Új privát üzeneted érkezett!

Az index fotumon ezt talatam EBLAP irta: [url=http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9090206&uq=3" TARGET="_top]http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9090206&uq=3[/url]

[url=http://www.babanet.hu/lazi/hetrol_hetre/030307.htm" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/lazi/hetrol_hetre/030307.htm[/url]

Kártérítés kismamáknak
2003.03.07


Három kismama pert nyert a Területi Államháztartási Hivatal ellen, amikor a Somogy Megyei Bíróság több mint félmillió forint kártérítés megfizetésében mondott ítéletet. A megyei bíróság döntése szerint a gyermekgondozási segély (GYES) mellett havi 6700 forintos jövedelempótlékra jogosultak mindazok, akik az ellátást 2002. március 6.-ig igénybe vették. A 26/1979 számú MT rendelet 20. §-át sokszor módosították, a legutolsó módosítás a rendelet hatályon kívüli helyezése elõtt, 1994. szeptember 1-jei hatállyal történt, eszerint a fent említett jövedelempótlék 1994. szeptember 1-jétõl minden gyermekgondozási segélyre jogosultnak jár, függetlenül a gyermekek számától. A jövedelempótlék igénylésére nincs külön igénylõ lap, mivel a rendeletben foglaltakat külön értesítés nélkül kellett volna végrehajtani.
A rendeletet végül 2002. márciusában helyezték hatályon kívülre.


Szilágyi Diána

Államháztartási Hivatalnak
BUDAPEST
Deák Ferenc u. 5.
1052
Tisztelt Hivatal!

A nyugellátások és egyéb ellátások kiegészítésérõl szóló 26/1979. (VII. 21.) MT rendelet 20 §-a szerint a gyermekgondozási segélyre jogosultnak a gyermekek számától függetlenül jövedelempótlék jár. Ennek összege 1979-ben havi 290 Ft volt.
A jövedelempótlék összegét a kormány idõközönként az inflációhoz igazította. Az összeget az 1994. évi választások után megalakult kormány 1994 szeptember 1-jétõl havi 6700 Ft-ra emelte, s ez hatályban volt egészen addig, amíg a 22/2002. (II. 27.) Korm. rendelet 2002. március 7. napjával hatályon kívül nem helyezte.
A rendelet 22 §-a szerint a rendeletben foglaltakat „külön határozat (értesítés) hozatala nélkül hivatalból kell végrehajtani”.
Miután a jogszabály szerint nem került sor külön értesítésre, így arról is csak most értesültem, hogy részemre – bár gyermekgondozási segélyre jogosult voltam – elmulasztották folyósítani a havi 6700 Ft összegû jövedelempótlékot.
Az 5 éves elévülési idõn belül, azaz 1998. III. 1. és 2002. III. 7. között …………….………. tól …….……………….. -ig jogosult voltam a gyermekgondozási segélyre.
Igényemet a megjelölt idõszakra ezúton bejelentem, s kérem, hogy szíveskedjenek a jövedelempótlékot a megjelölt idõszakra 6700 Ft/hó összegben a középarányos késedelmi kamatokkal együtt pótlólag 8 napon belül a lent megjelölt bankszámlámra átutalni.


Tisztelettel:
Nevem : …………………………………………..
Leánykori nevem: ………………………..…………..
Születési év, hó, nap: ……………….……………
anyám lányneve: …………………….……….……
Jelenlegi lakcímem: …………………..…………….
Bankszámlám száma: …………………………..………..
………………………..…………..
(aláírás)
Budapest, 2003. március ……. napján
AJÁNLOTT!
Nevtelen
 


Kedves Diána!
Ez nagyon rendes tõled, hogy így megkönnyíted a dolgunkat, még mintalevelet is írtál nekünk!
Remélem, mindannyian meg fogjuk kapni ezt a nem is kis összeget. Akármennyi is lesz, jól jön minden volt és jelenlegi gyesesnek. Hajrá!
Móni
Móni
 


Sziasztok!
félig OFF

Ha vmi fontos levelet adtok fel, aminél van jelentõsége a címzett átvézelének ne szimplán "R" ajánlottan adjátok fel a leveleket, hanem TÉRTIVEVÉNYES ajánlottan.
Pont egy átvételi zûr miatt magyarázta el a postásunk, hogy már a szimplán ajánlott levelet nem kell aláíratni, mint régen, sõt postaládába is bedobható. A tértivevényes ajánlott aláíratása viszont kötelezõ és az aláírt lapot a feladó vissza is kapja postafordultával!
Phaedra
 

 
 

Kedves Phaedra, ezt jó hogy írtad, a mh-rõl rendszeresen ajánlva kapom a leveleket és mindig bosszankodtam hogy be vannak dobva a nekem fontos papírok. Ja és persze egész nap itthon ülök a kölkökkel.

Most már értem miért, nem jön fel a posás. Eddig azt hittem ezért nem jár neki borravaló nem is jön fel.

LÁgi
LÁgi
 


Sziasztok!

Valaki beadta már a kérvényt? Elméletileg a területileg illetékes, tehát X Megyei Területi Államháztartási Hivatalnak kell küldeni, ugye? És akkor tértivevényes ajánlottan?

Köszi!
Toffifee
 


Szia Sziszke!

Ne aggódj,én is táppénzen voltam végig a terhességem alatt,és kaptam TGYS-t. Az elmúlt 2 éven beül kell meglennie a 180 munkanapnak.
Viki
Viki
 


Sziasztok!

A mintalevél szuper, megkönnyíti a dolgunkat. Én már feladtam. A TAJ számot és az adószámomat is hozzáírtam, az elõbbi tuti kell. A tegnapi index-en volt egy nagy cikk az ügyvédnõvel és lehozták az összes TÁH címet is. Sok sikert magunknak!!!!

Gabi néni
 


Gabi néni!
Légyszi írd be, hogy hol található a fent említett cikk!
Köszi
Csi
Csi
 


[url=http://index.hu/politika/belfold/gyeses0311/" TARGET="_top]http://index.hu/politika/belfold/gyeses0311/[/url]
[url=http://index.hu/politika/belhirek/?main:2003.03.12.&122102" TARGET="_top]http://index.hu/politika/belhirek/?main:2003.03.12.&122102[/url]
[url=http://index.hu/cikkepek/0303/kerelem.rtf" TARGET="_top]http://index.hu/cikkepek/0303/kerelem.rtf[/url]
[url=http://index.hu/politika/belfold/gyeses/" TARGET="_top]http://index.hu/politika/belfold/gyeses/[/url]
Nevtelen
 


Sziasztok, a fõállású anyaság és a gyes ugyanaz az összeg. Akkor a perelt pénz ránk is vonatkozik?
névtelen
 


Sziasztok!
A jövedelempótlóval kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogyha én ez idõben GYED-et és nem GYES-t kaptam, akkor is igényelhetem ezt az összeget. Ha valaki tudja,azt megköszönném.
Üdv.: Sissy
Bo-Szi
 


Gyás-ra vonatkozik?
Nina
Nina
 


A rendelet KIZÁRÓLAG a GYES-en lévõ anyukáknak fizeti a fenti összeget.
/sajna/
Nevtelen
 


Reméljük hogy fizeti majd, ez még egyelõre nem derült ki!
Névtelen
 


Tudja valaki, hogy most mennyi a szocpol. két gyerek után?

Köszi, Tina
Tina
 


Tina
1 millió 600 ezer Ft.

Toffifee
 


Sziasztok!

Május 16-ra vagyok kiírva szülni, a tgyást szeretném 4 héttel korábban megkezdeni. Meg tudnátok mondani, mi a teendõ? Kihez kell fordulni,mikor hova és milyen papírokat kell nemyújtani?
Egy kis cégnél dolgozom, ahol a könyvelõ nem igazán jártas ezekben a dolgokban, nincs külön munkaügyes.
Köszi
Móni
Moncsi
 


Toffifee,
köszi.

Tina
Tina
 


Sziasztok!

Segítségeteket kérném!
Szeptember elsõ hetére vagyok kiírva és amikor utána érdeklõdtem, azt mondták, hogy ha idén nem lesz meg a 180 ledolgozott napom (pl. táppénzre kell mennem mondjuk májustól), akkor nem kaphatom meg a jövõ márciustól esedékes GYED teljes összegét (addig ugye tgyst kapok).
Errõl tudtok valamit? Miért nem kaphatom meg?
Válaszaitokat elõre is köszi!
Szisz
 
 


Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha szülés elõtt 2 hónapig GYES-en voltam, (elõtte GYEDen) akkor hogy számítják ki a TGYÁS összegét. Mi alapján?
Köszi
Zulu

Kép

Kép

Kép
 
 


sziasztok !
En meg messze vagyok a szulestol, de megprobalok mar most informaciokat szerezni. En evek ota kulfoldon dolgozom es csak par honapot vagyok itthon egy evben. Igy semmilyen munkaviszonyom nincs itthon. Ha most elmegyek dolgozni hat honapra (most vagyok 8 hetes)egy jo fizetessel, akkor kaphatok magasabb gyest vagy gyedet (ezt sem tudom) vagy szerintetek nincs semmi ertelme, mert nincs tavalyi munkaviszonyom ?
Elore is koszi
Dorki
Dorki
 


Sziasztok!

Május 16-ra vagyok kiírva szülni, a tgyást szeretném 4 héttel korábban megkezdeni. Meg tudnátok mondani, mi a teendõ? Kihez kell fordulni,mikor hova és milyen papírokat kell nemyújtani?
Egy kis cégnél dolgozom, ahol a könyvelõ nem igazán jártas ezekben a dolgokban, nincs külön munkaügyes.
Köszi
Móni
Moncsi
 


Dorki! Én nem vagyok munkaügyes, messze nem értek hozzá, de ugyanúgy voltam, mint te. Csak a 180 nap meglegyen itthon, és az azalatti fizud után kapod a GYED-et. (A fizu 70%-a, de max. 83.000 FT.)
 
 


Moncsi!

Én egyszerûen bementem a háziorvosomhoz, hogy szeretném magam terhes állományba vetetni. Odaadtam a kiskönyvem és már állították is ki a papírt. A lényeg, hogy a naptár szerinti szülés dátumától számolj vissza 28 napot, és ha már ott tartasz nyugodtan mehetsz a házidokihoz. Én elõtte felhívtam a dokit, megkérdeztem mi kell hozzá, és azt mondta, hogy csak a kiskönyv.

simine
simine
 


Lányok, csak egy tipp:
Ha valakinek kérdése van, akkor hívja fel az ESzCsM- ügyfélszolgálatát, mindenben segítenekKép
Nevtelen
 


Szia Névtelen!
E-mail címük nincs véletlenül, nem tudod?
Köszi
Szisz
 
 


Azt nem tudom, de a címük:
[url=http://www.eum.hu" TARGET="_top]http://www.eum.hu[/url]
Névtelen
 


Köszi!

Sajnos ott csak a webmester címe van megadva, de felhívom õket. Köszi még1x.
Szisz
 
 


A babanet kezdõoldalán van egy link, ahonnan egy interaktív címre is el lehet jutni! Próbálni még nem próbáltam, hogy valóban mûködik-e, de elvileg lehet kérdezni és válaszolnak!

Márti
 
 


Sziasztok!

A www.oep.hu oldalon is nagyon sok információ van, lehet, hogy ott is találtok a kérdéseitekre választ.
 


Köszi nektek!

A babanetes iránytû alatt feltettem a kérdésem, remélem majd válaszolnak. Amúgy sok info van már ott a témában, ajánlom annak aki még nem olvasta.
Üdv
Szisz
 
 


Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendõ, ha másodfokon is elutasították a Gyes mellé járó jövedelempótlék igényemet, ama bizonyos 6700 Ft-ot. Ti mit csináltok?

Köszi
Cintia
Cintia
 


Sziasztok!
Kérdezni szeretnék valamit. Nálunk sajna elég flegmák a munkaügyisek.2-3 szor megkértem őket, hogy számolják ki a szabimat, ami jár / 2ÉV GYED és 1 év GYES után/ de nem tették, sőt letagadták, hogy már szóltam. A csaj végül kiszámolta, de azt mondta , hogy el ne felejtsem vissza jelentetni magam , mert különben nem folyósítják a szabit. Ha valaki tud , segítsen hov és hogyan kell vissza jelentetni magam?
Verus
Verus
 


"Az LB döntése elméletileg nem vonatkozik minden kismamára, aki nem kapta meg 1996 és 2002 között a jövedelempótlékot, gyakorlatilag azonban a határozat után minden érintett kismamának meg kell kapnia az elmaradt támogatást."

"A januári jogerős ítélet után országszerte több mint 200 ezer nő fordult az államháztartási hivatalokhoz. Becslések szerint az érintettek száma elérheti a félmilliót, és az ügy több tízmilliárd forintos váratlan kiadást is eredményezhet a költségvetésnek."

KépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép
"A Területi Államháztartási Hivatal kiszámolja, mennyibe kerül mindez a költségvetésnek. Akinek jár a pénz, annak külön kérvény nélkül kifizetik, a lehető leghamarabb."
KépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép
http://www.origo.hu/itthon/20030625legfelsobb.html
 
 


Megvan, már sikerült. V
Verus
 


Sziasztok!

Tudja esetleg valaki, hogy ha a minimálbér kétszerese után számolják a GYED-et, az ténylegesen mennyi pénzt jelent?

Köszi.

Dió
 


Dió!
Nettóban kb. 60-65e Ft között
Phaedra
 


Verus!Nekem a melóhelyemen azt mondták,hogy szabi nem jár a teljes Gyed,ill Gyes időre.Nem tudod mi igaz ebből?Pedig nekem az ikrek miatt 6 év-ről lenne szó.Nem mindegy...Lehet,hogy átvágtak?! Ha bárki tud erről a szabi témáról/hány évre jár?/ vmit,kérem segítsen. Előre is köszi: Erika
Herika
 


Ckatalin!
nekem nagyon megromlott a munkahelyemmel a viszonyom, úgyhogy gykorlatilag rákényszerítenek hogy felmondjak. Pár hetes terhesként már nem tudom találok e munkahelyet így marad a táppénz.
Úgy tudom hogy a felmondás után egy pár napon belül még el mehetek tp-re?
JOgosult leszek e TGYÁS- ra? HOgy fogják számolni a GYED-emet, mert eddig GyES-en voltam, meg szabin??Ha valaki tud légyszi segítsetek.
Verus
 


Sziasztok!
Volt esetleg köztetek olyan, aki egyetemi tanulmányi alatt szült? Megtudnátok mondani, hogy ilyenkor milyen támogatás jár (Gyed, Gyes), valamint ennek mekkora az összege? Köszönöm a segítségeteket.
Móni

Kép
 
 


Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e a GYED ill. GYES, ha külföldön tartózkodik az ember, mondjuk 1 évet. Megnéztem egy helyen, hogy kinek jár, és nem írja, hogy csak annak aki MO-n tartózkodik.

Köszi!
Andi
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó