újra a tojás adását, sőt a tojás tartalmú ételekkel is vigyáznék.
Dr. Gömöri Ágnes
A korábbi vérvételek alkalmával, az ún. mértékegység: ng/ml volt (határok: 3.4-24.1). A ...

A korábbi vérvételek alkalmával, az ún. mértékegység: ng/ml volt (határok: 3.4-24.1). A legutóbbi eredményem mIU/L -ben van -nem biztos hogy Válasz:UVálasz:, lehet hogy Válasz:VVálasz:- (határok: 33.4-581).Arra lennék kíváncsi, hogy mi az átváltás a két mértékegység között, hogy kapom meg a másodikból az elsőt?

Válasz

Két teljesen eltérő méréstechnikáról lehet szó, ezért az eredmények egymásba nem konvertálhatóak, csak annyiban hasonlíthatóak össze, hogy az Önnél mért érték hol volt a normál tartományhoz képest. Magyarul nem létezik olyan átszámolás, mint mondjuk a különféle hőmérsékleti skálák között. A lényeg: az adott méréstechnikával alacsony-normál vagy magas volt az érték.Pont ezért adják meg a laborok a technika normál tartományát, mert ez a módszertől és a meghatározásra használt készítménytől is változik. Nagyon sok ilyen esetben pl. minden egyes üveg reagenshez újra kell kalibrálni a műszert...

Dr. Nagy László

Kisfiam (2. gyerek) súlyával és a gyermekorvosunkkal kapcsolatos a kérdésem. Kisfiam 3520 ...

Kisfiam (2. gyerek) súlyával és a gyermekorvosunkkal kapcsolatos a kérdésem. Kisfiam 3520 gr-al született.  Fél éves korára duplázta meg a születési súlyát. 10 hónaposan voltunk egy megfázás miatt orvosnál, az akkori mérés szerint 7800 gr. volt, tehát 4 hónap alatt 800 gr-ot gyarapodott. Gyermekorvosunk ezt nagyon kevesellte, azt mondta, vigyük vissza 2-3 hét múlva, és ha akkor is ilyen csekély mértékben gyarapszik, elküldi vérvételre, nem vérszegény-e. 
Kisfiam egyáltalán nem sovány, teljesen jó formájú baba, mászik, most próbál felállni. 7 hónapos koráig az anyatej volt a fő tápláléka, most már szilárd táplálékot is örömmel fogyaszt, tény, hogy nem sokat, és emellett szopik.
 Kérdésem, hogy mennyire indokolt a vérvétel? Kislányomat is hasonló korban szúrták meg és hónapokig rettegett az orvosoktól ( nem jött  a vér a vénájából, hiába volt benne  a tű).  Miért kell a növekedési görbét ennyire szentírásnak venni?
Kisfiam boldog, vidám, egészséges bőrszínű baba. Nem lehet, hogy csak az én alkatomat örökölte? 
Viszont a gyermekorvosunkkal sem akarok konfliktust (hogy megtagadom a vérvételt), hiszen más tekintetben nagyon lelkiismeretes. Hogyan kerülhetnénk mégis el a a vérvételt? Vagy valóban indokolt?

Válasz

Engedjen meg egy kiigazítást: kérdése nem elsősorban a gyermekéről és orvosukról, hanem Önről szó.
Mivel gyermekét nem láthattam, nem vizsgáltam, így sem alkatát sem színét megítélni nem tudom, tehát nem egyszerű korrekt választ adnom. Leírásából úgy érzem, súly- és mozgásfejlődése megfelelő. A vérszegénységről azonban még ennyit sem mondhatok, tehát nem tudom megítélni ennek indokoltságát.
Bizonyára nem alaptalanul gondolt a vizsgálatra gyermeke orvosa. Még akkor is ezt mondanám, ha a vérvételt megtörténne, és az normális eredményt adna.
Hiszen az látszik, hogy most mindketten, t.i. Ön és az orvos is aggódnak, és a helyzetet csak a vizsgálattal lehet megoldani. A vérvizsgálatot mással kiváltani, helyettesíteni nem lehet.
A növekedés görbe nem szentírás, azonban a nagy statisztikai felmérések alapján összeállított olyan tábla, amely a gyermekek növekedési adatihoz a standardokat adják. Tehát ehhez kell és lehet viszonyítani a gyermekek növekedését, gyarapodását. Ezért van rá szükség.
Egyébként miként lehetne objektiválni a gyengébb fejlődést?
Természetesen, ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenkit laboratóriumi vizsgálatoknak kell alávetni, de ha a klinikai vizsgálatokkal kétségek merülnek fel, akkor viszont azokra szükség lehet, és szükség van.
De azt is tudnia kell, hogy Önnek jogában áll a vizsgálatot visszautasítani, és nem gondolom, hogy ebből az orvossal konfliktusa származhatna. Beszéljék meg a dolgot!
A korábbi rossz tapasztalatával kapcsolatban a következőt szeretném elmondani: nem gondolom, hogy nagyobbik gyermeke azért nem szereti az orvosokat, mert volt az a sikertelen vérvételi kísérlet. És még annyit, nem a régi - esetleg kedvezőtlen - tapasztalatok alapján kell a jelen problémáit megítélni.
És hogy miért Önről a szól a kérdése? - Azért mert az Ön dilemmái fogalmazódnak meg benne.

Dr. Péter György X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó