Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Mikor fog szilárdat enni? És aludni?

Az én kislányom nemsokára lesz 7 hónapos. Még szoptatom, de mar csak este, napközben tápszerrel etetem. Próbáltam neki adni zöldségpépet, de mindig elutasítja, sír, ha a szájába adom. Az lenne az első kérdésem, hogy várjak még a zöldséggel vagy tovább próbálkozzak, a második pedig, hogy mikor alusszák át az éjszakát átlagban a kisbabák? Az enyém még mindig felkel kb. háromszor és a szopin alszik el. Válaszát előre is köszönöm.

Tímea

Válasz

Kedves Tímea!

A főzelék-zöldség bevezetése legtöbbször problémát okoz, mert az anyatejet - vagy a tápszert - megszokják a csecsemők. Nem kell aggódnia, türelemmel meg fogja azt is szeretni. Vannak olyan csecsemők, akik nem szeretik annyira a tejtől eltérő ízeket, legalábbis az elején.

A főzelékek közül először a burgonyát, (krumplit) adjuk. Kissé sós vízbe főzzük föl, majd összetörjük, az elején még turmixolhatjuk is. Sőt egy kis anyatejet, vagy tápszert is adhatunk hozzá, így az állaga inkább hasonlít a tápszerre, mint a főzelékre. Amikor már jól fogyasztja, akkor csökkenthetjük benne az anyatej-tápszer mennyiségét, s ha a fogak száma is több, akkor már nem kell turmixolni.

Második főzelékként a sárgarépát adjuk, az elején összekeverve a burgonyával. Persze, lehet a sárgarépával is kezdeni. Később a sütőtököt is nagyon szeretik. A lényeg, hogy türelemmel, az elején csak kanalanként adva szoktatjuk az új ízhez. Fokozatosan emeljük az adagot. Sokszor két hét is kell, mire a baba megeszi a szükséges mennyiséget, és kiválthatjuk a déli szoptatást vagy etetést.

Másik kérdése az éjszakai alvás. Nagy különbségek vannak, de a legtöbb baba csak 1-2 éves kortól alussza át az éjszakát. Sokan a cicit igénylik éjszaka, sokszor inkább nyugtatóként. Átmenetileg nyugodtan lehet ciciztetni éjszaka, majd fokozatosan le lehet szoktatni róla. De soha nem erőszakkal, hanem türelemmel.

Egyébként mindenki többször fölébred éjszaka, még azok is, akik azt mondják, végigaludták az éjszakát. Sokszor azonnal visszaalszunk, így nem emlékszünk a fölébredésre. Viszont ha van valami érdekes, akkor fölébredünk. Ilyen lehet a másik ember mozgása, szuszogása -horkolása a szobában. Ezért javasoljuk, hogy az idősebb csecsemő vagy a kisgyerek külön szobában aludjon. Természetesen a nagyon meleg vagy hideg, vagy kevés páratartalom szintén fölébresztheti a gyereket. Az életkor előrehaladtával ez spontán is javulni fog.

Üdvözlettel:

X
EZT MÁR OLVASTAD?