Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok,

a kislányom, Fanni, alig múlt 3 hónapos. Sajnos csak az 1 hónapig tudtam szoptatni, azóta mütejen vagyunk (OMNEO1). Kezdetektöl kevesebbet eszik, mint a "javasolt", de ebböl nem csinálunk a férjemmel problémát, mert a súlygyarapodás rendben van (3 hónaposan cca. 5,5 kg., 3kg-val született). Az utóbbi hónapban azonban egyes etetések közben állandóan sír. Az utolsó 3-4 nap pedig már szinte elviselhetetlen. A reggeli etetést kivéve az összes etetésnél, ha már csak közelítek a szája felé a cumisüveggel, elkezd sírni. Amint kiveszem a szájából az üveget már mosolyog is. 15 perc "hiszti" után elkezd enni, de a böfizés után kezdödik minen elölröl. Próbálkoztunk már nagyobbítani a cumi lyukán, etetem én és a férjem, etetjük ülve, állva járkálva, próbáltunk beszélni hozzá közben és csöndben maradni, próbáltuk melegebben a tejet és hidegebben is. Nem segített semmi. Egy adag tej megevése majd egy órát vesz igénybe (igaz ez korábban sem volt sokkal kevesebb). A napi fogyasztási visszaesett kb 740-800 ml-ről cca. 640-660 ml-re. Amúgy teljesen egészségesnek tűnik, láza nincs, kedélye jó, sokat mosolyog, 2 hónapos korától átaluszza az éjszakát, fogai még nem jönek, szájfertözése nincs. Egyszerüen nem értjük mi a gond. Van valakinek ötlete?
Köszi.
 
 


Evie!

Tejallergia, középfülgyuszi, afta, szájpenész, torokgyulladás, takonykór volt már nézve? Egy fertőzés történhet amúgy teljesen tünetmentesen is, mindenképp érdemes lenne kivizsgáltatni a manót.

Pele
 
 


Szia Evie!
Az én kisfiam 5,5 hónapos és csak szopik. Neki is volt ilyen időszaka, hogy a kaja közben sírt. Volt, hogy kijött közben büfi és megoldódott a probléma, de legtöbbször nem. Engem is nagyon idegesített ez, még szoptatási tanácsadót is felhívtam, de Ő sem tudott semmit mondani. Látom, hogy éves (volt, hogy mértem is)és nem eszik.

Végülis rájöttem: egyszerűen úgy érzi tele van (esetleg még fáj is hozzá a hasa), nem bír többet enni. Volt többször, hogy annyira elkezdett sírni, felidegesítette magát és hulla éhesen nem tudta a szopást elkezdeni, cumival kellett megnyugtatni.
Meglázmérőztem, kijött egy csomó kaki, majd 5-10 perc pihi és újra evett. Főleg este volt ebből probléma.
Mostanára elmúlt ez, de néha, ha sokat sír és látom, hogy "nyom", nem hagyom szenvedni órákig még mindig meglázmérőzöm.
Állítólag ez a dolog akkor rendeződhet végleg, ha már rendes kaját is eszik.

Nem tudom, hogy nálatok ez-e a gond, de szerintem érdemes megpróbálni.
üdv
Adél
 
 

 
 

EVie!

Az en fiam most mult 9 honapos es meg mindig cicizik nekem koszonhetoen mert az egesz csalad lebeszelt a szoptatasrol mivel 5hetes kora ota azt csinalja amit a te babad.SAjnos en a mai napig nem tudom mitol volt ,mi is fogtuk a hasara,fogara de ezt csinalta 5 honapos koraig.Addig minden nap egy szenvedes volt,de ugye azert muszaj oket etetni.Akkor valtozott a helyzet amikor elkezdtuk a hozzatapit.Azota a cicit imadjuk de a kanal nem kel,sem cumisuveg.En is voltam ezert tobbszor dokinal de semmit sem talaltak soha.Szoptatasi tanacsado azt mondta ilyet meg nem latott ,hacsak kozelitettem a cicit a szajahoz mar orjongott.EZT csak azert irtam hogy vannak ilyen babak is,ki erti neha oket.
Sok kitartast kivanok.A kaki nalunk is sokszor ludas volt en is azt csinaltam mint ADel,de lehet a poci is.A novrem kisfianak tejcukor allergiaja volt es o is ilyen keservesen sirt mindig.
Talan erdemes lenne elobb kivizsgaltatni!
Megy egyszer sok szerencset es kitartast.
 


Kedves Evie! Az én fiam is sírt evés közben. Szopás közben. Sokszor annyira felhúzta magát, hogy már a kaki is hiába jött ki, akkor se evett. Ráadásul a folyamatos idegeskedés miatt a tejleadó reflex nekem nem indult be már ilyenkor, és emiatt meg külön sírt. Aztán - elapadt a tej - áttértünk a tápszerre, és akkor már nem sírt etetés közben. De az igazi öröm az volt a számára, mikor egyszer anyukám megetette (úgy négy hónapos kora körül) reszelt almával. Attól kezdve igazi haspók lett, mindent amit kanállal adtunk neki, befalt, és azóta is imádja a "rendes kaját". Nem minden baba egyforma. És nem mindegyiknek egyforma az ízlése. Pl. a legtöbb gyerek imádja a kakaót. Na, az enyém eltér ettől, ő nem utálja éppen, de csoda, ha iszik pár kortyot. Ahogy most más az ízlése, mint a többieké, úgy lehet, hogy már csecsemőként is más volt, és mondjuk sem a tejet, sem a tápszert nem szerette annyira, mint a nagykönyv szerint kellett volna. Akkor nem hittem el, és nem próbáltam mást adni neki, de nem felejtem el, milyen mohón nyelte az új kajákat, és hogy örült (szélesen vigyorgott) az első reszelt alma adagoknak és törtkrumpli adagoknak.
Nálatok meg az a helyzet, hogy ha már úgyse anyatejet kap a baba, hanem tápszert, akkor már nem nagy veszteség a tápszer helyett valami növényi alapú babakaját kipróbálni néha. Pl. sós törtkrumplit. Az a hasfájáson is segíthet. És gyümölcslét. Az meg a székrekedésen.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!
Én is szeretnék kérdezni a szoptatás közbeni sírással kapcsolatban! A kisfiam most lesz 2 hónapos, és nálunk mostanában van az, hogy a szopizás végefelé kezd el nyafizni, olyan 20 perc után, olyankor ha átteszem a másik cicire, akkor eszik tovább rendesen, de közben abból a ciciből, amelyikből addig evett jön még tej. Lehet, hogy elfárad annyira, hogy nem akarja annyira szívni? Amúgy fejlődik szépen, sokat hízott is, mióta megszületett. Volt valakinél ilyesmi? Üdvözlet mindenkinek: Melinda
 


Melinda, szerintem ezzel a kérdéssel a szoptatásos topikokon próbálkozz, ők biztos adnak helyes választ. Az tuti, hogy ezt a topikot egyikük sem fogja olvasni, itt biztos nem találják meg a kérdésedet.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok,

Fanni lányom végre újra "normálisabban" eszik. Kivizsgáltattuk orvossal, nem talált semmit. Vért is vettek töle cukorszintet nézni (terhességi cukorbeteg voltam, és nálunk, Szlovákiában, újabban 3 hónaposan is nézik a cukorszintet a banánál), de az is rendben volt. Az orvosnö javalatára hosszabítottuk az egyes etetések között az idötatrtamot és azt mondta, bízzuk a lányunkra mennyit akar enni. Ezt csak úgy tudtuk megoldani, hogy kihagytunk egy etetést délután. Nagyjából 2 nap után a helyzet úgy ahogy normalizálódott és Fanni szinte hiszti nélkül eszik. Igaz így vagy 150 ml-vel kevesebbet eszik naponta (összesen úgy 640-680 ml, pedig már 5,5 kg és lassan 3 1/2 hónapos), de egyszerüen nem kér többet. Azt hittük a kevesebb tejet majd éjjel fogja bepótolni, de nem. Ugyanúgy átalussza az éjszakát mint eddig. Köszönöm a tippjeiteket, nagyjából 1 hónap múlva vár egy új csata minket - a zöldség és gyümölcs lassú bevezetése. Bárcsak könyebben menne!!!
Sziaszotk,
Evie
 
 


Sziasztok,
elkiabáltam. Úgy néz ki, kezdödik minden elölröl. A nagy kérdés tényleg az: ha a baba teljesen egészséges, eröltetni bele a kaját vagy nem és rá bízni (akkor is, ha a "normától" jóval kevesebbet eszik)???

Evie
 
 


Evie!

Kicsit off, de megakadt a szemem. AZt irod, lassan 3 és fél hós a babád, meg hogy 1 hó és zöldség-gyümölcs.
NEEEEEE!!!!
6 hóig teljesen felesleges, addig a csak anyatej az optimális nekik!!!!
Olvashatsz ezekről a szopis topikban ill a hozzátáplálásos topikban.

ILdi

Ildi
 
 


Melinda!
Szerintem 20 perc szopi után tedd le magad elé az ágyra, hagyjad pihenni egy kicsit, utána könyebben büfizik és aztán ugyanarra a cicidre rakjad vissza. Tudom, hogy a szoptatási tanácsadók a mindkét ciciből való szoptatást javasolják, de az csak az első pár hónapban érdekes. Utána igya csak meg jó mélyről az értékes tejet. Az összes barátnőm kikérdeztem, akik sokáig szoptattak és mind így csinálta!

Evie!
Kitartás! Én is kivoltam idegileg mikor ezt csinálta!
Én azt javaslom ne mérjed már (én is az elején mérő mániás voltam...), csak azt nézzed, hogy heti szinten gyarapodjon valamennyit, de még erre sem szabad hagyatkozni, mert mindegyik hét más (nekem volt olyan, hogy csak hosszra nőtt). Legyen a baba kiegyensúlyozott, mosolygós.
Nekem volt olyan, amikor már tiszta ideg voltam a sírás miatt, hogy a férjem elaltatta, kialudta magát és tök jól evett utána. Akkor sem lesz semmi baja, ha kicsit "éhezik". De én mindenképp javaslom a lázmérőzést több percig, mert van, hogy egyszercsak megindul és kijön, ami zavarta. Utána olyan édi mosolygós lesz. Majd, írjad meg, hogy mizújs!
Üdv
Adél
 
 


Ildi, Evie gyermeke már régóta csak tápszeren él, és a tápszer helyett vezetik majd be a gyümölcsöt! Nem az anyatejet váltja le ilyen korán.
A tápszer helyett korán bevezetni a gyümölcsöt egész más, mint az anyatej helyett. Főleg ha a gyerek nem szereti a tápszert. Lehet, hogy a gyümölcsöt szeretni fogja, és ettől jön meg az étvágya.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Bocsi, akkor pontositok (bocs Evie, az elejét most nem olvastam el csak a végét, jogos Adrienntől az észrevétel). A tápszeres babák emésztőrendszere ugyanúgy (sőt!) éretlen 6 hónapos kor előtt a gyümölcs-zöldség emésztésére, ezért legújabban már az ő esetükben sem javasolják a korai hozzátáplálást!!!
Történetesen nekem is van egy ismerősöm, 4. gyerkőccel, 4.-szerre nem sikerült szopival (sajna a kezdeti időszakban nem sokat találkoztunk, mivel majdnem egykorúak a babáink és én akkortájt voltam a kórházban plusz 4 fal között itthon a kicsivel). az ő babája (is) nagyon keveset evett a tápszerből is, és semmivel sem lett jobb a helyzet a hozzátápi megkezdésétől.
Ahogy olvasom, itt Fanni gyarapodásával nincs gond (annál a babánál ráadásnak ez is votl), hiszen lassan a duplázásnál tart pedig még messze van a 6 hós kor. Sok baba van, aki messze kevesebbet eszik, mint az átlag, és mégis hizik (meg van forditva is),szerintem lazábbra kéne venni a dolgot, ha kevesebbet kér, egyen kevesebbet.

Ildi

Ildi
 
 


Ildi, én tudok ellenpéldát is. A barátnőmnek a lánya három-négy hónapos kora körül elkezdett apadni a teje, és akkor mindenféle tápszert ki kellett hogy próbáljanak (fogyott a gyerek, bármit csinált is). A tápszereket a baba következetesen elutasította, szabályosan utálta, egy kortyot sem fogadott el. Akkor védőnői javaslatra elkezdtek gyümölcsöt, krumplit, répát készíteni neki, és végre evett, gyarapodott. És a probléma megoldódott. (A vicc az egészben az, hogy ráadásul miután így megnyugodott mindenki, még az anyatej is visszajött!) Ja, és a gyereknek kutya baja sincs azóta se.
Az én fiam öt hónapos korától volt tápszeres, de már előtte is sokat éhezett, mert nem akartam tápszerrel bűnelkövetni (akkor még így gondoltam). Anyukám egyszer (úgy három-négy hónapos kora között) megetette almával, mert szegény gyerek már tényleg nagyon éhes volt, nekem meg nem volt egy csepp tejem éppen. Szóval úgy falta az almát (és egy héttel később meg a krumplipürét), mint előtte semmi mást, és olyan volt utána, mint akit kicseréltek. Ízlett neki, és jót is tett neki.
Szerintem itt is érvényes az, hogy nem minden gyerek egyforma. (Ahogy az anyukák sem egyformák. A sógornőm semmit nem tett azért, hogy jól menjen neki a szoptatás, de remekül megy, nem bírja apasztani a tejét, pedig már időszerű lenne. A barátnőm meg a világon mindent megtesz, és mégsem megy a dolog.)
Ugyanígy a babák közt is lehetnek különbségek. Vannak babák, akik inkább a felnőttesebb ételekre buknak. Biztos vagyok abban, hogy nem minden baba egyforma.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok,
tegnap újra megvizsgálta az orvosnö Fanni lányomat. Továbbra is egészséges. Pedig már csak 600-620 ml körül eszünk naponta. Az utolsó 3 hét alatt csupán 200 gr-t hízott, így most 5450 gr. Valahol azt olvastam, hogy az átlagsúllyal világra jövő gyerekek az 5,5 kg-t a 4. hónapban érik el. Így pont a nagy "átlagban" vagyunk. De engem továbbra is aggaszt, hogy a gyereknek hirtelen elég naponta ennyi tej. Most eszik anyit, mint a 2. hónap végén. A hossza most 60 cm (49 cm-vel született), az utolsó 3 hét alatt 2 cm-t nőtt. Az orvosnő szerint, lehet, hogy most a hosszára gyarapodik és nem a súlyára. Hát nem tudom! Én még ilyenröl nem nagyon hallottam. Azt mondta, húzzunk ki még 2 hetet (addig is hetente 1x súlykontroll), akkor lesz majd négy hónapos és próbáljunk meg áttérni OMNEO2-re (OMNEO1-röl). Hát nem tudom, én inkább talán kipróbálnám a répát vagy az almát (kapható HIPP termék répa+alma, amit a 4. hónaptól lehet etetni), szívem szerint már most 3 és fél hónaposan.

Adél,
a lázmérözéstöl tartok, állítólag "függöséget" okkozhat. A baba székletete úgy tünik rendben van. 2 naponta van széklet, az is inkább folyékonyabb mint szilárd. Az OMNEO tej pedig tipikusan hasfájós babáknak van (holott Fanni nem hasfájós, csak az elején azt hitték róla, pedig csak az anyatejem volt elapadóban) és könnyen emészthetö.

Evie
 
 


Evie,
Az én babám most fél évesen kb u.annyit eszik, mint 2 hónaposan. Mondjuk mostmár nagyritkán mérem. Azt mondják a napi 800g-ot ritkán lépik túl naponta, de nekünk is volt, hogy ennél kevesebbet evett. Ja és nekünk is volt olyan, hogy főleg hosszra nyúlt!

A lázmérőzéssel csak az ingert hozod meg neki, a szélcső tilos. Azt tudom, hogy az anyatejes babáknál lehet ilyen probléma, mert nem ingerli eléggé a túl híg kaja.

A barátnőm babája is tápszert kap és nekik nem jött be a legjobb, legszuperebb probiotikus tápszer és váltaniuk kellett.
A jó ég tudja, annyi minden miatt sírhatnak szegénykék, ők csak ilyen módon tudnak kommunikálni. Nekem is tuti volt olyan, hogy megetettem, pedig lehet, hogy csak társasághiánya volt pl...
A súlyotok tök jó és az a lényeg, úgyhogy nyugi!
Üdv
 
 


Evie!

Tudom konnyu innen kulsoleg szemlelni a dolgot,de en ugyan ezt eltem at csak a szoptatassal.Az en fiam 9 honaposan kevesebbet eszik mint az elso ket honapban ,es fejlodik 10 kg.ki erti ezt.Egyebkent a fiam amikor 3honapos volt akkor csak heti 7 dkg-t hizott en is teljesen el voltam keseredve,de utana ujbol fel kg-at hizott meg meg tobbet havonta.Lehet hogy tenyleg a pocakja faj ,vagy a kaki bantja.SZerintem az amit elfogyaszt az nem olyan keves,nem is sok.Az en kisfiam most nem eszik meg tobbet mint 1 dl egy szopi alatt pedig 10 honapos lesz es eddig 6 szopi volt se nem volt hajlando melle enni semmit a vilagon,es igy is fejlodik.SZerintem varjal meg mindenkepp a zoldseggel,gyumivel meg tenyleg nincsen megereve ra.legalabb 5 honapos korig en varnek.Sok turelem,de ennyi kajatol nem fog ehen halni es a sulya is szep.
 


Sziasztok,
köszi a biztatást, nagyon jól esik. A kajálási szintünk már csak 530 ml körül mozog naponta. Kipróbáltuk a lázmérözést, nem jött semmi, nem is erölködött a baba. Most azt próbálgatjuk, hogy el fogad-e más tápot, de elutasította a France Lait nevüt. Megette ugyan a Nutrilont, de csak ugyanannyit mint a mostaniból, ami nem nagy eredmény. Még kipróbálunk egyet (azt hiszem a Similacot), aztán feladjuk, úgy tünik nem a táppal van a probléma. Sőt, lehet, hoyg tényleg semmi probléma nincs, egyszerüen ez most ilyen idöszak (csak hát már 2 hete tart). Tegnap hasi ultrahangon volt a bébi, de, szerencsére, nem találtak semmi gondot. Olyan aranyos volt a lányom, szerintem még élvezte is a kis "masszázst" a hasfalán. Amúgy ugyanúgy jó kedvü, élénk babóca, mosolyog, eljátszik a csörgöivel, szépen alszik (talán egy picit többet mint korábban) - egyszóval külsöleg nem tünik betegnek (nem úgy mint én, aki épp náthás vagyok). Gondolom, ha allergiás lenne valamire (pl. tejcukor), akkor annak lenne valami külsö jele is, márpedig se kiütés, se foltok, se vér a kakiban, semmi. Egy ismerős mondta, hogy esetleg vérszegénységtöl is lehet ilyen reakció (vashiány). Hallottatok valami ilyesmiröl?
Meglátjuk, mennyit hízott egy hét alatt (kedden mérik), ha rendben lesz, akkor azt hiszem lapozunk egyet, és le kell küzdeni ezt az izgulást.
Sziasztok,
Evie
 
 


Evie !
Sok sikert,es ne aggodj.Ha ennyit eszik es hizik akkor ez van.ha latnad az en dragam hogy milyen husi es komolyan mondom hogy alig eszik valamit.SZerintem nem eszik tobb tejcit mint fel l egy nap es 2 het mulva 10 honapos lesz.Ugy latszik vannak ilyen babak,nem is ertem ki allitotta fel azt az erteket hogy mennyit kene megegyen egy csecsemo.Ugye azt mondjak 100-180ml szorozva a sullyal.AZ en drgam 4 honaposan volt 7600 gr azt jelenti hogy min 8 dl kellett volna megegyen es max illetve az utobbit talajak normalisnak ,tobb mint 1 litert.Istenem kinevettem a dokimat,hat soha az eletben nem evett annyit es mindig 80-90 %ban volt sulyban.MI lett volna ha annyit eszik amennyit mondanak.Kép
Szoval megegyszer sok sikert,es igen is ha idegeskedsz miatta akkor vizsgaljak ki hogy te is megnyugodj.

EGy barat
 


Sziasztok,

sajna múlt hét péntek már ott tatrtottunk, hogy a baba szinte semmi kaját nem fogadott el, ezért a gyermekorvosunk azonnal berendelte a kórházba (szerncsére osztályos orvosként is dolgozik). Teljesen kivizsgálták, vért vettek. Szerencsére minden lelete normális. Az orvosnö Sab Simplexet írt elö, ami segít eltávolítani a szeleket. Fanni az´ta eszik, de még mindig csak 550-590 ml körül. De mivel egy hét alatt felszedett 50 grammot (ami állítólag a 3. hónap után normális érték), még ilyen kevés kaja mellett is, ezért egyelöre más vizsgálatot nem rendelt el. Két hét múlva újra súlymérés. Mi is nyugodtabbak vagyunk a férjemmel, nem eröltetem a kaját, eszik amennyit akar. Jövö héten 4 hónapos és megpróbálkozom valami almapürével. Meglátjuk.
Köszi a biztatást.

Evie
 
 


SZia Evie!

MI ujsag van veletek????irj ha van idod ,aggodom ertetek.Remelem minden rendben van mar.

puszi vanilla
 


Szia Vanilaa,

jó hogy néha még visszatérnek ebbe a topicba is az emberek. Fanni lányom jövő héten hétfőn lesz 5 hónapos. Már 3 hete próbálkozunk a tápszer mellett (OMNEO1) más kajával is: répa, alma, sütőtök, krumpli és más zöldségek, amik adhatók a befejezett 4. hónap után. A tejadag maradt az alacsony szinten, de lányunk gyarapszik és a trend azt mutatja, hogy a hatodik hónapra meg kellene dupláznia a születési súlyát, ami normális. Az orvosnő azt mondta, hogy teljesen meg van elégedve, semmi baj Fannival, ne izguljunk. Azóta túl vagyunk a második DiTePer és HiB és sárgaság oltáson és nagyon jól viselte. Jövő héten tervezünk áttérni az OMNEO2 tápra amit már akkor kell adni, ha a baba szilárd kaját is eszik. Fanni úgy kb. 1 hét alatt megszokta a szilárd kaját, most már maga nyitja a szájacskáját. Délben megeszik belőle úgy 100-150 gr-t és iszik még rá egy kis tejet, délután a tej után pedig lemegy még 2-3 kanál répa vagy valamilyen gyümölcs. A széklete bekeményedett ugyan, de nincs székrekedése - no meg persze egy két kanál szilvalé ill. szilvaleves víz is megteszi a magáét Úgyhogy egész jól elvagyunk, a nagy idegesség alábbhagyot, már nem is írjuk mennyit eszik. Remélem továbbra is minden rendben lesz.

Szia
Evie
 
 


Sziasztok!

Tapasztalt Mamik ide! Két és fél éves lányom SEMMIT nem eszik egész nap, majdnem egy éve már . A súlya az orvos szerint normális, de a bordái kiállnak, a medencecsontja kinnt van! A kórházban, ahol kivizsgálták, egymásnak ellentétes dolgokat mondtak az orvosok, úgyhogy most megyünk egy másik kórházba. De nem hiszem, hogy belső rendellenessége lenne, csak a magam megnyugtatása végett viszem el oda is. A gyerek jókedvű , kiegyensúlyozott, de ha kaját lát, elrohan sírva. A napi menet a következő: reggel fél liter tej v. kakaó, tízórai, ebéd, uzsi semmi, este fél liter tej v. kakaó. Néha bele tudunk erőltetni folyékony kaját (krémtúró, puding), de sem gyümölcsöt, sem zöldséget, főzeléket, sem húst nem eszik. És nem is hajlandó rágni!! Hiába mutatjuk neki, és magyarázzuk, hogy enni kell, és hogy használja a fogacskákat, semmi. Próbáltuk lazábbra venni, nem erőltettük, de sem így, sem a kaját erőltetve nem ment. Ilyenkor öklendezik, és hány, de csak folyadékot, mert ez van benne. Mondjatok valamit, mert a gyerekorvosunk elbagatelizálja a dolgot, és nagyon el vagyok keseredve!

Köszi!

Harangvirág


Szia Mindenkinek!
Sajnos mi is kajaproblémások vagyunk. Áron fiam most hat hónapos rendkívül jó kedéjű és mozgékony.Már feláll a kiságyba a védőnő csak fürge ürgének hívja. Kezdetektől fogva jól szopizott semmit nem fogadott el az anyatejen kívül ami eddig nem is volt gond. De egyszer csak lassult a súlyfejlődése és azt mondta a védőnő kezdjem el adni neki a gyümiket meg a főzelékeket mert kalóriába már kevés neki az anyatej. De Áron a továbbiakban sem fogad el semmit csak a cicit. Egy hónap alatt addig eljutottam, hogy egy két kanállal megeszik de utána kezdődik a hiszti a sírás és köpi kifele a többit. És ez így megy mindennel, de van amiből még ennyit se eszik A súlyfejlődése annyira megállt, hogy már 40dkg fogyott egy hét alatt. A védőnő meg csak azt hajtogatja, hogy próbáljam meg ezt is meg azt is hiába mondom, hogy naponta legalább hatfélét csinálok( krumpli-alma, őszibarack-banán, sárgarépa-krumpli.....)semmi változás. A gyerekorvos megnézte teljesen rendbe van egészséges jó kedéjű mozgékony de az evés....
Szívesen elfogadok bármilyen tanácsot ezzel kapcsolatban mert nekem már tiszta tortúra ez az egész, már nincs ötletem mivel tudom
jobb evésre bírni a fiam.
Árcsi
 
 


Szia, Árcsi!

Úgy látom, a babádnak egyelőre CSAK anyatejre van szüksége, aminek egyébként jóval magasabb az energiatartalma mint bármiféle gyümölcsnek. Szóval a súlygyarapodást nemhogy elősegítené, de hátráltatatná a gyümik bevezetése, ha erre a babád még nincs kész. Írtad, hogy nagyon mozgékony a kicsi, és a doktornő teljesen egészségesnek találta. A súlygyarapodás lassulása nyugodtan lehet attól, hogy sokat mozog. Vannak növekvő és vannak stagnáló fázisok. Szó sincs arról, hogy a babáknak folyamatosan "hízniuk" kéne. Arról nem is beszélve, hogy milyen meleg volt még a múlt héten. A felnőttek sem esznek ilyenkor olyan sokat! Kép

A fogyás pedig lehet attól is, hogy érzi rajtad a babád a feszültséget, és hogy a gyümik bevezetése ellen sztrájkol.

Szerintem hagyd a fenébe az egészet! És a méricskélést sem ártana abbahagyni. Kép Arra figyelj, hogy érzi magát a babád, meg hogy elég folyadékot fogyaszt-e (ezt a bőréből és a pisis pelusaiból láthatod). Ha pisi elég, jókedélyű, mozgékony, akkor nem látom, miért kéne aggódnod. Kép

Ami fontos, hogy a 6. hónap betöltése után minden héte egyszer(!) kínáld meg valamivel a kicsit. Ha megérett a bélrendszere meg az egész szervezete a hozzátápira, el fogja fogadni az ételeket. (Javasolt egyébként a csirkecomb korai bevezetése, tele van jól felszívódó vassal, viszont a banán déligyümölcs lévén tartalmazhat olyan vegyszereket, amikre allergiás reakciója lehet a babádnak, ezt kihagynám.)

Szóval nyugi, lazíts, szoptass nyugodtan, amennyit csak kíván a babád. (Igény szerint szoptatod?)

Tudod, mi lenne még jó? Ha most szombaton el tudnátok jönni a Margitszigetre az LLL és a Szoptatásért Magyar Egyesület közös "Séta a Szoptatásért" nevű rendezvényére. ( http://www.szoptatasportal.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=14 ) Ott szakemberek is tudnának neked válaszolni, találkozhatnál egy csomó anyukával, akik közül többen átélték, amit te most, és egyáltalán ez egy nagyon jó hangulatú pár óra szokott lenni. Kép

Egyébként az én legkisebbem 11 hónapos koráig semmit nem fogadott el, csak anyatejet. Kép Most sincs 10-11 kilónál több, és két éves és négy hónapos. Kép Ő ilyen karcsú teremtés. Kép

Virág
 


Szia Virág!
Köszi a villámgyors segítséget, egyébként a párom is pont ezt mondta mikor már elvoltam keseredve, hogy ne erőltessem a kaját szoptassam amennyit csak kér a gyerek (igény szerint )mint eddig, ha kevés neki úgy is el fogja fogadni.Egyébként Ő mármint a párom pont ilyen átszoktatós időszakban kapott egy bélfertőzést az anyja mindenfélével próbálkozott és mikor végül elvitte az orvoshoz a doki azt mondta semmit ne adjon neki csak szoptassa. Rendbe is jött nagyon hamar.A párom azóta teljes anyatejpárti. Csak ez a H......E védőnő egyfolytában azt papolja, hogy etessem ezzel meg azzal mert a tej már kevés neki a súlyából ítélve és kikötötte, hogy hetente kell vinni méretni. Teljesen belém rakta az ideget. Én mondtam neki, hogy naponta is lehozhatom akkor sem fog többet enni a gyerek.
De biztos igazad van, nem fogok ezen idegeskedni egyébként a folyadékot (préselt baracklé) már naponta többször elfogadja.
Sajnos a Margitszigetre most nem tudok kimenni, mert átépítjük a házat és teljes itt a káosz. De ha lesz még valamikor ilyen rendezvény szivesen kimegyünk. A csirkehusit megpróbálom de nincs még foga. Hogyan kell adni neki?
Árcsi
 
 


Árcsi!

A Társalgó/Gyermeknevelés/Táplálkozás-hozzátáplálás topikot szokta látogatni Zsóf, akinek nemrég ugyanezek voltak a gondjai, lehet, hogy eszmét cserélhetnétek.
Sütőtököt próbáltad? Nem kecskemétit, mert az gusztustalan ízű, hanem pl. Mildit. Azért mondom a bébiételeket, mert most piacon nem lehet kapni frisset. Hátha...

Bóbita
 
 


Árcsi,
szívesen. Kép

Tudod, milyen szuper, hogy ilyen párod van??? Kép Nagyon! Kép Komolyan ritkák azok a pasik, akik ilyen jól az anya és a szoptatás mellé állnak. Kép Gratulálok hozzá. Kép És az is nagyon szuper, hogy igény szerint szoptatod.

A védőnővel kapcsolatosan: bátran (ámde diplomatikusan, és ha lehet, kedvesen) megmondanám neki, hogy köszönöm szépen a lehetőséget, hogy hetente mérhetem a kicsit, inkább nem élek vele. (Nem tudom, tudod-e, hogy lehetőség van arra is, hogy ne járjon ki hozzád. Én ezzel messze nem azt mondom, hogy élj ezzel, csak arra próbálok rámutatni, hogy ők nem egy felügyeleti szerv, nem mondhatják meg, mit csinálj, bármikor megkérheted, hogy hagyjanak békén, és jó ha azt is tudod, hogy sajnos nagyon gyakran egyáltalán nincsenek szakmailag a helyzet magaslatán... Kép)

Csirkehusi: megfőzve/párolva és nagyon aprócska kockákra vágva (1-2 mm), valamilyen gyümiben vagy zöldségpürében.

Sok sikert és további lazulást Kép,

Virág
 


Sziasztok!

A kisfiam most 6 hónapos 7,2kg. Idáig anyatejet evett, nagyon ritkán kellett pótolni tápszerrel. Védőnő javaslatára elkezdtük a gyümölcsöt adni neki, ami nagyon ízlett neki. Kb egy hete nem akar szopizni, sem tápszert enni. 80-100 között szopik, utánna sír nem kell neki több. Viszont ha gyümölcsöt vagy zöldséget adok neki azt örömmel megeszi. Nagyon szereti a kanalat, ezért lefejtem a tejet, és megpróbáltam kanállal adni, de elutasította. Nagyon szeretném még szoptatni, nem tudom hogy mit csináljak. Van valakinek valami ötlete?
hju
 
 


Hju,
ez nekem szopissztrájknak tűnik, de nem vagyok biztos a dolgomban. A www.lll.hu -n az elérhetőségeknél vannak az LLL vezetők telefonszámai, ők többet tudnának segíteni.

Virág
 


Szia Virág!

Köszönöm szépen fel fogom hívni őket. Kicsit aggódom, mert egy hét alatt nem hízott semmit. Talán egy kicsit megállt a növekedési üteme. Felhívom őket hátha tudnak segíteni. Köszönöm. Judit
hju
 
 


Szívesen, és minden jót. KépÍrd majd meg a fejleményeket, jó? Kép

Virág
 


Szia!

Jön a gyermekem foga, és állitólag mikor szopizik, akkor nagyon fáj neki ahogy hozzáér. Ezért ha kanállal eszik, az nem fáj neki. Kaptam homeopátiás bogyót, úgy néz ki bevált. Remélem hamar kijön a foga, és nem szenvedünk tovább. Köszi a segítséget. Judit
hju
 
 


Örülök, hogy kiderült, mi a baj. Kép Remélem, hamar túllesztek ezeken a nagyon nehéz napokon.

Virág
 


Sziasztok!

Kár, hogy csak most bukkantam erre a topicra. Mi ugyanígy végigcsináltuk a kálváriát a szopinál, nem akart szopni a lányom se, sírt szopi közben, egyre kevesebbet evett. Súlyfejlődése leállt.
Kb 10 orvos látta, míg kiderült a baj: reflux. A tejcsi a gyomorszáj záróizmainak elégtelen működése miatt visszajön gyomorsavval együtt, s ez a sav marja a nyelőcsövet, ezért okoz fájdalmat a szopi (vagy a folyékony étel) Ez megszűnik akkor, ha szilárdat eszik a baba, mert nem kerül fel a nyelőcsőbe illetve az életkor előrehaladtával ezt ki is növik a babák.
Nekünk 5 hónapunkba került, mire kiderítettük, az idegességről inkább nem is beszélek.
Ha valakinek kérdése van, segítek szívesen.
 
 


Sziasztok!

A kisfiunk 6 hetes, kb.másfél hete a legtöbb szoptatás úgy zajlik, hogy az első 10 percben minden rendben van, azután kortyol párat, elfordul és hangosan sír fél percig. Kis vigasztalás után visszafordul, majd kezdődik elölről, a végtelenségig. Elsőre úgy tűnik, mintha hisztizne, de hallani a hangján, hogy tényleg valami baja van.

Az aggodalmon felül azért nagyon zavaró a jelenség, mert egyfolytában eszik, de tulajdonképpen mindig éhes marad, ezért sír és semmit nem lehet csinálni mellette. Napközben max.2-3 órát alszik összesen, csak az éjszakánk nyugodt úgy-ahogy.

Leírom, mik még a tapasztalatok:

- büfizik rendesen

- nem bukik sokszor, néha etetések után úgy félórával egy keveset, gyarapszik a súlya is

- rendszeresen kap Infacolt, azóta a klasszikus értelemben vett hasfájósság megszűnt

- az élet többi területén (fürdés, pelenkázás, alvás) nyugodt, kiegyensúlyozott

Talán szoptatás alatt a gyomorsav feljön neki és marja a nyelőcsövét? Esetleg a leírtak ellenére mégiscsak refluxról van szó? Vagy az Infacol zavarhatja az evésben? Ha valaki találkozott ilyen korban ezzel a jelenséggel, kérem írja meg, mi lehet a megoldás, vagy mi lehet ez egyáltalán? Orvost, védőnőt már kérdeztünk - hadd ne kommentáljam a hozzáállásukat.
 
 


Kedves Delon !

Javasolom, hogy vegyed fel a kapcsolatot Krita-val ha még fennáll a problémátok.
Nálunk ugyanez volt a helyzet tavaly és minden orvos hülyének nézett bennünket, ugyanis ők még olyan refluxról nem hallottak ahol nem hány egyfolytában a gyerek.
Mi 4 hónapig szenvedtünk de utána, ahogy Rita is írta a hozzátáplálás megoldotta a helyzetet.
Javasolnám az orvosoknak kötelező olvasmányként a Babanetet !!!!!!!!

Kitartást !

Hajni
 


Az koztudott hogy a refluxnak lehetnek "hanyos" es "nem hanyos" tunetei is. Nem ertem milyen orvos az olyan aki nem hallott meg errol?!?
Hajni, sajnalom hogy olyan sokaig tartott mire megoldodott a helyzet nalatokKép.

Mindenesetre a refluxnal nem is igazan az a mervado hogy hany-e baba, hanem inkabb az eves kozbeni es utani siras/nyugtalansag az egyik legarulkodobb jel. Ha ilyen panasza van akarmelyikotok babajanak, akkor feltetlenul kerjetek az orvostol a refluxot kimutato vizsgalatokat! Ahol en elek, egy Gaviscon nevezetu keszitmenyt irnak fel altalaban a refluxos babaknak, ami szinte azonnal hat. Nem tudom Mo.-on kaphato-e.
Udv, berni
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: