Új privát üzeneted érkezett!

A gyermekem most 9 hetes. 4 kg. 10 dkg - mal született. szomorú voltam, mikor megállapították, hogy nem hízik eleget. minden szopásnál van széklete. ez lehet az oka annak, hogy nem hízik? akinek van, vagy volt ilyen problémája, kérem ossza meg velem. minden tanácsot szívesen veszek.
Köszönöm

Timi
Timi
 


Szia Timi!
Én pont "ellenkezőleg" voltam. Nagyon örültem, hogy a kislányom nem egy hurkás, gömböc baba, mert nálunk az egész család dundi Kép
Ki állapított meg, hogy nem hízik eleget a pici?
Mihez képest nem hízik? Hány kiló? Mennyit nőtt?Tudomásom szerint: ha szopiztatod (a baba igénye szerint) akkor tökéletesen megfelelően táplálod!
A kakis pelus nem rossz, hanem jó jel! A baba bélműködése teljesen rendbe van Kép A legtöbb baba mindig bekakil szopizás közben, után. (Ez az örök dilemma, hogy mikor rakja tisztába az ember a gyereket. Szopizás előtt, amikor sír mert éhes és utálja, hogy várni kell, vagy szopizás után amikor esetleg elludt már...?)
Visszatérve, légy óvatos az orvosok-védőnők által, táblázat szerint megállapított súlynövekedéssel. Ha a kisbabád kiegyensúlyozott, nyugodt baba. Te egészségesnek látod, akkor már csak az a kérdés, hogy szeretnéd-e labdaszerűvé tömni? Kép
Viccen kívül:
A szoptatásról topicban remek, fontos infókat olvashatsz.
És remélem megnyugtató jó tanácsokat kapsz a többiektől is.
Üdv.
Malacka
Malacka
 


Szia Timi!

Elõször is, ne pánikolj! Kép Általában hetekbe telik, mire biztonsággal állíthatjuk, hogy egy baba nem hízik eleget.
Másodszor: egyetértek Malackával.
Harmadszor: ha van egy kis idõd, kukkants be az "Elsõ napok, hetek" rovatba. Ott (ha minden igaz a júliusi archivban) pont errõl leveleztünk.

Az esetek többségében kiderül, hogy csak valami félreértésrõl van szó. Szívesen segítek neked, ha szeretnéd, de ahhoz bõvebb információra van szükségem.
Mibõl állapították meg, hogy nem hízik a babád eleget? Milyen gyakran méritek és mik a mérési eredmények? Milyen gyakran szoptatsz? Kap-e más táplálékot, folyadékot a baba? Használtok-e cumit, cumisüveget? Szopik-e éjjel is? Hány pisis, kakis pelusa van naponta? Kiegyensúlyozott, nyugodt-e? Jók az izomtónusai? Hurkás?

Válaszolhatsz az eboy@freemail.hu címre is, ha jobban szeretnéd.

Üdvözlettel
Iboly
Iboly (iboly)
 

 
 

Sziasztok!

Köszi a válaszokat, és a bíztatást. Akkor válaszolok a feltett kérdésekre. Hogy nem hízik eleget, azt a tanácsadáson állapították meg. Még csak 40 g - ot hízott, és ez kevés. Azt mondták, hogy heti 10 - et kéne minimum gyarapodnia a babának.
Szoktuk mérni. Mindig különböző mennyiséget eszik, van mikor 150 - et, de van, hogy csak 50 - et, éppen a legutóbbi szopásnál is keveset evett, én pedig most este már azt mondtam, hogy holnaptól tápszert adok neki, mert már kétségbe vagyok esve, hogy miért nem gyarapszik.
ÁLtalában 4 óránként szopik, talán keltsem fel gyakrabban?
Más folyadékot nem nagyon kap, csak egy - két csepp teét, ha szomjas, de ez nagyon kevés. Ezt cumisüvegből adom neki, de cumit is használ.
Éjjel is szopik egyszer.
Minden szopizás után tisztába teszem, mert kakil.
Amúgy kiegyensúlyozott, és nyugodt baba, kicsit hurkás, és az izomtónusai is jók szerintem.

Köszi a figyelmet!

Timi
Timi
 


Szia Timi!

Ha elkezded tápszerezni a kicsit, tele töltöd a gyomrocskáját sok, nehezen emészthető táppal. Nem fog szopizni, vagy egyre kevesebbet és így szépen el fog apadni a tejed. A tápszer nem biztosít védettséget a kicsinek, viszont megterheli az emésztőrendszerét. Ne cseréld fel a szoptatással!
Egyébként is lehet, hogy csak rossz a mérleg, a védőnőnél Kép
Kérlek, vedd fel a kapcsolatot Ibollyal. Én úgy vettem ki a többi topicban adott válaszaiból, hogy ő szakértő ebben a dologban.
Kitartás!! Kép
Üdv.
Malacka
Malacka
 


Szia Timi!

Malacka szavaihoz a következõket tenném hozzá röviden: jó lenne, ha a babád legalább 2 óránként szopizna, más folyadékot nem kapna, a cumit és a cumisüveget lehetõség szerint el kéne hagyni. Fontos, hogy a baba a komfortszopási igényét is a melleden elégítse ki. A cumit teljesen más technikával szopják, mint ahogyan az anyamellet, s a cumizó babák gyakran a cumihoz hasonlóan kezdik szopizni a tejcsit a mamájuk mellébõl is. Ez sokkal kevésbé hatékony, így nem jutnak megfelelõ mennyiségû tejhez, súlygyarapodásuk lelassul, az anya teje pedig apadni kezd, rosszabb esetben mellgyulladáshoz is vezethet. Sok esetben teljesen elutasítják az édesanyjuk mellét, nem hajlandóak többé szopizni.

Az anyatej fedezi a babák minden folyadék- és táplálék igényét legalább 6 hónapos korig, általában mindenfajta hozzátáplálás felesleges és káros.

Valóban jó lenne felkelteni a babádat gyakrabban, bár ha nem kap cumit, ezt valószínûleg magától is megteszi. Ilyenkor jó lenne, ha éjjel is többször szopizna, a te nyugalmad érdekében esetleg helyezd a babát minél közelebb magadhoz, akár együtt is alhattok, ha ez kényelmes megoldásnak tûnik számodra.

Minden alkalommal két mellbõl szoptass, s egy szoptatáson belül is váltogasd a melleidet kétszer-háromszor. A baba legalább 20-20 percet töltsön szopizással mindkét mellen.

A minden szopi elõtti és utáni mérés szerintem felesleges, fals eredményt ad, hiszen a babák sem fogyasztanak azonos mennyiséget minden szopizás alkalmával, ahogyan mi sem eszünk minden étkezésnél egyformán. Csak idegeskedésre ad okot a mérés. Bõven elég hetente mérni a kicsit.

Ha megfogadod a tanácsomat, az elkövetkezõ pár napban valószínûleg mást sem csinálsz majd, mint szoptatsz és a következõ néhány hétben rohamosan fog gyarapodni a babád.

Minden jót nektek!

Üdv. Iboly
Iboly (iboly)
 


Malacka, nagyon kedves vagy, köszönöm! Bár úgy látom, te is értesz a dologhoz... Kép

Üdv. Iboly
Iboly (iboly)
 


Szia Iboly!
Én csak úgy ösztönből, szoptatok. Kép
Nem tudnám ilyen klasszul összefoglalni a gondolataimat. Meg sokszor elpoénkodom és ettől esetleg nem veszik komolyan...
Pedig szoptatni a legnagyszerűbb dolog és az egyik legjobb amit tehetünk a kicsinyeinkért Kép
Üdv.
Malacka
Malacka
 


Kedves Timi!
Elmondom, nekem hogy volt.
4,25 kg-mal született Bálint. 19 naposan 3,83 kg volt. Felírtak neki tápszert, de akkor még nem váltottam ki. Szoptattam, de nem lett több tejem a többszöri mellretevéstõl sem. 1 hét múlva (azaz majdnem egy hónaposan!) 3,88 kg volt, ekkor kiváltottam a tápszert, de kizárólag, szoptatás után, kanállal adtam neki, késõbb csõrös pohárból. Ezután is nagyon lassan nõtt, 7 hetes korára érte el a születési súlyát.
Aztán késõbb elkezdett rendesen nõni, bár leginkább akkor, amikor már más kajákat is kapott, gyümölcsöt, fõzeléket.
Most szeptember 9-én lesz egyéves, és körülbelül 10 kiló lesz addigra, vagy kicsit kevesebb. Egyáltalán nem labdaszerû.
Utólag visszagondolva a következõket tudom mondani: mindig vidám, kiegyensúlyozott baba volt, egyáltalán nem úgy nézett ki, mint aki éhezik, bár tény, hogy elég soványka volt az elején. Nem tudom, mi lett volna, ha nem adok neki tápszert, lehet, hogy ugyanez, és nem kellett volna pánikolnom.
Az az érzésem, hogy az õ "normális" születési súlya inkább olyan 3,25 körüli kellett volna, hogy legyen, mert az egy éve alatt végig aszerint gyarapodott. Terhességem alatt "majdnem" terhességi diabéteszem volt, azaz épp a határán voltam. Így nem jártam diabéteszes vizsgálatokra, de vigyáznom kellett a szénhidráttal. Lehet, hogy mégsem vigyáztam eléggé és ezért nõtt nagyobbra a babám.
Ezek csak feltevések, így utólag könnyû okosnak lenni. De ami biztos, és a legfontosabb: te ismered a babádat a világon a legeslegjobban és ha vidámnak, elégedettnek látod, valószínûleg nincsen semmi baja!
Ha mégsem akar nõni és úgy érzed, mindent megtettél a szoptatás érdekében, ne érezd magadat bûnösnek, rossz anyának, ha tápszert is adsz neki. Ezzel nem az elõttem szólokkal akarok vitatkozni, mert tényleg a szoptatás a legjobb a kisbabának.
De még fontosabb, hogy nyugodt, jókedvû mamája legyen!
Puszi és minden jót!
Ági
Ági
 


Kedves Timi!
Az én babám súlya sem úgy gyarapodott, ahogy a nagy könyvben meg van írva. 3,3 kg-al született, most volt egy éves és 8 kg. Az elso fél évben csak szopott, és éppen hogy csak megduplázta a születési súlyát. Én személy szerint elég sokat izgultam, hogy nem hízik eleget. Mindent úgy csináltam, ahogy Malacka mondta. Féléves kora után kapott mást is, nem csak anyatejet, de nem nagy evo, nem is hízott túl sokat.
Az orvos és a védono szerencsére mindig biztatott, hogy nem túl vékony, jó az izomtónusa, stb... , o ilyen. Különben nagyon formás, mozgékony, izmos baba. De egy deka háj nincs rajta.
Most már nem aggódom, de azért az elején nehéz volt, köszönet a családomnak és a környezetemnek, hogy nem kezdtem el én is a tápszert.
Szerintem te se eroltesd, de majd meglátod.
Sok sikert!
Labros
Labros
 


Jo nektek, hogy Ti ilyen erosek tudtatok lenni. Az en kislanyom 2.60-nal hizott es folyamatosan sulyproblemai voltak/vannak. Mindenkeppen szoptatni akartam, de panikoltam, mi van, ha nem eleg a tejem, hiszen nem ugy hizik a bebi, ahogy kellene. Ezert ugy dontottem adok neki tapszert is. Minden alkalommal szigoruan szoptattam eloszor es csak utana adtam tapszert. Ez igy ment feleves koraig, napi 5-szor szoptattam. Azt hiszem varhattam volna azzal tapszerrel egy par napot. Akkor talan tobb anyatejet fogyasztott volna. Megtanulta o szerintem nagyon hamar, hogy a nehezkesebb szopizas utan jon a konnyen szivhato cumisuveg. Mont 10 honapos es kb. 7 kg. Ez a tablazat szerint keves, de szerintem o boldog.
Anett
Anett
 


Sziasztok!
Én a Schöpf-Méreis topic lakója vagyok, csak azért nyergeltem át ide, hogy megkérdezzem:
Érdekelne-e valamelyikőtöket szép, permetszer-mentes sárgabélű őszibarack?
A szüleim termelik, elsősorban eladásra, tavaly nyáron én azt fagyasztottam le az akkor még pocaklakó gyermekemnek irdatlan mennyiségben és nagyon bevált (sajnos még így sem lett elég).
Ezért jutott eszembe, hogy ajánlom kisgyermekes anyukáknak is.

Az ára még bizonytalan, mert majd csak 1-2 hét múlva kezdődik a szüret és nyilván az akkori piaci ár fogja meghatározni. Mindenesetre lényegesen kedvezőbb áron szokták adni, mint a zöldségesek vagy akár a piacosok.

Pátyon van a barackos, de ha valakinek gondot okoz oda elmenni, úgy is megoldható a dolog, hogy hozzánk (Budafokra) elhozzák és innen viszitek el.

Ha érdekel valakit, írjon mailt (medvike@freemail.hu), mert mostanában nem nagyon érek rá olvasni a topicokat. Gyerkőc nagyon igényes

Üdv
Mackoo
 
 


Akkor nyergelj tovább, mert ezzel az erőszakos nyomulós stílussal, már más is próbálkozott és hidd el itt a babaneten ez nem jön be.

Kép

KépKép
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó