Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermeknevelés » Három vagy több gyermek

Ilon, nálunk a két lány után jött a fiú. Még nem tudom, jó-e ez nekünk. Egyelőre arra az álláspontra helyezkedtem, hoghy az van, ezt kell szeretni...
sofka

Sziasztok!

Nálunk egy szót sem szóltak arról, hogy vissza kéne adni! Ahogy a nagyfiamat ismerem, utána már senki nem használná a könyveit! És tudtommal x összeget megkap az önkorm. utánunk az államtól, nehogymá lenyúlják, ami jár!!!!!

Ildi

Ildi
pildi

Ilon, Sofka,
De jo, hogy ilyen problemaitok vannak...barcsak nekem lennenek...

Tankonyv-visszaadas otletet en is tamogatnam. Itt Nemetorszagban ez igy mukodik, eddig egy fillert/centet nem koltottem az evkezdesre. Persze bizti lesz olyan munkafuzet, amit meg kell venni, de a tankonyvek nagy reszet megkapjak a gyerekek a konyvtarbol. Ahogy elneztem, minimum 3-4 evet birnak a tankonyvek, aztan leselejtezik oket. Az elso oldalra be van ragasztva egy papir, hogy ki hasznalta elozo evben. Nem artana, ha a gyerekeink megtanulnak megbecsulni a hasznalati targyaikat, szerintem ez erre is jo lecke.
A teveben hallottam, hogy a munkaltatotol, vagy az onkormanyzattol kell igazolast kerni a 3 v. tobb gyerekrol, es ezt leadni a sulinak szeptember 30-ig.

Zsuzsi
Zsuzsi
zsuzsi74

Lányok, Ausztriában is vannak olyan könyvek, amelyeket a könyvtárból kapnak meg a gyerekek, év végén meg visszaadják. Igaz, nem szociális alapon, amelyik könyvből van elegendő a könyvtárban, abból kap mindenki, a többit meg kell venni. Nekünk pl. nem hiányzik, hogy év végén 10-20 rongyos könyvvel többet dobjunk ki, és tény, hogy a kincstárira jobban is vigyáz a gyerek. Lehetne több is kölcsönbe, otthon is, de akkor a tankönyvgyártók miből élnének meg? No meg akkor sokkal jobban át kellene gondolniuk az intézményeknek, hogy miből fognak tanulni a diákok, nem úgy, mint a jelenlegi rendszerben, hogy minden tanár abból tanít, amiből akar. Megjegyzem, ez Ausztriában is nagyon kaotikus, ráadásul a beszereztetett könyveket gyakran ki se nyitják, hanem drága pénzért fénymásolt cetliket gyűjtetnek a (rendetlen) gyerekkel. Különösen akkor vicces, ha egy darabig mondjuk hiányzik, később meg nem adnak másikat, mondván, hogy elfogyott, de azért a fénymásolási pénzt ki kell fizetni!
Kíváncsi
kíváncsi

Köszönöm a válaszokat !

Jó lenne az olyan kezdeményezés, hogy mindenki kölcsönbe kapná a könyveket, csak engem az háborít fel, hogy mindenhol úgy lehetett olvasni, hogy az állam segíti a nagycsaládosokat, tartósan betegeket ...stb. Így ingyenes a tankönyv .

Most a családok kapták meg a könyvet, vagy az iskola ?? Kit segített az állam? Kinek a tulajdona ?

Sziasztok

Szilvy /sysy
Szilvy

Nem mindegy?
A gyereknek van miből tanulnia, és az adott szülőnek ez egy fillérjébe sem került. Tipikus magyar mentalitás. Sosem jó az, ami épp van.
névtelen

Szilvy, ez nem tulajdon-kérdés. A tankönyvpiac borzasztó nagy bolt. Először azt kellene kicsit beszűkíteni. Hogy ne írhasson minden főokos felelésge új könyvet. Végre kellene vmi rendszert csinálni. És a valóban jó tankönyv nem évül el.
Másfelől pedig nem baj az, ha az állam általában támogatja a gyerekeseket. Lehet, hogy akkor több lesz a nagcsalád.
sofka
sofka

Kedves Névtelen !

Nagyon szeretem, ha az ilyen hozzászólásokat csak név nélkül meri valaki megírni.

Nem mindegy ! Mégpedig azért nem mindegy, mert mi pl. nyáron is gyakran elővettük a tankönyveket, sok példát onnan írtunk ki gyakorlásképpen.
Sok fogalmat gyakoroltunk. Nem árt átismételni a tanultakat. Nem beszélve arról, hogy sok mindent, amit éppen kihagytak, de a következő évhez szükséges, elő kell venni az elöző évi tankönyveket is.
Másik pedig az, hogy én igenis nem szeretném, ha mások azt olvasgatnák, hogy a fiam, vagy a lányom a munkafüzetben hogy oldott meg egy-egy feladatot.

Persze, jó, s örültünk, hogy ingyenesen kaptuk meg a tankönyveket, csak megtévesztő volt a nagy beharangozás, hogy az állam a tankönyveket ingyen adja a nagycsaládosoknak.
Most vagy minket segített, s nekünk adta, vagy akkor miért nem úgy beszéltek róla, hogy csak használatra kaptuk meg, s utána vissza kell adni ?!
Hallotta valaki így a híreket ?
Egy szétszakadt könyvvel, teleírt munkafüzettel úgysem tudnak szerintem mit kezdeni, legfeljebb az iskola elviheti a MÉH-be...
Én nem veszekedésképpen tettem fel a kérdést, csak kiváncsi voltam, hogy más iskolák is így állnak a dologhoz, vagy csak a mi iskolánk külön kezdeményezése ez, hogy vissza kell adnunk a könyvet.

Köszönöm az eddigi válaszokat !

Sziasztok

Szilvy/sysy
Szilvy

Sziasztok!

Én is úgy vagyok vele, hogy az alsós könyvek 99%-a egyszerhasználatosnak készült. Nem tudom, az itt iró érintettek között van-e nem alsós... apropó, végül csak 4 osztályig vagy tovább lett ez az ingyenes dolog??
És jövőre ingyentankönyv cimén majd a mostani egyel feljebb járó sokgyerekesek kitöltött munkafüzeteit kapják a rászorulók???

Az elvvel egyetértek, főlegg fölsőbb osztályokon sok olyan könyv (szöveggyűjtemény, szótár, atlasz, tankönyv) van, amit lehetne tovább is használni, tényleg felesleges lenne 3-4-5 példányban raktározni otthon. Viszont a mai gyakorlat nem alkalmas erre szerintem.
(két év van a gyerkek között, tannéni ugyanaz, tankönyv mégse!!!)

Szerintem érdemes lenne rákérdezni valahol a minisztériumnál is, hogy ezt ők találták ki, vagy az önkorm.
Nálunk továbbra se tudnak semmi ilyenről a gyerekek.

Nem tudom, ez olyan megalázó igy. Nem? Vagy csak én érzem annak? Kapsz egy kis adományt, örülj a levetettnek.
Eddig is volt tk támogatás (fejkvóta), amit lehetett igényelni. Nálunk ez úgy ment, hogy be kellett adni a jövedelmet, aztán eldöntötték, ki hány százalékot kap. Volt aki ilymódon eddig is ingyen kapta a könyvet (ráadásnak nem is nagycsaládos). Most ezt a kvótát is "elteszi zsebre" az iskola?

Ildi

Ildi
pildi

Szia Ildi !

Nálunk elöző években minden gyerek egyformán megkapta a támogatást, idén ez az összeg 2.4oo Ft.
S ha most mi nagycsaládosok ingyen is kapjuk, akkor is ott van még a 2.4oo Ft. Végülis akik nem ingyen kapták, azoknak sem kell 2.4oo Ft értékben visszaadni a tankönyveket.
S tényleg évről évre más a tankönyv, nekem Patrik most 4-es, Nikike meg 2-os, de amiket Patrik használt tankönyveket, most már Nikikének egyáltalán nem olyan a tankönyve . Úgyhogy mégcsak tovább sem lehet adni, arra viszont jó, hogy bármikor elő lehet venni és abból nyáron tanulni, vagy néhány fogalmat előkeresni.
Nálunk pl. az atlasz úgy van, hogy 5-ik osztályba megkapják a gyerekek és azt használják már végig 8-ik osztályig. Most ha azt is vissza kell adni, akkor évről-évre új atlaszt adnak ?
Nálunk már évek óta kérte az iskola, hogy aki úgy gondolja, akkor év végén vigyük vissza a tankönyveket és jók lesznek azok a napközibe, ok. egy olvasókönyvet lehet használni, de egy munkafüzetet már nem igazán.
Itt nálunk évről évre egyre jobban panaszkodik az iskola, mindent a szülőktől kérnek, gondolom más iskolákban is így van.
De pl. idén még a termeket sem festették ki. Most kérték az apukákat, hogy aki megteheti, az menjen és fesse ki az iskolát.

Nálatok mi a helyzet az iskolákba ?

S az ovikba ? Én ugyan itthon vagyok főállású anyaként, de a pici Krisztike menne oviba, de mivel itthon vagyok, így nem mehet oviba. Nálatok beveszik a gyerekeket úgy is, ha GYES-en vagy bármi más cimszóval otthon vagytok ?
Vagy nálunk szokás csak ez is ?

Sziasztok

Szilvy/sysy
Szilvy

Szilví: Nálunk olyan pangás volt az önkorm-i oviban, hogy tavaly olyan gyerekeket is felvettek kiscsoportba, akik csak dec-ben töltötték a hármat, és anyuka otthon volt. De ez nincs mindig így, a létszámtól függ.
Az iskolában - alapítványi, de mértékkel - részben önkorm-i. Szóvbal a gyerekek festenek, de idén 15 év után felújították végre a tornatermet.
A munkatankönyveket, munkafüzeteket tuti nem kölcsönzik. DE a komolyabb könyveknél pazarlás minden évben újat venni. Mi öten vagyunk testvérek, bár ezt már biztosan írtam. Nálunk az volt felsőben és gimiben, hogy aki szerzett vkitől irodalom, történelem, földrajz könyvet másodkézből, az is megkapta otthon a teljes tankönyvpénzt, így maradt is belőle. És vigyáztunk a könyvekre.
Ti kértetek már igazolást a tb-től? Igaz, hogy lehet levélben is?

sofka
sofka

Szia Sofka !

Mi nem kértünk a TB-től igazolást, nekünk csak a születési anyakönyvi kivonat másolatát kellett elküldeni, meg a fiam tartósan beteg igazolását küldtem még el, az iskola mást nem kért bemutatni, hogy ingyenesen kapjuk a tankönyveket.

Igen, régen még müködött, hogy évről évre ua. a tankönyvek voltak, de most már ez nincs így . Így a nagyobb testvérről hiába maradt meg szép állapotban a könyv, nem tudja a kisebb használni a következő évben.

Szia

Szilvy / sysy
Szilvy

Sziasztok!

Nekünk még júniban, alig pár nappal évzáró előtt kellett beszerezni az igazolást (munkáltató csp kifizetőhely, igy mi onnan vittük).
Festés: mifelénk is elég csóró az önkorm.. Oviban rendre a szülők fizették és csinálták a festéseket nagy takaritásokat. Suliban eddig nem kellett, de nincs itt se minden rendben. Mondjuk nekünk tetézi a dolgot, hogy 3 épületben van a suli, abból 2, az alsósoké, alkalmatlan oktatásra. Igy nálunk a felsős épület mellé történő új szárny a téma, kb. 10 éve.... (de ez tényleg durva. ÁNTSZ már párszor betiltotta a dolgokat, a termek mérete is kisebb, mint az előirások, vizes helyiségek teljesen elavult, dugul stb, ráadásul át kell menni az udvaron, télen minuszokban is a wcre, ebédlő alig, tegnap pl. 2-kor ebédelt a nagyfiam, mert akkorra fértek be, szóval rémes)
Ovi: nálunk eléggé telt ház volt (van), ezért a gyesesek max délig vannak felvéve,vagy úgy se. És persze 30-32 gyerek a 25 fősre maximált csoportokban. (ez Bp. XVII) Nővérem kislányát, aki nov végén lesz 3, elővételbe felvették, decembertőlre, erre most kiderült, hogy mégse mehet. (ez XVIII).

Ildi

Ildi
pildi

Szép jó napot!
A tegnapi Népszabiban (www.nol.hu) van egy cikk a tankönyvtámogatásról: Az ingyenes tankönyvellátás zavarai. Szilvy, a Te problémádról (saját, kölcsön) is szó esik. Érdemes elolvasni!
Ti hogy bírjátok a munkás hétköznapokat óvodába, iskolába menést?
sofka
sofka

Szia Sofka !

Én itthon vagyok, úgyhogy nálunk nem gond a gyerekek elhordása a suliba, néhány napig reggel elvittem Őket a suliba, ma meg már egyedül mentek gyalog. Patrik 10 éves, Nikike 8 éves. Van buszjárat is, majd októbertől meg azzal járnak. De végülis nekem van kocsim is, reggelente úgyis megyek vásárolni, így hetente néhányszor úgyis kocsival viszem Őket, kocsival az út 2 perc, gyalog 20 perc.
Amikor rossz idő lesz, akkor meg úgyis busszal mennek, vagy kocsival elviszem Őket.
Előtte való években mindig kocsival hordtam Őket, igaz messze laktunk a suliba, most költöztünk vissza Érd Parkváros részébe, előtte meg Érd központjában éltünk, onnan hoztam-vittem a gyereket nap, mint nap. Ami azért nem kis távolság, 7-8 km. Reggel felhoztam Őket, utána vissza hazamentem, du-án mentem értük, majd hazamentünk. Napi 4-szer tettem meg az utat, de nem akartam másik suliba átíratni Őket, nem akartam a megszokott társaságból kivenni Őket, inkább hordtam Őket, de most , hogy ide költöztünk a suli közelébe, így már sokkal jobb.

Ott maradnak napközibe is, bár jobban örülnék, ha ebéd után hazajönnének, de Patrik 2-körül ebédel, míg Nikiék már 12-kor ebédelnek. Meg Patriknak vannak plussz órái is, szakkör is . Így maradnak fél 4-ig a suliba.
Du-án mire hazaérnek, én megcsinálok mindent.

Krisztike is szeretne oviba járni, de nem veszik fel. Amikor Nikike még ovis volt, akkor is csak délig maradhatott ott Nikike, mert Krisztikével itthon voltam. Egy héten egyszer maradhatott ott tovább, mert megbeszéltem az óvónővel, hogy mivel Patrik úszásra jár, így ha ne kelljen már délbe Nikiért jönni, majd Patrikért újra vissza du-án. Különben szigorúan vették, volt olyan, hogy Krisztike beteg volt, lázas volt. Megkértem az óvónőt, hogy had maradjon ott du-ig Nikike, s du-án meg a férjem eltudja hozni.
De nem engedték meg Kép
Pedig a férjemnek olyan volt a munkaideje, hogy minden du-án eltudta volna Őket hozni az oviból, suliból és akkor nekem nem kellett volna Krisztikét felébresztenem az alvásából, szegénykém nagyon össze lett zavarva, azóta nem is alszik már délben , pedig azért még kicsi most is.
Nagyon mérges voltam ezért, hogy nem tudnak normálisan hozzáállni a dolgokhoz, megkérhettek volna, hogy vigyem el a gyereket az oviból, de nem kötelezhettek volna rá, csak már nem akartam kavarni, mert azzal valszeg. csak a gyereknek ártottam volna, lehet hogy utána már az óvónő sem úgy viselkedett volna Nikikével, ahogy kellett volna ....

Na már túl hosszú lettem.

Sziasztok

Szilvy / sysy

Köszönöm a cikket, elolvastam, de végülis nem találtam arra utalást, hogy év végén vissza kéne adnunk a tankönyveket. Több ismerősömet is megkérdeztem és egyik suliba sincs ilyen. Úgyhogy szerintem csak itt nálunk találták ezt ki, hogy vissza kell adni.
Tudom, hogy nagy hűhót csapok ez miatt, csak érdekel, hogy jogosan köteleznek-e arra,a hogy év végén vigyük vissza a könyveket.
Eddig is kérték, hogy év végén, ha nincs szükség a tankönyvekre, akkor bevihetnénk a suliba. Talán most meg ezért is találták ki, hogy így tuti sok könyv vissza is kerül.
Szilvy

Tudod mit Szilvy? Ha ez teszi őket boldoggá, adjátok vissza nekik. Mi tandíjat fizetünk (7000.- Ft/hó). Elvileg ebből veszik meg a könyveket is. Na kíváncsi vagyok, kapunk-e vissza pénzt, vagy üzenetet, hogy egy havi pénzt nem kell feladni.
Furcsa dolog ez a félig alapítványi iskola. A környéken három ilyen van, és a hagyományos. Na anyám ott tanít időtlen idők óta, de mikor lányom elsőbe ment, ő sem merte ajánlani egyik tanítót sem. Elmentem órát nézni mindenhova, és még ez a hely tetszet a legjobban. Differenciálás, integráció.... Nagy lufi, belül tök üres. Második gyerek tuti nem ide kerül, de a nagyot negyedikig már nem akarom zargatni.
sofka
sofka

Sziasztok!

Szilvi: ma hazajött a fiam (4.-es), hogy ofő szólt, évvégén vissza kell adniuk a könyvet. Ofő sem ért vele egyet, önkorm. rendelkezett igy.
Ahogy most próbálom olvasni a jogszabályt (noe oldalakról elég sok infó lejön), eszerint a támogatás egy részét köteles az iskola tartós tankönyv vásárlására költeni, és az ingyenességet ha másképp nem megy, könyvtári kölcsönzés módján is biztosithatja. Na, ha év végén visszaadjuk, akkor ez kb. olyan, mint egy könyvtári kölcsönzés...

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!
Ötletvadászatra jöttem, és inkább a -vagy több gyerekeseket kérdem: hogyan oldjátok meg, hogy annyi felé szakadjatok, ahány felé kell? Nálunk a délutánok rém nehezek: az őrültek házába illő jelenettel felérő ebédeltetés után egyszerre kellene tanulnom a két nagyobbal, játszanom a középsővel, fektetnem a kicsiket, elrámoni a konyhát, végül levegőztetni és számonkérni.
Ti hogy oldjátok meg?
Kíváncsi
kíváncsi

Szóval nektek sincs ötletetek...Kép
kíváncsi

Kíváncsi, hárommal is csak osztódni próbál az ember. Némileg sikertelenül. Öttel?
Nálatok a nagyokat nem lehet bevonni ebbe-abba? Nálunk jobb napokon a nagylány pl. vacsorát készít, vagy lerámol, vagy őrzi a kicsit, míg én fürdetem a közbülsőt. De az iskolai dolgok húzósabbak. Alvásidőben szoktam próbálkozni. Vagy később fekszik le. Vagy reggel, de az anélkül is rohanós.
sofka
sofka

Kíváncsi!Szerintem lazán vered a mezőny öt gyerekkel.Inkább mi szeretnénk tanácsot kérni tőled.Igaz,hogy nekem még csak két lányom van de a párom kilenc évese is itt szokott lenni,na meg ugye gyártás alatt a következő is.Szóval azt hiszem te tapasztaltabb vagy nálunk "többfelé szakadás terén."Amikor nálunk van a nagylány bizony nem könnyű a kisebbekkel.Teljesen felborul a rendszer.Ő már nem alszik,viszont ha a többiek aludnának,akkor ő látványosan unatkozik.Hiába minden próbálkozás:rajz,mese,gyurma,üvegfestés,olvasás...Ő szeretné ha mellette ülnék és csak vele törődnék.Na de akkor ki fog főzni?
linato

linato,
hogy verem a mezőnyt, hagyján, de ha mondjuk verem a gyereket, az már nem olyan jó! Kép
Pedig időnként úgy fejre áll minden, hogy közel állok hozzá...
Vicc nélkül, a múltkor pl. olyan jó ötleteket kaptam Ilditől zsebpénzügyben, azóta is fejlesztgetjük. Kép Biztosan vannak nektek is ilyen-olyan praktikáitok arra, hogyan vészelitek át a fejvesztett órákat.
Kíváncsi
kíváncsi

Kíváncsi, az jutott eszembe, hogy nálunk sokszor volt otthon süti. Mert anyu azt vette észre, hogy az éhes gyerek ingerültebb, és a majszolás, különösen a kamaszodó-fejlődő fiúknak nagyon jót tett. (A lányoknak sem volt még akkoriban gondjuk.)
Házirend? Eleinte vicces is lehet. Persze az egész kicsik kis hippi világukkal nehezen alkalmazkodnak hozzá...
Nyár elején volt nálunk pontrendszer a házimunkáért. Ha ketten összegyűjtöttek ötven pontot, teljesítettük egy kívánságukat. (pl. Vidámpark) Nagyon lelkesedtek, csak az úszótábor meg az iskolaév felrúgta.
sofka
sofka

Kiváncsi!

Én azért hallgatok, mert nálunk a nagyok annyira egykorúak, hogy nem angyon volt ilyen probléma. (2 év a difi). Meg ráadásnak estig ovi-suli volt/van nekik (most már csak az ikreknek kötelező 4-ig a suli, ún. gurulósok azaz az egész osztály napközis, nem akartam ezt, de rádumáltak a tannénire, és ez utóbbi jogos volt. Ugyanakkor Bálint se jön haza, mert itthon unalmas!!)
Durva kérdés: muszáj tanulni a nagyokkal??? Enyémek ugyan többnyire napköziben tanulnak, de hétvégén sem tanulok velük. Max átnézem, amit csináltak. Illetve az olvasást azt meghallgatom. De olvasást lehet úgy gyakorolni, hogy a nagyobb olvas a kicsinek mesét, mindjárt két gyereket tettél helyre, vagy többet.
Nálunk ovi végéig kb, mindegyiknek kötelező volt a délutáni csendes pihi, amiben vagy aludtak, vagy nem, de akkor is kb egy órát az ágyban "olvasgatva" kellett eltölteni (kell hozzá egy óra, azon megmutatni meddig). MOst hogy a kicsi is belépett a képbe, mindig az van szem előtt, hogy bevonni a nagyobbat a kisebbek lerendezésébe. De ez gondolom nem újság neked.
Nálunk ami zűr volt tavaly: a különprogramok gyerek ide-oda hurcolások megszervezése. Idén nem gond, nem járnak annyi helyre, ráadásnak itthon vagyok.

Ildi

Ildi
pildi

Na ma éppen én is hallgatok, mert nem sikerült valami fényesen ez a nap (sem Kép).
Most megy az őrület a zsebpénztémán. Azért nagyon jó, mert mindenki mindenkivel jól összevész, én meg sec perc és megbolondulok, aztán már csak ordítani tudok.
Adott egy 12 éves, rendkívül öntudatos kamaszkezdemény, aki úgy gondolja, már azzal, hogy megszületett, és mert az osztályban amúgy is mindenkinek van, neki JÁR a zsebpénz, természetesen jóval több, mint a kicsiknek. No és ha ebben van is valami, azért mégsem így van. Pláne, hogy most kiérdemléses alapon megy. Akkor meg úgy gondolja, elég, ha ken két szendvicset a többieknek, már több euróval kell honorálnom. Na neee. Aztán a következő, az meg egy szörnyeteg, mert az meg annyira stréber, hogy az visszataszító. Mindent elvállal, de nemhogy elvállal, szinte lecsap minden melóra, ami végetnemérő veszekedésekhez vezet. A harmadik a sorban pedig a lustaság szobrának modellje, de azért ha valaki megmozdul helyette, akkor a vitában ő is azonnal részt akar venni - a munkában persze kevésbé. Kiábrándítók! Kép
Ami az együttanulást illeti, nem a tényleges leckeírás okoz nekem gondot, hanem az, hogy ha nem nézem őket folyton, akkor otthagyják az egészet, elkalandoznak, bekapcsolják a tévét (nagy a lakás, nem tudom állandóan szemmel tartani őket, ha nem ülök mellettük), játszanak, stb. Így tart a max másfél órás tanulás egész délután. Hervasztó. A felolvasás a kisebbnek nem jön be, mert a kisebb nem kíváncsi rá. Kép Mind engem akarnak, és mindig, csakúgy, mint Solya gyerekei! Ezenközben a házi teendőket is el kellene látni, némelyest feltöltődni (ez legfeljebb itt köztetek megy, a neten, de olvasni is de jó volna néha!), levegőre menni...kérdem én, mikor, amikor a kicsik ötig-hatig alszanak, kényszerűségből így, mert ha még ők is ébren lennének, akkor hogyan tanulnának a nagyok???
Na ez a nap nem az enyém volt, egy szó, mint száz.
Kíváncsi
kíváncsi

Te Kíváncsi! Nálunk a zsebpénzrendszerben az életkor volt az alap szorzótényező. Ha jól emlékszem, 10-zel. Arra jött a tanulmányi eredmény (ez félévente változhatott, ritkábban lehetett műsoron kívül módosítani), és a kimitsegítotthon. Ez utóbbit havonta értékelte a család feje.
Ha jól emlékszem, mindenkinek megvolt a feladata, azt el kellett végezni, különben csökkent a pénz. De majd konzultálok a Papával, szerintem megvannak még a jó kis táblázatai. Hátha segíthetek.
HA meg egész du tanulni akarnak, hadd tegyék, nem? Mondjuk a tévézést én közben nem kedvelném. De emlékszem a könyvek felett csendben átálmodozott napokra. De jó is volna!
sofka
sofka

Oké, sofka, várom a táblázatot! KépKép
Kíváncsi
kíváncsi

Jé, Sofka, most látom, hogy elmaradtál egy táblázattal!Kép
Amiért kereslek titeket, a következő: számtalan könyv és publikáció megjelent már a gyereknevelésről. Ezekben szuper ötletek vannak, nagyon jól hasznosíthatók, azonban csak akkor, ha egy vagy két gyereke van az egyszeri anyának. Asszem ennyivel már nem is volna komoly gondom. Ámde: tudtok-e szakirodalmat, ami sok-sok gyerek nevelésekor bevethető??? Mert ez azért egészen más műfaj, szerintetek nem? Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Kváncsi, itt az ideje, hogy megírjuk!!!!!!

Táblázattal adós nekem is a papa, na ma újra hívom.

sofka
sofka

Sziasztok!
Néha én is bekapcsolódnék a topikba.3 gyerekünk van: 2 éves a Peti, és 10 hónaposak az ikrek:Anna és Pali. Nem mindig könnyű, de akad segítség. Nem tudom mikor megyek még vissza dolgozni, de sokat dilemmázok rajta, mikor jön el az idő, úgy hogy mindenkinek jó legyen. Ti hogy csináltátok?
Sziasztok: Mági
Mági

Sziasztok,
eddig nem is vettem észre, hogy van ez a topic! Kép Na most!

Virág vagyok, 4 gyerekünk van, Ruben 6 és fél (és tegnap esett ki az első foga!!! Kép), Rebeka 5 és fél, Abigél 3 és 3/4, és Ráhel 1 és 3/4 évesek.

Mági,
én amúgy is egy autoritást el nem viselő nőci vagyok, így alkalmazásba nem mennék vissza, bár még csak 25 vagyok. Valami saját vállalkozást akarok, nem nagyban, csak hogy szórakoztasson, meg valami pénzt hozzon. (Aztán ha nagyobbak lesznek, lehet nagyban is. Kép)

Virág
Virág

Sziasztok!

Nálunk Dani 3 és fél, Sári 2, Véda 8 hó. Én addig szeretnék itthon maradni, amíg a legkisebb is elmúlik három éves, és óvodába nem mehet. Azaz 2006 szeptemberig. Utána sem szeretnék még dolgozni, hanem előbb tanulni, mert a gyerekek érkezése miatt abbahagytam két egyetemet is. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a párom egyedül is keres eleget ahhoz, hogy ne kelljen rögtön dolgoznom, tanulhassak. Persze ezt nem minden család engedheti meg magának, sajnos. Én is úgy vagyok vele, mint Virág, alkalmazott nem szeretnék lenni, inkább valami kis családi vállalkozás..

Anyakati
anya_kati

Újabb jelentkező a topikba:
Nálunk perceken (na jó, egy héten belül) érkezik a negyedik, ha minden igaz, Veronika.
Tesói: Orsi mindjárt 8; Zsófi 5 és fél; Márton mindjárt 4.
Kérdésem is lenne azokhoz elsősorban, akiknek volt már iskolása a kicsi születésekor. Ti hogyan oldottátok meg reggeli hajtást, hogy ne legyen késés. Mert ugye a kicsi, ha igény szerint szopik, neki nem mondhatom, hogy várjál, anya még nem ér rá. Az ovisokkal kevesebb gond lesz (szerintem), mert oda ugye nem időre kell érni, meg az itt van a szomszédban.
Amúgy nagyon várom már az új "életemet", hiszen napközben csak a kicsivel leszek itthon. A többieknél az egy kicsi-egy pici szindrómám volt...

Ildikó
ui.: Kérlek, ne hagyjatok válasz nélkül! Eddig, akárhány témában írtam, utána napokra vagy örökre leállt az a beszélgetés. Különben mehetek az önbizalomhiányban szenvedők klubjába...
b_ildikó

Akkor csakazért is válaszlok, nehogy letörjél. KépKépKép

Én is ugyanígy voltam, a negyedikkel volt a legideálisabb! Kép Iskolás gyerekem még nincs, nem tudom, mit csinálnék a helyedben...

Virág
Virág

Ildikó,
a férjedet nem tudod befogni reggelente? Egyébként arra számíts, hogy nemcsak reggel, hanem a déli elhozatalkor is fennállhat ez a probléma!
Orsi már nem olyan kicsi, talán már másodikos(?), lehet, hogy magától is el tud ügyesen készülni, és akkor csak az iskolába szállítás a szülői feladat. Vagy most hogy van ez nálatok?
Kíváncsi
kíváncsi

Ildikó!
Én abban a szerncsés helyzetben vagyok, hogy Niki már egyedül megy a suliba, 2 saroknyira. Egyébként mi sokat autózunk, mert a Bt-nkben én vagyok az árubeszerző és én indulás előtt megkínálom Zsuzsit cicivel és így kibírja, amíg hazaérünk, ill. ha kell kocsiban cicizünk.

Anyakati!
Frissbabákba miért nem jösz? Hiányolunk.

Magdi
gallainémagdi

Ildikó, nálunk is apa a gyerekszállító, pedig sosem hittem volna, hogy megbírkózik, ekkkkora feladattal. Vész esetén pedig mozgosítom az ismerősöket. Ősszel még sétálgattunk babakcsoival, akkor bejött az, hogy előtte evett a fiatalemebr, jó esteben pedig útközben aludt.
Ja, és a végső megoldás nálunk a hordozókendő.

sofka
sofka

Sziasztok!

Ildikó:nálunk a párom annyira befogható, hogy én reggel fel se kelek/keltem, teljesen elintézi a sulisokat. Szerintem az első néhány hétre vagy a párod vagy valami nagymama beszerzendő!
Egyébként én is a negyedikkel vagyok egyszemmel itthon, az elsőnél egyetemre jártam, ketteske és hármaska meg ikrek, ráadásul egyeske is kicsi volt még melléjük.
Csak Ancsinak fura napközben, hogy hova lettek a többiek!

Ildi

Ildi
pildi

Off:
Magdi, aranyosak vagytok. Kevés időm van, egyszerűen nem bírom követni a topikotKép

Anyakati
anya_kati

Köszi a válaszokat!
Eddig a reggelek teljesen az enyémek voltak, férjem ilyenkor netezik, de Orsit ált. ő viszi suliba. Autós a suli, mert tagozatost (ének-zenei) választottunk, az meg nem a szomszédban van. Nagymama az udvarban, az ovisokat ő viszi, ha én nem tudom. DE őt minél kevésbé szeretném igénybe venni, mert így is erején felül vállal. Mindent megcsinálna, csak hogy segíthessen, de be nem vallaná, hogy nem bírja. Meg különben is, a mi életünk az a miénk.
Apuci eddig nem nagyon aktivizálta magát a háztartásban, csak az iskolába hozást-vivést intézi, amikor nem utazik (ilyen a munkája, vagy itthon dolgozik az irodájában, vagy az országot járja, s képes pl. Nyíregyházán lenni reggel nyolcra).
Különben tegnap volt a hivatalos terminusom, és doki bácsi holnap reggel indítani akart, merthogy csütörtöktől el kell mennie 3 napra. Aztán megegyeztünk, hogy átad vki másnak. Én pedig várok... Az én számításaim szerint a hétvége a pontosabb időpont. Hát, majd meglátjuk. Azért jó lenne karácsonyra már itthon lenni.

Virág!
Ha jól olvastam valahol,neked az összes gyereked otthon van, vagy legalábbis volt, amikor a kicsi született. Hogy bírtad, hogy mindenkire tudj figyelni, plusz még a háztartás is?

Kíváncsi!
Neked már déltől otthon vannak az "intézményesített" gyerkőcök?

Köszönöm, hogy nem hagytatok válasz nélkül.

Ildikó
b_ildikó

Sziasztok!

Itt még nem írtam, de én is passzolok közétek: 8 és fél, majdnem 7, majdnem 5 éves és 18 hónapos fiaim vannak.
Ildikó!
Tavaly szeptemberben 6 hetes csemetével kezdtük a tanévet: volt egy elsősöm, akit első három nap 10-kor hazaküldtek, mert itt még őket is "szoktatták". A kiscsoportba fél 10-re kellett menni, szoktatásra. Harmadik nap már így néztünk ki: 8-ra elsős, nagycsoportos, aztán haza. Fél 10-re kiscsoportos, aztán haza. Fél 12-re kiscsoportosért,haza, fél 1-re nagycsoportosért, aztán haza. Nekem ehhez a mamák is 250 km-kre laknak, férjem 7-kor indul itthonról. Nagyon féltem, de simán ment minden.
(Ovi, suli egymás mellett, tőlünk 5 - na jó, gyerekkel 10 percre)
Amíg pici volt a Pici, addig belefért a háztartás is, mert eleget aludt ahhoz, hogy én is jussak valamire. Most meg már együtt ügyködünk.
Hirtelen ennyi, aludni sem árt!
Jövök közétek máskor is!
Gi
AnyaGi

Ildikó,
mostmár a 3 "nagy" ovis, csak Recsivel vagyok itthon. Akkor a legfontosabbak a gyerekek voltak, a háztartás szaladt. Kép Nem tudtam magam szétszakítani, akkor a gyerekek itthonléte volt a fontosabb (nem túl jó ovi, a bölcsit amúgy is kényszermegoldásnak tartom, ráadásul akkor született Recsi).

Virág
Virág

Köszi a válaszokat!
Most éppen fájásokért szurkolok, valahogy holnap estig túl kellene lenni a szülésen. Csak így van esély szentestére hazakerülni.
Buta dolog, de félek. A szüléstől, a fájdalomtól, a varrástól - itt nem divat se a fájdalomcsillapítás, se a gátvédelem. Pedig már háromszor átéltem és túléltem.
A nagyok minden délután csalódottan jönnek haza, hogy én még mindig itthon vagyok. Annyira várják már, hogy megszülessen. A férjem is nagyon várja. Ő a bizonytalanságtól szenved, hogy nem tudja az idejét előre beosztani, eljutunk-e az adott gyerek kar. ünnepségére, programjára, amiből természetesen ezen a héten van a legtöbb.

Na, minden jót!

Ildikó
b_ildikó

Ildikó,
gyors, örömteli és a lehetőségek szerint kíméletes szülést kívánok neked! Kép
kíváncsi

Kíváncsi,

Zsebpénzügyben szigorúan elvi alapon (nekem csak kettő van, de én is voltam anno gyerek): lehet, hogy jobb, ha csak életkor alapján szorzol! Abba senki se köthet bele. A tanulás meg az otthoni segítés szerintem inkább ne pénzkérdés legyen, hanem lelkiismereti. Már ha nem akkora a nyomor, hogy a gyerekek a keresetükből meg az ösztöndíjukból kapjanak új ruhát, mint régen apámék (hatan), de remélem, annyira nem súlyos a helyzet! Kép

Különben a tisztesség kedvéért megjegyzem, hogy szerintem van a hasamban egy pár hetes harmadik gyerek, úgyhogy icipici alapom van az itteni jelenésre. Nem mintha máris zsebpénzt kérne...

Vica
mvica

Mit csináltam, hogy meghalt a topik??!Kép
mvica

Szia Mvica,
tul.képpen te kivel leveleztél? Valahogy nem találok összefüggést az előbbiek és a Te hozzászólásod között..
Amúgy tényleg úgy tűnik, hogy haldoklik a topic. Dobjuk fel egy kicsit!KépKépNekem 4 lurkóm van: 2, 4, 6 és 8 évesek. Az 1. és 3. lány a többi legényke. Egyenlőre csak a legnagyobb jár iskolába, a két középső ovis, a pindur meg még itthon van velemKép Nálatok? És biztos már a pocak?
Barnus
barnus

Mvica,
ÉÉÉÉÉÉÉSSSSSS? Van a pocakban harmadik?
h_szilvi

Sziasztok!

Hát ez tényleg érdekes. Talán nektek is feltűnt, hogy hiányzik a 2003. december és a 2004. május közti rész. Valami huncut moderátor kilopta, és az enyémet bennhagyta, gondolom mint utolsó hozzászólást. Na ez is csak velem történhet meg!Kép
Különben Kíváncsi problémázott azon, hogy a sok gyerekénél százféleképpen számítja a zsebpénzt (tanulmányi eredmény, otthoni segítés és életkor szorzója vagy ilyesmi), és már kezdett belegárgyulni.

A gyerek egészen biztos, most félidős és holnap megyek, megnézem személyesen is az UH-n.

Eddigiek: Emese majdnem 4, Imi majdnem 2. Barnus, úgy látszik, nekünk megy az időzítés!Kép Csak egyelőre még a negyedik nekem elég kérdésesnek tűnik, bár eredetileg annyit szerettünk volna, de most ez a harmadik kicsit macerás természetű.Kép

Vica
mvica

Vica, de jó, gratulálok!
Miért macerás? Voltak gondok, vagy csak rosszul voltál?
h_szilvi

Vissza: Gyermeknevelés

X
EZT MÁR OLVASTAD?