Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Nitrit túladagolás

11 hónapos gyerekemet vegyesen táplálom: kap bébiételt, anyatejet és babapépet is. most, hogy itt a nyár szeretnék neki friss gyümölcsöket adni.

Eléggé tartok a nitrit fertőzéstől, de a bio zöldség számunkra nem elérhető és nagyon drága is. Hogyan tudom leellenőrizni, hogy szennyezett-e egy gyümölcs vagy sem, illetve mi az a mennyiség, ami biztosan árt.

Egy babafalat már végzetes lehet, vagy meg kell egyen egy egész szem mondjuk barackot? Illetve, hogyan tudom megállapítani, hogy primőr zöldséggel/gyümölccsel van-e dolgom. Nyilván nem a márciusi szőlőre gondolok, ami egyértelmű, hanem olyan gyümölcsökre, mint pl. a barackfélék, amik elég elég széles idősávban teremnek, és lehet, hogy valahol már érik, valahol meg csak az üvegház alatt van.

Ezt hogyan tudhatom meg, hogy "veszélyes lehet-e" avagy sem?

Válasz

A friss gyümölcsök és zöldségek nagyon fontosak a baba egészséges táplálásához. Ránézésre a gyümölcsök zöldségek nitrát tartalma nem ítélhető meg. Vizsgálatot elvben lehet végeztetni, de ez költséges és a mindennapi vásárlásainkban ez nem jelent segítséget.

Csecsemő korban a babák még nem esznek sokat így az a néhány gyümölcs akár bio kereskedésből is biztosítható számára. Ha azonban ez nem oldható meg az évszaknak megfelelő friss gyümölcsöt válasszuk, amit megbízható kereskedőtől szerzünk be.

Ha mégis kételkedik ezek minőségében, akkor válassza a bébiételeket, ezeket szigorú  szabályoknak megfelelően gyártják és ellenőrzik.

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó