Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Mindenki!
A következő probléma miatt kérném a segítségeteket, ami kivülállók számára nem is olyan nagy gond, de számomra most igen. Szóval röviden: még csak 20 hetes kismama vagyok, de a férjem már azzal nyúz, hogy ha megszületik a pici, mikor visszük a szüleihez(szülei 300 km-re laknak a lakóhelyünktől). Bár ez még nagyon nem aktuális, de nagyon szeretnék okos és mindenki számára megfelelő döntést hozni, amikor itt az ideje, na meg persze a férjem szüleit sem szeretném magamra haragítani. Ti mennyi idő után ültettétek először autóba hosszabb útra(itt nem a bevásárlás ill orvoshoz szaladgálás fél órájára gondolok) a picit, úgy, hogy az utazást követően nem a saját ágyacskájában aludt, hanem máshol?Azért kérdezem, mert a férjem szülei, mint ahogy írtam is,elég messze laknak tőlünk...természetesen eszemben sincs megfosztani őket az unokázástól, szó sincs róla, csak nem tudom, hogy jó ötlet-e majd egy három hónapos babával elindulni. Mondtam a férjemnek, hogy jöjjenek inkább az ő szülei, ameddig nagyon picur a baba, és majd 6-7 hónaposan ráérünk elindulni a picivel...erre nagyon felháborodott, hogy akkor az ő szülei nem fogják látni a gyereket 8 hós koráig?én mondtam neki, hogy nyugodtan jöhetnek bármikor, de erre az volt a válasza, hogy nincs autójuk, nem várhatjuk el, hogy ők utazzanak(nem idősek, nem is betegesek). Én nagyon szeretem a férjem szüleit, természetesen a férjemet is, de nem tudom mi a helyes döntés...én szívem szerint nem vinném a gyereket 6-7 hós koráig, de lehet, hogy én látom rosszul, segítsetek légyszi....
 


Kedves dorothy,

először is a régi gyakorlat szerint az első 6 hét az anyáról szól, régen eddig tartott a gyerekágy, és ennyi volt az az idő, amikor még a látogatás sem volt illő. Nem alaptalanul - majd meglátod. Ennyi idő kell ahhoz, hogy mind lelkileg, mind szopásilag stb az anya és a gyereke egymáshoz hangolódjanak, és most még nem is beszéltem a gyerekágyi folyásról a kisebesedett mellbimbókről stb.

Viszont - ha csak nincsen hóakadály vagy hasonló - egy 6 hetes kisbabát egyáltalán nem érdekli, hogy éppen hol van, ha az anyja ott van mellette. Akár autóban, akár vonaton utazik veled, megszoptathatod közben, esetleg neadjisten tápszerezheted ha úgy hozza a sors, de ez a gyereket NEM ÉRDEKLI.

Szóval szerintem jó esetben egy hónapos korában, rossz esetben hat hetesen már nyugodtan elviheted bemutatni a nagyszülőknek.

Ez a 6-7 korig tartó tiltás részedről egyrészt irreális, másrészt értelmetlen. Legfeljebb a férjed fog megsértődni - hadd tegyem hozzá - joggal.

Üdv: eszterlánc


Kedves Dorothy!

Miért akarsz már most döntést hozni? Saját tapasztalatomból tudom, hogy teljesen felesleges ideje korán nagy elhatározásokat, döntéseket hozni, mert az élet úgyis kialakítja.
Ha majd megszületik a baba, ti magatok fogjátok érezni, hogy mikor van itt az ideje a hosszabb útnak. Lehet, hogy éppen fordítva lesz, te mennél, a férjed viszont várna majd..., vagy ki tudja.

Az én szüleim is messze laknak, na persze nem annyira, mint anyósodék, mert csak 110 km. Mi úgy emlékszem először Emma 2 hónapos korában mentünk, addig ők jöttek. Mi akkor láttuk jónak...

A 6-7 hónap tényleg soknak tűnik, minél tovább vártok, annál nehezebb a picinek az újat "elfogadni". Nálunk pl ez a kor volt az, amikor a lányom félt több dologtól, a szüleimtől is elsírta magát, amikor meglátta őket, és az utazás is nehezebb volt, mint pár hónapos korában.

Ne aggódj, és ezen tényleg kár bárkivel is vitatkozni :wink:

KépKép
KépKép
 
 

 
 

Dorothy, áthidaló megoldásként egy ötlet, amely bármikor bevethető: férjed menjen el a szülőkért kocsival, fuvarozza le hozzátok, majd vigye őket haza. Így a kecske és a káposzta is...
dia
Budapest
 
 
 


Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat. Igazatok van, végülis nyugodtan el lehet indulni egy 2 hónapos csecsemővel is, ha az anyja ott van, biztosan nem fogja érdekelni, hogy hol is van...
Egyébként nem szeretnék már ma döntést hozni, csak a férjemmel egy beszélgetésünk során felmerült ez a kérdés, és egy kicsit összekaptunk. De a 6-7 hónap az tényleg túlzás, már belátom!
dia: egyébként lehet, hogy ez is megoldás lehetne, csak az a probléma, hogy az út oda-vissza 6-7 óra....
eszter:
egyébként nem a bemutatással van probléma, mondtam, hogy jöhetnek, amikor akarnak, és nem is az ott alvással...a probléma az inkább, hogy 4 óra az út kocsival....bár ha jó alvó lesz a gyerek, akkor nincs gond, bár kár ezen előre gondolkodni, ebben is igazatok van. Viszont egy első babás kismama már előre aggódik és a legjobbat szeretné a babájának, a legjobb anyuka szeretne lenni, sztem ezt megértitek ti is, mert valószínűleg ti is így éreztétek. Köszönöm, hogy megosztottátok velem a tapasztalataitokat.
Az első hat hét során mennyire volt megterhelő számotokra a vendégek, látogatók sora?Egyáltalán volt-e látogatótok eleinte?
Dorothy
 


Dorothy, de például el lehetne hívni őket egy két-háromnapos látogatásra, ami esetleg még neked is jól jöhet, mert kicsit kevesebb lesz rajtad pár napig. Netán még alhatsz is egyet.:)
dia
Budapest
 
 
 


Nálunk az első hat hétben nem volt jellemző a népvándorlás. Csak a nagyszülők jöttek, ők segítettek is, plusz testvérek, de csak rövid időre. Nyugodtan meg lehet kérni a barátokat, rokonokat, hogy várjanak a látogatással, pl. olyan címszóval, hogy a baba immunrendszerének erősödnie kell, vagy még nem állt be a napirendetek és nem tudjátok mikor a legalkalmasabb. (Ha értelmesek, és miért ne lennének azok, akkor indokolni sem kell, jönnek amikor ti mondjátok, hogy lehet.)

KépKép
KépKép
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: