Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Segítségeteket kérem: Gergőm két éves, nem hajlandó gyógyszert bevenni, függetlenül attól, hogy tabletta, kanalas vagy vízben oldott.

Az alábbi módszereket próbáltuk eddig, sikertelenül:1 - a gyerek meggyőzése, hogy ez fontos, 2 - a gyerek fenyegetése, hogy mi fogtörténni, ha nem veszi be, 3 - gyógyszer belekeverése valamilyen étel-italba (pl narancslébe, hogy elvegye az ízét), 4 - jutalom felajánlása a gyógyszer bevételének fejében, 5 - legvégső esetben erőszak: gyerek lefogása és gyógyszer beleöntése.

Nem állítom, hogy nevelési szempotból mind tökéletes, sőt, némelyik miatt szégyellem magam, de próbálok tenni a gyerekem egészségéért. Ám ő nem hagyja magát: valahonnan tudja vagy érzi, mibe tettük a gyógyszert, és azt nem eszi, nem issza. Ha erőszakkal tönjük bele, képes addig öklendezni, míg végül kihányja az orvosságot.

Segítsetek!!! Mit tegyünk? Ez a kérdés különösen fontos lenne antibiotikumok szedésekor, mert ha azt nem szedi be az előírt mennyiségben, még árthat is magának.

Anyai-apai tapasztalatokat + orvosi hozzászólásokat egyaránt várok!

Köszönettel: Niki
KranzNiki
 


Niki

Nekem ha mas nem, akkor lefogas, inyekciosfecskendo tu nelkul es utana viz itatas. Legroszabb esetbe orvosi inyekciozas.
Kiscica
 


Szia!
Én úgy csinálom a másfél évessel, ha nem akarja bevenni, hogy hanyatt fektetem, lefogom, száját összenyomom kétoldalról, hogy kinyíljon, kanálból beleöntöm a lötyit és addig így tartom a száját, míg nem nyel. Ezt tablettával is el tudod játszani, ha összetöröd neki és valamibe belekevered. Csak vigyázz, mert az ugye nagyon keserű, adjál rögtön utána, még ebben a helyzetben valami édeset, nehogy kihányja.
Én eleinte féltem, hogy totál hanyatt fekve esetleg mellényel, de nem fordult még elő egyszer sem.

Annamari
 
 

 
 

-Szóval maradnak a drasztikus módszerek?

Igen, nekünk is ez a legvégső megoldás, de őmakacssága addig öklendezik, míg sikerül mindent kihánynia... Most kipróbáltam egy újabb trükköt: jól megetetem valami sóssal (sajt, párizsi, kolbász), amit szeret uzsonnára vagy reggelire, aztán a gyógyszerrel kevert innivalót adom neki. Sajnos így sem megy belé a teljes mennyiség, ami antibiotikum szedésénél aggasztó.

Kiváncsi vagyok orvosok válaszára is, és ha már írnak ide, árulják el, miért kell minden mandulagyuszira antibiotikum egy kisgyereknek, aki ilyen betegségen 3-4-szer is átesik egy évben???

További válaszaitokat előre is köszöni: Niki
KranzNiki
 


Sajnos mandulagyuszira szeretnek antibigyót adni, mert csomó szövődménye lehet Kép
És nem lehet vele megbeszélni, hogy pl "ez egy finom édes vitamin és elég nagyfiú vagy ahhoz, hogy egybe lenyeld, mert akkor hat igazán" És persze adsz kóstolónak valami hasonló, de édes drazsét? Csak egy ötlet...
 
 


Szia Niki!

Nalunk olyan jo, Aaron mar negy eves lesz es eddig mindig csak olyan gyogyszert kapott,(homeobogyot) amit szeretett.

Szerintem fölösleges, söt karos tul gyakran antibiotikumot adni 3X-4X a mandulagyulladasra. Aztan, ha egyszer komolyabb baja lesz, nem fog hatni az antibiotikum....Eleg akkor, ha gennyesmangulagyulladasa van...Emlekszem, amig Mo.-n eltem, en is ilyen gyakran kaptam az antibiotikumot. DE anelkül is meg lehet gyogyulni. Itt nem irjak fel minden öt percben...

Nekünk Anyu mindig ugy adta a gyogyszert, hogy jol összenyomta es valami szörppel öasszekeverte. De csak ugy, higitatlanul, egy kanalon. Igy sincs kellemes ize, utana inni kell, de azert igen edes. Vagy van valami vitamin keszitmeny, most nem jut eszembe a neve, szirup, sarga es az is nagyon edes, gyerekeknek adjak leginkabb, ezzel is meg lehet probalni szörp helyett.

Sok sikert!
Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
 
 


Niki,

mintha az én kétévesemről írtál voltna... Én már volt, hogy mondtam a dokinéninek, hogy akár fel se írja a gyógyszert, hisz úgysem veszi be a gyermek.
Mióta megszületett a húga, azóta kicsit jobb a helyzet, mert el lehet játszani azt, hogy a hugi már bevette, ő meg ezt beveszi, aztán meg a gyógyszert is Kép Szerencsére alig-alig beteg (kop-kop), de azokon a ritka alkalmakon már akkor idegbajos lettem, mikor elindultam a gyógyszerért, hisz tudtam, hogy úgyis ellenkezésbe torkollik a dolog.
Segíteni nem tudtam, csak leírni, hogy dettó ugyanez nálunk a helyzet és a megoldási javaslataid mindegyike "játszott" már nálunk is.

Szia, Erika
 
 


Kedves Sorstársak!

NAgyon köszönöm az ötleteket!!!
Hát, Erika, bizony megnyugtattál, és már ez is valami, nincs minden alkalommal sírógörcsöm, amikor birkózom a gyerekkel.
Azóta megkérdeztem dokinénit+védőnénit is, sajnos az erőszakra szavaztak. Ajánlották, hogy kicsit bővebben mérjem a gyógyszert (momentán szirupot kap), akkor biztos elég, amit lenyel, mindamellett, amit kiköp. És persze tudatosították, hogy be kell adni, különben jön a szuri - bár ettől én jobban megrémültem, mint a gyerek. Talán mert nincs még ilyen tudatos élménye, hiszen még pár hónapos volt, mikor oltást kapott.
Annamari győzködése nagyon tetszik, minden alkalommal el is fogom mondani Gergőnek magyarázatképp, mikor épp beletuszkolom a kanalat a szájába - az egyszerű győzködésre ugyanis az egyszerű válasza: NEM! De nem is várhat mást az ember egy kétévestől.
Mondd, Kryss, hol élsz Te? Úgy értem, én is szeretnék olyan helyen, ahol nemcsak a "hagyományos nyugati" módon orvosolják a bajokat, hanem a természetgyógyászat és a homeopátia is egyenrangú, és minden orvos tanácsolhat más bogyót a megszokott antibiotikum helyett.
Örülök, hogy nem vagyok egyedül! További hozzászólásaitokat is várom.

JÓ EGÉSZSÉGET MINDENKINEK!!! Üdv: Niki
KranzNiki
 


Ja igen. és Annamari elsőként írt módszerét kipróbáltam, hatalmas előnye, hogy nincs hosszú cirkusz, és így tényleg egész nagy adagot lenyel a gyerek, hogy utána iszik rá valamit.

Köszi!
KranzNiki
 


Nagyon örülök, hogy bevált KépKép
 
 


Örömmel mondhatom: TELJES SIKER!!!

Elsősorban persze a gyógyulásnak örülök.

Másodsorban annak, hogy végül mégse nyugodtam bele az erőszakba, hanem minden alkalommal elmondtam a gyógyszerbeadáskor az okítószöveget az undormány hasznosságáról. Eredmény: az utolsó előtti adagot minden kényszer nélkül vette be, sőt valószínűleg rádöbbent, hogy nem is olyan szörnyű ez a kanalas, hiszen végülis valami tuttifrutti-szerű ízesítéssel látták el, úgyhogy az utolsó adagot is minden cirkusz nélkül lenyelte!!! :-) Persze mindig oda volt neki készítve egy pohár narancslé, amit rögtön lehajtott a bátor tettre.

Mégegyszer köszi a remek ötleteket, attól tartok, szükség lesz még rájuk... Remélem, más anyukának is hasznosnak bizonyul ez a topik.

Sziasztok! Niki
KranzNiki
 


Sziasztok! Örülök, hogy rátok akadtam, nálunk is TELJESEN UGYANEZ VAN! Pedig fiam már 3,5 éves. Egyedül a Panadolt veszi be, ráadásul örömmel, és mindig inkább azt próbál kérni. Az antibiotikumokat gyűlöli, a köptetőket pláne. A doktornőnk kínjában tablettát írt legutóbb, hátha azt jobban elfogadja... De az orvosoktól is irtózik általánosságban, a legkisebb és legfájdalmatlanabb vizsgálatnak sem hajlandó alávetni magát. Tegnap egy kullancs kiszedése kétemberes feladat volt, a férjem jóformán ráült szegény gyerekre, hogy ki tudjam szedni a rusnya állatot belőle. Az a sárga édes, amiről Kryss írt, bizonyára a Vitacolan, nos, Gellért azt is utálja. És soha nem hányt ki semmit, csak gyógyszereket. Hát, írjatok további ötleteket. Sziasztok
Klárus
 
 


Szia Klára!

Nekem a nagyobbik lányom már 4 éves, és ő is csak a Panadolt hajlandó bevenni. A többi gyógyszert ő is kihányja. Mostanában már tablettát kérek neki, azt ugyanis összetöröm és egy kanál Nutellába keverve beveszi. Nem is mondom meg neki, hogy benne van, csak annyit, hogy egyen egy kis csokikrémet! Arra mindig kapható!
Sziasztok:Timi
TIMI72
 


Sziasztok,
Az en gyermekembe is ugy kellett belenyomni a gyogyszert, mignem re nem jottunk, hogy mit akar. (Meg nem beszelt, 1 eves korul volt) O akarta bevenni. Nos a kezebe adtuk (folyadek volt, amit fel kellett szivni a "merokebe") es minden zokszo nelkul megitta. Azota is igy van, o veszi be magatol.Persze elmondtuk neki, hogy ez a fulecskere lesz, vagy torkocskara.
Ha faj a torka, szol is: anya, kell gyogyszer.
Maria
 


Nekem is volt olyan problémám, hogy nem ízlett a 3 évesemnek a kanalas és felhívtam a gyerekorvost, hogy adjon már v.mi jobb ízűt. Erre azt mondta, hogy a gyógyszer nem nasi, egy ekkora gyereknek már meg lehet mondani, hogy mi a helyzet. Szóval leültem a lányommal és közöltem vele, hogy a dr.bácsi azt üzeni, hogy nincs mese, ez gyógyszer és, ha tetszik, ha nem, be kell venni, nincs választási lehetőség. Mindezt tök nyugodt, de határozott hangon. És lőn csoda: azóta beveszi. Én egy dolgát akceptálom: kúp nincs, mindenből szájon át szedhetőt íratok fel.
 
 


Sziasztok!

Sajnos nálunk is aktuális lesz a dolog...Kép
Melissa most alszik, de várhatóan estefelé "melegedni fog", 37,5-el fektettem le és egy germicid kúppal...Kép

Hála Istennek a majd' 20 hónapja alatt 3x volt csak beteg, sajnos az egyik kísértetiesen tavaly ilyenkori sztori, torokgyuszi+ hasmenés, akkor antibiotikumot is kapottKép

a másik két alkalommal vírusos erdetű volt a nyavalya és időben elkaptuk, így "megúsztuk"
Panadol sziruppal, de azért sem rajongott a kisasszony...Kép
mi is erőszakkal tudtuk csak beadni, ketten Apával
ma este is ezt tervezek adni Neki és ha holnapra romlik a helyzet, irány a doktornéni...

csak abban reménykedem, hogy mivel az utolsó eset óta eltelt fél év alatt sokat okosodott, a rábeszéléses módszer talán hatásos lesz...

Sheila

Kép
Kép
Kép
Sheila
 
 


Sheila, Többiek! En fecskendöböl szoktam beadni-nagy ritkan, amikor kell-a Fiamnak a gyogyszereket. Természetesen tü nélkül. Fertötlenitem a müanyag fecskendöt, annak a végét dugom a Fiatalur szajaba. Müködik, ha nem is tetszik Neki!!!Amugy nekünk is 2nknek kéne lefogni...Kép
Vendég
 


Kukacz, ja, ez odáig nálunk is működött, hogy a szájába juttattuk a fecskendővel, csakhogy kisfiam előre megfontolt szándékkal, orvul kihányta nyomban. Kép Klára
 
 


Sziasztok!
Beleolvastam a topikba, most sajna aktuális a gyógyszer adás a 26 hóaapos lányomnak. Volt idő, 1 és 2 év között, amikor tényleg ketten kellettünk a kanalas gyógyszerek beadásához.
Aztán 2 éves elmúlt amikor ismét gyógyszert kellett adni. Először idegenkedett tőle, majd a párom, és a bátyók elkezdtek vele bohóckodni, mutatták, hogy hogy kell bevenni, úgy csináltak, mintha ők is bevennék azt a gyógyszert. Ja, és mindezt az etetőszékében ülte végig, azaz kaja után volt a gyógyszer bevétel. Így könnyebben letudtam fogni a kezét egy átöleléssel az egyik kezemmel, uazzal a kezemmel amivel öleltem, lehúztam az állát, és a másikkal meg gyorsan beleöntöttem a szájába a kanál tartalmát. Ez első 2 nap így ment, majd hirtelen rájött, hogy ez az ő érdeke, nem is olyan rossz, vagy csak azért mert egy-egy alkalommal nagyon megdicsértem, amikor sírás és üvöltés nélkül lenyelte a gyógyszert, meg olyan jó volt amikor este elmondtam apjának, hogy milyen ügyes volt, akkor apa is megdicsérte, és este a vacsi után büszkén mutatta be mindig a tudományát.KépKép
Most amikor megint kanalas gyógyszert kapott, már nem is ellenkezett, sőt.... volt, hogy ment a gyógyszeres pulthoz és követelte a gyogyszit. Most kapott Nurofen lázcsillapítót, amiben injkciós valamihez hasonló az adagoló, és a leírás alapján azt a szájába kell tenni és fecskendezni. Végülis ugyanúgy mint ahogy Kukacz is írta. Ezt először Bea nem szívlelte, majd most 2 napja csak azzal hajlandó elfogadni a Nurofent, de az Abrobenét rendesen kanállal veszi be.

Nekünk a doki bácsi, amikor még kicsi volt a kúpot részesítette előnybe. Én személy szerint utálom a kúpot, viszont egy kis gyereknél azért jó szerintem, mert elvileg nem köpi ki, gyorsan felszívódik, és csak pillanatnyi kellemetlenséggel jár. Bár ez akkor ciki, ha valamelyik gyereknek erre beindul a székelési ingere. Kép
Amikor fogzási fájdalmai voltak a Beusnak, kaptunk fájdalomcsillapító kúpot. Amikor vittem neki a kúpot, most szeptemberben, már feküdt is be a pelenkázó pózba, emelte a kis fokhagyma popsiját, és hagyta, hogy benyomjam neki, és tudta, utána már csak jobb lehet neki.KépKép A kúp miatt soha nem sírt, legfeljebb egyszer-egyszer nyüszögött egy kicsit.

bocsi, ez egy kicsit hosszú lett.
Zsuzsa + Beababa, aki simán beveszi a kanalas gyógyszert, és a kúpot is elviseli.

 
 


Sziasztok Lányok!

Nálunk a kisebbik fiammal ugyan ezek a próblémák, több jön ki mint ami bemegy.
Ráadásul, úgy fel tud vele idegesíteni. Kép
Egy másodperc lenne, hogy megigya e helyett meg negyedórákat könyörgök, ha meg végül beletömöm, akkor meg addig forgatja a szájába míg ki nem köpi.

A tabletta alakú gyógyszer sem mindig megoldás, mert az újabb gyógyszereket egybe kell lenyelni nem lehet összetörni, a kapszulák hozzáragadnak a nyelvéhez.

Ami még talán megoldás az a napi egy adagos gyógyszer szirupba.


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Egyszer kaptunk aktil nevű antibiotikumot. Ahhoz adtak egy adagoló fecskendőt. Az gyógyszerre végül nem volt szükség de a fecskendőt használtam amig tönkre nem ment. Előtte az én nagyobbik lányom is kiköpködte a szirupokat.
Azóta soha. Sőt a kicsi is csak azzal hajlandó bevenni. Szerencsére a nurofen sziruphoz is most már fecskendőt adnak. Olyan mint a panadol csak más a hatóanyaga. Recept nélkül kapható. Nekünk láz ellen csak ez használ.
 
 


Sziasztok! Haaat igen, Klara, elöfordul nalunk is, hogy kiköpi, vagy kihanyja utana a gyogyszert a Fiam...Kép Linato, örülök, hogy Nalatok is müködött a dolog!!!Kép
A kup nem rossz, bar az is van, hogy visszajön...KépKépKép
Vendég
 


Ma éjjel sajna be kellett vetnem a nurofent. Korina olyan forró volt, hogy meg sem mértem, mert csak úgy tüzelt. Viszont negyed óra múlva elkezdett izzadni és szépen lement a hőmérséklete. Még álmában is simán bevette a fecskendőből. Kanállal nem hiszem, hogy ilyen egyszerűen ment volna.
Amikor kisebb volt a kúpot ő is mindig kilőtte.Kép
 
 


Nálunk legutóbb az jött be, hogy a fecskendővel "fenyegettük", azt annyira utálja, hogy elég volt meglátnia, és inkább bevette önként a kanalasat kanállal, közepes műhiszti kíséretében. Kép Fiam főképp csak az antibiotikumokat meg a köptetőket gyűlöli, a tablettákat elég rendesen beveszi, a kúpot eltűri, bár halványan tiltakozik. Kisebb korában simán kitolta a fenekéből Kép Azért alakul a dolog.
Linato, reméljük jobban vagytok!
Klára
 
 


Klára!
Köszi napközben nem volt láza, inkább csak hőemelkedése lehetett. Nem mértem. De nem volt tüzes mint éjszaka.
 
 


Sziasztok!

A barátnőmnek a gyereke se vette be a gyógyszereket. Erre a gyerekorvos azt javasolta neki, hogy fél órával mielőtt beadná az antibiotikumot adjon a gyereknek hányás elleni kúpot és tuti nem tudja kihányni a gyógyszert. 3-4x kapott a gyerek kúpot aztán már magától vette be a gyógyit.
Az én lányom se veszi be a gyógyszereket de én még nem próbáltam ki. Kicsit drasztikusnak tűnik nekem a dolog. Igaz ha nagyobb baja lenne kipróbálnám.

Tina
 


Tina, milyen kúp való hányás ellen? A fiam 3,5 éves, de még sosem találkoztam ilyennel. (Attól még biztos van!) Szerintem elég brutális dolog plusz még egy gyógyszert alkalmazni, ezzel az erővel be is altatózhatná, hátha félálomban beveszi. Dehát ha használ... Kép
Ma Smecta megivása körüli harc volt nálunk, hasmenés miatt. Fecskendőt is bevetettük, volt nagy utálkozás. Remélem, legalább használ majd. Klára
 
 


Klára! Dedanoletta kúp, mi használtuk, mert ha reggel kell autóba ülnünk, akkor biztosan hány a fiam. Nem gyakran, mert nincs autónk.
A gyógyszereléssel nekünk is volt gondunk az elmúlt héten. Gergőnek hörghurutja volt és ilyenkor az asztmája is rosszabbodik. A belélegző gyógyszereket jól beveszi, van egy maszkja hozzá. Az antibiotikumot fecskendővel adtam be (mellékelték aa gyógyszerhez), hiába tettem és a nyelve tövére, ahonnan elvileg már csak nyelni lehet (a drnő szerint), ő képes volt innen is kiköpni. Viszont 3 nap után rájött, hoyg jobban jár ha beveszi, így utána már hajlandó volt lenyelni. Csak előtte el kellett kapni a lakásban, mert menekülőre fogta a dolgot. Az orrcsepp csak úgy ment, ha lefogtam az összes rúgkapáló nyúlványát. Ambroxolt viszont semmilyen formában nem volt hajlandó meginni, maradt a Fluimucil.
Azért szerencsém van vele, egyik gyerekem sem az átlagon felül tiltakozó. (bár a nagyobbik minden ab-t kihányt kisebb korában, most nem tudom, mert már hosszú ideje nem kapott)
Gyógyulást a betegeknek!
Zsuzsa
 
 


Sziasztok!

De jó, hogy ennyi tapasztalatcserével segítjük egymást-ha már a dr-k és védőnők nem segítenek elég tanáccsal! Sőt, nálunk a felírt gyógyi sem mindig hat (biztos a hatékony ellenkezés miatt). Legutóbb pl úgy jártunk, hogy kaptunk orrcseppet+köhögés ellen vmit, de egy hét alatt az orrfolyás nem lett enyhébb, sem a köhögés, erre legközelebb egy erősebb köhögésellenit kaptunk+ugyanazt az orrcseppet. Ennek semmi értelmét nem láttam, inkább elkezdtem gyógyteát itatni a fiammal (kamilla+majoranna+csipkebogyó+méz), és ugyanezekből a gyógynövényekből készítettem a fürdővizét is. Éjszakára mentolos kenőcs a mellkasára+párologtató az ágya mellé - pár nap alatt minden gyógybigyó+harc nélkül rendbejött. Istennek hála, egyébként is egészséges, nem sűrűn beteg. Ti mit gondoltok a természetes gyógymódokról az egyszerű téli náthák kezelésére? Próbáltatok már hasonlót?

Mindenkinek kitűnő egészséget+boldog 2004-et kíván: Niki
KranzNiki
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó