Új privát üzeneted érkezett!

SZIASZTOK

jó lenne dumcsizni itt olyan Anyukákkal, akiknek csemetéje 2006.szeptemberben kezdi az ovit. úgy látom más ovis fórumok eléggé kihaltak mostanában sajnos.
Persze már most ovis gyerkőcök Anyukái is gyertek és meséljetek nekünk,hogy milyen az ovis-élet :) . Az én nagyfiam is most szept. kezdi az ovit Szolnokon- 4évesen.

cleo
 
 


hát senki nem ír?!

nem baj,hátha szeptember felé több ovis lesz... :lol:

addig is nézelődök,hogy mit kell beszerezni.

sziasztok,
cleo
 
 


Szia!

Mi ma kezdtük el az ovit, mert szeptemberre be kellene szokatni szegénykémet.
Holnap úgy néz ki, hogy egy fél órára otthagyom, ma még végig vele voltam.
Az a baj, hogy elég kevés gyerek van most és a csoportok is összevontak. Vagy lehet, hogy nem is olyan nagy baj, így legalább többet foglalkoznak vele.
Jó lenne már túllenni ez első pár hónapon. Majd írok, hogy mi történt.

Andi.
 

 
 

szia Andi.

Jó hogy írtál.Amúgy én is Andi vagyok :)

Látom Te is nehezen viseled ezt az ovikezdést.én még csak barátkozom a gondolattal...mert kb szept elején viszem először a nagyfiút.De úgy vagyok vele,hogy már vágyik a gyerekek társaságára és bizti jó lesz neki..remélem legalábbis.

Nálunk még annyi a szerencse,hogy a kicsik érdekeit tartják elsősorban szem előtt.azt mondták az ovónénik,hogy ha 1hó alatt szokik be,akkor annyi lesz...hát kivi vagyok,hogy mit fog ez jelenteni a gyakorlatban.

én mindennap beszélgetek vele az oviról és mondja is,hogy várja,de ha megkérdem,hogy holnap akkor menjünk az a válasz,hogy inkábbb majd máskor. :roll:

Nagyon várom Tőled a híreket.Ti már rutinos ovisok lesztek,mire mi először megyünk :lol: .Kisfiú vagy kislányod van? Mennyi idős?

Szia,és írjál ám

cleo
 
 


Szia Andi!

Bence még csak októberben lesz majd 3 éves. Eddig úgy volt, hogy szeptemberben kell kezdenem dolgozni, de 2 napja kiderült, hogy hétfőn mennem kell. Megegyeztünk a főnökömmel 4 órás munkában év végéig. Utána rendesen 8 órás leszek.
Ezért a szokatás nekünk 3 napból állt. Ma fél 8-kor vittem Bencét, egy óra múlva ott is hagytam egy óra hosszára. El kellett tőle szöknöm, mert nem engedett másképp. Amikor a kijárathoz értem, már hallottam, hogy sírva keres. Azt hittem, hogy megszakad a szivem. Hazamentem és otthon sírtam. Ő pedig az oviban az 1 órát végig sírta. Nem gondoltam, hogy ennyire meg fog viselni az ovi engem is.
Nálunk is úgy van, hogy akár 1 hónapig is lehet szokatni a gyerekeket, csak ez most nem úgy jött össze. Ott lehet lenni velük az első napokban és utána fokozatosan ott kell hagyni. Mindenképpen sírnak az ovónők szerint, csak van aki később.
Nagyon félek a hétfőtől, főleg, hogy miután otthagyom már nem tudok hazamenni, hanem dolgozni kell mennem. Délben pedig megyek érte, még az a jó, hogy nem kell ott aludnia. Ha nagyon nem fog megnyugodni, akkor a mamája elmegy érte fél 11 körül, mert az sem jó, ha túl hamar elhozzuk, amiért sír.

Nem bánnám már, ha rutinos ovisok lennénk, ahogy te is írtad.

Majd írok, hogy mi történt.

szia, Andi.
 


Szia Andi.

Sajnálom,hogy ilyen rossz élményekkel telnek az első napok,és azt is megértem,hogy nagyon megvisel téged is,hogy Bence nem érzi ott jól magát.
Az a baj is,hogy 3éves kor felé még nem tudják megérteni,hogy Anya biztosan értük fog menni és nem hagyja őt magára.bár nálunk is hiába érti meg Zsolti,hogy bízhat bennem,de a gyakorlatban őt is próbára fogja tenni.az is igaz,hogy mi sokszor beszélgetünk vele róla,hogy hogy is lesz.
A mi csoportunkban is Zsolti valahol hátrányban lesz,mert hiába ma 4éves :!: a többi gyerek vagy bölcsiből jön,vagy már a tesója is odajár.de én még mindíg optimistán állok az ovi kérdéshez.ha aggódunk értük bizti ők is megérzik és annál jobban félnek majd.persze-persze én is féltem,de tudom,hogy már nagyon vágyik a gyerekek közé.
Már a sziszi is itt sírdogál (2éves),hogy ő is megy oviba.szerintem ő meg itthon fog sírni Zsolti után :)
A lényeg.próbáljatok otthon beszélgetni az oviról és tudja,hogy (az első időkben legalább) ha nem szeret ottlenni,akkor bizti érte fog menni hamar valaki-még jó,hogy a mamára tudtok számítani.szerintem bele fog rázódni az ovis-életbe és nem lesz semmi gond.
Írjál,kivi vagyok hogy alakulnak a dolgok.én val.színű szept 4-én viszem először.

szia,
andi
 
 


Sziasztok

Nagyon örülök hogy lehet beszélgetni az ovikezdésről mert az én nagyobbik lányom is most megy majd és nagyon félek hogy mi lesz mert nagyon ragaszkodik hozzám már már túlságosan is és nem tudom hogy hogyan fogom tudni beszoktatni pedig már nagyon sokat beszélgettünk vele az oviról a párommal de nem igazán rajong érte pedig már elmúlt 4éves majd még írok hogy mi történt sziasztok

Bea :D
 
 


Sziasztok

szia Bea.üdv közöttünk.
Bizti olvastad,hogy az én nagyfiam is most múlt (26-án) 4éves.Ahogy kivettem a soraidból van kistesó is-mennyi idős?

Mikor kezditek az ovit?
És Andi nálatok Bence kezdi megszokni?

Ne izguljatok csajok,majd együtt idegeskedünk és rem. kis idő múlva nevetünk már csak a nehézségeken (jujj,nekem a kiscsaj is már jövőre megy oviba :roll: )
Mi hétfőn már megyünk.Ja,Zsolti ma a Mamáéknál sem akart nélkülünk maradni-szép kilátások mondhatom :idea:

sziasztok
Andi
 
 


Sziasztok!


Örülök, hogy rátok találtam. Mindenkinek jó ovikezdést. Nekünk ma telefonáltak, hogy a 3 éves kislányomat felvették az oviba, ma délelőtt mehettünk is ismerkedni a hellyel. Egyelőre tetszik neki. Holnap még ismerkedés lesz neki, és 18-a körül kezdünk ténylegesen járni.

Kiváncsi vagyok hogy viseli majd, mert elég közvetlen mindenkivel. Igazából bárhol ott lehet hagyni, főleg ha van kisgyerek is. De gondolom, ha minden nap ott kell majd maradnia, már más lesz a helyzet. Főleg a 13 hónapos öccse itthon lesz.

Majd beszámolok, mi újság van nálunk.

Szép napot nektek.

Üdv.

Judit
 
 


Sziasztok

hali Judit.Örülök,hogy csatlakoztál hozzánk.
Ha ilyen kis barátkozós a lányod,akkor bizti nem lesz gond az ovival sem.Nálunk Zsolti büszke arra,hogy ő már ovis,és a hugi még csak bölcsis (nem bölcsis amúgy,csak ő így nevezi a "nem oviérettséget :lol: )
De hát igen,azt nem lehet előre kiszámítani,hogy hogy tetszik majd nekik később majd az ovi.mivan ha egy hónap múlva azt mondja,hogy köszönöm,ennyi ebből elég volt?! hát majd meglátjuk.
Nektek is jó ovikezdést.

szia mki,
Andi
 
 


Szia Andi
Igen van kistesó is ő 2 lesz decemberben még neki van egy kis ideje az oviig.A nagylányom már márciusban betöltötte a 4et de majd csak szeptember 10után kell vinni mert mondták mindenkinek hogy mikor hogy ne egyszerre jöjjenek az újak bár nekem annyival jobb hogy nem kiscsoportba teszik ugye hanem középsőbe és ott nincs annyi új kisgyerek kicsit könnyebb lesz viszont a nehéz oldala hogy vinnem kell a kicsit is mert nem tudom kire hagyni szóval készülődünk remélem hamar belejön bár azt mondták hogy max 3-4nap a beszoktatás és utánna ott kell hagynom ha sír ha nem.Amúgy az én lányaim is nagyon nehezen maradnak el vki mással még az Apjukkal is alig akarnak maradni de látom nálatok is van ez így na mindegy majd csak lesz vmi
Sziasztok!
 
 


Sziasztok!

Lettünk már egy páran, mióta nem néztem be ide. Még nekem is meg kell szoknom a korán kelést, eléggé fárasztó, így nem nagyon tudtam netezni.

Szerencsére csak jó tudok már írni Bencéről, nagyon okos kisfiú. Az első három nap volt nagyon nehéz, úgy kellett kivenni a kezemből, annyira kapaszkodott belém. Sírva hagytam ott, persze én is sírva mentem dolgozni. Az első két nap 10 órakor telefonáltam az oviba, hogy mi történik vele, de azt mondták, hogy már nem sír, hanem játszik szépen, és még a tízórait is megette. Fél órát sírt kb., miután otthagytam. Ahogy teltek a napok, egyre kevesebbet sírt, és napközben is kevesebbet jutott eszébe sírni. Az első naptól kezdve meg is ebédelt. Mondtam neki, hogy mire megebédel megyek érte, így tudta mihez kötni, az érkezésemet. Olyan aranyos volt, ma már szipogva azt mondta reggel, hogy mostmár akkor menjek dolgozni.
Nem is bántam meg, hogy ilyen gyorsan kellett beszokatni, legalább túl lettünk rajta. Már magától mondta, hogy mostmár nem is fog sírni az oviban. Megnyugatató tudni, hogy jól érzi ott magát. Persze ez függ attól is, hogy az ovónéni milyen.

Nagyon rossz érzés volt, amikor mentem el tőle. Tényleg érezni lehet az elszakadást, de nagyon. Ahogy teltek a napok, és tudtam, hogy jól érzi magát, nem kesereg majd egész nap, én is nyugodtabb lettem.

Idővel pedig már ott is kell aludni neki, még ez vár ránk a továbbiakban.

Remélem nektek is könnyen fog menni a beszokás, majd még megírom. hogy mi történik.

Andi.
 


Sziasztok! Kriszti vagyok és két gyerkőc anyukája akik közül a nagyobbik most kezdi hétfőn az ovodát bár már a 4-et tölti novemberben. Én is félek egy kicsit bár ő már járt bölcsibe. Aki már elkezdte a beszoktatást tud nekem segíteni miben más az ovi a bölcsitől? Köszi és mindenkit üdvözlök és mindenkinek jó óvodakezdést. Hello

Kriszti Kép
Kép
 


Szia Kriszti!

Konkrétan mire vagy kíváncsi? :roll:
Szt a szokások mindenhol mások,de ami biztos,hogy céltudatosabban foglalkoznak velük,mint a bölcsiben.
Az én fiam is volt bölcsis,most kezdte a második évet az oviban.
Nekünk nagyon jól és gyorsan sikerült a beszoktatás,csak úgy,mint a bölcsibe. :)
Szt az a jó óvoda,ahol hagyják őket eleget játszani és a tanulás is játékos.
Nálunk sokszor van kreatívkodás,szinte minde nap csinálnak valamit,de nem kötelezően.Ha valakinek nincs kedve,az nem ezzel üti el az időt,bár ez nem jelenti azt,hogy nem próbálják csábítani :).
Emellett vannak kötött programok,nálunk konkrétan van tornaóra,atlétika(játékos),úszás,meseszoba,sószoba és sok-sok játék az udvaron.

Elvárják a több-kevesebb önállóságot a wc-kézmosás-fogmosás,öltözködés-evés terén,de sokat segítenek,akinek ez kell....

Hiretelen ennyi jutott eszembe...ja,és rendgeteg mondókát,éneket ,verset tanulnak... :)

Remélem,jól fog sikerülni az első nap és majd beszámolsz arról,hogyan viselte a nagyfiú :)!

Üdv,

 
 


sziasztok.

Örülök,hogy benépesült az oldal.

Mi ma voltunk először oviban Zsoltival és sajnos nagyon csalódottan jöttem haza.Most is nagyon sz...r a kedvem.Pedig olyan örömmel beszéltünk az oviról és indultunk neki.Be is mentünk 9óra felé-vittem a cuccait,ágyneműt,tisztasági csg stb.Zsoltika rögtön neki is kezdett a csoportjukban játszani és meg mondtam az ovónéninek,hogy itt vannak a cuccok,de az a 4.bejelentést sem "hallotta meg",meguntam és a dadusnak odaadtam,aki rögtön tudta a dolgát.Ezután megbeszéltük az ovónővel,hogy 1,5órára otthagyom.
Még annyit a pontos infokhoz,hogy hivatalosan szept 11-én kezd Zsolti,de legutobb mikor voltunk bennt megbeszéltük,hogy előtte is lehet menni ismerkedni.(persze 09.01-vel van felvéve).vegyes csoportok vannak-idén 7kicsi kezd,ebből 3bölcsiből jön
Visszamentem és látom nagy örömmel,hogy a nagyfiú vígan játszik a mi 2ovónénink meg beszélgetnek-oda is mentem hozzájuk,hogy mi újság keresett-e Zsolti-a délelőttös ovónő majdhogynem felháborodva közölte,hogy nem,de neki keresgetni kellett Zsoltit,mert kijárkált más csoportszobákba,meg amúgy is miért vittem,mert azt beszéltük meg,hogy szept 11-én kezdődik a szoktatás...és még sorolta a 1,5óra tapasztalatait!!!!!: Nem beszél érthetően,nem néz rájuk a gyerek,ha szólnak hozzá-ezek figyelmeztető jelek és lehet,hogy később gond lehet,persze ezt nem ijesztgetésképp mondja.és majd nézessük meg nevelési tanácsadóval is.És persze szoktassuk a rendszabályokhoz otthon
Persze értsem meg az ő helyzetüket is,hiszem ma 3új kezdő van Zsoltin kívül és azokkal is kell foglalkozni,de majd jövőhéten Zsolti kezd egyedül és akkor egyénileg is törődnek vele...
Ennyit röviden.
Hozzáteszek néhány dolgot:nagyon büszke vagyok a kisfiamra:egyedül eszik,öltözik,szófogadó nyugis kiskölyök.szeret rajzolni,festeni,számítógépezni imád- és nem érzem úgy (persze nem vagyok szakértő)hogy hú de nagy gond lenne vele-tudom,hogy nem ejt még pár betűt tisztán,de ezen logopédus ha szükséges bizti tud segíteni.
Olyan rossz volt az is,hogy engem kioktattak,hogy ilyen vagy olyan,és közben jött a másik anyuka akinek szintén ma kezdett a kislánya és ott bájolgott az ovónő,hogy a kislány tündéri volt.
az egészben az az egy jó,hogy Zsolti nem érez ebből semmit.

Úgyhogy ennyit a mai napról.most a héten már nem is megyünk,majd csak jöv.hét hétfőn-hisz az ovónőknek így a jó.utána azt mondták számoljak úgy,hogy nem lesz rövid a beszoktatás.nem tudom,hogy oldanám meg ha dolgoznom kéne.

nem értem az egészet.szomi vagyok most,hogy így alakult,pedig Zsolti nagyon jól érezte magát ott.

Remélem a Ti gyermekeiteknek sokkal jobb lesz az ovikezdés.

sziasztok,
cleo
 
 


Sziasztok!

Az én lányom is most kezdi az ovit :) De neki könnyű dolga van, mert az ovink vegyes csoportos, és a testvére már 3 éve oda jár, ezért ismeri az óvónéniket és a gyerekeket is. :) Ráadásul bölcsiből jött. Ennek ellenére én is izgulok kicsit, hogy milyen napja lesz, ma alszik ott először - már ha alszik. :?
Cleo, ez rosszul hangzik... Sok óvónénire jellemző egyébként, hogy jobban szereti a kislányokat. :( Lehet, hogy a tiétek is ilyen. A váltótárs normálisabb? Különben ha nagyon nem vagytok szimpatikusak egymásnak az óvónénivel, végső esetben jobb menekülni, ha van másik ovi is a közelben. A fiamat annak idején 1 hét után én is átmentettem egy másik oviba, és egy percig sem bántam meg. Lakva ismerni meg az ovit is, ha nagyon eltér az elképzeléseidtől, akkor szerintem jobb nem szenvedni 3-4 évig. :)
Minden kisovisnak és mamájának sok erőt és bátorságot,
sziasztok
Klára
 
 


Sziasztok!
Hát nem is tudom mit mondjak erre a negatív ovikezdésre. Szép kis biztatás ez az anyukának hogy nyugodtan hagyja ott a gyerekét.

Szerencsére nekünk nem volt ilyen ma bár Patrikot a férjem vitte reggel és csak délben ment érte. Volt is reggel egy kis pityergés az új hely meg az új környezet, emberek miatt. De ezen talán túl lesz mert előtte még két hete is járt bölcsibe és ráadásul az is új volt mert az csak ügyeletes bölcsi volt.
Egyelőre nekem szimpatikus a dadus meg az óvónő de eddig csak egyszer beszéltem velük pénteken mikor megkérdeztem hogy mikor vigyem a gyereket. Akkor kedvesek voltak.
Nálunk meg ugye ma nem aludt ott Patrik és kérdezem a férjem hogy ugye holnap már ott alszik- erre azt mondja hogy nem. Mondom akkor mikor- erre ő- - azt válaszolta az óvónő hogy ha majd dolgozom. De ebben az a jó hogy február óta dolgozom. Nem is tudom hogy hogy gondolta ezt a férjem hogy nem tette helyre a dolgokat. Így reggel ezt még nekem is tisztáznom kell.

Azért kitartást kívánok és pozitívabb ovis napokat mindenkinek.

Mára ennyi mert már este van és reggel ovi meg meló van.
Azért kérdésem is lenne:mennyire várják el az elején hogy önálló legyen a gyerek? Mert Patrik is egyedül eszik meg önálló is bizonyos szinten de azért pl. a szóbeli irányítás az nem árt neki.
Pl. az esti fürdés is ilyen megmosakszik egyedül de azért mondogatom neki hogy a kezét, stb...
Öltözésnél pedig nem valami villám sebességű és amivel az őrületbe kerget állandóan kacsalábra veszi a cipőjét. Szóval nem tudom mire kell számítanom az oviban.

Mára ennyi. Hello mindenkinek! :)

Kriszti Kép
Kép
 


Sziasztok!

Mi is ovikezdés előtt állunk, és sajnos a szobatisztasággal még gondjaink vannak. Nálatok ezügyben minden rendben? Szívesen vennék tanácsokat...

Cleo: Szerintem itt nem a fiaddal, hanem az ónónővel van gond. Miből gondolja, hogy 1,5 óra alatt ő felmérte a te gyereked képességeit, mikor saját bevallása szerint sem foglalkozott vele? Felháborítónak tartom. Szerintem nagyon nagy dolog hogy idegen környezetben ilyen jól eljátszott a fiad. Légy büszker rá. Neked van igazad!

Sziaztok
Éva
 
 


Hello Tandori! Nálunk szerencsére már teljesen szobatiszta a Patrik bár ő már 4 éves lesz novemberben. És szerencsére ma a második napon már nem is pityergett ezért már holnap ott is aludhat. De mivel délben mentem érte ezért még mindig kérdéseim lógnak a levegőben hogy mennyire kell az önállóság. Mivel ott volt vagy öt anyuka és nem tudtam nyugiban beszélni az óvónővel, talán majd holnap.

Tandori! És ti hol tartotok a teljes szobatisztaság felé vezető úton?

Kriszti Kép
Kép
 


Sziasztok!

Kriszti, az nagyon ovifüggő, hogy mekkora önállóságot várnak el. :) Nálunk a kicsiknek mindenben segítenek, cipőt felvenni, fogat mosni, húst felvágni, levest kikanalazni, kabátot venni, popsit törölni... Mivel vegyes csoport, így kevesebb a kicsi, többet tudnak velük foglalkozni a dausok is, és a nagyok is segítenek sok mindenben. :) Amúgy a nagycsoportos fiam még csak most tanul önállóan mosakodni, szóval Patrik nagyon ügyes! :)
Éva, az én lányom is stabilan szobatiszta. :) Milyen gondjaitok vannak?
Többiek, hogy telnek az ovis napok?
Üdv, Klára
 
 


Sziasztok!

Pisilés terén teljesen rendben van a dolog, akár egydül is elintézi. A kakilással már más a helyzet. Csak pelusba hajlandó és akkor is eltart 3-4 órán keresztül. Ugyanakkor nem erőlködik és nem is kemény a széklete. Ha megkérdezzük fájt-e neki, azt válaszolj,a nem, csak nem akarom kiengedni. Néhány napja, csináltunk együtt egy nyomda táblát és megbeszéltük vele, hogy ahányszor a bilibe kakil kiszínezünk egy bárányt és lesz valami meglepetés is. (Lufit szeretne)
Rendszeresen lát minket a Wc-n és meg is beszéltük hogy ez természetes dolog, anya és apa is szokott kailni. Minden esetben ragaszkodik hozzá, hogy megnézze és megszagolja a végeredményt, akár a mienket is.
Ja a nyomdázásnak az lett a vége hogy két napig nem kakilt és harmadik nap este mikor fürdés után ráadtam a pelus bő két óra alatt a pelusba sikerült a dolog.
A délutáni alváshoz is kell még a pelenka, mert bepisil, de ez miatt nem aggódom, ez akár egyik napról a másikra átállhat.
Minden ötletet és tanácsot szívesen veszünk.

Egyébként nem igazán tartok az ovikezdéstől, mert a kislányunk már hónapok óta családi napközibe jár. Nagyon szereti a társaságot, alig lehet hazahozni. Anno a beszoktatás is abból állt, hogy itt maradsz játszani? persze anya menj csak.. és ennyi volt.

Előre is köszi a válaszokat
Sziasztok
Éva
 
 


Sziasztok!

Mi ugyan már gyakorlott ovibajárók vagyunk,de azért bekukkantottam megint :)...

Cleo

Én is amondó vagyok,ha ennyire nem figyelnek rátok(márpedig nekem nagyon ez sült ki...) ,inkább váltani kellene,ha van rá lehetőség.
Sajnos nem csak az a fontos,hogy a gyerek szeresse az óvónénit (legalább is szt),hanem hogy a szülő is,mert a gyerek megérzi,ha Te nem szívesen hagyod ott,nem jó érzésekkel mész és abból tényleg gond lesz később.
Talán van lehetőség másik csoportba szétnézni,ha van hely és szimpatikusabb,empatikusabb óvónénik vannak,akkor lehetne váltani még most... :roll:
Egyáltalán nem baj,ha még nem beszél tisztán a fiad!!!!Ez ebben a korban még nem lehet követelmény,még bőven ráér bizonyos hangzók megfelelő elsajátítására!!A logopédus pedig azért van az oviban,hogy ellenőrizze,esetleg kinek van lemaradása és kinek kell segíteni.De ha jól tudom, a 3 éveseket még nem is ellenőrzik... :roll:

Tandori

Ha jól emlékszem,nálunk a pelusmentesség feltétel az ovikezdéshez.
Ha alváshoz kell még pelus,akkor esetleg azt fogják javasolni,hogy aludni vidd haza(ha megoldható),vagy nem tudják fogadni,de talán ez is lehet ovifüggő.
Az én fiam majdnem 3 évesen lett szobatiszta teljesen,egyik napról a másikra.A kakival volt a nagyobb gond,mert oda sem mehettünk,ha éppen a dolgát végezte,elbújt....Én úgy olvastam,van egy un. anális korszak a gyerekek életében,amikor ragaszkodnak ahhoz,ami alúl kijön.Szt ezt siettetni nem lehet,de valóban,egyik napról másikra változhat a helyzet...
A nyomdás dolog(jutalmazás) szt jó ötlet :).

 
 


Sziasztok!


Andi, gratulálok, hogy Bence ilyen ügyes volt az első napokban. Sokat jelent a szülőknek, ha nem kell folyamatosan idegeskednie, mi a helyzet az oviban, hogy van az ő kis csemetéje.

Cleo, tényleg szomorú az ovónénik hozzáállása. És az a baj, hogy ha az elején kialakul az ellenszenv, a későbbiek során a gyerekeknek lesz rossz. Én is azt tudom javasolni, ha van lehetőség másik csoportba vagy oviba mennetek, tegyétek meg az elején.

Juditka majd csak 18-án kezd, tehát még nincsenek konkrét információim a beszoktatással kapcsolatban, de nem lehet jó, ha ennyire nem foglalkoznak a gyerekkel.

Nálunk is vegyes csoportok vannak, nem tudom, hogy oldják meg, hogy egyszerre három korosztállyal foglalkozzanak. Mikor még én jártam oviba, külön voltak a kiscsoportosok, középsősök, nagycsoporosok. De látom, máshol is vegyes csoportok vannak. Nálunk is azt mondta az óvónéni, hogy a nagyobbak segítenek a kicsiknek. Nálunk azzal lesz probléma, hogy nem hajlandó egyedül enni, mert az öcsit még etetni kell(15 hónapos). Pedig tud enni, nagyon ügyesen ha akar, de itthon jobbnak látja, ha etetem, mint egy kisbabát. Ugyanez a helyzet a cumisüveggel, csak abból hajlandó inni, pedig már régóta tud pohárból inni. Viszont az óvónénik azt mondták, titokban vigyem be neki a cumisüveget, hogy ő ne tudjon róla, és ha másként nem inna, akkor titokzatosan odaadják neki, hogy a többiek ne lássák. És ők kérdezték meg, van-e valami játéka, amihez nagyon ragaszkodik, és azt vigye magával.

Bocs, hogy ilyen hosszúra sikerült.

Mindenkinek szép hétvégét kívánok.

Judit
 
 


Sziasztok!

Hát nem volt olyan sima ez az első hetünk mint ahogyan indult. Azt hiszem kedden írtam hogy nem sírt a Patrik erre tegnap meg ma reggel már elkezte. De tegnap vszínű azért mert 8 órakor mikor mentünk pont eléggé sírt egy kislány és szerintem ez zaklatta fel Patrikot is. Ma pedig megint sokáig akart búcsuzkodni és amig odaadtam a lepedőt az óvónőnek már el is kezdte a sírást. De kicsit erősebben rászóltam hogy abbahagyhatja nyugodtan és ez célravezető volt mert nem mondom hogy vigyorogva ment be, de nem bőgött. Majd hétfőn meglátjuk. Meg aztán idő is kell neki amíg talál magának kis barátokat.

Cleo! Ugye azt írtad hogy hétfőn mentek legközelebb hát sok szerencsét nektek! Nekünk azt hiszem talán szerencsénk lett bár ezt csak abból vonom le hogy reggel mikor bekisérem Patrikot pl. ma reggel is rögtön szóltak neki hogy szia, gyere, jaj de jó hogy jöttél. De ezen kívül nem tudom hogy nap közben hogyan viselkednek vele. De egyelőre nem panaszkodott a gyerek, remélem nem is fog.

Hello mindenkinek! :P

Kriszti Kép
Kép
 


Sziasztok.

Köszi csajok a tippeket és a biztatást.arik vagytok.
Kriszti.igen.holnap megyünk újra,de ne tudjátok meg az élmények hatására nagyon rossz hetem volt,most eljutottam odáig,hogy már félve gondolok az ovis időszakra :roll: .De úgy vagyok vele,hogy meglátom,hogy mi lesz -adok még egy kis időt a tapasztalásra-és ha nem megy akkor váltunk.
Majd írok,hogy mi volt.

Judit.ne aggódj.a kistesók valamilyen szinten majdnem mindíg visszahúzzák a nagyokat.Zsolti is sokáig szerette,hogy etették és a cumisüveghez is nagyon ragaszkodott-úgy szokott le,hogy mindíg beszéltünk róla,hogy a cumijától elromolhat a foga és dícsértük,hogy milyen jó,hogy neki szép fogai vannak és ezután azt mondta,hogy neki soha többet ne is adjunk cumisüvegbe-azóta sportkupakos v. pohár

Évi.Már olyan sok a tietekhez hasonló történetet hallottam és olvastam,de dili fejemmel nem emlékszem milyen tanácsokkal szolgáltak :wink:
Szerintem e miatt az oviban nem lesz gond,hiszen amúgy szobatiszta-és úgyis "haza fogja vinni" és este v. délután otthon elintézi a kakilást úgy ahogy akarja és tudja. Ehhez még annyit teszek,hogy a fiamnak soha nem volt ilyen gondja,de mégis csak itthon tud kakálni-ha máshol éri el az inger járkálhatunk akár 10*is a wc-re nem jön össze.
Tippek? egy új bili v wcülőke amit ő választ kis csak a kakiláshoz?
olyat is hallottam már,hogy bele a pelus a wc-be v. bilibe és próbáljon arra kakilni.ja most jut eszembe-mikor Zsoltit szoktattuk a szobatisztaságra mindíg a pelusból belepottyantottuk a wc-be és örömmel húzta le ő.
Zsolti 29hósan lett szobatiszta.Sziszi most 2éves és már nappalra teljesen az ő is,az éjszaka nehezebb ügy,mert sokat iszik éjjel.
megpróbálok én is feltenni vonalzót

pusza mindenkinek+ a csemetéknek
 
 


Sziasztok! :D

Cleo! Na mi újság volt az oviban? Képzeld Patrik még ma is pityergett egy kicsit. Pedig nap közben nincs semmi gond vele azt mondják és vigyorogva jön ki de azért reggel még nem megy annyira simán. Bár ez szerintem még annak szól hogy az ovi azért még új dolog. A bölcsit azért sok ideig kellett "tűrnie"- volt ideje megszokni.
Viszont Petrától féltem ma reggel a bölcsiben mivel kb. három hete nem járt oda mivel beteg volt. És képzeljétek úgy rohant be mintha egy napot sem hagyott volna ki. Még a dadus is megjegyezte hogy ezt el sem hiszi. :D

Hát ez van. Egyszer fenn egyszer lenn. Most pont fordítva jött be a gyerekek reakciója mint gondoltam.

Hát ez csúcs! Most hogy írom a sorokat itt szól mellettem az Aktív és éppen a terrortámadásról beszélnek - úgy mint egész nap. Mondhatom jó kis évforduló --Ma hat éve hogy együtt vagyunk a férjemmel. :oops: :D

Helló mindenkinek! :D

Kriszti Kép
Kép
 


Sziasztok.

Bejelentkezek én is pár sor erejéig.
Kriszti.nektek gratula az évfordulóhoz-még így jól megkésve is.
mi 16-án leszünk 6éves házasok.

Meséljetek,lurkóknak hogy tetszik az ovi?

Mi megkezdtük 11-én nem panaszkodom (eddig) úgy néz ki tetszik neki az ovi.kedden délben sírdogált egy picit-de nem bizti,hogy miattam.ma már ott is reggelizett+ebédelt- mit is mondjak a reggelihez hozzá sem nyúlt az ebédből meg 1-2kanállal evett (amúgy jó evő) de ezen nem is izgulok mert csak új a helyzet.Beszéltem a logopédussal is -kaptunk időpontot- 20-án megnézik,és majd utána megbeszéljük a továbbiakat.ezzel úgy vagyok,hogy ha szakember látja az nem árt és ha kell akkor legalább időben vagyunk.
ovónők? most a kedvesebb van velük.elég ari,de már én is olyan szúros szemmel nézek mindent :roll: -már lassan minden szóban valamilyen rossz szándékot feltételezek (végülis nekik köszönhetem :evil: )
Ti hogy viselitek az ovikezdést.én mindíg azon filózom,hogy ugyan mit csinál most stb.stb. és ha megyek érte ugyan mi rosszat mondanak már megint????
Bizti kell idő még feldolgozza az ember...

na,lépek is. írjatok ám,ha van időtök.
pusza mki.

Andi

KépKép
KépKép
 
 


Sziasztok!

Mi a múlt hét hétfőtől kezdve kezdjük szokni az ovit. Kisfiam 3 éves múlt, bölcsis nem volt.

Nagyon el vagyok keseredve, mert igaz, hogy most már sírás nélkül van napközben az óvodában. De ma gyakorlatilag panaszkodva közölte az óvónő, hogy egész nap rajtuk lóg a gyerek, mármint az óvónőkön. Eddig is tudtam, hogy kötődik hozzám és más felnőttekhez a családban a kisfiam. De úgy gondoltam talán ez nem olyan egetrengető probléma egy 3 éves gyereknél, hogy életében először közösségbe kerülve nem játszik azonnal más gyerekkel... Segítsetek! Kinek volt még ilyen tapasztalata. Mennyi idő után nem normális, ha még mindig csak az óvónőkhöz közeledik?
 
 


Sziasztok!

Cleo!
Most vettem észre, hogy mostanában errefelé írogatsz! Mennyi időre hagytad ott az oviban a kisfiadat? Csak délig lesz ott, vagy egész nap?
Olvastam, hogy rossz tapasztalataid voltak az egyik óvónővel...lesújtó. Mint óvónő nem mondhatna ilyeneket. Neki mindig a gyerek érdekeit kellene néznie. Még akkor is, ha későbbre volt megbeszélve a beszoktatás! De legalább a másik óvónéni szimpi! Egyébként a lényeg az lesz, hogy Zsolti elfogadja-e, szereti-e majd őket! Az evéssel kapcsolatban igazad van! Nem lesz gond.
Főleg, hogy jó evő, mert aztán megjön majd a kedve, hogy látja többieket enni.

Nem volt időm mindent visszaolvasni...

Lorr! Szerintem teljesen normális, ahogy a kisfiad viselkedik! Hiszen nem volt eddig közösségben, ahogy írod. Hamarosan eljön az idő, amikor inkább a gyerekekkel játszik. Biztosan most is menne hozzájuk, de egyelőre távolabbról figyeli őket, aztán majd megjön a kedve! Ne izgulj!!! 3 évesen már szükségük van a gyerek társaságra is, de ha eddig csak veled volt, meg gondolom a játszótér jelentette a közösséget számára, ami azért nem ugyanaz, mint az oviban 20-25 gyerekkel együtt lenni, ahol nagy a nyüzsgés, egész nap zaj van..., akkor nem várható el tőle, hogy egyből szerves része legyen a közösségnek!

Mi is most kezdtük ám az ovit. Pontosabban 2 hete. A kisfiam 3,5 éves, előtte fél évet járt bölcsibe, így azon a beszoktatáson túl voltunk, hogy tőlem el tudjon válni, és biztos legyen benne, hogy megyek érte. Ennyiből könnyebb helyzetben voltunk. Viszont a kis barátja nem kezdett vele egyszerre, mert közben megbetegedett, úgyhogy egyedül kellett megküzdnie az első napokkal. Nálunk nem volt beszoktatás. Nyáron voltam benn vele ismerkedni a hellyel, óvónénikkel, de most első reggel elköszönés után be is vitték. És sírt! Nagyon!!! Én meg kifele menet az oviból. De rossz érzés volt! Később betelefonáltam, és mondták, hogy nem sokáig sírt, és játszott is szépen. A következő héten jobb kedvű lett, mert a barátja is elkezdett járni, de végül ma volt az első nap, amikor egyáltalán nem sírt, nem pityergett! Annyira örültem! És azt mondta, hogy szeret ovis lenni. Mesél az élményeiről, de a gyerekekről még nem. Egyelőre itt tartunk.
Rossz tapasztalat is van sajnos: a barátnőm kisfia első nap úgy ment haza, hogy kakis volt a bugyija. Nem segítettek neki a wc-zésnél. Pedig direkt rákérdeztünk, hogy segítenek-e. Aztán tegnap a szülőin is mondták, hogy tanítsuk, hogy maga tudja kitörölni a popsiját. Na, erre az én fiam annyit reagált, hogy nem kakil az oviban. Mondta is, hogy anya, én hazaviszem. És tényleg mindig du. intézi otthon. De ez nem jó, mert mi van, ha nagyon kell neki? Ráadásul az új előírások szerint a papír nem a wc-ben van, hanem kívül egy nagy tekercses, onnan kell bevinniük magukkal. Állítólag azért, hogy ne tapogassák össze a gyerekek. Ez oké is lenne, na de első napokban hogy várják el a kicsiktől, hogy ez eszükbe is jusson? Amikor ők általában az utolsó pillanatban mennek már a wc-re is?

üdv mindenkinek: Évi
Vendég
 


Szia Évi!

Köszi a vígasztaló szavaidat. Igazából már péntek délután, egy nappal később azt mondta az ugyanaz az óvónő, hogy, hát most már eltávolodott a felnőttektől...Elég furcsa!

Nagyon érdekes, amit a popsitörlésről írtál, mármint, hogy az óvónők mit mondtak, mert én úgy hallottam, hogy egy 4 év alatti kisgyerek eleve nem tudja kitörölni magának. Az én fiam például lelkesen törli a popsiját, csak nem ott ahol kellene. Arról nem is beszélve, hogy egy kislányra pedig semmiképpen nem szabadna ráhagyni a popsitörlést - amíg nem tudja - mert sokkal nagyobb a fertőzésveszély!

Írtad, hogy a kisfiad inkább hazaviszi a nagydolgát, az én fiam is.
Tényleg csak akkor lehet gond, ha sürgős lesz. Sajnos én a kisiskolás koromba is tovább vittem ezt a problémát, mármint a visszatartást, és többször is volt belőle baleset! (Nagyon kínos volt!) Azt mondjuk nem tudom, hogy nekem miből eredt a gátlásom.

Reméljük a mi fiainkkal ez nem történik meg, és persze máséval se.

Üdv. Rita
 
 


Sziasztok.

múltkor írtam,de eltűnt az egész. :evil: :evil:
lorr.van egy kislány a mi csoportunkban-dettó mint a te kisfiad (volt).szerintem tök aranyos.és hülyeség az ovónőktől,hogy így állnak hozzá.hisz egy idegen környezetben náluk keresnek "menedéket".bár azóta bizti barátkozik a te kisfiad is,de nálunk a kiscsaj,még mindíg követi az ovónőt.
Látjátok Zsoltim pont az ellentétje és az sem jó nekik.

Ma nagyon sajnáltam,mert sírással indítottunk-már az ovi kapuján sem akart bemenni.az ebédet azóta sem eszi meg-pedig tényleg olyan jó étvágya van.minden nap megkapom,hogy verekszik.olyan rosszul esik nekem ezeket hallani,mert tudom,hogy Zsolti olyan jó lelkű.el tudom képzelni,hogy milyen az a verekedés- ő nagyon szeret csatarászni,hadonászni a kezével és nem kizárt,hogy vél. megüt mást-de nála ez csak játék-persz én itthon rászólok,hogy "ne így mert megüt mást" de nem lehetek az oviban is ott.megkaptam,hogy beszélgessünk itthon róla,de szegénykém csak azt hajtogatta,hogy ijesztgetőset,meg harcolósat játszik mindenki-mit mondja ezután,hogy ne játssz és ülj egy helyben,vagy hogy babázzon :?: :twisted:
Abban persze egyetértek,hogy vigyázni kell !! egymásra,de neki is szoknia kell még a szabályokat és hogy figyelni másra is.

Többiek mi újság?
Bocsi csajok,hogy lelki szemetesládának használom az oldalt,de....kinek másnak?Apa csak legyint,hogy ne is foglalkozzak ezekkel....de én nagyon a szívemre veszek mindent :wink:

Évi.de jó,hogy itt vagy.
neked is írtam,ami szintén az előbbiek sorsára jutott :evil:
A másik topikba is szoktam olvasgatni,de most ez az ovikérdés a legfőbb probléma.Örülök nagyon hogy kisfiad szereti az ovit.
Te hogy vagy mi újság?ha gond írj pr.

Ezt a kakilós témát már nagyon sok szülőtől hallottam én is.Zsolti is mindíg hazahozza,de ő elég szépen ki is törli a fenekét-persze ahogy lehet.

most lépek,
sziasztok

Andi

KépKép
KépKép
 
 


szia mki.

Ma megint rosszul indult az ovi.már a kapunk sem akart bemenni.sírás nem volt,de ott kellett vele lennem majd 1órát.nem bánom mert szeretek vele lenni,csak elővesz néha egy olyan érzés,hogy soha nem rázódunk bele az oviba :cry:

Tegnap olyan büszke voltam rá,mert itthon énekelte a dalocskát amit ott tanultak.imádom.

most lassan indulok érte,mert viszem a logopédushoz :roll:

majd még jelentkezem
:lol:

pusza,Andi

KépKép
KépKép
 
 


Sziasztok!


Hétfőn elkezdtük az ovit. Első nap csak egy órát voltunk ott kb. Kedden már otthagytam délelőtt, de ebéd előtt már jöttünk is haza. Nem volt sírás, minden gond nélkül átcserélte a cipőjét és már ment is játszani a többiekhez. Megtörtént az első összezördülése is, megütött egy kislányt, mert az rugdosott egy másikat. Inkább a fiúkkal játszott, amin nem csodálkozok, mert a környékünkönk csak vele egykorú fiúk vannak, akikkel játszani szokott. Tegnap sem volt semmi gond, hogy otthagytam, nem sírt. Már ott ebédelt és utána mentem érte. Délben kérdezte az ovónénit, hogy mikor megyek érte, ő mondta neki, hogy ebéd után. Azzal megnyugodott és nem volt semmi baj. Tegnap már lányokkal is próbált játszani.

A mai nap kimaradt mert szemészetre mentünk, de remélem holnap sem lesz semmi gond vele. Bár ahogy hallottam másoktól, akinek az elején nem sírt a gyereke, két-három hét elteltével kezdett el nehézzé válni az óvodában hagyás.

Kitartást mindenkinek a kezdeti nehézségek idejére. Szép hétvégét.

üdv. Judit
 
 


sziasztok.

látom nagyon kihalt az oldal mostanában. :wink: El is hiszem ez az ovikezdés elveszi az ember idejét,energiáját.

Gyerkőcök megszokták már az ovit? meséljetek.

Mi most kezdtük a 4.hetet.nem panaszkodom.Holnap már erdei oviba mennek-kivi vagyok,hogy hogy fog tetszeni Zsoltinak.

Túl vagyunk a nevelési tanácsadón is-3 alkalommal voltunk- és teljesen életkorának megfelelő a viselkedése és beszéde is- majd kb 1/2év múlva elkezdhetjük a logopédiai gyakorlást -de ez csak az ő javát szolgálja.

most röviden ennyit.
sziasztok,
Andi

KépKép
KépKép
 
 


Sziasztok!

Nekem abszolút jók a tapasztalataim, a kisfiam élvezi az ovit! Talán még azt sem szokta mondani, hogy nem akar menni!
Az óvó néniket kimondottan szereti, és azt hiszem, ez a lényeg! :lol: Már voltak nálunk családlátogatáson is. Hú, akkor milyen izgalommal várta őket! :) Nagyon örült, hogy eljöttek hozzánk, megnézték a játékait....
Ma reggel pl. ugrándozva ment be a csoportba, mert pont jött az egyik nagycsoportos kisfiú, akivel gondolom szokott játszani. Már egyre több csoporttársa nevét emlegeti. Lányokat, fiúkat is. A játszótéren is összefutottunk egyszer egy ovistársával, egy kislánnyal, és akkor is nagyon boldog volt.
Úgyhogy amennyire féltem a kezdéstől, és volt ugyan sírás az elején, ahhoz képest jól vette a kisfiam az akadályokat, és nagyon büszke vagyok rá! Szoktam is mondogatni neki, és az tetszik neki nagyon!

Emellett elkezdtünk úszásoktatásra is járni. Általában középsőtől hordják a gyerkőcöket, mi azonban 3,5 éve jártunk babaúszásra, így az edzőnéni mondta, hogy menjünk nyugodtan, ő fog vele foglalkozni. És mondhatom, hogy ott is nagyon ügyes. Igaz, hogy az elválással ott még vannak gondok, mert sírva megy be, de ott már élvezi, nevetve csinálja a feladatokat, és amikor kijön, vidáman újságolja, hogy miket játszottak, milyen feladatokat csináltak.

Egyszerűen hihetetlen számomra, hogy szinte most született, most meg már egyre önállóbb! :) Olyan gyorsan telik az idő...

Cleo! Milyen a kapcsolat az óvónénikkel? Jobb már?
Logopédust is középsőtől ajánlják, mert addig még sokat fejlődhetnek. Lehet, hogy nekünk is lesz rá szükségünk, mert van pár betű, amiket még másokkal helyettesít. Jövőre meglátjuk.

Üdv mindenkinek: Évi
Vendég
 


sziasztok.

Látom,nagy itt a csönd. :lol: remélem azért mert már mindenkinek a lurkója rutinos óvodás.
Nálunk Zsolti egész jól belejött mostanra,igaz van mikor nincs nagy kedve menni,de erre is van megoldás.Igaz,még ebéd után jár haza,de már beszélgetek vele az ottalvásról (nála mumus az alvás,mert már 2éve nem alszik napközben.
a hugi minden reggel majdnem pityereg,hogy ő is szeretne ovis lenni,délután meg még mindíg alig tudom kirángatni az ovi udvaráról mikor megyünk Zsolti elé.már jelet is választott magának: süss fel nap.olyan édi.

remélem majd azért írtok még :wink:
jó ovizást.

KépKép
KépKép
 
 


Sziasztok!

Igazad lehet Cleo, már biztosan mindenki túl van a kezdeti nehézségeken. Az én kisfiam pl. nagyon szereti az ovit. Az őszi szünetben már hiányzott neki! Otthon ovisat játszottunk: úgy kellett a gyümölcsöt enni, ahogy az oviban, rákapott a túrógombócra, mert az oviban ízlett neki. De annyira, hogy most reggel, délben, este azt enne. Reggelire mindig kell is csinálnom, és így eszik ovi előtt. Eddig soha nem reggelizett, csak az oviban. Emlegeti a társait, az óvónéniket. Nagyon örülök ennek. :)
Az usziban sincs már gondunk az elválással, ott is puszit ad, kezet fog (igazi "férfi"), aztán büszkén vonul befele.
Szóval újra és újra bebizonyosodik, hogy ki kell tartani, nem szabad engedni a kicsiknek, mert végül megszokják az adott helyzetet, és jól tudnak alkalmazkodni.
Nálatok is így lesz majd az ott alvással, biztosan. Először nehéz lesz, de Zsolti is meg fogja szokni. Főleg azért, mert látja, hogy a többiek alszanak, és akkor majd ő is fog. Van ismerősöm, akinek a gyereke otthon sosem alszik délben, csak az oviban. Mikorra tervezed, hogy délutánig maradna a kisfiad?

Üdv: Évi
Vendég
 


sziasztok

Évi.de jó,hogy írtál :)
Neked nagyon férfias a kisfiad tényleg.Zsoltim amúgy olyan kis érzékeny lelkű, picit visszahúzódó- de én is ilyen voltam.a hugi meg pont az ellentéte neki. :lol:
Ottalvás? passz.most picit beteg volt,de szerintem már holnap megy oviba.azóta is többször beszélgettem vele róla és azt mondta,hogy ha (vagyis én ajánlottam fel) megkap egy kardot,akkor ottalszik. Én is zizi vagyok mert szeretném is,hogy ottmaradjon délutánig,meg nem is.bizti most az is közrejátszik,hogy mikor beteg lett-lázasan hoztam már haza,olyan bánatosan jött ki ebéd után (pedig fülig érő szájjal szokott).de hát Anyának is fel kell nőni és tudom,hogy minél tovább jár így akkor ezt szokja meg.
Tetszett a túrógombócos esetetek. :lol: .Zsoltinak is egyre inkább ízlik az ottani kaja,de itthon még azért szokott még 1* ebédelni.

lépek,puszim nektek
Andi

KépKép
KépKép
 
 


sziasztok.

remélem olvasgattok még itt néha..

Szerintetek hogy lehet segíteni a lurkónak,hogy egy kicsit több önbizalma legyen?
Csak azért kérdezem,mert mostanában azt mondja az ovónéni,hogy Zsoltika nem akar résztvenni a "kötzelező"foglalkozásokon,együttes tevékenységeken.mondtam neki,hogy nagyon szégyenlős,de szerinte ez akaratosság,oké-oké van benne az is nem is kevés,de nem csak az...
itthon is sokáig még előttünk sem akart mérekezni,táncolni,énekelni-mostmár egyre többet csináljuk ezeket és nem szégyenlősködik.
múltkor elvittem bábszínházba és ott is végig azon izgult,hogy nehogy kihívják a színpadra szerepelni.
Ma táncházban voltak és mondta az ovónő,hogy egyedül ő nem táncizott,sőt már be sem akart menni.
sokszor szoktam vele beszélgetni az oviról is-amúgy szeret járni,mindíg vidáman jön ki ebéd után,az ovónőket is szereti,de nem tudom mitől tart,vagy ilyen a természete :roll:
én is nagyon visszahúzódó voltam amúgy :wink:

van valakinek vmi tipp?

KépKép
KépKép
 
 


Szia Cleo! :D

Nekem is hasonló gondjaim vannak a fiammal. Majd, jövök és leírom a tapasztalataimat, ha érdekel. Most semmi időm sincs. :wink:

Timi
 
 


szia Timi.

persze,hogy érdekelnek a tapasztalataid :) .majd gyere ám,ha lesz egy pici időd.kíváncsian várom.

hali

KépKép
KépKép
 
 


Szia Cleo!

Ne haragudj, de nem sokat tudok rólad-rólatok, de igérem majd visszaolvasok. Ja, Zsoltinak hívják a kisfiadat és óvodás, ennyit azért mégis. :D

Szóval, az én véleményem az, hogy el kell fogadni ilyennek. Azt tapasztaltam, hogy minnél inkább piszkálják-nógatják az ilyen bátortalan gyerkőcöt annál rosszabb a helyzet.
Nekem két fiam van, Benjámin 4,5 Dávid 2,5 éves.

Beni igencsak visszahúzódó-bátortalan-szótlan, ha idegenek között van. Egyébként nem ilyen. Közrejátszhatott az is, hogy amíg óvodás nem lett, szinte csak Anya-Apa volt körülötte. Aztán mikor 3,5 évesen oviba került egy kicsit féltem, hogy mi lesz vele, de nem volt különösebb gond. Persze tudom, hogy nem ő a csoportban a vezetőszemélyiség, de hát bőven akad más gyerek erre a posztra. Ő szépen elvan az oviban, de inkább szereti a csendes elfoglaltságokat(gyurma, rajz, kirakó), mint a közösen játszhatóakat, de azért ebben is részt vesz. Lassan megtanulja, hogy jobb a közösség, mint az egyedüllét. Ehhez azonban jó óvónó kell, aki felismeri a gyereknek ezt a tulajdonságát és óvatosan bevezeti őt a közös tevékenységekbe, de soha nem erőlteti. Valószínűleg nem ő fog monológot mondani az ünnepségeken, de ez nem baj, majd kap hozzá illő szerepet. Fontos, egy jó pedagógus nem akar minden gyereket sablonosra nevelni.

Sokszor van, hogy kérdeznek tőle valamit (olyan akit ő nem ismer) és nem válaszol. Ilyenkor, ha esetleg negatív megjegyzést tesz rá az illető, én meg szoktam védeni. Persze megpróbálom kettesben megtudni, hogy miért nem válaszol, általában nem tudja megmondani az okát. Múltkor is mondtam neki, amikor nem felelt a pénztárosnéni kérdésére, hogy így nem fogja megtudni a néni, hogy ő milyen okos és szépen tud felelni. Mondtam neki, hogy anya meg apa tudja, hogy ő milyen okos-ügyes, de ha nem szólal meg, nem válaszol, akkor mások nem tudják. Úgy néz ki ez használt, mert azóta válaszol, persze csak tőmondatokban, de akkor is válaszol. :lol:
És mindig szoktam neki mondani, hogy ő nem szégyenlős, csak még nem jött rá, hogy az emberektől nem kell félni-majd megtanulja.

Na, még sokat tudnék írni, de egy a lényeg szerintem, hogy nem vagyunk egyformák- és a gyerekek sem azok. Van akinek a szereplés nem gond, van akinek még az érettségi-vizsga is komoly megmérettetés. Alkati kérdés elsősorban, de befolyásolni- finomítani lehet rajta. Egyébként én is visszahúzódó voltam, ezért nem lepődtem meg, amikor Benikémen is mutatkoztak a "tünetek."
Saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen az, ha valakit elkönyvelnek szégyenlősnek. Jaj, de sokszor volt a suliban, hogy tudtam a kérdésre a választ, de mégsem jelentkeztem, mert féltem megszólalni. Ezért tartom fontosnak, hogy az én fiamat megértsem.

És még valami, nekem bevált az a módszer, hogy mindenkinek köszönünk az oviba menet-jövet. Szépen, hangosan kell köszönni és ezért sok dicséret jár-erre pedig büszke. (falun lakunk)

Bocsánat, hogy egy kicsit hosszú voltam, de még így sem tudtam leírni mindazt amit szerettem volna. Majd egy másik alkalommal.

Szép napot!

Timi
 
 


szia Timi.

köszi,hogy írtál a témával kapcs.nagyon tanulságos :)

Rólunk még annyit néhány szóban,hogy Zsolti idén kezdte az ovit, van egy kistesója (mint látod,közöttük is 2év van).a hugi is jövöre megy már oviba.Dávid is kezd jövőre?

Azóta Zsoltinál is változott kicsit a helyzet,jó irányban.sokat beszélgettem vele és azóta megpróbál résztvenni a közös foglalkozásokon,és elég jó sikerrel.túl sokat nyilatkozni most nem tudok,mert a héten itthon volt,mert beteg egy kicsit.bizti ez is rossz nekik,hogy hol szünet van,hol betegek,hol meg ovi.

a lényeg,hogy én büszke vagyok rá- de az tuti,hogy nem lesz közösség vezetője :) ami persze nem baj. :lol:

szia

KépKép
KépKép
 
 


Szia cleo!

Bocsi, hogy csak most válaszolok. :oops: Remélem azért be fogsz kukkantani ide.
Örülök, hogy javulni látszik a helyzet Zsoltikánál. Meglátod, nem lesz semmi gond.
Hát igen, az első évben Beni is sokat volt beteg. Idén még egy kis náthán kívül nem volt semmi. :lol:

Dávid márciusban tölti a 3 évet. Úgy terveztem, hogy a kötelező oltás után viszem is őt oviba. Nagyon szeretne már menni, de lehet, hogy mire odakerül már nem. Majd meglátjuk. Zsolti hugija is várja már az ovit? Ő mikor kezd?

Ha van kedved, írj! Szívesen beszélgetek itt veled erről-arról.

Szia.

Timi

:D :D :D :D
 
 


szia timi.

Sziszike már nagyon várja az ovit,minden nap mondja,hogy menni akar oviba, és alig várja,hogy délutánonként menjünk Zsoltiért (mindíg jön velem ő is).Remélem addigra változik még egy kicsit,mert irtó hisztis és verekedős. Pont az ellentéte a bátyónak,mert ő meg "vezető típus" :lol: ,egész nap be sem áll a szája,szeret szerepelni stb.
Ha minden jól megy ő betölti 2007.aug-ban a 3-at és szeptembertől már kezdi is az ovit.

Hát,remélem,hogy jövőre már jobban elkerülnek majd a betegségek.eddig ő is csak náthi volt- így ovi alatt,de most hörghurut volt a napirenden mind a két lurkónál.szerdán viszem vissza őket,és jó esetben még a héten megy 2napot oviba,mert a jövőhéten meg már szünet van.

most lépek,mert hazaért apa a doliból

szia

KépKép
KépKép
 
 


sziasztok.


Majd 1éve nyitottam a topikot,amikor ovikezdés előtt állt a kisfiam.most újra aktuálissá vált a kérdés,mert szeptemberben kislányom is kezdi.Ma voltunk papírt kérni és máj.7-i héten megyünk nyílt napra.

Most ennyit.
Ha valakinek idén kezdi a csemetéje az ovit jó lenne ha dumcsizhatnánk.

Andi és

KépKép
KépKép
 
 


Sziasztok!

Andi

Az én kis lányom is idén ősszel kezdi az ovit. Anno ő járt bölcsibe 2 éves korától kicsivel több mint 1 évet , amíg terhes nem lettem a 2.-al. Azóta, tehát tavaly feb. óta itthon van velem.

Elméletben nagyon várja az ovit, hogy mehessen gyerekek közé.
Viszont egy kicsit rá kell addigra gyúrnom vele önállóság terén, mert a kisasszonynak még mindig könyörögni kell 1-1 öltözködésnél, hogy ne rám várjon.

Milyen az ovi, ahova járni fog? Vegyes csoport van? Egész vagy félnapos lesz?

Üdv
Móni

Kép

Kép

Kép
 


Szia Móni.

De jó,hogy írtál :)
Látom nem sok van a nagy gyermekeink között.

Vegyes csoportok vannak az oviban és így a bátyóval fog egy csoportba járni.Zsolti is 4 éves volt tavaly,mikor beírattuk (de nem volt előtte bölcsis) és nagyon sokat fejlődött az eltelt idő alatt,de az is igaz,hogy a 3éves bölcsiből jött gyerekek nagy előnnyel indultak...

Amúgy most még csak ebéd utánig van a fiam,de jövőre mind a ketten
egész naposak lesznek,mert mennem kéne ugye dolizni is.

Én nagyon remélem,hogy könnyen beszokik Sziszi,mert már most is imád ovizni,alig várja,hogy délben menjünk Zsoltiért és ő játszhasson az udvaron egy kicsit,vagy csak bennt lehessen az oviban.

És nektek milyen az ovitok?

Ja,még az öltözésről.Itthon Zsolti szépen felöltözik,ha odakészítem a ruhát,de az oviba még régebben mondták,hogy lassan öltözik,kicsit önnállótlan...lehet nálatok fordítva lesz :wink:

Írjál,Addig is üdv.

Andi és

KépKép
KépKép
 
 


Szia Andi!

A próféta szólt belőled :lol: , a Bogi az elmúlt héten hatalmas változáson ment keresztül. Bekattant nála vmi és önállósodni akar, végre azt szajkózza amit idáig csak könyvekben olvastam: "nem, majd én egyedül!!" . Azóta megtanult nagy wc-n ülni (idáig csak szűkítővel ment) , lelkesen próbál öltözni, mosakodni stb. és végre elmondhatom, hogy a nagykádban fürdik (idáig a kiskádját volt csak hajlandó használni :roll: ! ).

Visszatérve az ovihoz. Nálunk is vegyes csopi lesz. Ez egy régi stilusu ovi, sajnos nagy dolgokat nem várok tőlük, inkább csak gyerekmegőrzőként fog funkcionálni ill. ott kijátszhatja magát a többi gyerekkel.
Ami jó benne, hogy 4 házzal van csak arrébb, így nem okoz majd gondot elvinni és érte menni.
A Bogi csak ebédig lesz, ez ideális mert ha nem tetszik neki az étel, itthon tud enni ( Ő igazi kis ropi kislány, így fontos, hogy normálisan táplálkozzon).
Ami már most nem tetszik az oviban pld-ul, hogy ki kell fizetni a teljes napi kaját és úgymond ők becsomagolják a hazamenőknek az uzsit.
Nálatok ez hogy van?

Sziszinek szerintem könnyen megy majd a dolog, hiszen ott lesz a tesója is támasznak és példaképnek :) .

No, szaladok Vészhelyzetet nézni :)

Üdv
Móni

Kép

Kép

Kép
 


Szia Móni.

Képzeld ma kaptuk meg a levelet,hogy felvették Sziszit is az oviba (azért nem volt 100-as a dolog mert nem körzetes ovi)-az előbbiből kiderül,hogy sajna nincs közel hozzánk (autóval 8-10perc),de megéri még így is.jún 14-én már lesz a szülői értekezlet-bár nem hiszem hogy újat hallanék,de azért bizti el fogok menni.(le kell foglalnom a napocska jelet,mert már fél éve azt használja itthon-ő választotta) :lol: :lol:

Gratula Boginak az önnállóskodáshoz.ez nagy szó!! szerintem nagyon jó fog neki minden menni.

Na az evés nálunk is necces...elég válogatós mindkét lurkóm.Itt év elején választani kell,hogy mindegyik kaját akarod-e,vagy épp melyiket,külön-külön be van árazva a reggeli-ebéd-uzsi.Én kérni fogom mind3-at,pedig nekünk is ráfizetés :? Így is ha rossz reggeli van,akkor már itthon kajcsizunk.

Volt nyílt napotok v. beíratkozás v. szülői? :)

Látom nektek is közel vannak a szülinapok egymáshoz.az enyémeknek Zsolti aug26-i,Sziszi augy17-i.a lányok?

Andi és

KépKép
KépKép
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó