Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom egy éves, Hirschprung- betegséggel műtötték meg pár hónapja.  A táplál ...

Kislányom egy éves, Hirschprung- betegséggel műtötték meg pár hónapja.  A táplálásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 
Nagyon sok étel megfogja a székletét, néha még beöntést is kellett neki adni. Természetesen kitapasztaltam, melyek ezek az ételek, és melyek azok, amelyektől könnyebb a széklete. Karfiolt, brokkolit, sóskát, spenótot, karalábét, paradicsomot, őszibarackot, narancsot, uborkát, zöldbabot, sárgaborsót, zöldborsót bármilyen mennyiségben adhatok. Szereti a tejfölt, joghurtot, túrót, tojássárgáját, sajtot. Hetente egyszer kap húst, mert az megfogja. Répát, banánt, krumplit, kenyeret, májat egyáltalán nem adhatok, mert másnap olyan kemény lesz a széklete, hogy orvoshoz kell vinni. Kétnaponta kap kukoricadarát, búzadarát, zabkását, rizst (vízzel vagy tápszerrel elkészítve) de ezek is fogósak. Kapott már zöldségpuffancsot, bundában sült zöldséget, de ezek a darabosabb ételek is fogósnak bizonyultak. Sajnos legnagyobb igyekezetem ellenére sem hajlandó többet inni napi 3-4 dl teánál, vagy más folyadéknál, és 3-4 dl tápszernél. Vajon elegendő ez a mennyiség?
Kérdésem a következő. Helyesen táplálom a kislányomat? Milyen ételeket adhatnék még neki és hogyan készítsem el, hogy megkönnyítsem az emésztését, székelését? Normális dolog , hogy a gabonafélék, a kenyér és a krumpli ennyire megfogja a székletét? Idővel megerősödik, hozzászokik az emésztőrendszere ezekhez az ételekhez? Nem szeretnék tovább kísérletezgetni, szeretnék konkrét tanácsokat kapni az ételféleségekre, elkészítési módjukra, esetleg más emésztést segítő módszerekre.

Válasz

A congenitális megacolon- M Hirschprung- miatt operált betegek túlnyomó többségénél a székrekedés rendeződik. Van olyan eset is amikor a széklet tartása lesz zavart, sőt hasmenéses állapotok jelentkezhetnek időszakosan, akár évekig is. Néha a műtét szövődményeként szűkület is kialakulhat, amely hasi panaszokat és a székrekedéses állapot ismételt megjelenését okozhatja. Remélhetően kislányánál nem műtét után felmerülő problémák okozzák a székrekedést, nyilván ezeket megfelelő kontroll vizsgálatokon ellenőrizték is  Ha Ön nem írt volna a megtörtént műtétről akár egy " szokásos, egyszerű, de kifejezett" székrekedéssel küzdő 1 éves gyerek anyukájának levele is lehetne ez. Kislánya  székletét ugyanazok az ételek fogják és lazítják, mint a többi gyermekét. Véleményem szerint tehát, egy gongosan összeállított székletlazító étrendet kellene követniük, mint ahogy ezt eddig is tették, azzal a könnyebbséggel, hogy a már egy éves kort betöltő kicsiknél a lehetőségek jócskán megnőnek, hiszen számos új étellel lehet próbálkozni. Ez nem kísérletezgetés, hanem természetes ebben a korban Egyre inkább kóstolgasson a felnőtt típusú magas rosttartalmú ételekből. Kislánya valóban keveset iszik. Ha lehet ne teát,. hanem rostos gyümölcsleveket kapjon, és be lehet vezetni a sűrű., tápláló leveseket is., A zöldségek közül még nem próbálták a tököt, káposztaféléket?  A finom pékárú, burgonya, rizs valóban fog. Ha lehet ezekből keveset, inkább rántás és müzli formájában  kapjon a gyerek ( B vitaminok!) A húst tojással helyettesítsék, nehogy vashiány alakuljon ki. Tejtermékeket nem kap a kislány? Figyeljenek a megfelelő kálcium bevitelre is. Amennyiben mindezekre figyelve sem sikerül a helyzeten javítani, keressenek fel gasztroenterológus szakrendelést, ahol orvossal, diétás nővérrel együtt kialakíthatják a kicsi étrendjét.
Dr. Gömöri Ágnes

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó