Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Soma!

Én is csak azt tudom mondani, mint a többiek, kitartás és ne aggódj annyit.
A mi Eszerünk 2850 g-mal született, besárgult és nem tudott szopni, úgyhogy az első héten én fejtem a tejet és cumisüvegből itta, így mentünk haza. Végig bőgtem, mert mindenki tanácsokat osztogatott, hogy hogyan kell szoptatni, de senki nem tudta Esztot rátenni a cicimre. Mígnem anyukám 250 km-ről eljött segíteni és azóta Eszto szopizik (most múlt 10 hónapos..)
Az evéssel is így voltunk. Kb. 2 hónapos volt, amikor nem fogaódta el a cicit és 10-20 ml-eket szophatott max egyhuzamban, a nagy erőltetés eredményeként. Volt aki azt mondta, hogy adjam a tejet másból (de akkorra elfelejtette a cumisüveg használatát, kiskanállal sem lehetett etetni, a pohárból ivás pedig úgy ment, hogy üvöltött és a nyakába borult majdnem az egész). De azt mondták, hogy ne adjak tápszert, mert ahhoz fog hozzászokni és majd nem kell a tej (az pedig 2 gyerekre való volt...) szóval egy hét után teljesen lelkiismeret furdalásom volt, hogy éhenhal a Bab és adtam neki tápszert, amit azonnal kihányt..
Ekkor egy barátnőm tanácásra elmentünk a SOTE I. sz. Gyerekklinikára Dr. Arató András gasztroenterológushoz, aki nagyon megértően ránk nézett (a férjemre és rám) és megkérdezte, hogy első gyerek? Esztinek ugyanis semmi baja nem volt.
(a születési súlyához képest ugyanis már hatalmas gyarapodáson ment keresztül és most egy kicsit megtorpant. ) Azt javasolta, hogy ne erőltessük a dolgot, ha kér adjunk neki enni, ha nem, ne stresszeljük...
Így is történt, mint magtudtuk, a gyerek nem lineárisan fejlődik, és docens úr javaslatára elhagytuk a mérést is (azt mondta, hetente elég egyszer, ha látjuk, hogy egészséges, kiegyensúlyozott, nem lázas stb.)
Azóta nem is tudjuk hány kg, de szép kis husis.. Ha pedig nem kér, nem erőltetem, neki is lehetnek jobb és rosszabb napjai.
Ha mégis aggódsz és szívesebben megmutatnád Emmát egy szakembernek sms-ezz és megadom Dr. Arató András docens úr számát, biztosan fogad.
Addig is kitartást,
egy sorstársad: Timi
Timea
 


Sziasztok!

Nekem már nem tartozik a lányom a baba kategóriába, mert 3 éves, de borzasztóan nehezen tudom rávenni az evésre.
Persze a chips, csoki, rágó menne minden mennyiségben....
Van még valakinek ilyen gondja?

Nina
Nina
 


Nina!

Az én lassan 6 éves lányomnak is megvan a maga mûsorfüzete evéshez. Bármi is légyen a kaja, tuti, hogy mikor leül az asztalhoz, csinál egy nyafogó mûsort. Õ egyébként úgy szelektál, hogy jöhet minden, ami tészta, többnyire nem kell semmi ami hús. Ellenben ha rájön valami húsosra, hogy finom, akkor meg eszi a húst köret nélkül.
Nem írtál túl sokat, de gondolom a chips, csoki, rágó (stb) sorozatot kihagynám (gondolom te is). Lehetõséget teremtenék neki, hogy megéhezzen. Sok mozgással, kirándulással stb. És akkor olyanokat tenni elé (csak) amiket szeretnél, hogy egyen. Írj bõvebben, hátha tudunk segíteni!

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 

 
 

Ildi!

Igen én is kihagyom ezeket a nem kívánatos ételeket.
S nem engedek ebbol!
Ha feljövünk a játszóról és elég éhes, akkor van rá esély, hogy egyen. Nálunk is a tészta a sláger és a sült krumpli.
A rántott vagy sült húst viszont órákig rágja, nyamnyog rajta. Van hogy nem nyeli le az ételt.
Majd szeptembertol ovisok leszünk. Az óvónéni szerint ott mindenki jól eszik, ne izgassam magam. Mondjuk nem kimondottan sovány 103 cm, 16,5 kg.
De azért idegesít, hogy nem eszik rendesen.

Nina
Nina
 


Nina!

Azt hiszem, részedrõl a legfontosabb az lenne, hogy ne aggaszd magad a dolgon. A kisebb fiam, aki egyébként egy totál nem válogatós gyerek (egyedül az ananászt nem szereti), most egy hónappal a 6 év elõtt kb. 16 kg (lehet,hogy már 17, de több biztos nem). És persze valahol 110 fölött van, tuti. Szóval a ti súlyotok tuti, hogy jó súly. Ha emellett egészsége is megfelel a korának, akkor valószínû, hogy summa summárum minden neki szükséges ételhez hozzájut. Innentõl kezdve a nem evése csak neked idegörlõ, és lehet, hogy ha megpróbálnád kicsit jobban ráhagyni a dolgot (persze ésszerû keretek között), akkor ugyanolyan szépen fejlõdne, te meg nem idegeskednél rajta, és egyszercsak rádöbbennél, hogy végül is nem eszik õ rosszul. Én a kicsiknél valahol tán ugyanabban a korban voltam így. A nagyfiam egy nagy evõ volt, az ikrek ketten ettek meg annyit, mint azonos korban õ egyedül. És válogatósabbak is voltak, fõleg a lányom. Aztán egy idõ után kezdtem nem törõdni vele. Most már egyáltalán nem idegesítem magam rajta (ja, a lányom úgy 18 kg, és közel 120 cm, most a hosszakat nagyon nem tudom, de úgy 3 cm van köztük). Szóval én valami olyasmit csinálnék, hogy az általam egészségesnek gondolt ételeket kínálnám, nem vészesen sûrûn, de akár úgy,h ogy elé rakok többfélét, és aztán ráhagynám, hogy mit eszik. Azt is ráhagynám, ha éppen semmit sem eszik. Evési lehetõségek között vizet adnék csak (semmi tea, vagy gyümölcslé, mert az jóllakat). Ja, és nálunk van egy olyan szokás, hogy a desszert (édesség, süti, puding, joghurt stb) feltétele, hogy egyen valamit (adott minimális mennyiséget) a fõtt ételbõl. (persze itt is hagyva szabadságot, teszem azt, ha nem kell a hús, akkor ehet csak krumplit, de akkor abból egyen meg egy kis tányérnyit). És csak akkor kaphat édességet, ha megette. Ha elõtte közli, hog ynem kell, mert tele a hasam, akkor nem jár a desszert se. Ez a lányomnál be szokott jönni, fõleg, ha a desszertbõl relative kevés van, és nincs kiporciózva, és ha nem igyekszik, a többiek megeszik és nem marad neki...
Ami az ovit illeti, változó. Lányom egy idõben csinált olyat az oviban, hogy az uzsonna kenyeret berámolta az asztal alá. POntosabban olykor csak a szalámit róla. Az óvónõ meg azt hitte, hogy megette, még dícsérte is. De az igaz, hogy az, hogy a többiek is ott esznek, az jó motiváció tud lenni.
Hús ügyben próbálkozz a darált húsos ételekkel (pl. a makaróni, az nagyon ment nálunk mindig, végül is tészta is, jó esélyes), vagy esetleg az olyan apróhúsokkal (pörkölt, brassói stb), amit jó apróra vágsz, és nagyon sokáig fõzöl. Én ezeket ált. így szoktam, tényleg, nálam egy adag pörkölt másfél két órát puhul, szinte teljesen szétfõ.

Remélem sikerül valamit hasznosítani belõle.
Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 


Szia, Nina!
Tulajdonképpen csak csatlakoznék Ildihez sokmindenben.
Az apró húsos ételek tényleg jól beválnak. Az én fiam sem akarja húst megenni, a hurkára pl. azt mondja, hogy rizsszemekt eszik (még igaza is van), és közli, hogy ö csak a rizses húst szereti, ahol a hús bele van keverve a rizsbe. Ahhoz ugyanis lusta, hogy onna kiválogassa, szépen felkanalazza együtt. Ugyanez a helyzet a tésztás, krumplis kajákkal is. Összekeverem (elég guszti...), és kész. A paradicsomos húsos tésztákat pedig imádja, ott tényleg nem látja húsnak, amit eszik.
Az oviban valóban változó a helyzet. Mivel rendkívül változatos a kaja, mindennap van vajaskenyér, egyforma leves, van olyan nap, hogy boldogan megeszi, van, hogy nem. Ilyenkor jobban vacsorázik. Amióta kitört a nyár és itthon van, zabál.
Az édesség nálunk is az elfogyasztott étel után jár, bevált.
Az az igazság, hogy én is sokat idegeskedem az evés miatt, de tudom, hogy nem kéne. Amikor éhes, szól, olyankor més a vasszöget is...
Nem tudom, Ti hogy álltok a zöldséggel és a gyümölccsel, mi hadilábon, bár erösen próbálkozom.
Szerintem is jó kis súlya van a gyermekednek, NYUGI!!!!!!
Üdv:Emese
emese (emese)
 


Sziasztok!
Olvasva a soraitokat tisztára a saját fiaimra és magamra ismerek.
A nagyobbik 6 éves és 3 éves kora óta problémánk a minöségi-éhezés.Eleinte én is izgultam,hiszen volt olyan,hogy csak a tejbegrizt volt hajlando megenni,aztán rájöttem,hogy akkor adok neki enni,amikor kér. Ha nem eszik biztos nem éhes.Most szeptemberben megy iskolába és 21 kg,bár kinézetre sovány és nyulánk.
Ja és a történelem ismétli önmagát ,mert a kicsi is igen válogatos ,de mostmár nem izgat. Nekem az is bejött,hogyha evett rendesen nagy örvendezést csaptunk,jutalomként gyümölcsöt kapott.
Egyébként azt nekem is mondták az ovonök,hogy odabent mindent megeszik a gyerek.
Ancsi71
 


Ildi és Emese!

Nagyon szépen köszönöm a biztató válaszokat. Ugy látszik, hogy a bolognai mindenkinél menő étel...!
De kiprobálom a husit picire vágva, jól elkeverve receptet is.
Megnyugodtam lányok. Köszi mégegyszer!

Nina
Nina
 


Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a Ti babáitok 6 hónaposan már ettek főzeléket, gyümit...
Az én kis manóm már tápszeres -sajnos- és a napi 4x200 ml tápszeren kívűl nemigen akar mást elfogadni. Néha egy kis barack, banán, alma, esetleg sűtötök. De van, hogy ezekből egyiket sem kéri és csak a tápszert itta meg. Meg egy kevés teát. Ez nem gond szerintetek? A súlya 8 kg felett van már. (mondjuk 4 kg-mal született!)
Azt hallom mindenhol, hogy már napi két főzelék kellene... De ez hol van nekünk még.

Reni
Reni
 


Szia Reni!

Bár az én lányom anyatejes, de ö csak 9 hónapos korában kezdett el rákapni a szilárd kajákra...

Szerintem nem kell aggódni, ha már kevés neki a tápszer, rá fog kapni ö is a fözelékekre és egyebekre. Addig meg add csak neki nyugodtan a gyünölcsöket.

Ja, Bori addig a kiegészítö folyadékokat se fogadta el.

Puszi:

Dia
dia (dia)
 


Szia Reni!

Olvasdd el a többi topicot is, abban is vannak jó ötletek:

Gyermekek: Mit egyen a gyerek? [url=http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/519.html?" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/519.html?[/url]

Gyermekek: Mit egyen a gyerek?: archiv 01 [url=http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/611.html?2001Februr22cstrtk21h29" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/611.html?2001Februr22cstrtk21h29[/url]

Gyermekek: Gyermeknevels: Elvlaszts - szilrd telek bevezetse [url=http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/157.html?2000Octber25szerda1223du" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/157.html?2000Octber25szerda1223du[/url]
bigacsiga
 


Szia Reni!

Ezt egyszer már beírtam a szilárd ételes topicba, de ide másolom neked is ha esetleg nem találnád meg:

Nekem is hathónaposak voltak a gyerekeim amikor megkezdtem más ételek bevezetését.
Én úgy csináltam, hogy öt étkezése volt a babának ami babatejbol állt és fokozatosan váltottam le a tejeket más élelmiszerre.
7.00 tej, 10.00 tej, 13.00 tej, 16.00 tej, 19.00 tej,

tej: ide mindenki az ír és gondol amit az o babája eszik (szopik, tápszer, tehéntej)

Én eloször a 19.00 cseréltem fel babatejpépre
utána a 10.00 gyümölcsre, a 13.00 fözelékre, a 16.00 uzsonnára (tejtermék)

Amikor a 10.00,13.00 és 16.00 órás etetéseket cseréltem addig adtam féladag tejet hozzá amíg megtudott belole enni egy egész adagot. Utána fokozatosan felváltottam vizre, teára a folyadékot.
Most már nekünk is csak reggel este van tej. Uzsonnára viszont legtöbbször tejterméket adok (túrórudi, Peteit Danone, gyümölcsjoghurt, tejbrizs stb.)

Van aki délelött ad tejterméket délután gyümölcsöt.
Próbálgasd neked mi válik be.


bigacsiga Kata


ui:macóka szakácskönyve
[url=http://www.nexus.hu/macoka/macoka.html" TARGET="_top]http://www.nexus.hu/macoka/macoka.html[/url]
bigacsiga
 


Dia, bigacsiga Kata!

Nagyon szépes köszi a válaszokat. Ez egy jó kis útmutató, kipróbáljuk.
Bár mondjuk, ma meleg is van, lehet amiatt sincs étvágya.
Ti is almareszelőn reszeltétek le az őszibarackot?

Reni
Reni
 


Kép
Névtelen
 


Sziasztok!
Én a Schöpf-Méreis topic lakója vagyok, csak azért nyergeltem át ide, hogy megkérdezzem:
Érdekelne-e valamelyikőtöket szép, permetszer-mentes sárgabélű őszibarack?
A szüleim termelik, elsősorban eladásra, tavaly nyáron én azt fagyasztottam le az akkor még pocaklakó gyermekemnek irdatlan mennyiségben és nagyon bevált (sajnos még így sem lett elég).
Ezért jutott eszembe, hogy ajánlom kisgyermekes anyukáknak is.

Az ára még bizonytalan, mert majd csak 1-2 hét múlva kezdődik a szüret és nyilván az akkori piaci ár fogja meghatározni. Mindenesetre lényegesen kedvezőbb áron szokták adni, mint a zöldségesek vagy akár a piacosok.

Pátyon van a barackos, de ha valakinek gondot okoz oda elmenni, úgy is megoldható a dolog, hogy hozzánk (Budafokra) elhozzák és innen viszitek el.

Ha érdekel valakit, írjon mailt (medvike@freemail.hu), mert mostanában nem nagyon érek rá olvasni a topicokat. Gyerkőc nagyon igényes

Üdv
Mackoo
 
 


Akkor nyergelj tovább, mert ezzel az erőszakos nyomulós stílussal, már más is próbálkozott és hidd el itt a babaneten ez nem jön be.

Kép

KépKép
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó