Kérdések-válaszok
Kislányom három és fél éves, másfél évvel ezelőtt állapították meg bélbiopszia segítségével, hogy liszt- és laktózérzékeny. Azóta glutén- és laktózmentes diétát tartunk, aminek eredményeképpen a laktózérzékenysége mára már megszűnt, de legnagyobb megdöbbenésünkre legutóbbi vérvizsgálat eredménye szerint vérében megtalálható az az antitest, ami a szervezetében a glutén jelenlétére utal. A kislányom nem jár óvodába, otthon nagyon szigorúan diétáztatjuk, ezért nem értjük a kapott eredményt. Március óta orvosunk megengedett napi 1 pohár joghurtot, illetve kefírt is ehet azóta.
Kérdéseim:
1.Előfordulhat-e, hogy a Danone joghurt gyümölcsös változataiban búzaliszt található, illetve a kereskedelemben rizsliszt néven kapható malomipari termékben a rizsen kívül előfordulhat-e más alapanyag? Mi adhat támpontot egy élelmiszer megvásárlásakor, ha a hátoldalon feltüntetett alapanyaglista nem felel meg a valóságnak?
2. Olvastam egy válaszát, miszerint a kialakult lisztérzékenység nem gyógyítható. Ezek szerint mi tévesen kaptuk azt az információt, hogy 4 - 5 éves diéta után kinőhető ez a betegség? Vannak az ismerettségi körünkben sikeresen gyógyult egykor volt lisztérzékenyek.
Válasz
A betegség egy folyamatosan fennálló ún. gliadin érzékenységet jelent, amely a vékonybél nyálkahártya súlyos elváltozásával jár, arra érzékeny emberekben, természetesen búzaliszt és bizonyos gabonaféleségek fogyasztása után. Az érzékenységet genetikai és környezeti tényezők határozzák meg. A bélnyálkahártya gyulladása természetesen többszöri liszttel való találkozás után alakul ki. A betegség során a bélnyálkahártya gyulladt, pusztul, a bélbolyhok (melyek a nagy felszívó felületeket adják) sorvadnak, elpusztulnak. Ennek következtében a többi tápanyag felszívódása is zavart szenved, kisgyermekeknél nagyon feltűnő a tejé, ill. a tejcukoré. Ha a diéta mellett a bél állapota javul, a tejcukor érzékenység szerencsére megszűnhet, így a kisgyermek a tejtermékeket (először az erjesztetteket) fokozottan visszakaphatja. Gluténmentes étrenddel a lisztérzékeny gyermek tünetmentessé tehető. Legalább 2 év kell ahhoz, hogy a nyálkahártya meggyógyulhasson! Ezalatt az idő alatt, de esetenként ez után is kimutatható a glutén-ellenes antitest a vérből. Vannak nagyon érzékeny, de álpozitív eredményt is adó és kevésbé érzékeny tesztek is! A pontos diagnózist a bélbiopsia adja, de mint írtam, ezt kb. 2 évvel a diéta tartama után érdemes újból elvégezni. A bélnyálkahártya gyógyulása (2 év) után kis mennyiségű lisztet a gyermekek jól tűrnek - tünet nincs. Azonban előfordulhat, hogy akár 1-2 év múlva jelentkeznek újból a tünetek, vagy tünetek ugyan nincsenek, de az elvégzett bélbiopsia a lisztérzékenységre jellemző bélgyulladás enyhébb formáját mutatja. Általában ezt a képet látjuk felnőttkori, nem súlyos formákban. A szakirodalmat áttekintve én még soha nem találkoztam olyan információval, miszerint a betegség kinőhető, és hogy biztosan meggyógyul. A "gyógyult", tünetmentes, egykor volt lisztérzékenyek lehetséges, hogy az előbb említett állapotban vannak. Ők egyáltalán nem diétáznak? Ugyanolyan mennyiségű lisztet fogyasztanak, mint egy átlagos ember? Lisztterhelés után történt-e náluk a bélbiopsia, és teljesen egészséges nyálkahártyát mutatott-e akkor is, tehát őket az orvos gyógyultnak nyilvánította?
Minden élelmiszereket gyártó cégnek létezik információs telefonszolgálata, amelyet már én is igénybe vettem. Ők készségesen adnak információt termékeikkel kapcsolatban, sőt én még listát is kaptam, bizonyos összetevők szempontjából csoportosítva a termékeiket (tejpor, liszt, szója-tartalom). Esetleg érdeklődni lehet az OÉTI-nél (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) is, amely a forgalmazáshoz az engedélyt adja, az élelmiszert előtte megvizsgálja.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdéseim:
1.Előfordulhat-e, hogy a Danone joghurt gyümölcsös változataiban búzaliszt található, illetve a kereskedelemben rizsliszt néven kapható malomipari termékben a rizsen kívül előfordulhat-e más alapanyag? Mi adhat támpontot egy élelmiszer megvásárlásakor, ha a hátoldalon feltüntetett alapanyaglista nem felel meg a valóságnak?
2. Olvastam egy válaszát, miszerint a kialakult lisztérzékenység nem gyógyítható. Ezek szerint mi tévesen kaptuk azt az információt, hogy 4 - 5 éves diéta után kinőhető ez a betegség? Vannak az ismerettségi körünkben sikeresen gyógyult egykor volt lisztérzékenyek.
Válasz
A betegség egy folyamatosan fennálló ún. gliadin érzékenységet jelent, amely a vékonybél nyálkahártya súlyos elváltozásával jár, arra érzékeny emberekben, természetesen búzaliszt és bizonyos gabonaféleségek fogyasztása után. Az érzékenységet genetikai és környezeti tényezők határozzák meg. A bélnyálkahártya gyulladása természetesen többszöri liszttel való találkozás után alakul ki. A betegség során a bélnyálkahártya gyulladt, pusztul, a bélbolyhok (melyek a nagy felszívó felületeket adják) sorvadnak, elpusztulnak. Ennek következtében a többi tápanyag felszívódása is zavart szenved, kisgyermekeknél nagyon feltűnő a tejé, ill. a tejcukoré. Ha a diéta mellett a bél állapota javul, a tejcukor érzékenység szerencsére megszűnhet, így a kisgyermek a tejtermékeket (először az erjesztetteket) fokozottan visszakaphatja. Gluténmentes étrenddel a lisztérzékeny gyermek tünetmentessé tehető. Legalább 2 év kell ahhoz, hogy a nyálkahártya meggyógyulhasson! Ezalatt az idő alatt, de esetenként ez után is kimutatható a glutén-ellenes antitest a vérből. Vannak nagyon érzékeny, de álpozitív eredményt is adó és kevésbé érzékeny tesztek is! A pontos diagnózist a bélbiopsia adja, de mint írtam, ezt kb. 2 évvel a diéta tartama után érdemes újból elvégezni. A bélnyálkahártya gyógyulása (2 év) után kis mennyiségű lisztet a gyermekek jól tűrnek - tünet nincs. Azonban előfordulhat, hogy akár 1-2 év múlva jelentkeznek újból a tünetek, vagy tünetek ugyan nincsenek, de az elvégzett bélbiopsia a lisztérzékenységre jellemző bélgyulladás enyhébb formáját mutatja. Általában ezt a képet látjuk felnőttkori, nem súlyos formákban. A szakirodalmat áttekintve én még soha nem találkoztam olyan információval, miszerint a betegség kinőhető, és hogy biztosan meggyógyul. A "gyógyult", tünetmentes, egykor volt lisztérzékenyek lehetséges, hogy az előbb említett állapotban vannak. Ők egyáltalán nem diétáznak? Ugyanolyan mennyiségű lisztet fogyasztanak, mint egy átlagos ember? Lisztterhelés után történt-e náluk a bélbiopsia, és teljesen egészséges nyálkahártyát mutatott-e akkor is, tehát őket az orvos gyógyultnak nyilvánította?
Minden élelmiszereket gyártó cégnek létezik információs telefonszolgálata, amelyet már én is igénybe vettem. Ők készségesen adnak információt termékeikkel kapcsolatban, sőt én még listát is kaptam, bizonyos összetevők szempontjából csoportosítva a termékeiket (tejpor, liszt, szója-tartalom). Esetleg érdeklődni lehet az OÉTI-nél (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) is, amely a forgalmazáshoz az engedélyt adja, az élelmiszert előtte megvizsgálja.
Dr. Gömöri Ágnes