Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A kisfiam tarkóját kiveri a víz néhány hetes kora óta elalvásnál.  A baba most nyo ...

A kisfiam tarkóját kiveri a víz néhány hetes kora óta elalvásnál.  A baba most nyolc hónapos.  Egyik nap kezdett minket idegesíteni, hogy a baba lába hideg jégcsap, a tarkóján cseppekben folyt a víz közben.  A problémát már többször említettem a gyerekorvosnak, aki most reagált először, egy labor kontrolt rendelt el. Milyen problémára kell következtetni az alábbi értékekből és a fenti tünetekből?
Milyen módon lehet orvosolni a problémát? Több D3 vitamin és napozás automatikus gyógyulás?

Válasz

Az elmondott panasz, tünet és a kezelő orvos által vélelmezett diagnózis között van logikai összefüggés, nevezetesen a D vitamin hiány merülhet fel.
Azonban nem tudom, hogy eddig a gyermek megelőzésképpen kapta-e a szokásos D vitamint. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy ennek a betegségnek a klasszikus forma mellett előfordulnak ritkább változatai is.
A D vitamin hiány diagnózisa a klinikum mellett a labor ér rtg vizsgálatokon alapul.
A leírt leletekben az alkalikus foszfatáze - bár ennek értéke az adott labor által használt metodikától függ - kissé emelkedettnek tartható, ugyancsak emelkedettebb a foszfor szint is. Mindezek alapján felvethető a D vitamin hiány lehetősége, és akkor annak a megfelelő pótlás a kezelési módszere. Ez azonban függ attól, hogy eddig kapott-e, milyen adagban, valamint milyen jellegű hiányról lehet szó. Mindenesetre elsőre a D vitamin adagolást tartom szükségesnek.
Az leírtakban a kálium szintje kissé emelkedett, de az még nem biztosan kórjelző.
Az MCV, MCHC, RDW értékekben is van minimális eltérés, de az csak a vérképre vonatkozó összes - és itt nem szereplő - értékekkel együtt értelmezhető.
Tehát arra, hogy mi lesz a gyógyulás útja, egyértelmű válaszolt adni nem tudok, de a bevezetett kezelést indokoltnak tartom. A gyermeket természetesen kontrollálni, gondozni kell.

Dr. Péter GyörgyLétezik-e láz allergia? Gyermekem 14 éves és rendszeresen szenved influenza megbetegedésb ...

Létezik-e láz allergia? Gyermekem 14 éves és rendszeresen szenved influenza megbetegedésben, kb. minden második- harmadik hónapban egy hetet betegeskedik. Láza az első éjszakán felmegy 39 fok felé és utána másnapra vörös kiütés jelentkezik a nyakon, hónaljban, alkarokon és az ágyék részben, ami nagyon ijesztő és egyre nagyobb területen jelentkezik. Először arra gondoltunk gyógyszer allergia, de függetlenül milyen gyógyszert kap, a tünetek azonosak. 

Válasz

"Láz" allergiáról még nem hallottam, és nem olvastam. Valóban szóba jöhetne ún. fix gyógyszerkiütés is pl. lázcsillapítóra, de Önök erre gondoltak, és más-más lázcsillapító adásakor is megfigyelték ezeket a bőrelváltozásokat. Lehetséges azonban, hogy a fokozottan verejtékező testrészeken (a láz oldódása verejtékezéssel jár) pl. a meleg és a nedvesség - verejték - hatására allergiás csalánkiütések jelentkezhetnek. Látni kellene a kiütéseket, így még találgatni is nehéz! Bizonyos vírusok is tudnak a leírt területen bőrelváltozásokat okozni. Ugyanakkor bizonyos, egész szervezetet érintő betegségeknél is megjelenhetnek ismételten, allergiás típusú kiütések. Szokatlan az is, hogy 14 évesen majdnem minden 2. hónapban beteg kislányuk. Én immunológiai-allergológiai kivizsgálást javasolnék.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó