Rendelő

Éjszakai bepisilés

Kérdés:
Kislányom 9,5 éves, éjszakánként rendszeresen bepisil. 3 éves korában teljesen megbízhatóan szobatiszta volt éjszaka is, de négy éves korától - ez egybe esett az óvoda kezdéssel - újra bevizel. Türelmes voltam, reméltem majd kinövi, de úgy érzem ez magától nem fog menni, (mert semmiféle fejlõdést, a bepisilés ritkulását, vagy azt hogy magától felébredne, amikor a hólyagja jelez) nem látok. Szervi problémára nem gyanakszom, mert napközben nincs gond, lelki okokra szintén nem - normális családi háttere van. Úgy érzem a probléma az, hogy nagyon melyen alszik és nem képes felébredni amikor ki kellene mennie.

Válasz:
A pszichológus válaszol
A 9,5 éves korban még rendszeres éjszakai bepisilés okát csak alapos kivizsgálással lehet megtalálni. Ön valóban türelmes volt, de ilyen esetekben, amikor a gyermek elveszti a már megszerzett képességét - jelen esetben a szobatisztaságot - célszerû azonnal orvoshoz fordulni. Ezt tanácsolom Önnek is. A szakirodalomban és a gyakorlatban kétféle megközelítése van az enurézis nocturna-nak - ez az éjszakai bepisilés hivatalos elnevezése. Az egyik elképzelés testi okokra vezeti vissza a problémát: kimutatták, hogy a bepisilõs gyermekek nagy részénél egy hormon termelõdésének zavara miatt az éjszakai vizelet nem koncentrálódik, tehát ugyanolyan híg marad mint a nappali. Ráadásul ugyanez a hormon mélyebb alvást is okoz, így az orvosok szerint adott mindkét ok az éjszakai bepisiléshez. Szintén ide, tehát a testi okok csoportjához tartoznak a fejlõdési rendellenességek is, amit ultrahangos vizsgálattal mutatnak ki. Emellett lehetõség van az un. urodinámiás vizsgálatok elvégzésére is, ez a húgyutak mûködésének mérését jelenti. Ezeket a vizsgálatokat a nephrológus végzi. Minden megyei kórházban van gyermek urológia, ahol segítséget lehet kérni, Budapesten a gyermekklinikákon lehet a speciális vizsgálatokat elvégeztetni. Ma már sokféle gyógyszer létezik az enurézis kezelésére. Beutalót a háziorvostól lehet kérni.
A másik megközelítés szerint a bepisilés, fõleg ha egyszer már megszerezte a gyermek az éjszakai szobatisztaság képességét, elsõsorban pszichés alapú, tehát pszichológus segítségét igényli. Pszichológust a területileg illetékes Nevelési Tanácsadóban találhat, ahova nem kell beutalót kérnie.
Mindenképpen azt javasolom, hogy minél elõbb kérjenek segítséget, mert a probléma pszichésen mindenképpen nagyon megterheli a lányukat, és gondolom az egész családot. Mindenképpen szükség lesz egy kivizsgálásra, s még ha gyógyszereket kap is a lánya, azt javasolnám, keressenek fel pszichológust is, mivel a régi keletû probléma maradéktalan orvoslásához a lélekkel is foglalkozni kell, nemcsak a testtel.
Egy utolsó gondolat: sok esetben a család, a szülõk szégyenérzete okozza azt, hogy csak húzódik a megoldás megkeresése, amivel csak súlyosbítják a helyzetet. Mindenképpen meg kell találni a megoldáshoz vezetõ utat, mert az éjszakai bepisiléssel járó titkolózás, az, hogy a gyerek nem aludhat házon kívül, mindenképpen káros az egészséges fejlõdés szempontjából.

Izsó Ildikó

A gyermekorvos válaszol
9 éves kor után is fennálló bevizelésnél már indokolt a gyermeket kivizsgálni. Ez lehetõleg gyermek nephrológiai szakrendelésen történjék, ahol elõször ki kell zárni a vesék, húgyutak azon elváltozásait, amelyek ilyen tünetet okozhatnak. Ha ezek negatív eredménnyel zárulnak, tanácsot kaphatnak az esetleges gyógyszeres kezelésre vonatkozóan, ill. második lépésként ajánlják gyermekpszichológus felkeresését. Létezik egy "Száraz éjszakák, derûs nappalok" Alapítvány, amely további tanácsokért felkereshetõ a 06-20-478-5330 telefonszámon (11-15h), ill. a www.emerevis.hu honlapon. Esetleg érdemes elolvasniuk a "Miért pisil be a gyermek" c. könyvet dr. Szabó László tollából.

Dr. Gömöri Ágnes


2001.11.29

 

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?