Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok1

Kisfiam 9 honapos. Vidam,minden irant erdeklödö baba.Egy dolog viszont nagyon aggaszt vele kapcsolatban. Abban a pillanatban, amikor leveszem rola a pelenkat, azonnal odateszi a kezet a fütyijehez es vadul tepni kezdi. Szo szerint tepi, de latszolag nem faj neki. Vajon ez normalis dolog? Szoljak a doktornönek? Vajon kesöbb is ezt fogja csinalni? Ha valaki hasonlot tapasztalt, kerem irja meg mi a velemenye, illetve mit lehet tenni, egyaltalan kell e tenni valamit?
Elöre is köszi!

Andrea
Andrea
 


Szia Andrea!
Az én fiam is ezt csinálta és néha még csinálja is, bár már négy éves. Én megkérdeztem a doktornőnket, és azt mondta, hogy ez természetes (ismerkedik a testével is), idővel leszokik róla. Az biztos, hogy most már csak ritkán fordul elő. Igaz időközben megbeszéltük vele, hogy ez nem igazán illő dolog, és ha esetleg mégis csinálja, akkor csak rászólunk, és már abba is hagyja.
Azért én is kíváncsian várom más anyukák és apukák tapasztalatát!
Bobo
Bobo
 


sziasztok,
az én fiam két éves, ugyanezt csinálja. Rossz nézni is, de nem hiszem, hogy csinálná, ha fájna neki. Szerintem is csak a testükkel ismerkednek. Nálunk pedig még üdvös is, ha csinálja, ui. fitymaszűkület-gyanús, legalább tágul egy kicsit a bőr... :)) Szerintem le fognak róla szokni, ill. ha nagyobbak lesznek, majd megértik, hogy mi miért nem illik, stb.
üdv
Zsóka
Zsóka
 

 
 

Sziasztok!

Na, itt aztán a korelnökök között vagyok. Az én fiam 7 éves, a kisebb is 5, meg a lányom is. Mellesleg együtt fürdenek stb.
Szerintem semmiképp nem kell tiltani tőle őket, nem fáj nekik, akkor nem csinálnák. Meg kérdezzétek csak meg a papájukat, miket is csinált ő (is) pár évvel később. Ez természetes dolog, amúgy a lányom is matatja magát csupaszon.
Amire figyelni ill. nevelgetni kell szerintem: ne ez legyen a fő vigaszezköz, valamint apránként szokjon rá, hogy ezt ne mások előtt csinálja. Meg azért mennyiségileg se vigye túlzásba, úgy értve, hogy ne ez vegye el más dolgok elől az érdeklődését. Az egy év körüli időkben szerintem semmi teendő nincs ilyen szempontból vele.
De szerintem fontos, hogy nehogy bűntudatot neveljünk be a tiltásával! Tulajdonképp, ha nem vagyunk túl prűdek, apránként (2-3 évtől felfele) remek alkalom egy-egy beszélgetés megkezdéséhez.
Gondolom nem akarjátok később (sem) tiltani majd a saját örömszerzés megismerésétől. Csak azt érdemes megtanítani neki, hogy miképp illik intézni az ilyet, társaságban, buszon stb. kellemetlen a nagobbacska gyermek, amikor állandóan ezt markolássza.
Ja, aki jóban van az anyósával, az megkérdezheti tőle, ő hogyan kezelte ezt a problémát. (bár akinek fiútesója van, az az anyukáját is, én ilyenekről csak az anyósomat faggathattam)
Sziasztok:
Ildi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok,
Pele remélem, idetalálsz.
Bár már le lett szögezve, hogy minden gyerek játszik a nemi szervével, mégis lenne kérdésem. A fiam 3 éves, szerinbtem túlzásba viszi a dolgot.
Hol lehet meghúzni a határt? Más elfoglaltság, játék, mesehallgatás stb. alatt eszébe sem jut. Viszont amikor cumisüvegbõl iszik, akkor nem lehet kihúzni a kezét a nadrágjából. A dologhoz hozzátartozik, hogyx csak akkor matat a nadrágjában, ha cumisüvegbõl iszik. Amikor elválasztottam (22 hónaposan)éjjel ill. elalváskor kapta a cumisüveget (addig ezen alkalmakkor mindig szopott).
Szóval itt a kérdés: hagyjam szó nélkül, valahogy terelgessem, vagy mit tegyek??
Segítség!
köszi
Zsóka
Zsóka (zsóka)
 


Szia Zsóka!

Idetaláltam!!Kép
Szóval, ez olyan dolog, mint az ujjszopi, önnyugtató viselkedésforma. Lehet, hogy neki a cumisüveg mellett még erre is szüksége van a lelki kielégüléshez, ezzel hoz vissza valamit a szopis odabújásból. Azt gondolom, hogy amíg a játékkal, mesehallgatással, egyéb tevékenységekkel nem interferál, addig nincs nagy gond, hagyhatod nyugodtan. Azoknál a gyerekeknél mondjuk, hogy túlzásba van vive, akiknél a többi tevékenységtől veszi el az időt, akik játék közben, társaságban is csinálják.
Remélem, megnyugtattalak!

Üdv: Pele
Pele
 


Nagyon köszi Pele, a cumizásra/ujjszopásra írt válaszodból valami ilyesmire gondoltam, de nagyon jó tudni a biztos választ. Köszi!
Csakis cumisüveg mellett van, szóval semmi mástól "nem vonja el", nem játék egyéb helyett/mellett csinálja.
Mégis, meddig tekinthetõ ez normálisnak? Úgy értem, hogy mikorra "illene" leszoknia errõl? (Meg a cumisüvewgrõl is...)
köszi
Zsóka
Zsóka (zsóka)
 


Szia Zsóka!
Hááát a "pimplizésről" már nem nagyon fog leszokni! (Jó esetbenKép)
Szóval a nemi szervvel való játék az megmarad, csak társadalmilag elfogadottabb mederbe kell lassan terelni(pl. ne evés közben, ne társaságban csinálja). De ez így jó! Ettől fogja majd tudni kamaszként-felnőttként élvezni a testét.
Ami a cumisüveget illeti, ki kell tapasztalni, mennyire ordít érte, mennyire hajlik esetleg az elhagyásra. Ha nem nagyon hajlandó, akkor még érdemes várni, különben az a feszültség, amit a cumizással-"pimplizéssel" vezet le, más utat találhat. Nekem így látatlanban nagyon úgy tűnik, hogy neki most ez a szoptatási helyzet.

Üdv: Pele
Pele
 


Köszi Pele!
Igazad van, asszem neki ez most a szopi-pótlék. Köszi mégegyszer (kapsz majd érte kapros-túrós lepényt Kép - ha hamarabb nem, akkor a babatalálkozón...
üdv
Zsóka
Zsóka (zsóka)
 


Köszi, Zsóka, készülök rá!!!

Üdv: Pele
Pele
 


Az én kislányom 4 éves, és ezek szerint nem csak a lányoknál, hanem a fiuknál is előfordul a dolog. A kislányom kb 1 éves kora óta nagyon sokszor este párnát ragadva 'maszturbál'és mindig leizzad ilyenkor, tehát komolyan csinálja. Meg kell mondanom, hogy nagyon zavar a dolog, és amikor beszélni próbálok vele erről, akkor mindig más témára tér át. Szerintem csak azért csinálja, mert rájött, hogy kellemes érzéssel jár, és jó dolog. Kicsit nehéz az ügy, mert nem akarom erőszakosan eltiltani, de nem tudom mi ilyenkor a helyes. Mit kezdjek.A doktornő sem segít, csak annyit mondott, hogy ez normális.
Névtelen
 


Én kb. 2 éves kotromban kezdtem, és nem is hagytam abba... Idõvel a szüleim elõtt már nem csináltam, amikor rájöttem, hogy "nem illik", (kb. 3 éves koromtól). A szexuális életemben nem okozott galibát. De azért nem örülnék annak, ha a gyerekeuim is így tennének...
bocs, de most inkább
N.
Névtelen
 


Kedves Névtelen!
Amit a kislányod csinál, teljesen normális! Ő is felfedezi a testét, rájön, hogy ez örömet okoz neki! NEM SZABAD TILTANI!!! Akkor is csinálni fogja ti., csak épp titokban, és bűntudat fog társulni hozzá. Egy életre tönkreteheted így a szexusát. (Megjegyzem, pont a szorongás miatt előfordulhat, hogy akkor gyakrabban is fogja csinálni.) A lényeg, hogy tudja, mások előtt nem való, és hogy nem interferál a mindennapi tevékenységével.

Kedves most inkább Névtelen!
Ha nálad nem okozott semmi galibát, akkor miért nem örülnél, ha a gyerekeid is így tennének?? Lehet, hogy nemhogy nem okozott galibát, hanem pont ezért tudtad élvezni a szexuális életedet.

Üdv: Pele
Pele
 


Ha visszaemlékszem kb. 8-9 éves lehettem, amikor felfedeztem a kispárnámat. Azóta csináltam, szinte minden éjjel.
Nem tudom, hogy ettől, de a mai napig nem tudok csiklóizgatás nélkül elmenni. (Bocs!)
Szerintetek ettől van?
P.T.
P.T.
 


Sziasztok!

Azt,úgy tûnik letárgyaltátok, mi van, ha más tevékenységtõl nem vonja el a gyereket, de mi van, ha igen?
(eset: 4 éves fiú, ráhasal a két kezére, és úgy "pitil", a keze nem látszik, de a mozgásából egyértelmû...) Komoly eredményeket elértünk már a szoktatással, hogy "társaságban nem illik", de a múltkor megdöbbenve láttam, hogy az óriási felfújható csacsi-ugrálón is, egyszercsak lehasalt, és dolgozott egy kicsit. Ciki volt, a többi szülõ is ott várta a parton a gyerekét...
Ha magamtól nem tudom konkrét okát pszichológushoz vigyem?!
Vagy?...
sziasztok,
Kockás
 
 


Kockás!
Szerintem ez arra utal, hogy valami lelkileg nem oké nála. úgy értem pl szorong valami miatt vagy hasonlók. Ha nem sikerül egyedül rájönni az okokra és javasolnám szakember felkeresését!

Ildi

Ildi
 
 


Köszi Ildi,

a válaszolás maga jól esik, csakhát, most már méginkább nem tudom mit tegyek...
Van neki két ikertestvére, akik egy évvel ezelõtt születtek, és mire hazajöttünk a kórházból (csak 1 hét volt!) addigra fejlesztette ki az új tudományát. Egy ismerõsöm mondta, "mit akarsz, bukott 66 %-ot", persze, megértem, foglalkozom vele, szerintem a kicsik idõnként túlságosan is el vannak hanyagolva miatta, csak hogy a lelkét ápolgassam, és az övé legyek... De NEM BÍROK többet! én is csak 1 emberbõl vagyok... Tegyük fel elmegyek a pszichológushoz, kifizetek egy rakást pénzt, és az megállapítja, hogy a gyerek erõs akaratú, aranyos, okos, és több anya kell neki. Akkor mit csinálok?
Legyetek okosabbak, mint én, mert kívülrõl másképp látszik minden helyzet!

köszi,
Kockás
 
 


Kockás, csak nem sorstársak vagyunk???
Az én nagyfiamnak is akkor kezdõdtek a problémái, amikor hazajöttem az ikrekkel. Az ikres topikban (is) megtalálsz.
BÁr nekünk akkor úgy tûnt, átvészeltük a testvérféltékenység stb. korszakát, viszont késõbb sok mindenre az tûnik a legelfogadhatóbb válasznak, hogy a tesók miatt neki hamar kellett nagynak lennie, stb. Valahogy néha úgy érzem, hogy mintha úgy érezné, õ hátrányban van, vesztes amiatt, hogy nem akkora mint a tesók. Mi már nagyok vagyunk (9 és 7 lesznek a nyáron), másban nyílvánulnak meg a dolgok. Mostanában épp olyasmiben, hogy bosszantja, hogy neki tanulni kell, míg a másik kettõ játszhat. Néha úgy érzem, sírósabb, nyafogósabb mint a kisebbek. Mondjuk szakemberhez sose vittem, itt a neten ismerõs szak-bélitõl kértem véleményt, de leginkább neki is az volt a véleménye, hogy túl nagynak kell(ett) lennie stb.
Lehet, hogy a testvérféltékenység alap tüneten túl létezik az ikerkistesók szindróma?

Az mindenképp logikus, hogy a több anya kell neki eredmény jöjjön ki. Az is, hogy te úgy érzed, már inkább a kicsik vannak hanyagolva. TOtál ismerõs érzés.
Megoldás? Ha én azt tudnám. Bízz benne, hogy apránként összenõnek, és egyre inkáb lehet õket együtt kezelni. Amikor azt látja, hogy a másik kettõvel pont ugyanazok történnek, mint vele, akkor könnyebben elfogadja a dolgokat, talán.
Addig meg? Néha egy kis szabadság a kicsiktõl, külön program csak a nagynak. (tudom, ez az amit a kicsik külön-külön szinte sose fognak megkapni) Tényleg, a kicsik milyenek, fiú-lány ügyben? (tudom, bocs, megkereshetném, egyszer tán már bekukkantottál az ikres topikba, rémlik)
Persze lehet, hogy nem ez a jó módszer. Nálunk sok mindenben totál együtt vannak, ugyanaz az elbírálás, ugyanazok a feladatok. Kivéve a sulis dolgokat, ahol viszont rögtön érzem is, hogy zavarja, hogy a másik kettõnek nem kell. (õsztõl ez is változik)
Érdemes az egy pici egy kicsi topikot olvasgatni, ott sok gondolat elhangzott ilyesmi terén, hátha bejön valami.

SZia:
Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!

Ildivel biztosan sorstársak vagyunk... Nem nyugtat meg, hogy, más sem találta még meg a jó megoldást. :-(
A legrosszabb az, amikor már magamban is kételkedem.

A kicsik Loránd és Hanna. Februárban múltak 1 évesek, Hanna most indult el, Loránd egy showman, és négykézláb közlekedik. Nagyon várom, hogy beszéljenek, hátha nem fogom olyan rosszul viselni a monológjaimat.

A 4 évest - hogy a topicnál maradjak - mostanában attól féltem, hogy megfázik. "Pitilés" közben ugyanis (hogy már nincs olyan hûvös) úgy megizzad, hogy vizes a hátán a póló/vagy pizsama az esti ill. délutáni elalvásnál, és a fején a haja is. Elalszik, megsimogatom, csupa víz. Fölkeltsem és öltöztessem át, és kezdõdik minden elölrõl, vagy hagyjam vizesen elaludni, takarjam be, aztán lesz, ami lesz?
Az ikrek közül a fiú ugyanolyan akaratos és hisztis, mint õ. Mi lesz itt még? Kibontom a pelenkáját, az az elsõ, hogy belecsapja a tenyerét a kakába - nagyon résen kell lennem, hogy ki tudjam védeni - és elkapja a fütyijét, mintha egész nap csak erre az alkalomra várt volna. Ha nem olvasnám, hogy ez így normális, már idegbajt kaptam volna. Hanna nyugis, aranyos, csodálkozó baba. Õ lesz elhanyagolva a fiúk miatt...
Még mindig tanácstalan vagyok, gyerekek!
puszi,
Kockás
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó