Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Hozzátáplálás témában szeretnék társalogni anyukákkal, bármiről lehet szó ami ezzel kapcsolatos.
Nekem egy 6 hónapos kislányom van, már 4,5 hónapos kora óta kap az anyatej mellett hipp püréket, elsősorban gyümölcsöt de néha zöldséget is, csak ezt még kevésbé szereti mert nem édes.
Házilag is szeretnék neki mindenféle pépeket csinálni, ehhez is várnék ötleteket, hogy ilyen korban mit lehet, és hogyan?
muu
 
 


Szia Muu!
Nekem két kisfiam van, a nagyobbik 4,5 éves a kicsi 10 hónapos. Marcit (nagyot) szigorúan az orvos és a védőnő tanácsai szerint kezdtem el hozzátáplálni. 6 hónapos koráig csak anyatej, utána szépen fokozatosan gyümüölcsök, zöldségek. Tojás, tej, ilyesmi 1 éves koráig szigorúan kizárva. Balázs (kicsi) már 4,5 hónaposan kezdett gyümölcsöt kapni, ma már a magunknak főzött húslevest eszi, imádja a joghurtot és a kefírt, és legízletesebb az apa vacsorája - bármi is legyen.

Nekem azt mondta egy gyermekorvos egyszer, hogy a gyermeket az alábbiak szerint kell etetni: 1. ami a kertedben termett, 2. amit a szomszéd termelt, 3. amit a piacon megveszel, 4. amit a közértben megveszel, 5. bébiétel.

Ha teheted, inkább főzzél neki, nem nagy dolog egy kis répát, krumplit, husit összedobni.
Az én fiaim nagyon szerették a céklát és a sütőtököt. Mind a kettőt lehet már 6 hónaposan adni, és mind a kettő jó édes. Ja, és rendkívül egészségesek.
Lassan egy kis husi is kerülhet a főzelékbe, én kiadagolva szoktam lefagyasztani.
Vagy ha olyan dolgot főzöl ami nem ízlik annyira neki, édesítésként turmixolhatsz a kajába egy kis almát vagy barackot - persze ez most nem idénygyümölcs.
Remélem, segítettem egy kicsit.
Szia!
 


Szia Titánia!
Köszi szépen, hogy írtál, és hogy megosztottad a tapasztalataidat.
Jó ez a sorrend, de nekem sajnos nincs kertem, szomszédnak sincs, (panel...) piac nincs a közelben, (de azért igyekszem leginkább piacon vásárolni), hipermarketben vásárolt zöldséget nem adok neki, bébiételt is csak bio hippet, azt szereti nagyon.
Megosztanád velem, hogyan kell a céklát elkésziteni a babának? Sütötököt azt hiszem rendesn meg kell sütni ahogy magunknak is, és a belsejét kikaparva kell adni, ugye?
Egyébként pont a héten akarunk neki adni elöször huslevesben fött zöldséget turmixolva. Mehet bele már husi is? Csakis csirkemellre gondoltam.
Nagyon köszi elöre is!
muu
 
 

 
 

Szia Muu!
Én úgy szoktam a céklát főzni, hogy két nagyobb céklát, két krumplit és egy csirkecombot (vagy cs.mellet) egyszerre odateszek főzni. A céklát egész apróra vagdosom, mert az sokáig kell,h főjön, a krumplit és a husit egyben hagyom. Nagyjából 1 - 1,5 óráig főzöm, összeturmixolom és kész. Ha úgy akarod, hogy a céklában a lehető legtöbb vitamin maradjon, akkor azt külön kell főzni - héjában.
Én egyébként sosem voltam híve a cs.mellnek, mert szerintem sokkal szárazabb, mint a comb.
A sütőtök pedig tényleg ua. mintha magatoknak csinálnád - imádni fogja :) .
Én úgy emlékszem, hogy 6 hónapos korától adtam már a kicsinek husit, csak szépen fokozatosan adjad neki - mint mindent.
10,5 hónaposan tegnap pld. krumplistésztát vacsorázott :D
Szia!
 


Szia Titánia!
Köszi szépen a cékla receptet! Jó hogy megkérdeztem, mert én nem is gondoltam hogy krumpli kéne bele. De tényleg igy sokkal jobbnak tünik.
Csirkemellet azért gondoltam mert mi majdnem csak azt esszük valahogy a combot nem nagyon szeretem. De az igaz, hogy a comb sokkal szaftosabb husi.
Holnap veszek is céklát és azt hiszem párolni fogom nem fözni, van külön pároló amiben csinálom a kajákat.
Köszi mégegyszer.
Nem semmi a krumplistészta! :lol: Én is remélem hogy ilyen jó evö lesz majd a lánykám. Pár napja házi tyúkhúslevest csináltunk és abból kapott sárgarépa+mellhusi turmixot, egy pici lével készitve és egy pici vizzel higitottam. Nagyon izlett neki!!!
Vannak esetleg más recept ötleteid is? Hogy mit lehet ilyen korban adni? Te miket adtál?
muu
 
 


Szia Muu!
Bocs, h nem válaszoltam, beteg a kicsi és sokat éjszakáztunk vele.
Nem volt olyan rég, amikor Bali 6 hónapos volt, de tényleg nem nagyon emlékszem, hogy miket evett akkor. Azt hiszem elkezdtem már ilyen korban adni neki brokkolit, cukkinit. Mindent krumplival kell (szerintem) először sűríteni. Sem a brokkoli, sem a cukkini nem nagyon ízlett Balinak, ezért mindig "édesítettem" sárgarépával, vagy valami édes gyümölccsel. Lassan lehet egy kis zellert és fehérrépát tenni a kajába - bár a hazai húslevesben ezek vannak - és azt írtad, hogy ilyet már kapott a baba. A sóval szerintem eleinte nagyon vigyázz, mert nem tudja a kis szervezete feldolgozni.
Spenótból és sóskából én is a bébiételeset adom. Vigyázz nagyon a bébiételekre, hogy ne szokja meg azok ízét túlságosan, mert nehéz lesz a rendes kajára átszoktatni.
Szia!
 


Köszi szépen Titánia a tippeket.
Szegény picinek mi baja? Gyógyulást kivánok neki mielöbb!
Sóskát is lehet adni? Hogyan fogadta a fiad? Spenotot holnap próbáljuk ki elöször. De én nem is láttam még sóska bébiételt. :roll:
Sót nem kap, legalábbis igyekszem vigyázni, csak amennyi a huslevesben van, de nem eszünk sósan amugy sem.
Mégegyszer köszi mindent, aztán ha még eszedbe jut valami szivessen fogadom!
Szia!
muu
 
 


Sziasztok, beszállhatok?
nekem 6 hós múlt a lányom, eddig anyatejet kapott, most kezdtük el az almát, meg a krumplit, nagyon csípi, iletve a krumplit csak almával eszi meg, de igaza is van:)
azt nem tudom, kínáljam e vízzel a szi8lárd után(keveset eszik és sokat szopizik) vagy még elég az anyatej? van tippetek? ti mikor adok vizet a kicsinek?
bocsi mennem kell, elvesztette a türelmét
Nia
nia
 
 


Szia Nia!
Szerintem mindenképpen kínáld meg a kicsit valami folyadékkal a szilárd kaja után, legyen az víz vagy cici. Ha vízzel kínálod, lehet, h először nem fogja elfogadni, de többszöri próbálkozásra biztos megy majd. Én már 4 hónaposan kínáltam a kicsinek vizet (modjuk ez nyáron volt, nagyon melegben), annak ellenére, h akkor még csak szopizott.

Muu, igazad van, bébiételben csak spenótos van, sóskásat még én sem láttam.

Sziasztok!
 


Sziaszok,

Nia,
ugy tudom, ha szopizik nem kell a folyadék pótlás, a tej elegendö neki. Ha már eszik szilárd ételt akkor kell, de ugy tudom csak akkor, ha a szilárd étel többségben van. Próbáld meg, ha nem kell neki ne eröltesd, ha meg szüksége van rá ugyis elfogadja. Én is szoktam adni a lányomnak néha gyümölcslevet vizzel higitva, pár kortyot iszik csak belöle, nem viszi tulzásba. Vizet tisztán még nem próbáltam, de hamarosan kipróbálom mert nyáron csak az lesz a jó, mert nem édes.
Az én lányom már eszik szinte mindent. Üveges gyümölcsöket és fözelékeket. Házi pürét is szoktam csinálni neki, azt is szereti, finom huslevesből mixelek neki répát burgonyát és husit.
muu
 
 


Sziasztok, köszi a válaszokat, sajna csak most tudok írni ( de úgy tűnek nem sokat:), mert rossz volt nálunk a gép.néha próbűálkozom visszahűtött forral vízzel, de pár nepj anem szívesen eszik, csak néha az almát, szóval a probléma mégsem aktuálism de remélem bejönnek neki a kaják, de erőltetni nem akarom.
a gyerekorvostól elég nehéz ebben atémában tanácsot kérni, rövidre zárja azzal,h nyiugodtan szoptassam kizárólagosan akár 1 éves koráig.....valószínűleg igaza van, de nálunk annyira gázos volt a szopi az elejétől kezdve, h alig vártam h ehessen mást is, plusz az igény szerinti szopi miatt semmiféle rendszer nem alakult ki, és titokban reménykedem, h a szilárd kaja majd szép lassan visz vmi rendszert az életünkbe, csak hát nem nagyon kell a csajnak....érdekes h délután szívesebben fogadja el.
most mennem kell (fülsértő hangon sivítozik ha vmi nem tetszik neki, és sajna sokminden nem tetszik neki:)
sziasztok
nia
 
 


Sziasztok!

Van egy lassan 7 hónapos kislányom, aki de illetve du-tán eszik pépes kaját szopi előtt. Most ott tartunk, hogy kb100g-ot megeszik egyszerre, de sokszor még látom rajta, hogy enne.

Azt szeretném kérdezni, hogy adjak szerintetek többet neki vagy ilyenkor még ragaszkodni kell ahhoz, hogy inkább szopjon?

Mennyi idős korukban van az , hogy 1-1 étkezést kiválthatunk szilárd kajcsival?

Üdv
Móni

Kép

Kép

Kép
 


Sziasztok,

nagyon érdekes amiket írtok. Nekem egy 6 és fél hónapos babám van, ő egy hete kap almát, és nappal 5-szor szopizik, éjszaka esetlegesen. Egész jól veszi az újdonságot, bár szerintem még csak játéknak tekinti.
Amit én sehol se találtam meg leírva, hogy mikor kell neki adni az új dolgokat. Nekünk nagyon szilárd napirendünk van. Egyelőre a 11-es szopi után 1 órával kap almát (6-8 dekánál tartunk), mert ilyenkor van annyira éhes, hogy hajlandó nyelni is. Szopi után (ahogy sokan ajánlják) pukkadásig tele van tejjel, akkor nem látom értelmét. Viszont így még többször eszik és a következő szopit (3-kor) is követeli a szokott időben. (Igaz, kicsit talán kevesebbet eszik ilyenkor.)
Szóval nem tudom, ez így ok-e. Ja, és mekkora mennyiségig kell elmenni egy-egy új dologgal, hogy az már "be legyen vezetve"?

Köszi
 


Sziasztok!

mazsomka
Az én kislányom igény szerint szopizik. Ez azt jelenti, hogy éjjel is 2x-3x. Reggel ált. 7 körül kelt, akkor szopik is. Utána 9 körül már éhen akar halni :D , ekkor adom neki a pürét és utána a szopiba be is alszik. Ezután 14-ig gyakorlatilag, ha úgy látom szeretné megszoptatom és 15-óra körül kapja a másik adag pürét+szopit. Utána megint igény szerint szopik és 19-óra után már alszik.

Én szerintem elsőként a leendő tízórai és uzsonna idejét célszerű becélozni a kajákkal, ott lehetne majd a későbbiekben elhagyni a szopit.

Új dolognál én annyit olvastam, hogy 5-8 napig kell adni folyamatosan emelve az adagot.
Én a mennyiséget csak ráérzésre adom pldul én most kezdtem a répát neki 2 napja. Alma -krumplihoz keverem, első nap csak egy negyedet, ma egy felet, holnap meg valószínüleg már egy egészet. Ezt folytatom mondjuk 5 napig és ezzel részemről bevezetve.

Üdv
Móni

Kép

Kép

Kép
 


Köszi Móni, nem akarom elvinni a témát, de hogy bírod az igény szerinto szopit? Nekem ezt a babám alakította így (kis időzített bomba), de az igazat megvallva nem szeretném, ha akkor kéne etetni, amikor eszébe jut. Sírni persze nem hagynám én sem... Éjjel egyébként nincs rendszer, 2-3-szor szopizunk mi is.

Vissza a témához: nekem furi, hogy a meggye a dokinénink szerint az első dolgok között van, amit ehet a baba. ezt Ti is így tudjátok?

Sziasztok
 


Szia!

Én még az első babám megszületése előtt eldöntöttem, hogy igény szerint fog szopni. Aztán megszületett , jött a védőnő és jól összezavart, mondván csak 3 óránként illik szoptatni. Ezt csináltam is akkor 3 napig, aminek egy üvöltő csöppség és egy fejfájós anyuka lett az eredménye. Utána a Bogit végig igény szerint szoptattam 2 éves koráig. Megvallom őszintén nem volt vele egyszerű, 4-6 hónapos kora között éjszakánként is óránként kérte, tisztára kivoltam.
Most a Dorcival sokkal könnyebb. Ő nem kéri ilyen gyakran, nappal talán 2-3 óránként, éjszaka meg mint írtam 2x vagy 3x, de mellettem alszik, így félálomban szoptatom.
Egyébként is én azt vallom, hogy mi felnőttek sem mindig pont ugyanakkor éhezünk meg, így nem hiszem, hogy a babának óramű pontossággal csak 3 óránként lehetne.

Meggy: valóban az első dolgok közt írják. Én személy szerint úgy döntöttem, majd ha megérik nálunk a kertben, akkor fogja kapni.

Üdv
Móni

Kép

Kép

Kép
 


Móni,

ez szerintem is így van, mármint nem eszink mindig ugyanakkor mi sem, sőt! Én nagyon gyakran el is felejtek enni-inni, aztán persze megijedek, hogy nem lesz elég tejem. Hála istennek, azért olyan még nem volt. :D
Nyugtassatok meg lányok, hogy nem csak én vagyok ilyen "felelőtlen", dehát a baba előbbre való (meg még egy csomó más dolog is), mint pont az, hogy én "tudatosan" egyek. Ez csak látszólag olyan egyszerű. Abban bízom, hogy ha majd lehet kotyvasztani a manónak, akkor én is jobb dolgokat fogok enni.

Sziasztok
 


Szia!

Én enni rendesen eszem. Kénytelen vagyok, hiszen ott a nagyobbik és neki is kell adnom enni. És mivel a Bogival pont evési gondjaim vannak, ezért igyekszem vele szépen terített asztalnál változatosan étkezni.
Az ivás az más tészta, sokszor késő du-tán jövök rá, hogy alig ittam. Iszok naponta 2 laktoherbet (reggel-este), napközben 1 pohár gyümilevet és 1,5l ásványvizet.
De hol van ez a 3litertől?

Üdv
Móni

Kép

Kép

Kép
 


Igen, az fontos, hogy jó példát mutassunk a babáknak. Mi most azon kűzdünk, hogy valahogy "együtt" tudjunk vacsorázni, vagyis amikor apu hazaért, akkor nekiugrok a konyhának és "rendes" vacsit próbálok főzni, meg Marcikának si kaját csinálni. Asztalhoz ülünk, néha sikerül egyszerre nyugiban, néha nem. Azon is erőlködöm, hogy ne menjen közben a tv. Mi sajnos ezt korábban nagyon megszoktuk és mivel a nappali szolgálja nálunk az étkező funkciót is, minden egy helyen van. A férjem is egyetért elvben, hogy ezt így kéne, de amikor aztán meccs alatt kéne kikapcsolni... :D
Milyen evési gondok vannak a angy lányoddal?
Én meg pont az ivásra figyelek jobban, ez most nem olyan nehéz, mert a szopitól nagyon gyarkran megszomjazok. Laktoherbet valahogy a babám hasa nem szerette, úgyhogy leálltam vele, pedig abból sokat meg tudtam inni és szerettem is. :(
Ehelyett csalánteát iszok (attól megfigyeltem, hogy sok tejem lesz) meg imádom a tejtermékeket. A víz sajnos csak éájszaka megy.

Üdv
viki
 


Szia!

A nagylányom szeretne csak a levegőből megélni és ha tehetné szerintem még, abból sem fogyasztana sokat. :D

A gyermekek betegségek-gondokban van egy evés nevű topik, abban dumcsizunk mi cérnalánykák és fiúk anyukái vajon mit és hogyan ronthatunk el. Nézz be ha érdekel a téma.

Tejtermékek nálam nem nagyon csúsznak le, kivétel ha terhes vagyok :)

Visszatérve az eredeti témához: mit adsz most a picinek?
Mi ezeken vagyunk túl: alma, banán, őszi, krumpli, s.répa, sütőtök.

üdv
Móni

Kép

Kép

Kép
 


Egyelőre alma, banán és őszi. Az utóbbit nem nagyon szerette, igaz, hogy mélyhűtöttet adtam neki, aminek valóban nincs túl vonzó íze. A férjem szerint hülyeség olyasmivel traktálni, aminek nincs szezonja, de hát ez még sok mindennel így lesz. Aztán adtam neki ebből a 3-ból hippes pépet, azt szerette. Egyszerre fél üveget kap és úgy tűnik ezzel a mennyiséggel elégedett. A következő a tök lesz, krumplival kevert bébiételt vettem neki.
Egyébként nekem nincs olyan rossz véleményem a bébiételről, persze ami van pl. alma abból hülyeség. Egy gyerekpszichológustól hallottam, hogy nagyon fontos a babáknak a tálalás, mert nem elsősorban az ízeket szokják meg, hanem társítják pl egy dobozhoz. Szóval azt mondta, hogy ha bébikaját kap a baba, akkor fontos, hogy ne lássa a dobozát, hanem ugyanabban a tányérban, mint a magunk késztette kaját. És akkor később nem kell majd "leszoktatni" róla.

Üdv
Viki

Ja, egyébként ne aggódj, én 2 és 7 éves korom között alig ettem, nem akartak a súlyom miatt iskolába engedni. Aztán a napköziben rákaptam, anyámék meg úgy örültek, hogy csak tömtek, így 14 éves koromra kicsit duci is lettem. Aztán persze nekiálltam fogyózni gimiben. Na lényeg az, hogy a gyerekeknél be szokott jönni a pozitív példa, szeretnek más gyerekekkel együtt enni, próbáld ki! És ha elkezd enni, ne tömd!! Egyébként nekem ez a gyerekkori soványság nem járt semmi hátránnyal: sportoltam, jól tanultam, eleven voltam. :)
 


Sziasztok,

remélem nem hal be a topic!
Fontos kérdésem van: Ti sózzátok a baba kajáját? Vagy sós vízben főzitek a zöldséget? Nekem (ha más mondja korábban, el se hiszem) egyáltalán nem hajlandó megenni a zöldségeket (répa, krumpli, sütőtök) magában a babám, csak gyümivel. Enni szeret, alma, banán, megyy, őszi mindig siker!
Múltkor anyatejet kevertem krumplival, gondoltam ez tuti, az eredmény óriási hiszti lett!!! Aztán utolsó kétségbeesésemben megsóztam picit és úgy befalta, hogy csak néztem! Lehet, hogy a gyerek is ember? :))) Legyünk őszinték, magában tényleg nem sok íze van a zöldégeknek! Viszont úgy tudom, 1 éves korig jobb ekrülni a sót.
Olvastam, hogy olivaolajat lehet bele tenni és az ízesíti. De azt már szabad? Tudom, hogy egészséges, de babáknak is?

Köszi
Viki
 


Szia Viki!

Bocsi, hogy eltüntem, de egy kicsit összejöttek a dolgok ( a számítógépünk behalt egy vírus miatt+ a Dorci úgy döntött ezentúl ülni is fog, ami igazán örömteljes dolog, csak éppen úgy dől még el időnként mint egy zsák , így állandó készenlétben kell állni, hogy elkapjuk :roll: )

Üvegeskaja: mostanában nálunk is gyakran becsúszik, amióta husit is ehet. Nem igazán tudom eldönteni, hogy elhigyjem -e amit ráírnak (tuti bio zöldség stb), viszont én legfőképpen hipermarketes gyümi-zöldséget tudok beszerezni és hát éppen azokról sem sok jót hallani.
A Dorci mindent befal, idáig egyedül a brokkolit köpte ki.
Igaz ha én kotyvasztottam, akkor is a s.répához v. krumplihoz adtam almát is, az üvegesekbe meg többnyire tesznek sót . Esetenként cukrot is :cry: , de erre figyelek és nem veszem meg.

Van egy könyvem: Dévics Józsefné: Csecsemők szakácskönyve, ebben csak annyit ír, hogy növényi olajat lehet adni.

pl:
Sütőtökfőzelék
100g sütnivaló tök
50g burgonya
1 mokkáskanál olaj

A s.tököt és a burgonyát feldaraboljuk, megfőzzük puhára (víz ellepje). Áttörjük a főzeléket, rátesszük az olajat, majd a főzőlével felengedjük. Gyors keverés közben felmelegítjük takaréklángon, így finom habos lesz.

Üdv
Móni

Kép

Kép

Kép
 


Sziasztok,

A Hippes bébiételekkel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Azért veszek Hippet (néha, egyébként főzök) mert abban nincs hozzáadott cukor stb.

Mindig részletesen elolvasom az üveget

DE!!!

Mit jelent az az üvegen, hogy "szinezék és tartósítószer hozzáadása nélkül készült" ott egy kis csillag, majd később, mikor "magyarázzák" hogy mit jelent a csillag, azt írják, hogy "előírás szerint" Tehát mégis van benne, csak egy bizonyos szint alatt, mert az az előírás, hogy egy bizonyos szintet nem haladhat meg? Van itt valaki, aki insider és tudja az igazságot??? Köszi! :?: :?:


Mónika!

Én ezt találtam:

"A zöldségek pontosan azokat a tápanyagokat tartalmazzák, melyek nélkülözhetetlenek a baba egészséges fejlődéséhez. Legkönnyebben úgy szoktathatja hozzá gyermekét a zöldségekhez, mint új ízekhez, ha eleinte csak néhány kiskanálnyit kínál neki az egyszerűbb összetételű főzelékekből. A HiPP Főzelékek nem tartalmaznak állományjavítót, és a törvényi előírásoknak megfelelően sem tartósítószert, sem színezőanyagokat. A baba igényeinek megfelelően só hozzáadása nélkül készülnek. "

http://www.hipp.hu/hipp/termekek/fozelekek/

Ezek meg érdekesek.
dia
Budapest
 
 
 


Gyümölcsökből amit lehet én is adtam frissen, de a főzeléket macerásabb megcsinálni - legalábbis számomra - és nem is eszi olyan szívesen... :(
Ami viszont nagyon bejött nekünk, azok a Humana tejpépek! A bourbon vaniliás a kedvenc, de mindet szívesen megeszi a kisfiam. Mi az utolsó, esti tápszer előtti étkezésnek szoktuk adni. Ti?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó