Új privát üzeneted érkezett!

A Madarász utcai kórházban, a bölcsõhalál prevenciós programon kaptunk egy szórólapot errõl a lehetõségrõl. A továbbiakban idézem a szórólapot, gondolom, sokakat érdekelni fog:

Az újszülött uh szûrés hasi, agyi és kismedencei vizsgálatból áll. A hasi UH vizsgálat lényege a veleszületett fejlõdési rendellenességek korai felismerése, beteg szervek kiszûrése és gyógyítása (a vesebetegségek és fejlõdési rendellenességek az elsõ helyet foglalják el a vizsgált esetek közül). A hasi daganatok máj, vese, mellékvese és idegsejtekbõl fejlõdött daganatok minél elõbbi diagnosztizálása erõsen befolyásolja a betegség kimenetelét és gyógyítás hatékonyságát
Az agyi UH vizsgálat lényege a méhen belüli életben lezajlott betegségek, a szülés alatt és a korai csecsemõkorban keletkezett agyvérzések felismerése, illetve a helye és kiterjedése pontos lokalizálása. Továbbá az agyi fellõdési rendellenességek és a daganatok kimutatása.
A kismedencei UH vizsgálat elsõsorban leánygyermekeknél, az méh és petefészek fejlõdési rendellenességeinek és betegségeinek felderítésében játszik szerepet.

Azok a pozitív esetk, melyek további kórházi kivizsgálást illetve mûtéti tervezést igényelnek, a házi gyermekorvossal együtt megbeszélve, azonnal elkezdjük.

A Madarász utcai Gyermekkórházban mûküdö UH szakrendelés szeretettel vár minden újszülöttet. A vizsgálat 0-3 hónapos kor között ajánlott, de a többi korosztálynak is biztosítjuk. A vizsgálat elõjegyzés és térítés ellenében történik.
Rendelési idõ: Hétfon 14:00 -16:00
Szerdán: 15:00-17:00. Telefon: 3498 160/1550 mellék

Idézet bezárva.

Andi
andi
 


Nekem a gyerek szuletese utan a korhazbol kapott zarojelentesen all a kovetkezo:

Szuro jellegu koponya, maj es vesek UH vizsgalat: durva morfologiai elterest nem mutatott.

Ez szerintem ugyanaz, nem? Nem kellett se sorbaallni, se fizetni erte.
Ja, a Margitban szultem.
Keke
Keke
 


Nem tudom, hogy hány kórház szülészetén rutin a szûrés, szerintem nem sok helyen. A Péterfyben, ahol én szültem, biztos, hogy nem. Andi
andi
 

 
 

Igen, ebben tenyleg igazad van. Nem ellened irtam.

De azert bennem felmerul, hogy ami az egyik gyerkocnek ingyenesen biztosit a TB, azert a masiknak miert kell fizetnie.
Nem szeretem az olyan ajanlatokat, amik a szulok aggodasat hasznaljak ki. (En egy kicsit a bolcsohalal megelozo programjukra is ki vagyok akadva, mert milyen megelozes az, ami csak azoknak a szuloknek jarhato ut, akiknek van ra penzuk).
Keke
Keke
 


Nálunk a szülészeten nem végeznek ilyen szürést (IV. ker), de az körzeti gyermek orvos ad beutalót. Mi a hatodik héten voltunk hasi és agyi ultrahangon, a kerületben végezték a TB kártyára és teljesen ingyenes volt.
Igyen volt a csipo Uh szürés is.

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Sajnos, Keke, sok mindennel ez a helyzet, és szerintem nem azon kellene kiakadva lennünk, hogy van olyan intézmény, ami biztosít ilyen 'luxus' dolgokat, hanem azon, hogy a TB nem teszi lehetõvé mindenki számára. Ahol én lakom, nincs egyikre sem körzetileg lehetõség, a gyerekorvosunknak meg pedig a véleményét sem lehet kikérni a dologról ('kedves doktornõ, ön szerint...... és bármit kérdezel, mindig az a válasz, hogy az anyukának kell eldönteni, még azt is tõled kérdezi meg, hogy kérsz-e gyógyszert a gyereknek, ha beteg). A Madarász bölcsõhalál programja (a Heim Pálban is van) nagyon jó, és a céljuk pont az,hogy felhívják a figyelmet arra, hogy megelõzhetõ a baj, ha fel vagyunk készülve. A monitort nem kötelezõ megvenni (és én úgy tudom, hogy van olyan alapítvány, ahol kölcsönözni is lehet), és igen, nagyon drága, de pl. tõlem lesz aki megvegye. Én is hezitáltam, mert alapjában véve nem vagyok egy túl aggódó anyuka, és az elsõ gyerekemnél sem volt, de a két hónapos kislányom csak hason hajlandóm aludni, és megnyugtató most a számomra, hogy van.
(Tudom, hogy nem ellenem írsz). Szerintem az igazi nagy lépés az lenne, ha a szülészeteken pl. minden anyukának megmutatnák, hogy vész esetén mit kell tenni.
És az UH-val is ez a helyzet. Miért nem rutin minden kórházban? Nem olyan nagy dolog! De fontos, tudom, hogy sok mindent ki lehet szûrni vele (és fõleg az agyit tartom fontosnak). Így viszont hálás vagyok, hogy legalább van olyan kórház, ahol lehetõvé teszik a számomra. Egyébként miután írtál, kíváncsiságból végigtelefonáltam egy csomó barátnõmet, és kiderült, hogy van kórház, ahol elvégzik, van, ahol nem. Tehát ez a nem fair dolog. Andi
andi
 


Mindenki, aki teheti, menjen el a három dimenziós ultrahangra. nekem nagyon nagy élmény volt látni a fiamat ilyen tisztán a méhen belül.
Névtelen
 


A hozzászólók információi hiányosak, a Madarászban régebben van UH szűrés, mint a szülészeteken. Kezdetben ingyenes volt,majd névleges 500 Ft-ért végezték olyan orvosok, akik nagy számú újszülött és csecsemőbetegeken dolgoztak évek óta és nagy tapasztalatuk volt. Azok a kismamák, akik leveleznek nem adnak ki fölöslegesen 500 Ft-nál is többet ?

A bölcsőhalál prevenció egész más dolog, ingyenes, TB támogatott mindenki számára elérhető.
A monitor bérlése az persze más.
Névtelen
 


Csak annyit a Madarász utcai szűrésről, hogy most 1000 Ft-ba kerül. Tényleg hasznos szerintem. Főleg belgyógyászati jellegű, a csípőultrahangot nem helyettesíti. Már akinek tanácsolják ennek elvégzését is. Azt hiszem ez inkább kislányoknál áll fenn.

Más:Létezik egy alapítvány akik ingyen rendelkezésre bocsátanak ingyenesen légzésfigyelő monitort aki igényli.
norcsa (norcsa)
 


Mi legelöször a Madarászban voltunk, júliusban és 2000 ft-ot kértek. Kérdéseimre alig válaszoltak, nem mondhatom hogy kedvesek lettek volna.
Kisfiamnál találtak pyelon cisztát, és azóta elmentünk a Budaiba, ahol nagyon kedvesen és mélyrehatólag vizsgálták csemeténket. Sokkal szimpatikusabbak voltak, most több vizsgálatra van szükség, de nagyon tartok attól hogy mûteni kell.
Egyébként ezt még a magzati uh-on fedezték fel és azóta sem javult, folyamatos kontrollra járunk.
ronic (ronic)
 


Sziasztok,

mi is a Madarászban voltunk, dr. Dabous vizsgálta Pannit és nagyon aranyos volt. Játszott vele és akkor sem tépte le a fejem (ami egyébként elöfordul, ha az ember bénázik az orvosnál), amikor harmadszorra sem a megfelelö irányba forditottam a kislányt. Nálunk az epehólyagban találtak valami trutymót, de azt mondták rá, hogy felszivódik, és 1 évesen nézzük meg újra.
Pocok
 


Egy röpke kérdés erejéig hadd szóljak közbe, ha megengeditek.
Egy kérdés foglalkoztat mostanában, mégpedig: az embrió hova üríti a bélsarat a méhen belül? Egyáltalán: van-e ürítés embrió korban?
Névtelen
 


Azt hiszem nincs, csak pisil. De nem biztos.
Ildi
PIldi (pildi)
 


És a pisivel akkor mi a helyzet? Hogyan távozik a magzatburokból?
Névtelen
 


Sehogy. Ott marad. A magzatvízbe kerül. A magzatvíz meg nem tudom hány óránként totál kicserélõdik. Azt hiszem. Nem tudom hogyan, és min keresztül. De hát termelõdik is, szóval valahogy kell neki mûködnie.
Ildi
PIldi (pildi)
 


Sziasztok!

Véletlenül keveredtem erre. 6 hete szültem. Talán segíthetek. Pisilés már kb. 4 hónapos kortól van. UH-on szépen látszik a teli hólyag. Magzatszurok túlhordás esetén fordulhat elõ, de az én Picikémnél idõre születés esetén is bekövetkezett. Ez azért veszélyes, mert ha ebbõl a vízbõl iszik fennáll a tüdõgyulladás veszélye. Szülésemnél így végig figyelni kellett a Pici szívhangját. Szerencsére nem történt semmi baj. Ezért szokták túlhordásnál megnézni a magzatvíz tisztaságát. Célszerû ilyenkor megkérdezni a dokit, hogy nincs-e szükség rá.
Normál esetben csak születés után ürül ki a magzatszurok. Remélem ez segít.
Jó babavárást mindenkinek! Sziasztok
Piri
 


Sziasztok!

UH-szûrésrõl: én a II. SOTE klinikán szültem 3 hete, itt elõzetes bejelentkezés alapján ingyenesen végeznek UH szûrést (tapasztalatom szerint igen alaposat). Nem hiszem, hogy csak ott született babákra vonatkozna ez a lehetõség. Akit érdekel, hívja fel a klinikát.

Magzati ürítés: nem csak túlhordás esetén lehetséges, hanem magzati vészhelyzet esetén, amikor oxigénhiány lép fel, ilyenkor a baba szervezete az agy védelme érdekében a fejbe öszpontosítja az oxigént, így a belektõl elvonja, ezért ürül a magzatszurok. A magzatszurok egyébként a lenyelt magzatvízbõl képzõdik a belekben, ugyanis a baba nagyjából félidõtõl rendszeresen nyeli a vizet, és üríti is, ezzel tréningezve a veséket, hugyhólyagot.
A magzatszurkos víz zöld, de ha nem közvetlenül az ürítés után nézi, mert van úgy, hogy hetek is eltelnek a szülésig, akkor fekete is lehet.

Lola
Lola
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó