Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok
Szeretném a segítségeteket kérni. Kisfiam 2 éves elmúlt és egyáltalán nem hajlandó darabos ételeket enni és rágni.
Azt hiszem az egészet ott rontottam el, hogy hat hónapos kora után nem adtam semmiféle rágcsálni valót Neki, de valahogy nem is igényelte. Egy éves kora óta kanállal szépen eszi a pépesített ételeket (pontosabban én etetem), de ha darabosabbra próbáltam hagyni, akkor fulladozik tőle, és aznapra el lehet felejteni az evést, mert nem fogad el semmit. Naponta min. 1 liter tejet iszik meg, reggel és este fél-fél litert. A fogai már mind kibújtak, és a fogzást szinte észrevétlenül vészeltük át, semmiféle problémát nem okozott. Beteg még nem volt (még egy banális megfázás sem ), ebből gondolom, hogy a vitaminokat mégis csak megkapja a pépesített ételekben.
Most viszont nagyon aggaszt, hogy szeptembertől bölcsödébe megy, és elképzelni sem tudom ott mi lesz az evéssel. Az elmúlt hónapokban próbálkoztam, hogy megtanítsam rendes ételeket enni és rágni, de az eredmény katasztrófa. Ha darabokat talál az ételben arra még hajlandó, hogy megrágja, de amikor le kellene nyelni, akkor elkezd fulladozni tőle. Nyilvánvaló hogy ilyenkor megijed és többet nem eszik az ételből. Most ott tartunk, hogy az üveges bébiételeken kívül nem eszik meg semmi más házikaját (eddig ette), csak ránéz az ételre és rázza a fejét, hogy nem kéri. A bébiételes üveget meg kell mutatni neki és úgy megeszi az ételt. Úgy gondolom, hogy az egész csak hiszti lehet, mert nem olyan régen anyukámnál a mákos nudlit rágta és ette.
Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek, mert a gyermekorvos és a védőnő is csak azt tudta mondani, hogy ebben a korban már mindent kellene enni és rágni, de arra nem volt ötletük hogy hogyan szoktassam rá így 2 éves kor után.
Ha valakinek van valami jó ötlete szívesen veszem.
Köszönettel : Kleo
Kleopátra
 


Kleo,
az én fiam is két éves múlt, és nála ugyan nem az a probléma, hogy nem eszik darabosat, hanem hogy nagyon rossz evő, de észrevettem, hogy valamivel többet eszik, ha egyedül teheti. Próbáld meg engedni, hogy egyedül csinálja, egyedül használja a kanalat, tedd a kezébe a megrágandókat és ne Te add neki falatonként.
Nem biztos, hogy beválik, de egy próbát talán megér. Mivel nagyon is itt van a dackorszak ideje fiacskáinknál és próbálják kivívni az önállóságukat, elképzelhető, hogy bejön...
Jamina
 
 


A lányomnak Biankának kb 10 hónapos kora óta hagyom, hogy egyedül egyen. Igaz, hogy utána be kellett tennem a fürdőkádba letusolni, meg a konyhát is fel kellett mosni, de mára (17 hónapos) még a levest is egyedül kanállal eszi meg, gyönyörű szépen tisztán. Már előkét se nagyon rakok neki, csak ha piros ebéd van Kép (Pörkölt, vagy ilyesmi)

Szerintem tedd el a bébiételeket. Ne adj neki üveges kaját csak amit te készítettél. Ha nem kell neki nem eszi meg, előbb utóbb úgy is éhes lesz és akkor majd megeszi. Szerintem biztosan hiszti, ha már a mákosnúdlit meg tudta rágni és le tudta nyelni. Vagy próbáld ki, hogy más etesse. Pl anyukád, vagy apukád, vagy akit ismer, de ne te vagy a férjed! Hátha másnál nem hisztizik. Én 4 hónaposan már húslevest adtam a lányomnak sárgarépával,husival,májjal és soha nem evett pépes kaját. Meg tudnám számolni egy kezemen, hogy hány darab kisüveges bébiételt evett meg. Minden nap főzök és tényleg sose pépesítettem, mindig csak apró darabokra vágtam össze a husit,répát,krumplit...mindent.

Van tálcás etetőszéketek, ugye? Ültesd bele a székbe a gyereket és tegyél elé darabolt sajtot, sonkát, rántott combit, sültkrumplit és hagyd, hogy egyedül boldoguljon. Biztosan fogja enni, csak várj türelemmel és ha elkezd hisztizni ne dőlj be neki!!!

Kleo. Meddig szopott a babád? És meddig csak kizárólag szopizott?

Üdv
Tázi
Anasztázia
 

 
 

Köszönöm a hozzászólásokat.
Az a baj az önálló evéssel, hogy a nem ismert ételeket (vagy darabos állagban) nem ismeri ételként. Játszani akar vele, vagy ha próbálom megmutatni, hogy harapjon bele, akkor egyszerűen hisztizni kezd, eldobja a kaját és az egész lakáson végig lehet kergetni egy ilyen étellel.
Próbálta már más is etetni, az eredmény még rosszabb mintha én csinálnám, úgy látszik én szigorúbb vagyok vele.
Tázi - Nem szopizott sokáig, sajnos elég hamar át kellett állni a tápszerre. Az evéssel kapcsolatos hisztériája azért idegesitő, és azért nem merem megtenni, hogy nem adok neki bébiételt (mostanában csak ezeket hajlandó megenni), mert a súlya 11 kg. Szóval nem egy husi kisgyerek - igaz mi sem vagyunk nagydarabok - és félek, hogy pár napos azért sem eszek más történettől legyengül a szervezete.
Üdv. Kleo
Kleopátra
 


Kleo: Bocsi, nem megijeszteni akarlak, Isten ments, de szerintem el kellene vinned egy orvoshoz a kisfiad. Nem a háziorvoshoz, mert az ilyesmihez nem ért (tisztelet a kivételnek), hanem gyermekpszihológushoz. Ez nem normális viselkedés egy 2 éves gyerektől. 2 évesen (már 1 évesen is) meg kéne, hogy tudja különböztetni az ételt a játéktól. Az én lányom is játszik a kajával, miután jóllakott, tele a pocak. De ő úgy játszik, hogy a számba rakja -megetet- a maradékkal!!Nem dobálja, vagy ilyesmi!!
Nem akartalak megijeszteni, de ez tényleg nem normális állapot. Szerintem minél előbb keress fel egy gyerekpszihológust, vagy esetleg itt a neten írj egynek és kérdezd meg mi a véleménye. Részletesen meséld el, mi van, hogy van. Hogyan zajlik egy evés, mit tesz....stb
Hátha tud valamit javasolni. Nem hinném, hogy komoly baja van a gyerkőcnek, de lehet, hogy egy kis segítség,jótanács kellene....
Mikor kezdett el mászni? Hány hónaposan állt fel és kezdett menni? Beszél már? Ha igen, mikor kezdett el? Mennyit alszik egy nap? Jó alvó?
Puszi!!
Tázi
Tázi
 


Elnézést, hogy névtelenül, pár kérdést szeretnék feltenni.
Eszik pépeset önállóan kanállal?
(ezzel arra szeretnék kilyukadni, csak az-e a probléma, darabosat nem eszik, vagy más is, ilyen korban a gyerkeek ugyanis akarnak enni maguktól).
Más problémát nem látsz nála? Beszélni beszél, legalább szavakat. Ellenkezni hogy ellenkezik, rázza a fejét, hogy nem? mondja, hogy nem?
Ha felütöd a kiskönyvét a kétéves kornál, a többinél nincs gond vele?
Névtelen
 


Kleo!

Bébiételben is van darabos, a 8 hónaposoknalk való is már az, az 1 éveseknek való meg már teljesen darabos. azokat megeszi? Csak mert akkor tényleg nem a rágással van baj, lehet hogy tényleg pszichés.
És ha bébiételes üvegbe töltöd amit te csináltál hogy viselkedik? megeszi?

manó

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
 
 


Korai fejlesztő központ, neurológus, gyermekpszichiátria (mondjuk Bethesda, esetleg Vadaskert). Lehet valami fejlődési probléma jele. Lehet (nem biztos). De ne dugd a fejedet a homokba, csak mert a gyerekorvos ül a babérjain.
Névtelen
 


Kleó,
esetleg menj be a Szoptatás topikba és keresd ott Pelét. Ő pszichológus is, amellett, hogy éppen most vizsgázott laktációs ismeretekből -nem csak szorosan a tejjel kapcsolatban, hanem a hozzátáplálásról is vannak az ilyen szakembereknek ismereteik.
Egyébként nemrég olvastam vmelyik topikben, egy anyukának ue. volt a problémája. Neki azt tanácsolták a többiek, hogy vigye gyerekközösségbe vmelyik játszóházba, mert a többi gyerekkel együtt étkezve megeszi a darabos ételt a tapasztalatok szerint -na ezt jól megaszontam, de már nagyon álmos vagyok Kép Sajna nemtom, melyik topikban olvastam, csak arra emlékszem, hogy ez ott OFF volt.
Jamina
 
 


http://www.koraifejleszto.hu/hu/intezmeny_milyen.html

Értelmi fejlődés elmaradásával
Mozgásproblémával
Megkésett beszédfejlődéssel
Viselkedészavarral
Hallás-, látásproblémával
Étkezéssel, alvással, és szobatisztasággal kapcsolatos gondokkal
ccc
 


Sziasztok!

Egyet nem értek, ez a sok javaslat a vigyed pszichohoz, nem normális a gyerek viselkedése, miért névtelenül jön???
Jó evő nagy fiam anno azokat a kajákat, amiket pépesen szokott meg, nagyon sokáig nem tudta megenni nem pépesen. Volt, amit eleve darabosan kapott (felnőttes kaják), azokat simán rágta, ette, de ugyanakkor a főzelékféléknél öklendezett a daraboktól. Nagy mumus a hüvelyesek voltak, azokkal nagyon sokáig kinlódtunk.
Ami engem érdekelne: együtt eszik a család? Mit szól azokhoz, amiket ti esztek? Gyümölcsök? Mit kap inni és milyen formában? Szerintem az a módszer, hogy a megszokottan pépes dologban darabokat hagyunk nem jó módszer, esetünket lásd fentebb. Egyszerűen másra számit.
Mennyire éhes, amikor leültök enni? Mennyiben van rendszere az evéseknek? Evések között kap valamit?
Én kétfelé osztanám a problémát, az egyik fele az eszik-e eleget jellegű kérdés, és a másik fele a kaja formátuma.
Izlenek neki még mindig a tisztán bébisen izesitett kaják? (Enyémekbe már 1 évesen úgy kellett bekönyörögni, viszont amit mi ettünk, az kellett volna nekik.)
Mennyire rendezel mizériát az evés körül, mennyire tud vele "zsarolni"?
Egyébként azt én is jó gondolatnak tartom, hogy hasonkorú gyerekek közé vinni, és hagyni, lássa, amint azok esznek, anélkül, hogy neki kötelező lenne, hátha kedvet kap.
Mennyiben próbált anno tárgyakat a szájába dugni, illetve mennyire teszi ezt most? Mit csinál vele, ha ehető dolgot tesz játékból a szájába?

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!
Az én kisfiam ugyan nem 2 éves hanem csak 1, de nálunk az a probléma, hogy nem hajlandó megrágni az ételeket. Ha darabosat kap, akkor csak egyben próbálja meg lenyelni, illetve ha bele harap valamibe azt is egyből le akarja nyelni. És ilyenkor jön nálunk is a fuldoklás.Hogyan szoktathatnám rá arra, hogy megrágja az ételeket nyelés előtt? Brigitta
Brigitta
 


Mindenkinek köszi a tanácsokat.
Bár nem vagyok a pszichológus ellen, de azt hiszem megvárom a bölcsödét (szeptemberben kezdjük), hátha a közösség ereje megoldja a problémánkat. Ha ez sem vezet eredményre, akkor valószinű felkeresem az általatok ajánlott koraifejlesztő központot.
De azért várom olyan anyukák jelentkezését is akik ténylegesen találkoztak már ilyen problémával, és esetleg sikerült megoldani, vagy magától megoldódott a dolog.
Üdv. Kleo
Kleopátra
 


roviden a velemenyem:
itt babanet topikban olvastam, hogy ha a baba nem akar ragni, az lehet a ragoizom fejlettlensege, amit kezeltetni kell.
szoval erdemes megmutatni a babat orvosnak.

amugy lehet nem jo hirtelen atallnod a darabos etelre, ha a babad ezt meg nem szokta meg egyaltalan, nehogy megfulladjon. Ezt fokozatosan kell tenni. A bolcsodeben is aggodnek, ha etetik, jo ha tudjak, hogy mi a problema.
Szerintem probald meg bepotolni, ami idaig nem sikerult. Vegyel neki direct bebiknek keszult "gyakorlo kekszeket", darald az etelt kicsit darabosra, vagy vegyel olyan babaetelt, ami a ragast gyakoroltatja a gyerekkel.
bolcsode elott probalj me
 


Ildikó, valószínűleg azért sok a névtelen, nem regisztrált (Kleo is az), mert az emberek nem beszélnek szívesen arról, a gyerekük nem átlagos. Én is kérdezhetném, akinek soha nem volt ilyen gondja, miből gondolja, jobban (a hangsúly ezen van) tudja mi a megoldás?
Kleo, sok kérdésre nem válaszolsz. Ahhoz, pedig hogy tudni lehessen legalább megközelítőleg mi is ez, kevés az info.
Hogy mit tegyél?
"pontosabban én etetem"
Ne etesd, ő egyen. Segíthetsz neki ebben, de ő egyen. Ne csináld meg helyette.
A darabos étel kapcsán, elméletben a fokozatosság a lényeg. Ha ez viselkedésprobléma (ez nem jelenti, hogy a Te hibád), és nincs mögötte valami szervi dolog, meg lehet próbálni, mondjuk pl.: banán, ha megeszi a banán bébiételt, akkor normál banánből csak egy picit rakj hozzá (alig érezze az ízt, keverd először homogénre), majd fokozatosan egyre többet, és egyre kevésbé legyen pépes, darálhatsz később bele kekszet (babapiskótát mondjuk). Mindig kicsit legyen más, amit még elvisel változásként. Vannak ezek a tejes pépek, lehet próbálkozni. Próbálj olyan ételeket választani, amiket szeret: mondjuk turó rudi. Lényeg a fokozatosság, és a türelem.
Ne legyen harc, erőltetés, mert akkor megette a fene az egészet, ellenkező hatást éred csak el.
Rágcsálnivalók.
Ha viszont tényleg nem boldogulsz, ne félj szakember segítségét kérni. Ez egy idő után örgödi körré vállik.
A bölcsödékben nem szeretik, a problémás gyerekeket. Ne így legyen.
Nem Te vagy rossz anya, nem követtél el nagyobb bakit, mint bármelyik anya, akinek mégsincs ezzel problémája.
Névtelen névtelen
 


Kedves Névtelen-Névtelen.
Igazad van, sokmindenre nem válaszolok. Nem véletlenül. A kisfiammal más területen (mozgásfejlődés, értelmi fejlődés, beszéd, magatartás ) semmi probléma nincs. De
- tudomásul kell venni, hogy minden gyerek más és más ... ütemben fejlődik, ... vérmérsékletű stb.
- én nem vagyok egy mintaháziasszony és mintaanya, mint itt a babaneten szinte mindannyi hozzászóló.
... és ezeket a dolgokat (hogy jó-e ez igy vagy sem nem akarom megvitatni.)
Ha a kisfiamnak orvosi segitségre lesz szüksége, akkor majd a pszichológussal megbeszélem (elvégre ő a szakember), de biztam abban, hogy találok itt olyan anyukát aki már volt hasonló helyzetben a gyermekével és valahogyan sikerült megoldania. Ezzel szemben úgy látom csupa olyan jóakaróval találtam magam szembe, akik egyből "problémás" gyermeknek bélyezgik meg a kisfiamat ilyen kevés információ alapján.... miközben az ő gyermekük jóevő, az anyuka minden nap főz...
A bölcsöde vezető tudja az evésgondot, és ő egyébként megnyugtatott, hogy sokkal cifrább eseteket is látott már, de a közösség ereje nagy, és az ilyen "problémás" gyerekek (bár ő nem használta ezt a kifejezést) is megjavulnak.
Üdv. Kleo
Kleopatra
 


Kleo!

ne haragudj, de totál nem értelek. Segitséget kérsz, de nem válaszolsz szándékosan a kérdésekre. Mit gondolsz, ki fog emellett bármit is segiteni akarni???
Egyébként szerintem h*lyeség, hogy nem mondom meg a nevem, mert kiderül, hogy nem vagyok mintaanya, mint irja névtelen-névtelen. Csak nekem igy annyira beszólás jellegű és komolytalan az egész. Kleonak legalább volt hozzá egy nickje.
Á, ezt se kéne irnom, minek.

Sziasztok:
Ildi

Ildi
 
 


Szia Kleo!

Átérzem a problémád, mert hasonló cipőben járunk. Az én kisfiam is kétéves de az evéssel nálunk is mindig gondok voltak. Egészen pici kortól kezdve. Most ott tartunk hogyha van kedve eszik, ha nincs nem eszik. Van hogy neki sincs kedve rágni, sajnos ez van többször, gyümölcsöt szinte egyáltalán nem eszik. A doktornő és a védőnő szerint nem kell aggódnom amíg gyarapszik meg ilyen fürge. Ők is azt mondták minden gyermek más tudomásul kell vennem hogy a fiamnak nem az evés az első. Kakitok van mindennap?
Megmondom őszintén nagyon megrémisztettek a többiek, hogy pszichológus, orvos meg miegymás, szerintem ez hülyeség! Csak azért írtam hogy tudd nem vagy egyedül, és eszembe sincs pszichológushoz vinni a gyereket. Mi most várjuk a kistesót, benne van minden reményem, remélem ő jó evő lesz és pozitívan hat majd a nagyobbra. Egyébként a bölcsi szerintem nektek is segíteni fog.
Nicki
Nicki
 


Beszóláshoz és névtelenséghez annyit fűznék hozzá, hogy egyszer egy anyukának a gyerek beszédfejlődésével kapcsolatban volt gondja, én pedig -névvel- leírtam az ötleteimet. Na, amit ezért én kaptam, azt nem tenném ki az ablakba.
Mondjuk én ezek után nem név nélkül adok ötleteket, hanem többnyire inkább nem osztom az észt, ha csak nem konkrétan engem kérdez valaki. De megértem, ha v.ki nem akar "okostojásnak" tűnni, és név nélkül próbál közelíteni a problémához.
 
 


Nicki,
az én lányom is két éves és nem eszik rendesen. Most született kistesó. Én is remélem, hogy a kicsi jobb evő lesz. A lányom nem eszi meg se a főzeléket, se a gyümölcsöt. A két év alatt nem evett meg egy egész banánt, de még egy felet se. Tegnap a férjem a kezébe adott 1 banánt és sírva fakadt. A főzelékkel is így van. Alig van olyan főttétel amit megeszik. Az elmúlt héten nem is ebédelt.
Most októbertől megy bölcsibe, bízom benne, hogy a közösségbe enni fog.
Kleo,
én se vagyok mintaanya, mintaháziasszony. Ha a Kismama újságot, v. a Babanetet olvasom mindig olyan érzésem van, hogy nem sok mindent teszek meg a lányomért.

Tina
 


Lányok,
Szerintem amíg jól fejlődik kismanótok addig nincs miért aggódniKép

Ha rákap a kajára az új köhösségben (bölcsi, ovi) az nagyon szupi. Ha nem megy a darabos kaja a bölcsiben a gondozónők tudnak tanácsod adni. Ha ez sem megy, érdemes megnézetni a gyereket egy gégész szakorvossal. Ha anatómiailag minden okés akkor még várjatok egy kicsit. Ekkorra már eltelik jó 4-5-6 hónap. Ha ezekután sem sikerül a darabos kaja, akkor érdemes lenne a bölcsi, ovi pszichológusával konzultálni, vagy valaki mással.

De ne feledjétek! Ne boruljatok ki ha nem eszik.N e mutassátok rosszallásotokat. minél jobban "nemet" mondasz valamire, annál jobban csinálja effektus itt is működik, vagyis minél jobban akarod, annál többet fog ellenkezni.

Ettől még senki sem rossz anya, vagy rossz, fejletlen elmaradott gyerek!!! Mindenkinek megvan a saját problémája, kinek ezzel kinek azzal.

pusszancs,
moni
 


Kleopatra, Brigitta!

Az én kisfiam sem volt hajlandó rágni egy éves koráig. Akkor valakitől kapott egy zacsó pufit.
Tudjátok,az a sárga puffasztott kukorica. És csodák csodája, elkezdett rágni. Ha nem jól rágta, úgyis elolvadt a szájában. Egy próbát megér nektek is . Nem? Sok sikert!

Üdv, Éva.
 
 


Éva!

Köszi a tanácsot! Én mindenképpen kipróbálom!

Brigi
Brigitta
 


Pufi helyett ajánlom a bulátát, az is puffasztott kukorica, csak ízesítés nélkül
Névtelen
 


Szia Kleo!

Az én kislányom 3 éves és nagyon sokáig (kb.2-2.5) ő sem rágott. Hajlandó volt ugyan a szájába venni a darabos ételt, de láttuk, ahogy a gombóc szinte egybe megy le a torkán.Nem is az idegesített, hogy mit és milyen keveset eszik (10 kg volt 2 évesen), hanem a szinte mindennapi "fuldoklás". Minden étkezésnél ott ültem mellette és folyamatosan nyomtam a sódert, hogy rágd meg jól ... stb. Mikor elég értelmes lett, megbeszéltük vele az egész emésztési folyamatot, rajzoltunk, könyvet néztünk és megértette, hogy a "gyomormanók" csak akkor tudják hasznosítani a táplálékot, ha jól összerágja a kaját. Azóta rág. Egyébként, (mint nekem is) nagyon gyengék a fogai, és az átlagosnál sokkal kevesebb nyálat termel. Szerintem ez is közrejátszik a dologban. Tudom, hogy a problémánk nem teljesen ugyanaz, csak arra akartam kilyukadni, hogy türelem, majd megtanul rágni is. Nem hiszem, hogy az érettségi bankettjén is bébikajával tömi majd magát :-). Persze próbálkozni, trükközni lehet.
Barbara
 
 


Nálunk is hasonló volt a helyzet csak korábban, a lányom 1 éves kora körül. Egyszerűbb a gyerekeknek a pápes ételt nyelni rögtön a kanálból, sajnos a darabkákkal már gond van, nem csúyznak le rögtön.
Mi olyan praktikákkal próbálkoztunk, hogy pl. villára szúrtuk az ételt és érdekes volt úgy enni a gyereknek. Vagy pedig a kezébe adtunk egy darab húst vagy főtt répát, krumplit, hagy rágcsálja magának. A keksz is bevált. Eleinte mindig olyat kapott, amit szeretett. Ha valamit nem kér nem szabad erőltetni, mert elveszi a kedvét az egész evéstől. A közös evásek is segithetnek vagy ha nem az etettőszékben történik az etetés, hanem, mondjuk a lakás egy másik helységében, talán nem rögtön az evés fogalma jut eszébe a gyereknek és nem kezd el rögtön harcolni ellene. Olyat is hallottam, hogy valaki nem a megszokott időben etette a gyerekét, pl. nem délben ebédeltetett, hanem, amikor már úgy gondolta elég éhes lehet a gyerek. Neki ez a módszer vált be. Eleinte rendszertelenül de evett a gyerkőc.
Ami fontos, hogy szeressen enni a gyerek! ha kényszerből eszik vagy vaszitett csatából ( addig nem kap enni, amig meg nem eszi, amit eléraktak) nem igazán lesz jó evő.
Sziasztok:
Szilvi
Szilvi74
 


Sziasztok Lányok!

Na, akkor én is mesélek egy picit.

Peti fiam elég rossz evő volt - és az is.
Igazán nem is ez a jó szó rá, hanem az, ha van kedve, eszik, ha nem nem.
Amíg pici volt, és nem volt szabad, addig mindent megevett volna, darabosat is, egy szál fog nélkül. Tudom, most itt meg leszek kövezve, de leírom: A száraz kiscserkész kolbászt hat hónaposan "ette". Ült a babakocsiban, egy szál kóbi a kezében, az egész pofija csupa szaft, és szinte behorpadt a homloka úgy "rágta" a kolbász. A környéken Ő votl a "kolbászos kisfiú", pár hónap múlva ingyen kaptuk a kolbászt, mert olyan reklámot csináltunk a hentesnek. hat hónapos kora körül, ült mellettem a hordozóban, amikor ebédeltem (krumplistésztát) - foga még mindig nincs - és elkezdett kunyizni. Adtam neki egy picit. Majd még egy picit. majd még. Amikor az én tányérom 3/4-ét megette, a férjem elkezdte összeszedni a kocsikulcsot, iratokat, hogy tuti megyünk az ügyeletre. Semmi baja nem lett az égvilágon. Majd a rántott csirke volt a kedvenc, az aludtejes prósza. (lsd. főzős topic). Négy hónaposan a négy hónaposoknak való "íze semmi" zöldségpűréket nem ette, engedállyel kapta az öt hónaposoknak valót, amiben már husi volt. Ezt hamar megunta, hat hónaposan a 8 hónaposnak valót ette mert az darabos volt. (Tehát pont fordítva). Aztán hamar megunta az összes létező bébiételt, mi meg közeledtünk az egy éves kor felé, alig vártam, hogy "legálisan" is ehessen grillcsirkét kovászos ubival.
Aztán szinte kísértetiesen a szülinapja körül elkezdett nem enni. Azóta is hullámzó az étvágya. Ha kedve van (és anyu főz) annyit eszik, hogy csak lesünk, de van, hogy egész héten semmit. Ehhez képest 15 kg és 97 cm. Két hét múlva lesz két éves.
Szóval, csak vígasztalásul Kleonak, és a többieknek, az se garancia, hogy a gyerek eszi a darabost. Mindig van valami gond a kaja probléma körül....
Ne aggódjatok, ha jól fejlődik, jókedvű, biztosan nincs baj. Én az elmúlt egy évet végigmérgelődtem, mert nem evett rendesen. Volt hogy ott üvöltöttem már mérgemben, amikor három féle kaja volt otthon, és csak fintorgott, meg köpködött.
Aztán még egy érdekesség: Ha Tescóban, intersparban járunk, és ott kóstoltatnak FOGPISZKÁLÓRÓL kaját. Volt, hogy már égtünk, mert üvöltözte, hogy nyami nyami és vissza kellett menni kunyerálni. Az adott kóstoltatott dologból jól bevásároltunk, itthon nem ette meg. Ez ment már egy jó ideje, amikor a zseniális anyukám tegnapelőtt délután hozott egy doboz fogpiszkálót!!!! Az én gyerekem, aki nem eszik sosem reggelit, (mert 6-körül megiszik 3,5 dl kakaót) két napja rendesen reggelizik. Azóta mindent, de még a sültkolbászt is fogpiszkálón szervírozom.
Próbáljátok meg, a szendvicset minél színesebbre csinálni. Hátha nektek is bejön.

A kaja miatt meg mindenkinek megértem a véleményét, de röviden egy kis védőbeszéd magam mellett:
Szopott 7 hónapos koráig, akkor Ő hagyta abba. Akkor kapott tápszert, de sosem evett meg belőle "mérvadó" mennyiséget. Ezen kívül már utált mindenféle bébiételt, örültem, hogy valamit megeszik, és nagyon nagyon jóizűen ette. Persze, ha újat kapott, figyeltem, nem lett e baja tőle (hányás, hasmenés, hasfájás, kiütés stb) de semmi. A következőt (aki úton van) próbálom majd tovább szoptatni, és a bébiételt messzire elkerülni. Főzök a Petinek (aki ugye nem biztos hogy megeszi, és persze olyat, amit a pici is ehet), és azt fogja kapni.
Egyébként tényleg jó ötlet a bölcsödei játszócsoport, hogy ott ebédeltek. Én nem akarom sosem elhinni, hogy 1 - 1,5 éves babák max egy hónapa alatt megtanulnak egyedül és jól enni a bölcsiben. De eddig nem egy gyerekről hallottam.
Mi is elmennénk, hoy legalább amire a tesó megszületik, ne legyen gond, de megmondom, host terhesen kicsit félek a fertőző gyerekbetegségektől. Nem tudjuk, voltam-e bárányhimlős.

No, nagyon elkalandoztam, és hosszú lettem.

Puszi, fel a fejjel, meg fog oldódni minden.

Kata
Kata
 


Sziasztok! Vegre megtalaltam azt a topicot, amit kerestem. Nem gondoltam, hogy ilyen sokan vagyunk ezzel a problemaval.Sajnos az en fiam, se akar szinte ragni.Jan.-ban lesz 2 eves.En is sokaig turmixoltam mindent, mert ha egy kis darabosat adtam neki, rogton fulldokolt, es kihanyt mindent.Most mar szerencsere ott tartok, hogy csak villaval nyomom nagyon aprora az etelt. Igy is tobbet kop ki, mint amit megenne.Nagyon el voltam keseredve,a gyerekorvos, vedono semmi tanacsot nem adott. Vegul mar ott tartottam, hogy ful-orr gegeszetre vittem .Csinaltak nala nyeleteses rtg-t, semmi elteres nincs a nyelocsovevel.A doki mondta vigyem a gyereket sebeszetre, es gasztroenterologiara. Szerintem tok felesleges. Ugyhogy most is csak probalkozok.A reggelizes a legrosszabb!!Kenyeret egyaltalan nem eszi. Majkremet csak leszopogatja rola. Parizsit megkostolja kicsit rag belole de kikopi. Ugyanez van szinte mindennel.Mindig csak inni akar, perszme mert nem lakott jol!!Probaltam eheztetni, delbe is azt ette amit reggelire,akkor mikor latta mit tettem ele, mar sirt. o is mar lefogyott, sapadt, mert eroltetem hogy csak darabosat egyen. Ez sem jo megoldas. Hagyom hogy egyedul egyen, mindent adok a kezebe. Banant, Turo-rudit szivesen megeszi, de azt is ragni kell. Mindig mgamat hibaztatom, talan en rontottam el valamit???? Hogy szokassam ra a kenyerre??????????
Na es persze a tobbi etelre?
Varom a tanacsokat,enis adnek ha tudnek valami okosat.

Bori
Bori
 


"A doki mondta vigyem a gyereket sebeszetre, es gasztroenterologiara. Szerintem tok felesleges."

NEM FELESLEGES!!!!
Vidd el, lehet, hogy ott talaljak meg a problemat! Soha nem lehet tudni!
Sok sikert!
anya
 


Kedves Bori!
Az én lányom 3 éves elmúlt, és még ő sem eszik kenyeret. Igaz, hogy neki izomtónus gyengesége volt, s ez kihatott a szájizmokra is. Én azon az állásponton voltam és vagyok, hogy nem erőltettem soha semmit. A darabosat úgy próbáltam bevezetni, hogy a fele ebédjét leturmixoltam, s abba összenyomkodott krumplit tettem. Az arányt lassan megfordítottam, s most már én is csak villával nyomkodom össze az ételt. Neki egyébként tej és tojásallergiája van, úgyhogy még külön főzök neki. Ebédre főzelékeket kap, uzsonnára mindig gyümölcsöt, reggelire és vacsorára pedig egy hypoallergén pépet. Fontos a rágás, de amíg ő maga nem érez rá addig csak kínlódtok. Próbálj neki evés után kekszet adni, szerintem a legjobb a győri édes, mert az jó porhanyó. És ne keseredj el ha először a szájába sem veszi. Egy hónappal ezelőtt az én lányom is csak "ledarálta", most először ledarálja, aztán a zsebes előkéjéből(legjobb a merev előke) újra előszedegeti és újra megrágja a kisebb darabokat, így aztán most már a gyomrába kerül a keksz. Én csak azt tudom mondani türelem! Nem tudom, hogy miért pont ezt a két szakrendelést ajánlották, én nem látok összefüggést. A mozgásfejlődésével egyébként minden rendben volt? És a beszédfejlődésével? Lehet, hogy ezekkel függ össze a dolog! Semmiképp se erőltess semmit és főleg ne éheztesd, egyikőtöknek sem jó, ha az evés csak egy szükséges rossz, mert később ezekből a gyerekkori rossz élményekből alakulhatnak ki komolyabb dolgok.Próbáld kicsit lazábban kezelni a dolgot, s mindig a fiad érdekeit szem előtt tartani.
Edina
szunyko
 


Szia EDina!
A fiamnak semmi egyeb mas problemaja nincs, szepen beszel 2 szavas mondatokat hasznal. Ma adtam a kezebe egy almaspitet kicsit ette, de megunta, erre en kanallal adtam es mind megette. Gondolom mar ez is haladas.Mindent ker , megkostol, de szerintem nem erzi hogy jobban meg kene ragni es ugy lenyelni az etelt.Remelem az ido meghozza a valtozast.
Bori
Bori
 


Szia Bori!
Szerintem jól csináltad, így Ő is azt érzi, hogy mindenképpen együttműködsz vele. Az én védőnőm mindig azt mondta, azt kell adni a babának amit szívesen eszik. Ezek úgyis csak időszakok. Én egyébként úgy látom, hogy a gyerekeknél vannnak időszakok, amelyek elmúlnak (néha a jó időszakok is), s azt az időt kell megpróbálni minél egyszerűbbé tenni. Ez nem azt jelenti, hogy mindent meg kell engedni, de néha hagyni kell, hogy a gyerek maga döntsön dolgokban. Ha nem akar enni akkor nem kell erőltetni, ha megéhezik, úgyis eszik. Persze más a helyzet, ha valaki krónikusan rossz evő. Szerintem a Te fiad is próbálkozik, mit lehet és mit nem. Én ha tiltok valamit, előre meggondolom, hogy meg kell-e tiltanom, ha viszont megteszem, akkor ahhoz tartom magam. Ha nem eszik a lányom, elteszem előle a tányért, de nem adom vissza akkor sem ha kérné.Kis dolgok ezek, de nagy eredményeket lehet elérni velük. És sok türelem!
Edina
 
 


Sziasztok Lanyok!Kleo! Nem hinném, hogy ettöl PROBLEMAS lenne a baba!!!Szerintem, ha 2 éves a Kicsi, nem kell azonnal psy-hez rohanni Vele, elég pld a Bölcsisnénivel beszélni erröl, vagy mas anyukakkal-itt, vagy a Pici gyerekorvosaval, ö mit tanacsol. Az én fiam szuppper-jo evö, na jo, mostanaban kezd valogatni, ha valami zöld, az nem kell, csak, ha a mi tanyérunkon is az van... De ö is szivesebben eszik pépeset, föleg, ha faradt... 13honapos, a bölcsiben viszont siman megeszik mindent, legyen az zöld, vagy szilard kaja... Szerintem fokozatosan probalkozz 1kis szilard kaja, 1 kis pépes, 1 kis babakeksz délutan, 1 banan idönként egészben, stb... En is igy kisérletezgetek. Talan bejön, talan nem... Puszi!!!
Vendég
 


Sziasztok !
Na, hát akkor beszámolok a fejleményekről.
Másfél hónapja járunk bölcsibe, és csak pozitiv változásokról tudok szólni.
Eszi a banánt (egészben), kekszet, ropit, túró rudit, darabos főtt ételeket. Igaz, hogy háromszor annyi időbe telik amig megebédel, mint a többi gyereknek, de hát minden kezdet nehéz.
Azt modják az ovónők, hogy a többiek már rég alszanak, amikor az én kicsi fiam még az asztalnál ül és eszeget. Szerintem az jött be, hogy egy asztalhoz ültették egy kislánnyal, aki nagyon jó evő... és a példa ragadós.
Na és akkor még ott van egy kialakulóban lévő bölcsi szerelem, a már emlitett kislánnyal.
Egyszóval már haladunk az evés terén.
Puszi mindenkinek. Kleo
Kleopátra
 


Kleo!
Hat ez szuppper!!! Ha tovabb is tart, a lényeg a lényeg!!! Kép
Vendég
 


Sziasztok!
Én a Schöpf-Méreis topic lakója vagyok, csak azért nyergeltem át ide, hogy megkérdezzem:
Érdekelne-e valamelyikőtöket szép, permetszer-mentes sárgabélű őszibarack?
A szüleim termelik, elsősorban eladásra, tavaly nyáron én azt fagyasztottam le az akkor még pocaklakó gyermekemnek irdatlan mennyiségben és nagyon bevált (sajnos még így sem lett elég).
Ezért jutott eszembe, hogy ajánlom kisgyermekes anyukáknak is.

Az ára még bizonytalan, mert majd csak 1-2 hét múlva kezdődik a szüret és nyilván az akkori piaci ár fogja meghatározni. Mindenesetre lényegesen kedvezőbb áron szokták adni, mint a zöldségesek vagy akár a piacosok.

Pátyon van a barackos, de ha valakinek gondot okoz oda elmenni, úgy is megoldható a dolog, hogy hozzánk (Budafokra) elhozzák és innen viszitek el.

Ha érdekel valakit, írjon mailt, mert mostanában nem nagyon érek rá olvasni a topicokat. Gyerkőc nagyon igényesKép

Üdv
Mackoo
 
 


Bocs, az e-mail lemaradt:
medvike@freemail.hu
 
 


Akkor nyergelj tovább, mert ezzel az erőszakos nyomulós stílussal, már más is próbálkozott és hidd el itt a babaneten ez nem jön be.

Kép

KépKép
 


Sziasztok!

A kisfiam is mindjárt kettő, de csak pépeset eszik. De most már tudjuk, mi az oka. Ha vkinek hasonlóan makacs problémája van és érdekli egy lehetséges válasz, akkor írjon püt, hátha tudok segíteni, tudnánk beszélgetni. 100% non-profit.

Ági
 


Szia Ági!

A kislányom 2 éves, 3 hónapos és egyáltalán nem akar darabos ételt rágni és lenyelni. Szervi problémát eddig nem diagnosztizáltak, minden orvos úgy látta eddig, hogy pszichés probléma, de a megoldást eddig senkitől sem hallottam. Most viszem neurológushoz, ott még nem jártunk, hátha ő tud valamiben segíteni. Ha van ötleted szívesen venném.
Köszi,
Ági
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó