Új privát üzeneted érkezett!

Nem találtam még ilyen topicot. Lehet, hogy egydül vagyok a problémámmal. Kislányom 19 hónapos, és soha nem tudott pohárból inni. 6 hónapos koráig nem is volt rá szüksége, hiszen szopott csak, de néha, ha homeopatias szert adtam be neki, megpróbáltok pohárból (vízben oldva), s egyáltalán nem csukta rá a száját a pohár szélére, ill. ösztönösen belelógatta a nyelvét. 6 hónaposan a csőrös poharat azonnal megszerette, azóta is abból iszik vizet, tejet. Néha megpróbálkozunk pohárral, bár elég ritkán. Élvezi, de a helyzet ugyanaz: száját nem csukja rá, ill. nyelvét sokszor belelógatja. Vagy ha maga emeli fel, akkor általában nem is a szélét emeli a szájahoz, hanem a közepét a pohérnak. Igazság szerint születése után sokaig szinte mindig nyitva volt a szája (nem tudták miért, nézték innen onnan). Most is picit nyitva tartja általában, de már csak én veszem észre.
2 hónapos unokahúga gyönyörűen iszik pohárból, ha tartják neki.
Ha elmagyarázom, mit csináljon, néha sikerül egy-két kortyot innia, de nem tul cseppmentesen.
Érdemes próbálkozni, vagy várjam meg, amig pontosan meg nem érti az utasitásaimat.
Acsőrös poharral nekem személy szerint semmi bajom, kényelmesnek tartom, de szeretném, ha legkésőbb az oviban már a társaival együtt tudna poharat is használni.
Kinek van hasonló tapasztalata? Ötlete?
 
 


Sepia,
szintén 19 hónapos, makkegészséges leányom sem szeret pohárból inni. Ha rákap néha, akkor egy korty, szünet, egy korty, szünet, egy korty, szünet, legkésőbb az ötödiknél megunja, és kéri a szívószálat. Gondolom, előbb-utóbb rá fog jönni. Jelenleg sportzáras üvegből, szelepes pohárból, szívószállal és mindenhogyan iszik, csak éppen pohárból nem. Ötletem nekem sincs, én is várom őket Kép
Üdv
Kriszi
 
 


Sziasztok,


nem tudom pontosan hány hónapos volt a lányom amikor már tudott szépen inni pohárból, de abból a pohárból próbáltam itatni, amit azt hiszem úgy hívnak hogy mokkás pohár, sokan abból isszák a kávét (akik nem csészéznek).
Azt könnyű volt megfogni, nem volt nehéz, nem volt túl nagy a szája ... stb.
És persze az elején vizet próbáltam adni neki, ha szomjas volt megitta.

Szerintem azért nem isznak pohárból a lányaitok, mert tudják, ha nem megy akkor ugyis kapnak olyan "eszközt" amivel aztán menni fog, szívószálat, csőrös poharat.

Eleinte nehezebben ment a pohárból ivás, de a végén segítettem azzal, hogy néha a kedvencét kapta pl. narancslevet és nem vizet, na arra aztán úgy vigyázott, hogy 1 csepp ne menjen mellé ...
(a szomjoltó a nálunk a víz volt általában, így nagyon nagy értéke volt a narancslénak Kép)

Végül még annyit írok, amit a bátyám mondott (más esetre ugyan de erre is jó): láttál már olyan felnőttet aki nem tud pohárból inni? na ugye hogy nem. Majd megtanulja. nem kell aggódni Kép Kép

Remélem azért picit sgítettem.

Gina
 

 
 

Sziasztok!

Bár nekünk ilyen problémánk nem volt,de szerintem itt is jó megoldás,ami szinte minden más helyzetben működik a 2 év körülieknél,haelmondjátok,hogy a nagylányok(fiúk) pohárból isznak ügyesen,hogy anya és apa is így iszik stb...Előbb utóbb hatásos lesz.Lehet,hogy még kell 1-2 hónap,de ekkortájt kezd az önérzetük erősödni és nagyon szeretnének úgy csinálni,mint a felnőttek.
Persze azért szívószállal sokkal murisabb inni.Kép
Az oviban meg úgyis úgy akarja majd csinálni,mint a többiek.
Szt ne aggódjatok,csak legyetek türelmesek!
A következő babónál pedig csak pohárKép!
És IGEN,érdemes próbálkozni!Eztis meg kell tanulni,be kell gyakorolni.Minél többször engeditek,annál ügyesebb lesz!Kép

Csak ügyesen lányok!Kép

Anyapoc

 
 


Sziasztok!

Nekem meg az jutott eszembe, ha van nálatok vendégségbe idösebb gyerek, vagy ti vagytok vendégségben, a "programban" legyen benne a pohárból ivás is. Az én lányom iszonyú sok dolgot tanult meg úgy, hogy más gyerekeket figyelt. Vannak dolgok, amit tölem látott már nagyon sokszor, de amikor kisgyerektöl látja, azonnal felfogja.

Kati
 
 


En is ugy gondoltam eleinte, hogy semmi csorospohar (cumisuvege nem volt sosem.) rogton pohar. de, mint emlitettem, se akkoriban, se most nem csukja ra a szajat a poharra, nyitva tartja...most mar megerti, hogy ra kell csukni a pohar szelere, de az elso korty utan meglepodik, s kiengedi a vizet.
Nem iszik mast, csak tejet es vizet. Kostolt mar gyumolcslevet is, de kikopte. Ezt - egyelore - nem tartom bajnak.
Amugy, ha akarja, odaadom neki a poharat, keri is, neha, de nem sok sikerrel, meg inkabb csak jatszik vele.
Laktunk mostanaban 1 hetig egyutt a baratnojevel, aki fel evvel idosebb nala, s mar 17-18 honaposan gyonyoruen ivott poharbol, s masbol nem is. Az lett a vege, hogy o kezdett el ujra csorospoharat kovetelni:-)
Azon gondolkodom, hogy mondjuk kesobb 2 eves kora korul (utan) lesz-e mar annyiratudatos, hogy elmondott utasitasok alapjan tudja hasznalni a poharat, ha osztonosen nem is???
Miattam akar ihatna az egyetemen is csorospoharbol, ha azert nem erne semmi inzultus sohasem.:-)
 
 


Sepia,
És kéri a poharat? Vagy inkább Te ajánlod fel neki? Ha vársz amíg magától érdeklödik, lehet hogy már nem is lesz probléma (esetleg eleinte ügyetlenkedik). Például a járást is egy-másfél évig "nézik" tölünk a gyerekek, míg beugrik nekik valami.
Én most a villával vagyok úgy, hogy ebédhez mindig az asztalra teszem neki azt is a kanál mellé. Ha esetleg érdekelné, ott van. (És azóta már meg is barátkozott vele Kép)

Kati
 
 


Sepia

Igen,lesz annyira tudatos,hogy megértse!Kép.És hagyd,hadd próbálkozzon,ha ki is megy neki,akkor mondd,hogy nembaj,azért ügyes vagy.Bátorítsd sokszor és akkor majd szépen rá fog jönni,hogyan kell.Nem tudom,hogy szoktál reagálni ilyenkor,de ne vedd el tőle,ha ki is megy.Kép

Puszi,Anyapoc

 
 


elvenni sosem szoktam tole,bar a lakas barmely teruleten azert nemszeeretem, ha kionti, hiaba csak viz. De msot megyunk szuleimhez, ott a kertben, ha jo ido lesz, aztcsinalhat a poharrol, amit akar, s ha szomjas tan iszik is belole, bar ott meg esetleg eltanulja a macskaktol az ivast, mar igy is mindig a nyelvet probalja belelogatni a poharba...na majd beszamolok:-)
 
 


Sepia

kíváncsi vagyok,mindenképp írjKép.Amacskával meg tényleg vigyázz,mert az én fiam a kutyától a fűevést tanulta elKép!

puszi,ügyesek legyetek!

Anyapoc

 
 


Az én fiam is pohárproblémás. Hosszan nem tudott önállóan inni még cumisüvegből sem! Egy éves kora körül még mindig magyarázta neki mindenki, hogy hogy kell azt. Aztán persze pohárból se tudott. Most már elmúlt két éves, és még most se nagyon tud, de őszintén szólva nem is forszírozom, mert minek sürgessem? Egyszer csak megtanulja majd.
Egyébként ha nagyon nincs más, akkor iszik pohárból - ha nagyon szomjas. De mire a végére ér, már rendszerint nem is olyan szomjas, és akkor már nem koncentrál, és magára önti. Hogy hol rontja el, azt nem tudom pontosan, de mindenesetre ahányszor csak kísérletezünk pohárral, mindig az a vége, hogy a gyerekbe megy a legkevesebb víz.
Szerintetek baj, ha úgy vagyok ezzel, mint a szobatisztasággal? Mármint, hogy nem erőltetem, hanem várok, és majd eljön az ideje, mikor különösebb tanítgatás nélkül is menni fog. Komolyan kérdezem. Lehet a csőrös poharat túlságosan megszokni?
Az angol gyerekeknél semmiről sem erőltetik a leszokást (kivéve a ciciről Kép ). Sokáig kapnak cumisüveget, pelust, babakocsit, csőrös poharat, szóval öt éves korukig nyugodtan lehetnek kicsit babásak. Aztán öt évesen azért már mindegyik iskolába megy, ahol nem cumiznak, nem isznak csőrös pohárból, stb. (és akit babakocsival vittek, olyat is csak egyet láttam... Kép ). Szerintetek van jelentősége így az első négy-öt évben, hogy melyik dolgot mikor hagyja el? Én abban bízom, hogy nincs. Azért bízom benne, mert nekem ezek nem eléggé fontosak ahhoz, hogy sürgessem.
Egyébként a cumit is mindenféle külső behatás nélkül hagyta el, kb a második szülinapja körül, sajátmaga nem igényelte már. Éjszakára még kell neki, de csak játszani (öt darab Kép ).

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia!

Tudom, hogy régen volt, de megkérdezhetem, hogy mikorra tanult meg a kislányod egyedül inni pohárból?
Nekünk is hasonló problémánk van, pedig már jócskán elmúlt 2 éves a kisfiam, de még egyáltalán nem tud inni a pohárból. Csak a csőrösből iszik.
Elég tanácstalan vagyok, hogy hogyan tanítsam meg neki. Minden este próbálkozunk, de most éppen fújja a vizet kortyolás helyett. Ha kortyol is, a nagy része mellé megy.
Attól félek, hogy úgy kerül majd oviba, hogy nem fogja tudni hogy kell pohárból inni.

Köszi a választ előre is!
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó