Kérdések-válaszok
Egészséges-e a...
2. Azt tudom, hogy a cukor 2 éves korig nem ajánlott. És a "só tilalom" meddig tart?
3. S mennyire szigorú ez a cukor mentes étkezés? Én ui. magunknak itthon sütök kenyeret géppel, mert a bevásárlóközpontokban kapható kenyerek összetétele enyhén szólva kétséges. Ígyhát ezt a Marcinak sem adnám szívesen. Az általam sütött viszont élesztőt és cukrot tartalmaz (2 teáskanál cukor van 1 kenyérben). Ebből adhatok neki? Vagy elég ha gabonapelyhet eszik és nincs szüksége a kenyérre?
4. Azt olvastam, hogy primőr zöldséget és gyümölcsöt ne adjunk a babáknak. Ez milyen korú babákra igaz? Mikortól ehetnek akár primőrt is?
Válasz
A bébiételekről hasonló a véleményünk. Tényleg meg kell nézni az összetételét, sőt, még azt is, hogy valóban Bio-e (ha ezt fontosnak tartod.
Nem minden Hipp bio is egyben. Ha érdekel, és megvannak a régi Kismamák, utánanézhetsz, mert az egyik tavaszi számban csináltunk egy táblázatot is erről. A cukor és só tilalmat én nem veszem olyan komolyan, de ez mindenkinek saját döntése. A cukorról sokan mondják, hogy méreg, mégis úgy gondolom, hogy az élesztő fölfuttatásához használt cukormennyiség ne okozhat semmiféle problémát. (Amúgy mézzel is futtathatod, de szerintem nincs nagy különbség.)
A sót sem tiltanám le teljesen, annak sokkal kevesebb nemkívánatos hatása van, mint a cukornak. Szerintem ebben az egészben az a lényeg, hogy ne szoktassuk rá a gyereket az édes - sós ételekre, hogy szeressék a valódi gyümölcsök, zöldségek eredeti ízét.
A primőrökkel az lehet a baj, hogy bizonyos műtrágyák és növényvédő szerek fölhalmozódhatnak bennük. Ebből a szempontból biztonságosabb a bébiétel. De miért kellene primort adni? Szinte minden évszakban van olyan gyümölcs - zöldség, amit feldolgozhatunk, sőt, ma már használhatunk fagyasztott alapanyagokat is.
Egy kicsit azért lazíthatnál. Fölnő a gyerek nagyon jól, akkor is, ha nem ellenőrzöd minden falatját.
Sződy Judit








