Rendelő

Éjszakai ágybavizelés

Kérdés:
Hogyan lehet segíteni az éjszakai ágybavizelésen egy öt éves kisfiú esetében? (Hetente 2-3-szor megtörténik, sõt nappal is néha, ha elalszik)

Válasz:
A szobatisztaság után jelentkezõ éjszakai bevizelés 5 éves kisfiúkban kb. 7%-ban fordul elõ. Mint egy korábbi válaszomban írtam, igen ritkán lehet e mögött szervi eltérést kimutatni. Sokkal inkább lassúbb  érés, vagy pszichés ok húzódik meg mögötte. Célszerû a kisgyermeket és vizeletét gondosan megvizsgálni és amennyiben ez negatív eredménnyel jár megpróbálni kideríteni a pszichés okokat. Ezek ismeretében kapják meg a szülõk a megfelelõ életvezetési, nevelési tanácsokat. Ezektõl függetlenül is vannak azonban általános tanácsok, amelyeket érdemes kipróbálni, ha még nem tették. Nyerjék meg a gyermeket az ügynek, száraz éjszaka után jutalmazzák- idõtartamtól függõen különbözõ mértékben. Idõsebb gyerek vegyen részt az ágy takarításában, mosásban. A kisgyermek vacsora után már ne igyon folyadékot. Lefekvés elõtt feltétlenül pisiljen. Kevés gyermeknél válik be az éjszakai felkeltés, inkább fáradtságot, ingerültséget okoz. Szidni, megszégyeníteni az ilyen gyermeket nem szabad, ez inkább még ront a helyzeten. Léteznek un. kondicionáló eszközök is pl. nedvesedésre csengetõ lepedõ, ezeket csak makacs esetben érdemes használni a gyermek beleegyezésével. Még iskoláskorban is fennálló esetekben szóba jöhet gyógyszeres kezelés is természetesen alapos kivizsgálás után.

Dr. Gömöri Ágnes


 

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?