Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Nem találtam sehol hasonlót,azért hoztam létre ezt a topicot.
Szeretnék tanácsokat,véleményeket,történeteket stb. kapni a témával kapcsolatban.
Van egy 17 hónapos kicsifiam,aki anyatejimádó,jön a tesó,tejci meg alig-alig...
A védõnõm szerint azonnal abba kell hagyni a szopit ha jön a tesó (még nem tudjaKép),mások szerint meg végig lehet szoptatni.
Hallottam már rémtörténeteket,de ezek még mindig nem elég ilyesztõek,mert nincsenek többségben az ellenpéldával.
Persze azért valami bújkál a fejemben.
Lécci,aki gyakorlott a témában,írjon nekem valami okosat!
(de gyorsan!!!)
Elõre is kösszikeKép
 


Mariann,
jönnek majd nálam hozzáértõbbek ill. e témában tapasztaltabbak. Pele nevû net-társunk a legfrissebb tapasztalt anyuka e témában, a Tul az elsõ napokon topikban írhatsz neki. De asszem a Szoptatás topikban fel szokott bukkanni Iboly, õ LLL-tanáécsadó, tõle is kérdezhetsz.
Amit én el tudok mondani:
ad 1. Kép anno a fiam 19 hónapos volt, amikor terhes lettem a hugival, 22 hónapos, mikor elválasztottam. Egyrsézt úgy voltam vele, hogy 22 hónapig szopzni így is nagyon szép, másrészt õ ekkor még éjjel is szopizott, és igazából arról akartam leszoktatni. Csak leszokott a nappali szopiról is (amit nem bántam).
ad 2. Ha a jövendõ kis babóca rendben van (értsd: nem görcsölsz szoptatás alatt, nem vérzel, ilyemsikre gondolok), akkor nyugodtan lehet szoptatni végig a terehsség alatt, és majdan, amikor emgszületik a pici, szoptatni õket együtt tovább (Pele is szoptat most kettõt, a nagy nemsokára két éves, a pici lassan 2 hónapos).
Van egy olyan topik is, hogy Reagálások a Rendelõben adott válaszokra, ha emlékezetem nem csal, akkor ott kitárgyaltunk egy olyan rovosi választ, ahol az általad feltett kérdésre a válasz az volt, hogy azonnal váélaszza el a nagyot. Na jól lehurrogtuk ezt a választ.

Jól érzem, hogy Te szoptatni szeretnél továbbra is? KépKép
üdv
Zsóka

Zsóka
 
 


Szia ZsókaKép
Nem is mertem remélni hogy még ma ír nekem valakiKép
Ibolyt imerem,õ az Istennõm a szoptatásbanKép
Annyiszor segített már nekem,hogy simán hívhatom ígyKép
Valahol valaki mondta nekem hogy Pelét keressem,de nem nagyon volt idõm végignézni hogy ki hol tartózkodik éppen,ezért nyitottam ezt a topicot,így reménykedem hogy idetalálnakKép
Igen,kaptam már több helyrõl is olyan választ hogy hagyjuk abba,de nem is tudom miért kérdeztem,ha mi még nem is akarjuk abbahagyni.
Csak mostanában bogarat ültetett egy lány a fejembe,mert hogy egy barátnõje is szoptatott,és a babának valami súlyos baja lett,és állítólag attól hogy közben szoptatta a nagyot.
A másik dolog,meg valahogy úgy vagyok vele,hogy a természetre bízom a dolgot,és itt jött az hogy elmúlt a tejleadó reflexem.Persze már akkor sejtettem hogy nem vagyok egyedülKép,de most akkor ez azért van hogy ne szoptassak tovább(hamár a természerte bízom),vagy csak amolyan átmeneti állapot,és vissza fog állni?
Persze egy barátnõm is hasonló cipõben jár,õ viszont még 5-6szor szoptat,mi viszont lementünk a 2-3ra naponta,mert valaki mondta hogy azért nem jön össze a tesó,mert még sûrûn van szopi.
És most össze is jött.Kép
Viszont tejci meg alig van,és most meg nagyon jól jönne,mert szegénykém valami vírusos nyavalyát kikampózottKép,és egész nap csak cicin lógna,de alig van egy pár csepp.
Lázas is,és nem hajlandó semmit inni.
Szóval én szeretném mé szoptatni,mivel õ is szeretné,de kínlódunk.(pedig 15 hónapig anyatejadó is voltam,napi 500-1000ml)
Jól csinálom hogy hagyom hagy kínozzon,és elöbb utóbb meg lesz az eredmény cseppekben?
 

 
 

Mariann!

Zsóka által ajánlottakon kívül talán az Egy kicsi egy pici topikban is van ilyesmi, lévén ott a kis korkülönbség az alapfelállás.
Alapvetõen az van, hogy a tejtermelés miatt van valamelyik hormonból több (prolaktin?) ami gátolja a teherbeesést. Ez az, amire azt mondják, hogy a szoptatás valamennyire véd a teherbeeséstõl. Ez leginkább addig elegendõen magas, amíg sokat szopik a baba, leginkább éjjel is. Na, ezen már túlvagytok.
A másik dolog az oxytocin. Ez termelõdik szoptatás közben, ez az, ami szülés után a méh összehúzódását segítette (már ha érezted, sokan mondják, hogy eleinte szoptatás közben rendesen fájt a méhük, én ezt valahogy kihagytam, bár összemenni valahogy nekem is összementKép ) Ugyanez a hormon az, amit az elhúzódó szülések során adnak az események felgyorsítására.
Ebbõl adódik az, hogy a szoptatás veszélyes lehet a babára. De ez korántsem mindenkinél van így, inkább akkor, ha amúgy is veszélyeztetett, volt több vetélése, görcsölget, keményedik. Ha ilyesmi nálad nem jellemzõ, akkor ezen sem kell aggódni.
A harmadik dolog pedig a tápanyag és vitamin és nyomelem ellátás. Az ember úgy van kitalálva, hogy várandósan elsõ a pocakban levõ baba, második -ha még szoptatja az elõzõt- a szoptatás, a tej, és csak harmadik maga a nõ. Ebbõl kifolyólag, ha nem megfelelõ az ellátás, az elsõsorban a mamát fogja károsítani. Ez ellen legegyszerûbben úgy védekezhetsz, hogy egészségesen táplálkozol, sok gyümölcs, zöldség, de fehérje is, és szerintem ez az az eset, ahol teljesen jogos a terhesvitamin, vas stb szedése. Folsavról nem is beszélve, az amúgy is kötelezõ.

Na most az utolsó mondatod, hogy kínozzon, meg kínlódás, az viszont valami másról szól. 17 hónapos kis (nagy) fiadnak az anyatej némi immuntámasz, de elsõsorban lelki szügséglet. Ekkora baba szoptatásának csak úgy van értelme, ha mindkettõtök élvezi a dolgot! Úgy, hogy neked kínlódás, úgy nem szabad!!!!
A vírusos nyavaja elég rossz dolog, de bízzunk benne, hogy azért néhány nap múlva túl lesz rajta. Így ezzel most nem foglalkoznék hosszasan, nyílvánvaló, hogy ilyenkor hacsak lehet, hadd szopizzon.
A kérdés utána van. Hogy utána is úgy állsz tejjel ahogy, és hogyan éled meg a dolgot.
Fentiek alapján gondolom meg tudod ítélni, hogy a te esetedben káros-e a szoptatás várandósan, tegyük fel a válasz nem. Ebben az esetben azt kell végiggondolni, hogy élvezed-e a szoptatást, igényled-e avagy fáraszt. Szerintem ha élvezed, nem fáraszt, akkor csináld, de ne törekedj a tejmennyiség növelésére, ne kínozd magadat. Szopizzon a nagyfiad ha akar, amíg akar, de ne tekintsd fõ kajaforrásnak magadat.
Az a lány, akinek a második babája károsodott, szopi miatt. Jó lenne errõl többet tudni, mivel bizonyították, hogy a szopi tehet róla! Fentiek alapján én két dolgot tudok elképzelni, egyik a koraszülés (ez azért nem máról holnapra megy a szopi miatt, ha fenyeget, akkor abból érteni kell), a másik a tápanyag-hiány vagy pl. ha nem szedett folsavat az elején és ugyanakkor a szoptatás miatt már eleve legyengült volt a szervezete. Ezesetben nem vagyok benne biztos, hogy ha a terhesség felismerésekor abbahagyja, az elegendõ lett volna, hisz a folsavra az elején van nagy szükség, az elsõ néhány hétben. A raktár feltöltésére meg idõ kell. Ha meg késõbbi vas stb hiány, hát akkor meg a dokija a hibás, igenis figyelni kell a vérképet, és ilyen esetben azt komolyan is kell venni.

Ildi

Ildi
 
 


Szia Ildi!
Nekem igazából soha nem volt kellemes a szoptatás,mert amikor durrant,mindig fájt.
Csak az volt a jó érzés,hogy magamból táplálhatom,és a legjobbat adhatom ezzel neki.
És most hogy beteg,nagyon rossz hogy alig van pár csepp,amikor semmit nem hajlandó sem enni,sem inni.Kép
És egész nap csak azt mondogatja:titi titi
A gyermekorvosnak elmondtam hogy jön a tesó,és azt mondta hogy azonnal hagyjuk abba a cicizést.Kép
De ez így úgysem fog menni egyik napról a másikraKép
Most már én sem tudom mi lenne a legjobbKép
zmariann
 


Mariann!

Hú de nagyon kék lett...
Olvass bele a LLL honlapjába is (lll.hu), ott is biztos írnak ilyesmirõl, hátha azután több lesz a sárga!

Ildi

Ildi
 
 


Mariann!!

Az én lányom 5 hónapos volt, amikor terhes lettem- utána még 9 hónapos korig szoptattam. Õ is jól bírta, és a "Kicsi" sem szenvedett kárt (5,20-szal született)Kép
ANno, akkor küldött vki nekem innen a netrõl egy cikket ezzel kapcsolatosan, mert én is meg voltam ijedve, hogy mit csináljak. E szerint nyugodtan lehet szoptatni.
Sajnos nem tudom neked továbbküldeni, emrt azóta egy vírus hazavágta a gépemet és oda lett ez a cikk is - de az Ildi fent nagyon precízen elmondta az elméleti alapokat, hasonlóról szólt a cikk is.

Boldog babavárást és ne félj!!! Engem is rögtön le akart
állítani a nõgyógyász a védõnõ és persze a gyerekorvos is!!
Enci
Enci
 


Szia IldiKép
(így már jobb?)
Ma voltam gyerekdokinál,és persze elmondta amit már elmondott,hogy ha meg akarjuk tartani a babát,nem szabad szoptatni melletteKép
Kisfiam viszont olyan hamar rendbejött,hogy csak na.
(persze nem mondtam hogy egész nap csak cicin lógott)
Vettem neki tápszert,egy korty,és úgy elkezdett öklendezni,hogy majdnem feljött az a pár szem husika amit megevett.
Persze ezt csak azért vettem,mert még minig nagyon kevés a tejci,de úgy látszik neki inkább kevesebb legyen,de az anyatej legyenKép
Csak ezt meddig lehet így csinálni?
Elég vézna szegénykém,és akkor még tejcibõl is alig jut nekiKép

Enci!
Neked nem volt kevesebb a tejed a terhesség elején?
Visszaáll az valamikorra?
Nekem azóta nincs tejleadó reflexem,ez már nem is lesz?
zmariann
 


Sziasztok!

Mariann, idetaláltam! Most írni is megpróbálok második nekifutásra, mert az elsõ lefagyottKép
Szóval Hannám még nem volt egészen egy éves, mikor Bálint fogant (õ most máj. 11-én született). Hannus akkor még kb. 8-10x szopizott. Végig igény szerint szoptattam, de ez az igény kb. a 7. hónapra napi egyre ment le, aztán a szülés közeledtével megint 2-3 lett (utána meg napi 100Kép)
Arra kell figyelni, hogy ha valakinek több vetélése ill. koraszülése volt, vagy vérzik, görcsöl, akkor nem szabad szoptatni a várandósság mellett. Egyébként problémamentes terhesség esetén semmi akadálya.
Nekem az elején az okozott gondot, hogy nagyon érzékenyek lettek a mellbimbóim, de ez pár hét alatt elmúlt. A tejleadó reflexet én sem éreztem (gondolom ez azért lehet, mert a progeszteron miatt kévésbé érzékeny a szervezet az oxitocinra, hogy megakadályozza a méhösszehúzódásokat), de mindig láttam, hogy tejes a szája a babámnak. Az õ technikájuk elég tökéletes ahhoz, hogy akkor is ki tudjanak sajtolni pár cseppet, ha azt hisszük, hogy semmi sincs már. És hát igen, a tejmennyiség erõsen lecsökken, de azért valami mindig marad. Szerintem nem nagyon érdemes a mennyiség növelésével próbálkozni.
Bálint 3950 gr-mal, 57 cm-rel született, úgyhogy nem nagyon hiszem, hogy hiányt szenvedett volnaKép A vérképem végig jó volt. Vitamint az elsõ 3 hónapban szedtem rendszeresen, aztán még kb. 2 hónapig elvétve, ha épp eszembe jutott.
Most ketten szopiznak. Bálint 2 hónaposan 6500 gr volt, és Hannus is hízott vagy egy kilót Bálint születése ótaKép Szóval mindkettejüknek jut elég.
A védõnõtõl, dokitól persze én is megkaptam a magamétKép Legjobb esetben hülyének néztek, legrosszabb esetben meggyanúsítottak, hogy el akarom veszejteni a gyermekeimet. Még jó, hogy a nõgyógyászom elõtt le a kalappal, mert õ abszolút nyitott és meggyõzhetõ volt, mikor a LLL nevét említettem. Viszont a gasztroenterológián, ahová Hanna tejérzékenysége miatt jártunk, egyenesen azt állították, hogy NEM LEHET egyszerre 2 gyereket szoptatni, inkább adjak tápszert HannánakKép Az volt a stratégiám, hogy magabiztosan elmondtam, hogy én ennek utánanéztem, és úgy tudom, hogy ilyen és ilyen feltételek mellett ez kivitelezhetõ. Aztán a továbbiakban udvariasan bólogattam a szövegekre.
Ehhez képest felüdülés volt az Istvánban szülni, ahol mindenki örült, hogy még szopik a lányom, meg hogy így rögtön volt tej BálintnakKép

Sok sikert nektek: Pele
Pele
 


Szia Pele!Kép
Nagyon örülök hogy idetaláltálKép
Hála semmi gondom nem volt azelött,sem koraszülés sem vérzés meg egyebekKép
Akkor tudom már miért fáj mostanában a mellbimbóm,én azt hittem hogy harapja,pedig a foga nyoma nem is mindig látszott.
Ma éjszka olyan furcsa dolgot csinált a kisfiam,lehet hogy érez valamit a dologból?
Velünk aludt mert hogy beteg,és így érzem ha lázas meg egyebek,és többször is arra ébredtem hogy úgy átkarolja a nyakam,hogy majd megfulladok.
Apja hozzám akart bújni,erre õ rám mászott és úgy aludt tovább.Persze én nem sokáig bírtam,pár perc múlva oldalra fordultam vele,de megint jött az ölelés.
Szerinted megérezte hogy jön a tesó?
Vagy van valakinek hasonló tapasztalata hogy ezt miért csinálhatta?
 


Szia Mariann!

Hát nem mindig van energiám írni a nap végéreKép, úgyhogy bocs, hogy csak most reagálok.
Persze, hogy érzik a tesót! Szinte amikor én még csak gyanakodtam, a nagytesók viselkedése már akkor megváltozott. Ez a bújás nálunk is tipikus volt!
Ezért jó, ha rögtön az elejétõl beszéltek-meséltek a kisbabáról.

Üdv: Pele
Pele
 


Sziasztok, Mariann a lányok mindent leírtak már, így én csak megerõsíteni szeretnélek abban, hogy lehet a várandósság ideje alatt szoptatni. Nekem is sikerült és a szülés után pedig kettõ szopizott. Azért átküldöm neked az Enci által említett LLL-es cikket.

Bóbita
 
 


Szia PeleKép

Köszi Bóbita megkaptam,és már el is olvastamKép
 


Sziasztok!


Úgy látom mostanában nemigen látogatja ezt az oldalt senki. Ha mégis valaki idetévedne...
Szóval, nemrég lett pozitív a tesztem, a fiam még szopik és borzasztóan fáj a szoptatás. Akinek van tapasztalata, írja meg, hogy a terhesség végéig ez lesz, vagy csak az eleje ilyen pokoli fájdalmas.

Éva
Névtelen
 


Éva! Olvasd el, amit Pele írt július 19-én 00:07-kor.
Azt írja, hogy az elején volt csak érzékenyebb a mellbimbója, aztán már nem volt semmi vész!
Gratulálok az új kis jövevényhez Kép, sok sikert a szoptatáshoz!
Menta
 
 


Szerintem a szervezeted megadta a választ.
Névtelen
 


Éva! Ha pokolian fájdalmas, akkor tényleg nem kell ám kötelezõen szoptatni, amúgy sem kötelezõ csak nagyon elõnyös. De ha kibírnád ezt az átmeneti idõszakot, akkor az nagyon jó lenne a nagyKépfiadnak és majd késõbb a kicsinek, hogy rögtön van tejcsi.
Menta
 
 


Menta és a többiek!

Köszönöm a bíztatást, sajnos elég sokáig nem tudtam erre a topikra vetõdni. Most 12 hetes vagyok, és úgy látom a tejem teljesen elapadt. Bence próbál valamit kisajtolni belõle, még nem adta fel. Ha megszületik a tesó, újra próbálom a szopizást nála, talán nem felejti el a technikát addig. Igaz, akkor már több, mint 3 éves lesz.

Éva
Névtelen
 


Bóbita!

Ha még erre vetõdsz, légyszíves küldd el nekem is az LLL-es cikket. 9. hetes a kistesó a pocakomban, de a kisfiam még jóízûen kortyolgat 2x egy nap.
Köszönöm, Évica
 
 


Évica!

Itt megtalálod: [url=http://www.lll.hu/archiv/ujsag/0003/0003_05.htm" TARGET="_top]http://www.lll.hu/archiv/ujsag/0003/0003_05.htm[/url]

Kata-lina
Kata-lina
 


Kata, Ágci!

Köszi a válaszokat és címeket itt és e-mailben. Végigolvastam és teljesen elszállt minden aggodalmam. Féltem, hogy máris döntenem kell az egyik gyermekem ellenében a másik javára. Bõven lesz majd lehetõségem ilyen akciókra késõbb is Kép , igaz?!

Mégegyszer köszi a gyors válaszokat.
Sziasztok, Évica
Évica
 


Sziasztok!

A kislányom 11 hónapos korában már csak hajnalban szopizott, úgy nézett ki, hogy hamarosan teljesen le fog szokni róla. Aztán egyszercsak elkezdett többször szopizni. Most 14 hónapos, naponta háromszor cicizik. Amikor megtudtam hogy terhes vagyok, felhivtam az István kórházat, azt mondták, hogy ha nem görcsöl a hasam, akkor nyugodtan szoptathatok. Úgy látom, hogy a lányomnak nem is az anyatej mennyisége, hanem maga a szopizás, odabújás okoz örömet. Nagyon nagy a szeretetigénye, gyakran kell puszilgatni, ölelgetni. Ezért sincs lelki erőm elválasztani, pedig már nagyon érzékeny a mellem. Persze anyám már ki van akadva, hogy miért nem hagyom abba. Pedig a saját szemével láthatta, hogy nem én erőltetem. Amikor 2 napig náluk volt a lányom és megbeszéltük, hogy út közben, az egyik megállónál találkozunk hogy hazavigyem a kiscsajt, a lányom ott helyben nekem esett, szinte kitépte a mellem a pólómból. Meg kellett szoptatni, különben balhé lett volna. Persze anyám azon is kiakadt, hogy nem mértem a szopásokat, meg 3 hónapos korától nem adtam almát a gyereknek.

Betty
Névtelen
 


Betty !
A mell érzékenysége csökkenni fog, aztán a terhesség vége felé újból kezdődik minden előről.Beszéld meg a lánnyal, hogy csak addig szopizzon míg nem fáj. Nekem sikerült, Bence most is elfogadja,hogy csak a huga után szopizhat.

Éva
Névtelen
 


Pele,
sajnálom, hogy csak most találtam rá a topikra. 6 hónapos volt a kislányom, amikor újra terhes lettem (erre persze csak később jöttem rá). Addig bőségesen volt tejem és akkor nagyon gyorsan kezdett elapadni, fejtem, sokszor mellre tettem, ő lelkes is volt, de utána mindig nagyokat evett. Most már "csak" komfortozik. Bennem föl sem merült, hogy a terhesség miatt abba kellene hagynom a szoptatást. Arra van valami praktika, hogy terhesen se apadjon el a tej, vagy ez teljesen alkati?
Köszönöm a segítségedet!
Zsuzsó
 
 


Szia Zsuzsó!

Na, én meg csak most láttam a hozzászólásodatKép Várandósság alatt olyan hormonok termelődnek, amik a tejelválasztást elnyomják, lecsökkentik. Azért persze így is igaz az, hogy valamennyivel több lesz, ha többször mellre teszed a babát, de olyan nagy mennyiségben nem fog termelődni, de teljesen elapadni sem. A szülés közeledtével pedig megint több lesz majd. Viszont ha komfortszopizik még a babád, az nagyon jó! Akkor lehetséges, hogy kihúzza ezzel a szülésig, és akkor megint nagy mennyiségben is részesülhet a tejcsi áldásos hatásából.Kép
Kellemes várandósságot és jó szoptatást!

Pele
 
 


Sziasztok!

Már a 36. héten járok, a lányom 18 hónapos. Már csak időnként szopizik, pár kortyot. A mellem már nem annyira érzékeny, egész elviselhető.
Sajnos a múlt héten úgy jött ki, hogy a lányom egymás után 3 éjszakát is anyukámnál kellett hogy töltsön, amikor hazahozták, anyám azt mondta, hogy már biztosan el is felejtette hogy szopizzon. Na persze. A kiscsaj alig várta hogy levetkőztessen. Néha nem is ő szopizik, hanem odateszi a maciját és mondja: hamm-hamm. Utána felöltözhetek.

Betty
Névtelen
 


Sziasztok!

Betty!
KépAri lehet a kiscsaj!Kép

Pele
 
 


Én úgy gondolom, vagyis inkább abban reménykedem, hogy még a terhesség alatt megszűnik, de legalábbis csökken ez az iszonyatos mellbimbó érzékenység. Ugye jól gondolom? Naaaa!
Menta
 
 


Menta!

Szegénykém, még mindig érzékeny? Nekem a 4. hónap táján múlt el, de az irodalom szerint sajnos van, akinek végig érzékenyKép Érdekes, hogy most, hogy nem szoptatok, nekem is érzékeny maradt.
Azért drukkolok, hogy ne te legyél az irodalmi adat!!! És hogy bírod? És Helena?

Puszi: Pele
 
 


Igen? Hát remélem, hogy tényleg nem én leszek az irodalmi adat! Kép
Bár igazán nem panaszkodhatom, mert éjjel már nem szopizik és igazából csak naponta 3x, reggel, este és a déli alvásnál. Mondjuk akkor viszont jó negyed-fél órát. És olyan érdekes, mert a jobb mellem még egész istenes, de a ballal egyszerűen nem megy, annyira fáj.

Viszont Helena, ha nem éppen ébred, akkor nagyon megértő és akkor megelégszik a mesével és azzal, hogy közben simogatja a cicit. Viszont rengeteget játszik vele. Odadugja a fejét, a haját, az orrát, a szemét. És közben nagyokat kacag. És persze berakja a kis fejét a cicik közé és közben szélesen vigyorog. Kép

Én néha már azt gondolom, hogy ez már örökre így marad. Olyan hihetetlennek tűnik, hogy valaha nem ilyen volt a szoptatás és már úgy várom, hogy újra jó legyen. Mondjuk, ha ennél nem lesz durvább, akkor én kitartok és ahogy látom Helena is.

Neked olyan mázlid van! Maguktól aludták át az éjszakát, most meg maguktól elválasztódtak. Téged nem is szabad kérdezni, mert a te példád tankönyvi. Ergo eléggé bíztató. Mondhatnám bíztatóbb, mint a valóság. Kép

Na puszi!
Menta
 
 


Sziasztok!
Lehet, hogy túl optimista vagyok, de bízom benne, hogy fel lehet éleszteni ezt a topicot, mert gondolom vannak páran itt a Babaneten hasonló helyzetben.
Petra lányom 16 hónapos, naponta 4X-5X szopizik, és tegnap tudtam meg, hogy jön a kistesó. Kép
Jó volt a topicot végigolvasni és látni a sok pozitív példát, de bennem valahogy mégis van némi szorongás. Azóta nem is tudok úgy ellazulni szoptatás alatt, egyfolytában csak arra gondolok, hogy nehogy baj legyen a picivel. Kép De persze Petrától sem akarom megvonni, mert látom, hogy mennyire fontos neki. Gondoltam rá, hogy jó lenne legalább csökkenteni a szopik számát, de tanácstalan vagyok, mert a 4 sztenderd szopiból mindegyik fontos neki (egy éjszakai, egy reggel mikor felébred, egy a délutáni, egy pedig az esti elalvásnál).
De nem is tanácsot akarok igazából kérni, hanem egyszerűen dumálni kicsit olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak. Remélem azért akad valaki, aki majd ír!
Üdv: Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
 


Szia Bogárka!
Én is hasonló cipőben járok.Kép Pici fiam 19 hónapos és már lassan 12 hete itt van a kistesó a pocimban. Mikor pozitív lett a teszt Beni még 4-5× szopizott (este, reggel meg hajnalban 2-3×). De volt pár nap az elején amikor nagyon kényelmetlen volt a szoptatás, megpróbáltam csökkenteni. Mi az esti szopit hagytuk el, mert akkor tudott segíteni a párom, ő feküdt le vele aludni, így nem kereste a cicit. Most ott tartunk, hogy 1-2 szopi van hajnalban ill. reggel (igaz a ma reggeli is 1/2 óráig tartottKép). Ezzel így most teljesen jól elvagyunk. Márciusban lesz 2 éves, addig mindenképpen szeretném szoptatni, ha semmi nem jön közbe, utána meg majd meglátjuk, hogy hogy alakul.
Üdv, Panka

 
 


Bogárka!

Nekem három gyermekem van, és mindkét terhességem végigszopizta az éppen aktuálisan szopizós baba. Ádám 10 hónapos volt, mikor megfogant Csilla, és Csilla 15, mikor megfogant Réka. Ádám még kb 3 standard szopinál tartott akkor, Csilla meg 5-6-nál. Mindkét alaklommal megkérdeztem a nőgyógyászom is. Azt mondta, és ennek fényében folytattuk a szopit, hogy figyeljek a testem jelzéseire. Ha nincsenek görcsök, vagy erősebb méhösszehúzódások, akkor semmi akadálya a folytatásnak. A második alaklommal volt egy időszak mikor érzékennyé vált nagyon a mellem. De elmúlt, és ezen kívül nem volt semmi problémánk.

Üdv:

Zita
 
 


Kedves Panka és Zita!
De jó, hogy írtatok! Köszönöm! Kép
Jó olvasni ezeket a pozitív megerősítéseket! Kép
Azóta már kicsit én is megnyugodtam, és valahogy azt gondolom, hogy ha a természet így alakította, hogy ez a baba meg tudott foganni, akkor vsz. nem lesz semmi baja a szoptatástól. Persze ha tényleg nincs semmi tünetem.
A mellbimbóérzékenység mikor jelentkezik? Én néha érzékenynek érzem, de van olyan szopi, mikor egyáltalán nem jelentkezik a fájdalom.
Zita! És miután megszületett a baba, akkor tandemszoptattál, vagy akkor már befejezték maguktól?
Panka! A Te nődokid is pártolta a dolgot? Mert én holnap fogom felhívni az enyémet, és kicsit félek a reakciójától. Nagyszerű orvosnak tartom, meg imádom, de erről még nem ismerem a véleményét, és valahogy azt gondoltam, hogy a nődokik ellenzik ezt a dolgot. De akkor ezekszerint nem mind Kép
Üdv: Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
 


Bogárka!
Nekem szerencsére a dokim nagyon szopipárti. De azért febr-ban, amikor voltam nála rákérdeztem, hogy mi a véleménye a terhesség alatti szoptatástól és megnyugodtam, mert azt mondta, hogy nem kell abbahagyni, ha nincs semmi gond.Kép
Panka

 
 


Bogárka!

Én is végig szopiztattam a nagyobbikat a terhesség alatt - szerencsére sem nem görcsöltem, sem nem véreztem (ilyenkor megfontolandó, hogy abbahagyja vki). A mellbimbó érzékenysége nálam kb. a 4. hónapra érte el a csúcsát: ebbe az is belejátszhatott, hogy addigra csökkent a tejmennyiség, a kisfiam fogzott, egy kis szájpenészt is összeszedett - de kibírtuk Kép Én mondtam a dokimnak (nőgyógyász), hogy szoptatok - csodálkozott ugyan, de semmiféle ellenvetése nem volt. A gyerekdoki és a védőnő viszont elég erőteljesen próbáltak lebeszélni róla - de mikor rákérdeztem, miért, nem tudtak semmiféle meggyőző dolgot mondani, csak annyit, hogy ezt szokták tanácsolni, meg hogy én ne terhelődjek túl. Szerencsére végig egész jól vcoltam, a vérképem végig tökéletes volt, minden érték az optimuum körül, holott semmiféle kiegészítő vitamint nem szedtem, a kislányom teljesen rendes súllyal-hosszal, 9/10-es APGARral született kb. a kiírt időben. A születése után sztem neki nagyon jó volt, hgy a tesója még szopizott: az elejétől kezdve rengeteg tejem volt, a kisfiam is visszaállt kb egy hónapra a gyakorlatilag tiszta anyatejes táplálásra (1,5 éves volt ekkor) - a szülés utáni hónapban az újszülöttem másfél!, a kisfiam több, mint egy kg-t hízott a csak anyatejtől Kép Azóta is szopiznak mindketten (a fiam már csak napi 1- max. 2x), a 16 hónapos lányom még sokszor. Voltak ugyan nagyon fárasztó napok, főleg az elején, mikor szinte mindkettő csak szopizott - de nemhogy nem bántam meg, hanem kifejezetten örülök neki, hogy volt/van módom megtapasztalni, milyen a tandemszopi Kép Más gyerekekkel persze nincs tapasztalatom, de úgy látom, hogy különösen szeretik egymást, nagyon jóban vannak egymással, ha együtt szopiznak, simogatják egymást is - és a kicsi születése körül a testvérféltékenység sem jelentkezett, az csak akkor jött elő, mikor a kicsi már helyet tudott változtatni és elvenni a nagy holmijait - vszont addigra már annyira szerették egymást, hogy hosszantartó és nagy gondokat szerencsére ez sem okozott Kép

Márti
 
 


Márti!
Köszi, hogy leírtad Te is a történeted! Olyan jó volt olvasni Kép. Édesek lehetnek, ahogy együtt szopiznak!
Én is kezdek most már megerősödni abban a hitben, hogy ezt lehet így csinálni, és hogy nem lesz tőle semmi baja a picinek. Bár most még sokat aggódom, mert nagyon-nagyon pici még az a baba, de hát nincs mit tenni, ilyen típus vagyok, a lányommal is mindig paráztam valamin. Mindenesetre a történeteitek nagyon sokat segítettek!
Köszönöm!

Üdv: Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
 


Sziasztok!
Megpróbálom, hátha még él ez a topik.
13 hónapos kislányom még szopik, igaz már csak nappal, de hangulatától függően 3-6 alkalommal. A szoptatást nem szeretném abbahagyni, de szeretnénk már neki kistesót. Ezidáig rendben is volna, de a helyzet az, hogy nekem a szülés óta még nem jött meg a menstruációm, vajon így teherbe eshetek-e? A nőgyógyászom szerint hagyjam abba a szopit, és várjak pár hónap ciklust, hogy "kitisztuljon" és megerősödjön a szervezetem. Volt már valaki hasonló cipőben? Egyáltalán "normális", hogy még mindig nem jött meg? Ezt a tej mennyisége befolyásolja?
üdv mindenkinek, várom a tapasztalatokat..
Mkata
 
 


bocsi de vak vagyok, most látom csak hogy van külön topik a témában, már olvasom is... : )))
Mkata
 
 


 Nagyon fog fájni a szülés?
 Hova menjek szülni?
 Melyik orvost válasszam?
 Hogyan készüljek fel a szülésre?
 Hogyan legyek jó anyuka?
 Jól érzi magát a kisbabám?
 Miért alszik ennyit?
 Miért nem alszik rendesen?
 Nem megy a szoptatás!
 Le fogok valaha fogyni?
 Miért lettem ilyen sovány?
 Miért nem kívánom a szexet?
 A férjem miért nem akar velem lefeküdni?
 Mikor mehetek vissza dolgozni?
 Adjam bölcsibe, vagy ne?
 Hogy mondjam el a gyerekeknek, hogy elválok?
 Megszökjek, vagy megszokjam? Mit tegyek, hogy jó legyen?
 Idegesít a saját anyám!
 Idegeimre megy az anyósom!
 Segítség, szerelmes lettem!
 Lehet, hogy megcsal a férjem?
 Teherbe esek valaha is?


Feltette valaha magának ezeket a kérdéseket? Minden kérdésére kielégítő választ kapott? Ha maradt még megválaszolandó kérdése, várom a Szülők Házában és keressük meg rá együtt a választ!

Részletes információ: www.szulokhaza.hu
Személyes felvilágosítás a +(36)-30 / 942-3699-es telefonszámon
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

cron