Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Múlt év májusában teherbe estem, teljesen véletlenül és felkészületlenül. A magzatot ...

Múlt év májusában teherbe estem, teljesen véletlenül és felkészületlenül. A magzatot elvesztettem 8 hetesen, elhalás miatt. Nem akartam még gyereket és mire örülni tudtam volna neki, elment.
28-36 naponként menstruálok és mindig érzem az ovulatiot egy adott oldalon, utána pár órán át erős fájdalmam van, tojásfehérje is ürül. Ilyenkor mindig védekezünk óvszerrel, gyógyszert nem szedhetek. Májusban is így tettünk, az ovulatio. után 4 nappal voltunk együtt, védelem nélkül, hiszen a petének ekkor már nem lett volna szabad élnie, ha újabb kilökődés lett volna,  akkor éreztem volna? Ez több éve működik így, ez idáig sikeresen. Ezért ért villámcsapásként a hír.

Válasz

Ami az ovulációt illeti: fejtegetése tényszerű és igaz. Amin el kellene gondolkodnunk, hogy valóban az ovulációt érezi-e ama bizonyos görccsel avagy a megnőtt tüsző (ami átlagban 2 cm, de elérheti a 3-at is) feszülését. Az ovarium peritoneális borítéka ugyanis jelzi a feszülést is. Ami "tojásfehérjének" ír, az valószínűleg a méhnyak nyákja, ami ovuláció előtt jelentősen megszaporodik és nyúlóssá válik (ha hüvelyi feltárásban mondjuk egy Kerr-tű-szerű (tehát recés-menetes felszínű) eszközt a méhnyakba tolunk, a rátapadó nyák a hüvelybemenetig kihúzhatóan nyúlik). Ez a régi világban az ovuláció idejének jele volt. Maga a tényleges ovuláció ugyanakkor késhet 24-48 órát és máris ott vagyunk, hogy ezekhez a jelekhez képest lehet 3 nap múlva is teherbe esni... Kérdezi most: akkor mi a biztos? Mert a hőmérőzés tulajdonképpen az FSH-LH csúcsot detektálja, ez még csak ok, amelynek okozata az ovuláció. A valóságban, a nagy átlagra (!) érvényes szabály, hogy ama bizonyos pici csökkenés után a felszálló hőmérsékleti ág napján szokott lenni az ovuláció. Biztosat pedig egy módon lehet mondani: a feszülés napján és onnantól naponta elvégzett ultrahang follikulometriával, ez hasi úton gond nélkül meglátható.

Dr. Nagy László
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó