Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Egy negatív élmény kapcsán indítom a topicot és várok véleményeket, hozzászólásokat a témában.
Szóval hétfon kezdtük kislányommal az ovit, és sajnos tegnap, mikor a nagypapa ment érte az oviba, a gyerek hazamenos cipojének hult helyét találta.Az ovóno azzal elintézte akkor, hogy biztos nem jól tudja a gyerek, hogy milyen cipobe ment. Én természetesen bementem az oviba, mondtam az ovónonek, hogy az a cipo bizony eltunt, együtt átnéztük a többi szekrénykét, de sajnos nem lett meg.Kiírta a táblára, hogy milyen cipot keresünk, aki látta szóljon, de nekem eros a gyanúm, hogy azt még reggel valamelyik szülo eltette.
Az egészben a káron kívül az egyik legnagyobb bajom, hogy kislányom számára ez nagy negatív élmény lett, mert mi az, hogy az o cuccát elviszi valaki és neki az már soha nem lesz meg.Elég nehéz egy új környezetet, embereket megszokni ilyen pici korban, ráadásul ha ilyen dolog éri, joggal érezheti úgy, hogy akkor o sincs ott biztonságban.
Azt szeretném, ha írnátok arról, hogy szerintetek mit lehet ilyen helyzetben tenni, hisz senkit nem vádolhatok, meg amíg bizonyítani nem tudok, másrészt azt sem akarom, hogy az ovónoket vonjam felelosségre, hisz nem ok tehetnek errol.Mivel a szekrénykék nyitottak, csak egy függönyt takarja oket, nem tudom, hogyan lehet védekezni az ilyen esetek elkerülésére. Most már mindig retteghetek, hogy lesz-e miben hazahozni a gyerkocöt az oviból?!
Várom válaszaitokat.Mariann
Mariann
 


Most akkor vigyek be agyon használt ruhákat, cipőket, hogy el ne tűnjön?

Adjatok tanácsot!

Bea
Bea
 


Nem csak az oviban lopnak hanem mindenhol. En egy kis cegnel dolgozom, van egy teakonyhank es behoztam egy sajat kavesbogret ami az egy hetes szabim alatt eltunt. Nem hasonlitott a tobbihez, teljesen egyedi volt, azt meg mindenki tudja hogy nem az ove. A kozosbol sem illik elvinni semmit de hogy az en speci sajat bogremet elvittek.... Barkit megkerdeztem, senki sem latta...

Igen vigyel be ocska hasznaltat, amit nem sajnalsz ha eltunik. Ez van.

idi
idike
 

 
 

Igen én is egyetértek, kopott és rossz cuccokkal érdemes próbálkozni. Vagy tedd a cipõket zacskóba, talán zacskókban kevésbé kezd el turkálni valaki. Nálunk az oviban még függöny sincs. Vagy nedves cipõt inkább papirzacsiba, h. ki tudjon száradni. ... Csak kérdés, ha kiviszik õket az udvarra, visszapakolják-e öket rendesen ugyanabba a zacsiba?
Megbizni senkiben nem lehet, az tuti.
Az a baj, manapság az ember még a használt eltünését is sajnálja - hiszen azt is pótolni kell. Használt rossz cipõt meg honnan vegyünk?...
Ettõl én is félek, még ha egy sapka tünne is el. Azt megmondták, semmi cuccért felelõsséget nem vállalnak. Nevetséges.
Ennek ellenére, folyamatosan látom a gyerekek Adidas cipõjét, Adidas kabátját kilógatva, s senki nem viszi el õket.
Néha az is idegesit, a gyerekvigyázó (heti 1x) haza fog-e hozni mindent? Most már listát irok neki.
Talán a legjobb, ha tényleg mindent zsákol-zacskóz az ember, hogy ne legyen szem elõtt! Egy szem elõtt levõ tárgyat mindig könnyebb felkapni és eltenni.
Én már elõre aggódom a vadonat Elefanten Goretex téli csizmánk miatt... pedig nem akarom, h. 4 éves lányom lába csupa viz legyen egy rossz lábbelitõl.
... remélem fogtok még irni ehhez a témához?????....
köszi!!
nimaat67@yahoo.com
Névtelen
 


Igen írunk ehhez a témához.
Azért ennyire nem rossz a helyzet.
Talán nem kéne másokat bepánikoltatni.
Nagyon sajnálatos a megesett dolog, de azt hiszem ez azért nem általános.

A kopott ruhák bevitelérõl meg megvan a véleményem.
Képzeld magad a gyerek helyébe. Milyen értékrendje lesz az ovodáról, ha ott csak bizonyos ruhákba szabad menni.

Vagy próbáld ki Te is egész nap ülj a munkahelyeden kinyulott melegítõben, otthon meg vedd fel a mosogatáshoz a kisestélyidet.

kisovodás
Névtelen
 


Sziasztok!
Én indítottam ezt a topicot és eszemben se volt mást bepánikoltatni. A sajnálatos helyzet, hogy a cipõnk után egy blúzunk is eltûnt, kb. rá két hétre. Mivel persze ez se lett meg. Írtam egy felhívást a szülõtársakhoz, hogy figyeljenek, óvakodjanak, mert ez nem véletlen, és tartsa mindenki tiszteletben a másik cuccait. Ezt kitettük a hirdetõtáblára. Azóta mindenünk megvan, de a cipõt én is zacskózom, legalábbis amiben jövünk megyünk.Szóval persze nem általános ez a helyzet, de jobb elkerülni az ilyesmit ha már az elején "takargatjuk" a jó ruhákat.
Mariann
Mariann
 


Azon csodálkozom, az óvodák nem biztositják a megfelelõ (esetleg zárt, legalább függönnyel elfedett) helyet. Vajon miért nem lehet ezt megoldani? Persze akkor a sulikra is érvényes mindez. Az én gyerekkoromban, a folyosói akasztókról nem tüntek el ruhák. Persze akkor nem GAP, Meex és társai lógtak odakint... A kinait is lenne bár, aki elvinné...
Talán a márkamánia? Egy helyi ismerõsömnél itt kezdõdött. A gyerek márkás (Adidas) kabátját fujták meg a suliban (második oszt) - vannak még bõven emberek akik ezeket a dolgokat nem engedhetik meg maguknak. Igy irigykednek és elviszik?
S az is baj, ezekbe az intézményekbe többnyire bárki besétálhat. A lopás akkor is általános jelenség. Kezdve a munkahelyemen. Jól keresõ fizikai dolgozók minden mozdithatót képesek hazaszállitani. MIÉRT?
Oviba akkor se a legjobb cuccaiba viszem a gyerekemet. Legalábbis, amig nem tud rá maga vigyázni.
Julcsi
Névtelen
 


Szia Julcsi!
Nálunk bár függönnyel fedett volt a szekrény, de mivel én reggel 7re viszem a lányomat, az utánam még ki tudja behúzzák-e vagy sem. Én is gondolkodtam, mennyire egyszerûbb lenne, ha a szekrényeket lehetne zárni. Reggel a csoportból elkérném a kulcsot átöltözünk, bepakolok, bezárok, beadom a kulcsot. Mielõtt a gyerekek kimennek az udvarra, daduska néni kinyitná mindenkinek, amikor bejönnek bezárná, és du-án ha megyek a gyerekért elkérem a kulcsot.Szerintem nem nagy ügy lenne, és legalább akkor amikor a reggeli és délutános jövés menés van akkor zárva lenne. Mert nem tartom valószínûnek, hogy az ovis gyerek lop, inkább a szülõ. Én már ott tartottam, ha még egyszer elõfordul, akkor megkérem a vezetõ nõt, hogy saját költségemre hadd szereltessek fel a szekrénykére ajtót, és zárat.
Egyébként én se a legjobb cuccaiba viszem az ovi a gyerkõcöt, de a téli dzseki, cipõ az mind olyan, hogy nem veszek 3 fajtát: egyet gálába, egyet oviba menni és egyet ki az udvarra az oviban.Mert ugye a gyerek az azért gyerek, hogy játszon, és ha éppen nyakig saras vagy vizes lesz valamibe haza is kell õt vinni.
Mariann
Mariann
 


Sziasztok!
Eddig csodálkozva olvasgattalak Benneteket, mert úgy gondoltam, hogy nálunk ilyen nincs. De már van! És nem ám a gyerekek lopnak (mert miért is tennék?), hanem a felnöttek. Valószínü, hogy nem is az ovisok szülei, hanem olyanok, akik csak úgy besétálnak, amikor reggel vagy délután nagyobb a nyüzsi. Képzeljétek, a múltkor a fiam egyik csp.társának eltünt a kabátja, már de. nem is tudott kimenni az udvarra a kislány. Anyukája elsírta a bánatát az óvó néninek meg az épp ott lévö szülöknek. Este meg az egyik anyukához becsöngetett egy nö, hogy van egy klassz eladó kabátja, vegye már meg! Szerencsére a csajnak volt annyi lélekjelenléte, hogy elkérte a kabátot, és elzavarta a nöt azzal, hogy tudja, az oviból lopta a kabátot! Mit szóltok?
Emese
Emese (emese)
 


Durva!
Amit tenni lehetne: ha tényleg a nyüzsi közepette történik ilyesmi, akkor talán a szülõknek egy kicsit figyelni kéne, kiszûrni ha ismeretlen személyeket látnak! Nálunk is 120 gyerek van, de a szülõk nagyrészét azért ismerem. Ha meg egyéb idõtájt, marad az ovi zárása. (nálunk egy kiszökõ kisfiú miatt vezették be a napközbeni zárt kapukat)

ILdi
PIldi (pildi)
 


A magyar állami óvodák többsége emberi és tárgyi biztonság szempontjából tragikus. És ide pont.
Teljes tárgyi biztonságot csak a zárható szekrénykék jelentenének. Szülönek saját kulcs, dadusnak stb MASTER kulcs ami minden ajtócskát kinyit. A munkahelyem öltözõszekrényei is igy müködnek.
S pardon bocsánat, de a gonosz és lopós szülõ gyerekének is kell oviba járnia???
Nálunk cipõsdobozok vannak a szekrény aljában, ha a tetejét ráteszem, nem villog ki belõle az esetleg új cipõcske. De a nagydarab télikabát?
Egy idõs néni ismerõsömnek régi rozoga fekete kerékpárját vitték el a bolt elõl, ahova beugrott.
A rosszabb állapotú cuccok is tudnak hiányozni, hisz azokat is pótolni kell - s akinek amúgy sincs nagyon mibõl, hát annak az olcsó is drága...
Néha amikor mentem a lányomért az oviba, a kabátját, pulóverét más gyerek fogasán találtam! Igy vigyáznak rá az ovisnénik?? Mert a lányom nagyon tudja, melyik az õ jele, és hol vannak a saját ruhái!
Még mindig nem vagyok biztos a megoldásban.
Szörnyû az is, mily kevés anyagi támogatást élveznek az államtól ezek az intézmények.
nimaat (nimaat)
 


Sziasztok!

Látom nagyon régen nem járt erre senki, de mi most lettünk érintettek ebben a témában. Sajnos!
A nagyobbik lányom most szeptemberben lett kiscsoportos. A szülői értekezleten elmondták, hogy a benti zsákba kell mindig tartani egy bugyit, zoknit, pólót, szabadidőruhát stb. . Mi eleget is tettünk ennek a kérésnek, mindent vittünk amit kell. Laurának volt egy micimackós szabadidőruhája, amit nagyon szeretett, gondoltom bevisszük azt. Előbb utóbb kinövi, akkor legalább használja az oviban. Pénteken ki akartam üríteni a zsákot, hogy a hétvégén ki tudjam mosni, és a szabadidőruha nem volt benne. Akkor mondta Laura, hogy már két napja nem volt rajta. Szóltam az óvónéniknek, de ők elképedve néztek rám, és azt mondták, Laura biztos másik zsákba tette. Az összes zsákot átnéztük, egyikben sem volt. Ennek most már lassan két hónapja, és persze a ruha nem került elő. Laura nagyon szomorú volt, és nem értette, hogy miért vitte el valaki, mikor az az övé volt.
Próbáltam egy kicsit felvidítani, és azt mondtam neki, biztos egy olyan kisgyereknél van, akinek nagyon nagy szüksége volt rá, és nem volt másik ruhája. Szegénykém elhitte, csak annyit fűzött hozzá, hogy miért nem kérte el, odaadta volna neki. Tavaly karácsony előtt a játékaiból válogattunk egy doboznyit, amit rászoruló gyerekeknek ajánlottunk fel. Nagyon boldogan mondott le a játékairól, mert mondtam neki, hopgy mennyire fog örülni neki egy kisgyerek. Most is próbáltam ezzel vígasztalni, hogy valahol egy kisgyerek nagyon örült a micimackós ruhájának.
Csak igazán én csalódtam egy nagyot az oviban, és nagyon furcsán méregetem az anyukákat reggelente. A nagy többség még köszönni sem szokott, és lehet hogy közülük valaki rendszeresen "vizitel" a ruháin között.

Timi

Timi
Kép
Kép
Kép
 
 


Timi,
nagyon megértem a rosszkedvedet. Eleve az, hogy egy gyerektől lopnak el valamit, már lehangoló. Még akkor is, ha abból indulsz ki, hogy szüksége volt rá, bár én ebben nem hiszek, hisz annyi jótékonysági intézmény van már, ahová lehet fordulni! Pont ruhából több is van a soknál. De ami az ovónők hozzáállását illeti, az különösen elszomorító! Nem lehet az efféle dolgokat ilyen félvállról kezelni! Kép
Kíváncsi
 


Timi !

Sajnos nálunk is előfordult ilyen, Nikikémnek is pont egy micimackós szabadidő ruháját lopták el, neki is az volt a kedvence. Nagyon sajnáltuk.
Nálunk viszont valszeg. idegenek mentek be az oviba, a bejárati ajtó közelében volt a csoport, a csoport szobájának az ajtaja becsukva, s ahol vannak a zsákok a csoport előszobájába, az az ajtó viszont nyitva, kintről bárki simán betudott menni az utcáról.
Utána annyit elértünk, hogy a bejárati ajtót zárták napközben . Így ha valaki be szeretett volna jutni, akkor be kellett először csengetni.

Az iskolából is lopnak elég rendesen , volt, hogy a fiam kabát, sapka nélkül jött haza.
Rendszeresen a táskájából is tűnnek el dolgok .

Sokan a gyereknek mobiltelefont adnak, az én fiam már 11 éves lesz, de én bizony nem adok telefont neki, eleve is minek ? A lányom másodikos , s már elsőbe az osztályban a legtöbb kisgyereknek már volt mobilja, a fiam is panaszkodik, hogy talán 2 gyerek van, akinek nincs.

Sajnos sok olyan gyerek van, akinek a szülei nem tudnak megvenni, akár alapvető dolgokat is, radir, ceruza , hegyező...stb. S így kénytelen ellopni. Pedig a fiam szívesen adna neki, nem kéne ellopni...

Szilvy
Szilvy
 


Azért még annyit hozzátennék, hogy a gyerekek is képesek ám lopni, nem csak a felnőttek! Ismerek én is enyveskezű gyermeket! Kép
Csak azt hiszem, ilyenkor az lenne a tisztességes, ha a szülő, amint észreveszi, hogy "idegen test" van a gyereknél, bevinné az oviba és rákérdezne a dologra.
Kíváncsi
 


Kíváncsi, Szilvy!

Nálunk az ovi zárva van napközben, a gyerekek biztonsága érdekében. Én sajnos biztos vagyok benne, hogy ne idegen vitte el. Azon csodálkozom a legjobban, hogy az a gyerek, akinek a hozzátartozója elvitte, mit gondol a ruháról. A gyerekek nagyon ismerik egymás ruháit, játékait stb. . Az én lányom is mindig mondja az utcán, hogy ilyen kabátja, sapkája, biciklije stb. van X-nek, és Y-nak. Biztos, hogy az illető is tudja, hogy Laurának ilyen ruhája volt. A csoportban pedig elhangzott, hogy eltűnt a szabadidő ruha, tehát az is hallotta, akihez került. Nagyon elszomorító, hogy már 3-4 éves gyerekek is ilyen alapvető jellemhibával rendelkeznek, de hát mit tanul szegény otthon?!

Kíváncsi,
ha gyerek vitte el, az még szomorúbb, de nem csodálkoznék azon sem. Van egy anyuka, aki különösen kivívta a szimpátiámat. Az, hogy soha nem köszön, már fel sem tűnik. A kislánya olyan erőszakos, hogy Laura már semmilyen játékot nem visz be az oviba, mert ez a kislány rögtön elveszi tőle, és csak délben, a hazajövetelkor adja visza. Ami viszont a múltkor történt, teljesen felháborított. Minden hétfőn torna van reggel 8-kor. Nagyon szoktunk sietni, de sosem érünk oda időben. Akkor is elkéstünk, de átöltöztettem Laurát, és Ritával a kezemben felkísértem a tornaterembe, ami egy emelettel feljebb van, mint az ő csoportjuk. Beadtam az óvónéninek, és elköszöntünk. Közben befutott ominózus anyuka, és nem hallottam mást, mint, hogy stidta szegény kislányt, mert nem siet. Arról nem tudott, hogy torna van, felszerelést sem hozott természetesen, és idegesen rángatta le a gyerekről a ruhát.Eközben mentünk mi fel a tornatermbe. Mikor visszajöttem, hogy betegyem Ritust a babakocsiba és indulni tudjunk, a kislány ott ült a padon, egy szál harisnyába, éa anyuka nem volt sehol. Kérdeztem tőle, hogy mire vár. Mondta, hogy anya már elment, mert nagyon sietett, de ő nem tud egyedül felmenni a tornára, mert nem tudja pontosan, hol van. Nagyon megsajnáltam, és felkísértem a többiekhez. Mikor benyitottunk, az óvónéni csak annyit kérdezett, hogy megint otthagyta az anyukája? Nagyon ledöbbentem, ezek szerint nem először fordult elő. Anyuka egyébként nem dolgozik, nem tudom hova siet ennyire, hogy a 3 éves gyerekére nem tud még egy percet szánni. Csak azért írtam le ezt a történetet, mert ilyen szülők mellett igazán nem lehet csodálkozni a mi esetünkön. Szomorú, hogy valakinek a saját gyerekére sincs ideje. Mit várjunk akkor a gyerekektől?

Timi

Timi
Kép
Kép
Kép
 
 


Szia Timi!

Megdöbbentett amit írtál az anyukáról. Van ilyen "szülő"?

Nekem bölcsis a lányom és eddig egy nadrágunk bánja. Lehet, hogy valaki elvitte tévedésből de, hogy otthon se tűnik fel, hogy nem az ővé.Kép Viszont azon gondolkodtam, hogy ha látom valamelyik kisgyereken mit csináljak? A gyereknek hiába szólok, úgyse értené. Ilyenkor a gondozónőnek kellene szólni? És ő rendezi a szülőkkel?

Tina
 


Sziasztok!
Lányom két hete került új oviba, így van összehasonlítási alapom. Az új oviban amin először meglepődtem, az az, hogy zárva van a kapu, és nem csengős, hanem kódos (4 jegyű), így remélhetőleg valóban csak oda illetékes személy juthat be.

Én elvből nem viszek nagyon jó ruhát az oviba, vagy olyat, amire más gyerek vágyhat. Főleg nem a zsákjába. Ráadni esetleg, és megbeszéljük, hogy nagyon fog rá vigyázni, de a zsákba nem vagyok hajlandó, jó vagy szép ruhát tenni, hisz arra a gyerek nem tud vigyázni. És félő, hogy ha esetleg eltűnik akkor még neki lesz lelkiismeret furdalása, hogy nem vigyázott rá eléggé. Kép

Kíváncsi!
"De ami az ovónők hozzáállását illeti, az különösen elszomorító!" Mi volt szerinted az elszomorító benne? Hisz Timivel együtt az összes gyerek zsákját átnézték, és a csoportban is szóvá tették az esetet. Ennél többet nem hiszem, hogy tehetnének.

Az enyves kezű gyerekekről annyit, hogy időnként a lányom kabátzsebében is találunk idegen játékokat, de azt másnap vissza is visszük. És minden ilyen alkalommal Kalinak kell odavinnie az óvónéninek az elvitt játékot, és elmondania, hogy ezt tegnap hazavitte, de most visszahozta, és legközelebb, ha valamit el szeretne vinni, akkor előtte meg fogja kérdezni, hogy hazaviheti-e. De ezek kizárólag ovis játékok, és nem csoporttársaké.

Nekünk is eltűnt (1. oviban) a kedvenc pingvinünk, amivel 1 éves kora óta aludt. Kép Egyszer előkerült úgy 3 hét után, majd örökre eltűnt Kép

Titati
 
 


Tina!
Szerintem ilyen esetben nyugodtan szóljál a gondozónőnek, vagy a szülőnek (ha találkozol vele). De csak, ha biztos vagy benne, hogy AZ a Tietek, és nem cska olyan, mint a Tietek volt.

Nálunk anno a bölcsiben előfordult, ha valamelyik gyereknek nem volt váltóruhája, akkor egy másik gyerekét adták rá. Ilyen is van.

Titati
 
 


Titati,
elkerülte a figyelmemet a zsákátnézés, csak az "elképedve néztek rám" ragadt meg.
Ezzel együtt, szerintem tehettek volna többet, pl. szóba kellett volna hozni szülői értekezleten, kiírni esetleg egy tace-paot az öltözőbe, nem látta-e valaki a ruhát, nem mintha hinnék abban, hogy bárki visszahozza, csak azért mégis: egyrészt jó tudni másoknak is, mire ügyeljenek, másrészt nem jó érzés naponta szembesülnie a tettesnek egy ilyen felirattal.
Timi,
lehet, hogy nagyon szomorú, ha a gyerekek egymástól lopnak, de van ilyen, bizony, mintha az enyémek közül is mondhatnék egy nevet! Kép És bevallom őszintén, én is loptam gyerekkoromban, igaz, nem az oviból, hanem a közértből. Azért ezt kinövi az ember...! Kép
Kíváncsi
 


Kíváncsi!
Az a baj, hogy szerintem az ilyen "tettesek" nem fognak lelkiismeretfurdalást érezni, és nem hatja meg őket ez a fajta fellépés a tettük ellen. Sőt! Inkább a markukban fognak röhögni! Kép Sajnos.
Az igaz, hogy az esetleges újabb ismétlődés ellen talán hasznos lehet. De az is lehet, hogy ez a bizonyos szülő sportot fog úzni a lopásból.

Titati
 
 


Sziasztok! Mi két évig voltunk bölcsisek, most ovisok lettünk. Erről a szomorú témáról az jut eszembe, hogy bizony többször előfordult, hogy nem volt meg egy-két ruci, de vagy adtak helyette kincstárit, vagy később meglett. Mert gyakran véletlenül került másik szekrénykébe, vagy csak valami szekrény alá. Nekünk is volt már a szekrényünkben idegen holmi, amit a daduska véletlenül odatett. Aztán kitettük valahová, hogy megtalálja a jogos tulaj. De el tudom képzelni, hogy valaki nem figyel oda, pl nem az anyuka jön a gyerkőcért, az apukák meg a bébiszitterek nem tudnak ezekkel a dolgokkal annyira foglalkozni. Szóval nyugodtam írjátok ki, ha valamit kerestek, nem kell mindjárt rosszra gondolni! Az ördög ügyvédje sem szeretnék lenni, de gyakran tényleg csak figyelmetlenségről van szó. Még annyit, hogy élesen megmaradt bennem egy dolog: első általánosba jártam, és a napköziben egyszer elveszett a kedvenc kesztyűm. Külső kerületben laktunk, voltak kisebbségi gyerekek is a suliban, és persze rögtön rájuk terelődött a gyanú. Aztán hetekkel később meglett a kesztyű, be volt esve valahová. Azóta is bánt, hogy rosszat gondoltunk Rozikáról. Kép Klára
 
 


Klára!

Lehet, hogy valóban csak elkeveredett a ruhánk, de ez még szeptember elején történt, és most már november közepe van. Ennyi idő alatt talán előkerült volna. Azt meg egyébként is furcsának találnám, hogy véletlenül együtt tűnik el a felső és az alsó rész is.

Titati!
Ez nem egy új, feltűnő ruha volt. Használtuk már közel egy éve, csak Laura nagyon szerette. Gondoltam, bevisszük az oviba, és ebbe mehet ki az udvarra játszani. Persze úgy gondolom, teljesen mindegy, hogy milyen ruháról van szó, a tény az, hogy eltűnt.

Kíváncsi!

Biztos, hogy a gyerekek között is van aki lop, de anyukának talán észre kéne vennie, hogy idegen nadrág van a kislányán! Nekem biztos feltűnne, ha Laura nem a saját ruhájában jönne haza.

Timi

Timi
Kép
Kép
Kép
 
 


Timi, nem azért írtam, hogy megkérdőjelezzem a Te történetedet, sajnos a macis szabadidő tényleg eltűnhetett. Csak az sem jó, ha mindenki bepánikol, hiszen a legtöbb helyen mégiscsak rendes közösség alakul ki, a mamik között is. Azért próbáld kiírni, hátha legalább elszégyelli magát az illető. Szia, Klára
 
 


Klára!
A mi ovinkban is kialakult egy jó kis közösség a mamik között, de kb. a csoport fele tartozik csak közéjük. Nagyon érdekes, hogy az un. problémás gyerekek anyuja is problémás, és szinte nem is köszönnek senkinek. Az óvónéni ma mesélte, hogy annak a kislánynak az anyukája, akiről a fenti történetet írtam, mennyire furcsán viselkedett ma is. Reggel szeretett volna neki szólni, hogy máskor ne hagyja egyedül a kicsit az öltözőben, hanem adja át egy felnőttnek, óvónéninek v. dadusnak. Az anyuka nem állt meg beszélgetni, az óvónéni kiabált neki, hogy várjon, mert szeretne mondani vmit, de ő köszönés nélük kiviharzott az oviból. A kislány egyébként egyszer már majdnem megszökött az öltözőből, mert senki nem tudta, hogy ő már ott ül, anya meg már elment. Az udvaron kapta el egy anyuka, és ő vitte vissza a csoportba. Amikor anyukának délután az óvónéni elmesélte csak annyi eredménye lett, hogy a kislány kapott egy nagy fülest, mert "rossz" volt.
Minek az ilyennek gyerek??

Timi

Timi
Kép
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!

nekem egy sulis eset jutott eszembe. Alapvetően jó tapasztalataim vannak a sulinkkal -etnikumból sincsenek sokan ott-, de ez nagyon megmaradt.
Elsős volt a fiam, karácsonyoztak. Név húzásos módszerrel. Ő valami kisautót, meg csokit kapott. Történetesen járt külön órára is a gyerkőc, és az még a karácsony napján is volt, igy délután otthagyva a teremben az ajándékát, átment a másik terembe a különórára. Mire visszaért nem volt sehol az ajándék, a gyerekek egy része már hazament. Pedagógus az ottlevőket még megkérdezte, majd széttárta a karját. Gyerek bőgve, üres kézzel jött haza első sulis karácsonyáról. Téliszünetben megvigasztalódott, ezért a gyerek előtt nagy ügyként nem hoztam újra szóba. De februárban a szülőin előadtam a történetet, mégis hátha valamelyik szülőnek feltűnt, hogy gyanúsan sok mindent hozott haza a gyermeke az ünnepségről, vagy akármi. Hát nem, semmi hatás nem volt. Ami megmaradt: ezzel a társaságggal, ilyen gyerekekkel és szülőkkel fog 8 évet lehúzni a gyerek, ezekből lesznek maradandó barátai??? Igy leirva nem tűnik valami nagy tragédiának, végül is anyagilag nem is az, de sose felejtem el, milyen szomorú volt szegény gyerkőc.

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok !

Timi ! Borzasztó a történet,amit írtál. Kép

Nekünk tavaly tűnt el Patriknak a Karácsonyra kapott órája, én nem örültem, hogy elviszi magával Patrik, de végülis azért kapta, hogy hordja, nem volt olcsó dolog Kép
Tornaórán le kell venni magáról, egy helyre gyűjtőtték össze az órákat...stb.
Tornaóra után Patrik megfeledkezett róla, s otthagyta véletlenül, utána már nem ment senki a tornaterembe, csak a takaritónő.
Az igazgatónő megkérdezte a takarítónőket, de azt mondták, hogy Ők nem találták meg az órát. Bemondták hangosbemondóba is, hogy aki talált egy órát, az adja le az igazgatói irodába...de nem lett meg az óra Kép

Volt egy másik eset is, akkor meg a születésnapjára kapott a nagymamájától egy órát, az sem volt túl olcsó. S az egyik osztálytársa , mikor Patrik levette a kezéről, kikapta a kezéből és széttörte az órát.
A tanárnéni beírta az üzenőbe az esetet, az órát haza is küldték a gyerekkel, hogy vegyenek egy ugyanilyen órát. Az anyuka visszaüzente a fiával, hogy Őt nem érdekli, nem vesz másik órát.

Utána nem sokkal az eset után szülői értekezlet volt, az apuka a szülőire csak azért jött be, hogy a tanárnéniek essen. Akkor rákérdeztem én is az órára, hogy hogy gondolják, hogy tönkreteszi a fiúk az órát és nem is érdekli Őket ?! Meglepődve nézett az apuka, hogy Ő nem is tud ilyenről, mondtam neki, hogy még az órát is elküldte a tanárnéni, hogy vegyék vissza. De nem vették vissza, de mégcsak a törött órát sem hozta vissza a gyereke.
Akkor megígérte, hogy otthon megbeszéli a fiával és visszaveszik az órát...hát azóta is kapjuk vissza az órát .

Most a piacon vettem neki 5oo Ft-ért egy órát, mégegyszer nem kap több mint 10 ezerért órát, majd ha csak nagy lesz és vígyázni tud rá .

Szilvy
Szilvy
 


Ildi!

Meg tudom érteni szegény kicsi fiad bánatát.
Egy ilyen korú gyerek még alapvetően bízik mindenkiben, főleg, ha otthon így nevelik. Nekik ez akkora csalódás,amit nehéz megmagyarázni. Nem mondhatod neki, hogy kisfiam érezd jól magad az iskolában, igaz, hogy van aki lop közületek, de ne törődj vele.Sajnálom szegényt!

Szilvy!

A ti történetetek még elkeserítőbb, mert itt konkrét "tettes" is volt, mégsem lett jó vége az esetnek. Persze, ha a szülők így állnak hozzá, akkor nem lehet csodálkozni a gyerek viselkedésén sem. Igazad van, hogy nem veszel neki drága órát, így kisebb a bosszúság, ha történik vele valami.

Timi

Timi
Kép
Kép
Kép
 
 


Szilvy!
Miért kell egy kisiskolásnak több mint 10 ezerért órát venni?????????????????
Gabi
Gabi
 


GAbi !

Az apukája szeretett volna neki Karácsonyra venni egy komolyabb, szép órát. Kék leddel...stb.
Valóban túlzásnak tartottam én is . De a férjem ragaszkodott ehhez .
Végülis annyi hülyeségre elköltünk pénzeket, pl. ha azt nézzük, hogy egy babának való overáll , vagy kiscipő is sokszor közelíti az árát, s csak egy szezont tudja hordani ...
Mi meg tartós dolognak szántuk.

Szilvy
Szilvy
 


Segítsetek!
Tegnap az oviban volt egy kis incidens, amin teljesen ledöbbentem Kép A lányom zsákjában idegen játékok voltak. Mint kiderült, 4db. ovis játék, + egy tic-tac, meg egy kisautó, ami viszont a mellette öltöző kisfiúé. És mint Kali beismerte: a kisfiú zsákjából vette ki. Ami nehezítette a helyzetet, hogy a kisfiú anyukája is ott volt. Nagyon félek attól, nehogy emiatt kiközösítsék, vagy ujjal mutogassanak a lányomra. Kép Szereintem ez még az előző oviban kezdődött, mert mindg mindnet hazaengedtek vele az óvónők, amit szeretett volna elvinni. Aztán most már önállósítja magát, mert úgy érezheti, hogy mindent elvihet. De ez így nem jó! Kép És a zsákjában rejtegeti a titkos dolgait. Mi lehet az oka? Miért tesz szerintetek?
Ja, és az óvónő kérte vissza a játékokat, erre Kali ráfeküdta zsákjára, hogy enm adja, mert ez mind az övé. Kép
Segítsetek! Hogy szoktasam le erről a rossz szokásáról?

Kíváncsi!
Te is segíts légyszi! Egyik hozzászólásodból azt "érzem" ki, hogy Nálatok is előfordult enyveskezűség. Mit tegyek, hogy erről leszokjon? Teljesen kétségbe vagyok esve! Nincs ötletem! Kép

Arra gondoltam, de nem tudom, hogy jó ötlet-e, hogy ugyanúgy kérhet el játékokat az oviból, de mindig csak 1-et vihessen haza, és azt is csak akkor, ha a zsákjában nem találunk apróságokat. Vagy ez hülye ötlet?

Várom az ötleteiteket!

Titati
 
 


Szia Titati! Szerintem ez a dolog normális, van ilyen életszakasz, a legtöbb gyerek elemel apróbb dolgokat. Magyarázd el neki türelmesen, hogy az nem az övé, mert számára ezek a határok még nem világosak. Én is kezelem úgy az azonos korú fiamat, mintha tudna valamit, amihez még valójában kicsi, mert megtévesztően jó felfogású. Kali is hiába nagyon értelmes, még csak 3 éves, ráadásul tesója sincs, akitől a tulajdonviszonyokat megtanulhatná. (Jól emléxem?)
A játékhazavivés nálunk is ment egy darabig, minden nap elkért valami ovis játékot az óvónénitől délután, aztán reggel visszavittük. Pár alkalom után mondta az óvónéni, hogy inkább ne vigye haza, reggel majd megtalálja az oviban, mert ez rossz szokás lesz, ha mindig megengedik. Persze az óvónénire hagytam, hogy ezt közölje vele, és tőle el is fogadta, azóta eszébe sem jut. Mondjuk én azt sem szoktam megengedni, hogy ő bevigyen az oviba saját játékot az alvós plüssállatán kívül, mert akkor arra is vigyázni kéne, az óvónéniknek meg úgyis annyi mindenre kell figyelni. Kép Puszi, Klára
 
 


Szia Klára!

Igen jól emlékszel tesó ügyben.
A játék bevitellel kapcsolatban én is hasonlóan gondolkozom. Van elég bajuk az óvónőknek, nem még a gyerekek saját játékaira is figyeljenek...
Ami érdekes, hogy ezeket (eddig még) nem "csempészte" ki az oviból, hanem csak a zsákjában gyűjtögette. De szerintem ezek nem aznapiak voltak, henem úgy folyamatosan kerülhettek be. Akkor miért jó neki, hogy "csak" a zsákjában van? És távolálljon tőlem, hogy más játékát hazavigyük! Talán pont ezért félek a megbélyegzéstől. Vagy ne féljek tőle?
Megpróbálom az óvónők segítségét kérni, hátha...
Mi a véleményed erről?

Titati
 
 


Titati,
sokat nem tudok neked segíteni, mert itt nem vagyok abban a helyzetben, hogy az óvónénikkel bármit megbeszéljek, nyelvi nehézségek okán. Igazából nem is biztos, hogy elemelte a dolgokat, ő azt állítja, hogy kapta a cuccokat a barátaitól, csak nekem gyanús. De ezek az óvónők itt és ezek a szülők a gyerekek töméntelen játékát nem tudják számba venni, azt se tudják, mijük van és nem is keresik, ha valami eltűnt. Reménytelen.
De emlékszem még arra, amikor gyerekfejjel én emeltem el ezt-azt. Szerintem a gyerek igenis tudja, hogy nem szabad, és hogy nem az övé az a bizonyos dolog. Amit nem tud, az az, hogy uralkodjon ömagán, hogy felülkerekedjen a vágyain. Kali is tisztában van azzal, hogy azok a tárgyak nem az övéi, mint ahogy be is ismerte, hogy a kisfiútól vette el a tic-tacot, mégsem képes visszaadni semmit, amit már megszerzett, mert annyira fontosak neki a zsákmányok, annyira érdekesek, annyira izgatják, hogy ez erősebb, mint a vágy a dícséret után, amit akkor kapna, ha visszaadja a játékokat.
Hogy miért jó, ha a zsákjában van? Miért jó a gazdag embernek, hogy a bankban van egy csomó pénze, annyi, amennyit életében se tudna elhasználni, még ha a legnagyobb jómódban is élne? Irreális a dolog, és sokan emellett még szegényesen is élnek. Ez a birtoklásvágy, teljesen normális emberi érzés. Nyugalmat ad. Ha bármikor megszorulna, odamehet a zsákjához, elbújhat a zsákmánnyal és akkor úgy érzi, hogy az csak az övé.
Titati, szerintem azzal mégy a legtöbbre, ha amennyire tudsz, belebújsz Kali bőrébe, és megpróbálod az ő szemével látni a világot. Szerintem ha erre képes leszel, sokat segítesz neki a lelki érésben. Kép
Kíváncsi

Ja, egyébként hogy végződött a dolog? Hol vannak most a játékok, mi történt? Írd meg, légyszíves!
 


Sziasztok! Titati, szerintem előbb Kalival beszélj, és ha megint jelentkezik ez a probléma, akkor kérd ki az óvónénik tanácsát. Nem tudom, ők milyenek, de a mieink mindig ajánlkoznak, hogy kérdezzek bármit, segítenek. Biztos a tieitek is aranyosak. De amikor visszaadtátok a játékokat, mit mondtak? Szerintem biztos nem közösítik ki a gyerekek, hiszen ezek a picik még nem is tudják, mi a lopás és hasonlók. (Vagy vegyes csopiba jár?) Az is lehet, hogy egyedül átnézed minden nap a zsákját, és ha találsz valami gyanúsat, rákérdezel, elmagyarázod, hogy ez bizony másé, és legalábbis el kellett volna kérnie. Aztán szépen visszaadjátok. Képzeld, még emlékszem, hogy amikor oviba kerültem, én is azt hittem, hogy minden ovis játék az enyém, egyedül! (És én is egyke vagyok.) Persze, az ember szeret birtokolni, de előbb-utóbb jó esetben kinő abból a korszakból, hogy ezt a vágyát azonnal ki is elégítse, és ha valami megtetszik, se szó, se beszéd, elvegye. Ne aggódj, minden kisgyerek átesik ezen! Puszi, Klára
 
 


Kíváncsi!

Elgondolkodtató ez a "Kali szerepébe bújás". Végig fogom gondolni. Mondasz valamit a gazdag emberekkel kapcsolatban is Kép
A kisfiú játékatit azonnal visszaadta, csak az ovisnak hitteket nem (4-ből 1).
Kali is tudja, hogy rosszat csinált, mert mikor otthon elmesélték nekem ezt a dolgot, akkor ő is hallotta, és szépen óvatosan besomfordált a szobájába, és csak kukucskált kifelé. Viszont egy-két játékról váltig állította, szinte könnyes szemmel, hogy "de az az enyém". (sajnos nem én járok vele az oviba, mert én indulok legkorábban, és érkezek legkésőbb haza, így sajnos csak hallomásból ismerem a sztoryt. Kép) Pénteken tudtam én is menni, és akkor megnéztem, hogy mik is vannak valójában a zsákjában. 1db. legófigura volt, amit visszaadtunk az óvónőnek (ovié volt), és szerencsére nem csinált belőle problémát se az óvónő, se Kali. Elnézést is kértem, mondta, hogy semmi gond, előfordul, és Kalinak is mondta, hogy legközelebb szóljon, ha szeretné kivinni a csoportból. Kép A többi 3 apróság (kinder játékok)pedig valóban az övé volt, de anyósom nem ismeri a jétákait Kép
Röviden: A kisfiú autóját és tictacját azonnal visszaadta, a legófigura 2 nap múlva "visszasétált" a csoportba, a maradék 3 apróságot meg hazahoztuk, nehogy megint félreértés áldozata legyen.
Sajnos, mivel beismerte (egyébként szerintem pozitív, hogy beismerte a tettét), hogy a kisfiú zsákjából kivett valamiket, így a többi játék kapcsán is gyanúsított lett. Pedig 4-ből 3 az övé volt Kép És mivel aznap anyósom ment érte, így nem tudták azonnal tisztázni. De így már rendben van minden. A "medve-kutyát" meg elkérte pénteken, mert mostanában azzal alszik. Kép

Klára!

Szerencsére a mi óvónénijeink is nagyon segítőkészek, de mint feljebb írtam, sajnos nekem nem igazán van módom velük kommunikálni. (Az a fránya munkaidő.) De a páromnak már mondtam, hogy minden nap nézzék meg a zsákját, és ha "véletlen" valami belekerül, akkor tisztázzák.

Bocsi, kicsit össze-vissza írtam, de mentségemül szolgáljon, hogy alig élek (DÁTHA... Kép).

Köszi mindkettőtöknek. Beszámolok az újabb fejleményekről is.

Titati
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet: