2002.01.10 01:33
Szerző: Anonymous
Szia Névtelen!
Az én kislányom 1 éves koráig kapott csak anyatejet üvegbpl és érdemlegesen NEM evett szilárd (vagy a folyékonynál egy kicsit is sûrûbb kajákat). Én ráhagytam, bár mindenki riogatott, hogy ilyen hiánya meg olyan hiány lesz, de 12 hónapos kora után a napi 1,5 liter anyatejtõl is éhezett. Ezt onnan vettem észre, hogy éjszaka 1 evés helyett már kétszer kezdett el felkelni. Nekem ekkor telt be a pohár, és mondtam azt, hogy állj, visszafelé azért nem kéne fejlõdnünk! Másnap nem csináltam meg egyetlen üveg tejet sem, hanem elkezdtem igen határozott mozdulatokkal, finom kajákkal etetni. Az elsõ nap éhezett, mert nem nagyon evett, de arra vigyáztam, hogy sokat igyon. Egy 1 éves gyerek nem hal éhen, ha 1 napig nem sokat eszik, biztattam magam. Másnap, láss csodát, egy zabagép erejével bukott rá a kiskanálra, és a tejeket úgy felejtette el, ahogy volt. (Na nem teljesen, elalváshoz este kapott még tejet.)
Én azt javaslom (bár nem tudom milyen fejlettségû babáról van szó), hogy NAGYON SÜRGÕSEN add tudtára, hogy szopi van, de csak este és reggel mondjuk (vagy amikor nektek elengedhetetlen), DE napközben szó nem lehet róla, mert a kaja innentõl kezdve ott van a kistányérjában és NEM FOLYÉKONY! Ha nem eszik csak egy-két kanállal nem baj, majd másnap fog enni, ha tényleg nem szoptatod meg napközben. Én úgy oldottam meg azt, hogy ne nagyon jusson eszébe a cumisüveg napközben, hogy rengeteg programot csináltam aznapra, mentünk ide-oda, kínáltam mindenfélével, látta, hogy más kisbabák esznek, és csak vízzel/gyünilével itattam, se táp se tej nem volt.
Én nem akarlak riogatni vagy ilyesmi, de a BEBA2 nem kifejezetten két éves gyerekeknek van kitalálva. Egyáltalán, két évesen már nem lehet csak tápon és anyatejen (azaz csak folyékonyon) élni - szerintem, bár anyatejfanatikus vagyok és mindenek fölé emelem, de van egy határ, egy idõ után fel kell nõni....a szilárd kajákhoz is.
Szerintem mindent megtettél szoptatás ügyben, most már itt az idõ, hogy a saját lábára álljon a kisbabád és élvezettel elkezdjen kanalazni a szájába valamit!
Más. A Sinlac-ot én is kipróbáltam, az is nagyon jó a Milupa HA-pép mellett, és tök hipoallergén! Az, hogy rá van írva, hogy aki szentjánoskenyérmagra allergiás az ne egye, az nem mérvadó, mert mindenre rá van írva, hogy aki az összetevõk bármelyikére is allergiás, az nem eheti. És mint tudjuk, bármire lehetünk allergiásak.
A HA tápok lényege, bár már ezt korábban leírtam az, hogy a sima tápnál KEVESEBB allergént juttatnak a baba szervezetébe, ezért megelõzõ szerepük van az allergiákban. Mivel minél több allergénnel találkozik a szervezet és minál korábban, annál nagyobb az esélye a késõbbi allergiák kialakulásának. Allergia alatt NEM CSAK az azonnali, bizonyos ételre/anyagra adott allergiás reakciót értendõ, hanem pl. asztma, ekcéma, bõrszárazság, szamárköhögés, visszatérõ légúti betegségek, szénanátha jellegû tünetek,stb. stb., amit késõbb az allergén megvonása sem gyógyít már meg (én ennek vagyok 30 éve iskolapéldája, azért tudom ilyen biztos forrásból), mert ha egyszer nagyon tönkretetted valamivel az immunrendszeredet, akkor az már többet nem fog nomrálisan funkcionálni. A korán bevezetett antigén anyagok (pl. tehéntej fehérjék) pedig az immunrendszert strapáljék, akkor is ha MOST semmi baja a babának. A strapa akkor is ott van. Ez olyasmi, minthogy a dohányzástól sem 1-2 éven belül halsz meg tüdõrákban, csak 30 év múlva. De akkor mikor alakult ki? A válaszom: folyamatosan a terheléstõl. Az allergia is ilyesmi, egy ideig tolerál a szervezet, aztán visszaüt. Ez a HA táp lényege, nem vinni be a szervezetbe erõsen allergén anyagokat a születés utáni minimum 6-12 hónapban, ezáltal az immunrendszer kevesebb strapát él át, késõbb, más terhelések esetén nem mondja fel olyan könnyen a szolgálatot (és akkor már senki nem vezeti vissza a folyamat elejére a dolgokat, hogy 2 hónaposan mit evett a gyerek, mert már mindenki rég elfejtette, kivéve az immunrendszerét...)
Kriszti,
ne foglalkozz az adagolással, a "receptem" arra vonatkozik, hogy a normál módon elkészített folyékony tápot vagy lefejt anyatejet hogyan dúsítsuk fel 2-3 tápos merõkanálnyi (nem evõkanálnyi!) rizspéppel. Ezzel semmi rosszat nem tehetsz. Ha félsz, tegyél bele csak 1 adagoló kanálnyit elõször!
Sajnos közbe kell szúrnom megint egy kicsit "csúnyább" megjegyzést a tápszergyártókról Moncaberta levele kapcsán: azt nem írják rá véletlenül sem a pépekre, hogy víz vagy elkészített tápszer HELYETT LEFEJT ANYATEJJEL IS el lehet készíteni, és így sokkal, de sokkal egészségesebb! Nem tudom ennyit miért képtelenek megtenni.....
Emese