Új privát üzeneted érkezett!

nem biztos, hogy én vagyok legmegfelelőbb topikindító, de majd jönnek mások az alaptételekkel.
addig is itt a topik.

mert felmerült a szopis topikban és a kendőzősben is.
előbb vagy utóbb a babák át állnak a ciciről a szilárd ételekre.
hogy ez mi módon történik annak több módja van, ami függ babától és mamától is, de nagyon nagy részben szülői döntés.

itt azt a módot beszélnénk meg amikor nem elválasztás történik, hanem a gyerek saját akarátából történő leválás.
a másik fontos eleme ennek a BLW (baby led weaning) módszernek, hogy mama nem etet. kezdetektől fogva, már az első kóstoltatásoknál, (ami nem történik hamarabb, mint hogy a baba ülni tud) a baba elé tesz egy kevés, puha(fog nélkül is pépesíthető), de kézbe fogható állagú ételt, amivel a baba önállóan ismerkedik. És mivel jó esetben ez akkor történik amikor a család többi tagja is asztalnál ül, nem csak ösztönből, de utánzással is szépen megtanulja az emberi táplálkozás kultúrált és hatékony formáit.
[/img]

KépKép
 
 


nálunk így kezdődött. Hana itt 6 hónapos.
Kép

aztán voltak ilyen fejezetek is
Kép

Kép


a rokonság persze almát reszelt, tejbegrízt főzött, meg mindenféle püréket készített. a lelkes nagymamák váltig állították, hogy majd ők megetetik az unokát. az én lányom azonban született BLW baba, egyetlen kanállal sem fogadott el a klasszikusan kínált ételekből.

persze mi valamennyire szerencsések voltunk, mert az igazán maszatos kezdetek nyárra estek, így eleve meztelenül vagy egy szál pelusban ültettem asztalhoz. Később jöttek egyéb trükkök, a ruha tisztán tartására.

nagy tanulság: őszibarack és alma semmiből nem jön ki, a meggy és cékla viszont sima mosással eltűnik.

na még egy céklás kép, mert nem lehet kihagyni
Kép

KépKép
 
 


én egyébként többek közt azért választottam a hozzátápi ezen módját, mert így volt egyszerűbb. tetszik az elmélet is mögötte, de nem az a lényeg.
- egyrészt sose hagyta hogy etessem. ha én nyújtottam a kanalat, akkor azonnal szájzár. hát megkapta ő a kanalat is meg a pépet is.
persze próbálkoztam mindenfélével, de nem, voltam hajlandó napi többször fél órát imádkozni neki hozzátápi címen.

- bármit is kotyvasztottam pépet (tök finomakat egyébként), soha nem evett belőle egy kanálnál többet, de általában annyit se. így aztán maradt a darabos, amit kézbe vehetett (
a kölesgolyó kiváló BLW hami. kézbe vehető, anélkül, hogy tiszta ragacs lenne a kölök, nyál hatására péppé válik a szájban. Sajna néha kikerülk a szájból pépesen, olyankor elég nagy szívás letakarítani bárhonnan

- és nem utolsó sorban, amíg csemete barátkozik a különféle textúrákkal, én kényelmesen megebédelhetek, a család többi tagjával egyetemben

KépKép
 
 

 
 

Én már leírtam nagyvonalakban a hordozókendős topicban, nálunk hogy megy a hozzátáplálás, de azért itt is összefoglalom a lényeget. Szilárd most 8 hónapos, enni csak pár napja hajlandó valamit.
Ő anyatejes baba, igény szerint szoptatva, 6 hónaposan kezdtük el kínálni az ételt, akkor már kinézte a szánkból.
1 hónap kellett neki, hogy le is nyelje, amit kap, addig csak a nagyon pépesre nem öklendezett. Szerettem volna a BLW szerint adni az ételt, de mivel kijött egy foga, óriási darabokat harapott le az aktuális ételből, így nekem akkor ez nem tetszett. Pici daraboktól meg öklendezett.
Aztán 1 hónap után bár már lenyelte a pürét, de nem volt hajlandó elfogadni semmit kiskanálból. Ekkor vettem búzagolyót, hasonló gondolom mint a köles, csak itt olyan nincs :( Na ez a kedvenc s azóta pici darabokra vágott párolt zöldséget elszopogat szívesen (pürét nem hajlandó kanálból, így azt már nem kínálunk).
Egyenlőre nagyon kis adagokat eszik (1-2 kocka zöldség, gyümölcs), de nem aggódom, mivel anyatejen is jól fejlődik. Ő még nem annyira rakja bele a szájába az ételt, inkább széjjelnyomkodja a tenyerében. Tegnap viszont először életben kapott narancsot, nagy sikere volt, a nagyja levét kinyomkodta, meg néha a szájába vette és szívogatta fintorogva, de azért mégis kóstolta.

Jucuu

Kép
 
 


Nálunk így néz ki egy uborkaevés:

Kép
Kép

Jucuu

Kép
 
 


Hát, lányok...lehet , hogy én nehéz eset vagyok, de csak ámulok a ti türelmeteken!
Nekem már 1 perc után felmenne (többször meg is próbáltam - igy is történt) a pumpa, hogy miért nem a szájába teszi és miért a földön meg a ruháján köt ki az étel.
Persze, mi is próbáluk a pürét, de mivel az anyatej izlett Tominak a legjobban, semmit mást nem evett. Sehogysem. Szóval szép lassan, másfél évesen, miután kimaradt a passzirozós korszak, egyből darabosat kapott. Ő is öklendezett előtte amúgy a legkisebb darabtól is, ez engem megijesztett - talán emiatt nem evett sokáig?
Szóval jöhetett a sűrűje.
De én most sem hagyom neki, hogy játsszon a kajával. Lehet, hogy lassacskán abbahagyná és utána a szájába tenné a falatot, de én nem bírom nézni, ahogy dobálózik meg trancsiroz meg hadonászik.
Talán szintén az én hibámból, de Tomi nem is hajlandó egyedül enni. 2 éves elmúlt már, de mindig kéri, hogy mama adja a szájába. Meg tudja fogni a kanalat természetesen, sőt néha-néha a késsel-villával is próbálkozik, de nem hagyom sokáig neki, mert akkor semmit sem eszik. És ez idegesít. Hülye vagyok!!!!
Meg az a helyzet, hogy sokszor nem is az asztalnál eszik, hanem játék vagy rajzolás vagy mese vagy homokozás vagy rohangálás közben. Én meg percenként: gyere, itt a falat..... :shock: :roll:
Remélem, nem hátráltatom a fejlődésében és egyszer megtanul egyedül enni, de úgy látom, sokáig én fogom etetni. Egyelőre bírom, de majd kettővel hogy lesz, azt nem tom...

Kriszti, a béna :oops:

( Ez volt a max, amit megengedtem, hogy összekenje magát.) ˇVˇ
A képek 1 év 9 hó és 2 év 1 hó között készültek. Azóta nem nagyon eszik egyedül...:cry:

Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép

KépKép

KépKép
 


Én rajtad ámulok Kriszti, szerintem nem béna vagy, hanem nagyon ügyes, hogy ezt megcsináltad! Nagy erő kell szerintem ahhoz, hogy annak ellenére bárki bármit mond, másfél éves koráig csak szoptasd! A védőnőd nem szólt semmit? Család nem esett kétségbe folyamatosan, hogy éhezik a gyerek?
Én is azt gondoltam, hogy Szilárd nem fog semmit enni, de aztán valahogy beindult a dolog. Orvosnál múlt héten voltunk, és ott szóba jött a hozzátáplálás, az orvos szerint csökkentenem kellene a szoptatást, hogy egyen a gyerek :shock: Hát az merült fel bennem, hogy normális?? Inkább éhezzen szegény gyerek? Szerencsére a védőnőnk egy tapasztalt, kedves nő, aki csak legyintett, hogy majd fog enni. Én sem vagyok ideges, hogy Szilárd inkább csak szopizik, mert szépen fejlődik.

Jucuu

Kép
 
 


a kölesgolyó kiváló BLW hami. kézbe vehető, anélkül, hogy tiszta ragacs lenne a kölök, nyál hatására péppé válik a szájban. Sajna néha kikerülk a szájból pépesen, olyankor elég nagy szívás letakarítani bárhonnan


Haha! Épp ma vakargattam odaszáradt kölesgolyót a tükörről! :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
 
 


Köszi Lili :)
Szóval én nem tudok szinte semmi részletet erről a módszerről, , és azt sem tudom, hogy divatnak nevezhető-e (bár szerintem nem számít, mert jó divatok is vannak, pl. a szoptatás) de nekem nagyon tetszik, mert igyekszem mindenből a természetesebbet választani, és ez anyakímélő módszer is, még főzni se nagyon kell külön, gondolom. Utálom, hogy Flóránál a nagyszülők műsoroznak, náluk csak így hajlandó enni, és nálam is ragaszkodik hozzá, hogy etessem, pedig simán tudna már egyedül is. Amitől kicsit tartok a BLWben, az a kupleráj, amivel jár, mivel férjem és családja nem bírják nézni ha bárki vagy bármi maszatos 1 másodpercnél tovább és fénysebességgel rohannak törölni a legkisebb morzsát vagy bubust (taknyot, bocs). A másik dolog, hogy létezhet az, hogy így eleinte esetleg nem jut elég táplálékhoz a baba? Vajkon azt látom, hogy nagyon enne, utánozna, mindent kivesz a kezemből és megkóstol kéjesen nyögdösve (tényleg :) ) de öklendezik is ki mindent. A múltkor még a gyógyszerként adott Stodal szirup, ami teljesen folyékony, is meghánytatta szó szerint. Kanalas pépet is adtam már neki, vagy elnyammog belőle 1/4 teáskanálnyit, vagy semennyi se kell. Sokkal jobban élvezi, ha egyedül próbálkozik kézi kajával. És még ha le is nyelné, akkor sem hiszem, hogy bármi hasznosulni tudna belőle, gondolom darabka be, darabka ki :)
Egyébként eddig kenyeret, almát, főtt répát és krumplit gyurmázott és csócsált :)
Bocs, hogy hektikus voltam, mindjárt jelenésem van a fürdetések miatt.

KépKép
KépKép
 
 


Kölesgolyó: én is nagyon szeretem, meg a fiam is. DE: nekem fáj tőle a hasam és még szeleket is okoz... :oops: :oops: :oops: .
Szerintetek ez csak a terhesség miatt van, vagy a babák is érzik? Szó szerint begörcsöl a gyomrom és morog. Fura. De tuti ettől van, mert megfigyeltem. Nem szeretném, hogy a gyerek szivjon.

Jucuu: nekem nem okozott semmi fejtörést, hogy mi lesz a gyerek fejlődésével a csak anyatej miatt. Tudtam, hogy ez a legjobb neki, még másfél évesen is. Ő is tudta...Csak a rokonok furcsállták, de letojtam. :lol: SZépen nőtt, hizott, okosodott . Mindenesetre nem hallgatnék a dokitokra, ne válaszd el semmiképp se! Majd magától (ha neked is jó igy). Nem lesz gond, ne félj. Majd eszik, ez tök igaz!

Kriszti

KépKép

KépKép
 


Sziasztok,
Nekem a kölesgolyóval csak az a gondom, hogy sós (nekem néha a zacskó alján lévők túlságosan is azok), a babának pedig nem sózok semmit. Persze nagyobb gyereknek már mehet, de kicsinek én nem adtam.
A buláta natúr, én azt jobban szeretem, igaz, mivel abban meg glutén van, az meg azért későbbi téma.

Eszter
 
 


én azt gondolom, ez sem szentírás. a lényeg, hogy baby led, azaz a gyerek igényét figyelembe véve alakítjuk az életünket.
Szóval ha ded annyira éhes, hogy nincs türelme a kajával bíbelődni, akkor persze megetetjük. Ilyen esetben gondolom elég gyorsan végez az ember a püré szájba adagolásával. Ha viszont inkább ő próbálkozna akkor hagyjuk.
Én úgy voltam vele, addig voltam nyugodt amíg szopizott. Addig tudtam, hogy nem hal éhen. Ma már azt is tudom, hogy akkor se hal éhen ha 3 napig, csak a reggeli kakaóját issza meg, de azért nagy para volt amikor a szopi abbamaradt. Mert BLW ide vagy oda, Hana pocsék evő. Cukorból és csokiból persze bármikor bármennyit, de ott meg én nem engedek.

Sáfrány, Jucuu,
Iván mindjárt másfél éves és kb most kezdte el lenyelni a kajákat. Eddig csak megrágta és tolta is ki a száján. Hát jól begyakorolta ezt a rágást mielőtt a nyelésre áttért az biztos :lol: Amíg a kamrában van étel, addig nem hal éhen a gyerek, ez tuti.
ennek a BLW-nek egyéblként az is lenne a lényege, hogy próbálod nem elrontani az evő ösztönét a kölöknek (pl csokival, tukmálással), így ő ha mindig kerül mindenféle(fehérje, gabona, zöldség, gyümölcs) az asztalra akkor pontosan érzi majd melyikre van szüksége. Na és ugye ott a cici is kéznél.

Nekem is próbáltak olyat tanácsolni, hogy szoptassam kevesebbet, majd akkor biztos fog enni. Szerintem ez agyrém! Szorítsam vissza a 99%-ban tökéletes anyatejet, az igencsak kétes minőségű szilárd táplálék kedvéért???? Mégha mindenből biot is veszek és szuper tudományosan utánanézek mit mivel, akkor se fogok tudni olyan összetetten tökéletes táplálékot elé tenni mint az anyatej.

kupi/maszatolás
hát nem mondom, hogy megúszható, de azért nem kell térdig a maszatban járni. Szerintem egyébként egyik gyereknél sem megúszható. előbb vagy utóbb minden gyerek elkezd önállóan enni és az bizony maszattal jár, bárhány évesen/hónaposan kezdi.
Természetesen én se szívesen nézem, hogy "tiszteletlenül" bánik az étellel. Ezért mindig csak egészen apró falatokat adok. Egy répakarikát szét lehet nyomni kísérletképp a tálcán, de a többit elveszem ha nem a szájába kerül. Dobálni se engedem az ételt, és az unaloműző trutymákolásnak is mindig véget vetek. És persze a ded korától is függ hogy mit nézek el neki.
az ikeás műanyag tálcás etetőszék és etetőkabát nagyon bevált.
persze minden evés után fel kell seperni és ha rendes volnék fel is mosnék az asztal alatt, de nem vagyok rendes csak a nap végén. 8)

nálunk is az a tapasztalat, hogy apát jobban zavarja ha maszatos a gyerek. persze ő nincs otthon egész nap ezért nem látja azt a folyamatot, amiből te levonod a következtetést, hogy teljesen felesleges és idegtépő mindenki számára, másodpercenként törölgetni a gyereket. Ilyenkor rá kell bízni ezt a feladatot. Apák sem hülyék, hamar belátják, hogy nem lehet úgy végig enni egy vacsorát hogy folyton a gyerek arcának tisztaságát figyelem. Nálunk legalábbis így volt.
Nekem anyósommal nagy szerencsém van, mert bár tudom, hogy fura neki, egyetlen szó nélkül alkalmazkodik az elképzeléseimhez, sőt ma már ő is élvezi a műsort amit a gyerekek nyomnak.

KépKép
 
 


A hordozós topikban csak olvasgattam, itt hozzá is szólnék a témához - majd, ha a fiúk engednek - bár lehet, hogy mindjárt off is leszek :oops: , de nem akarok egy "élet a blw után" című topikot nyitni.

savitri írta:Mert BLW ide vagy oda, Hana pocsék evő.


Na itt nyugodtam meg, mert ugye nincs is jobb, ha a gyerek úgy viselkedik, ahogy az az anya által jó nak tartott nagykönyvben le van írva :lol: , de azért nem mindig van ez így. Persze ha sikerül, akkor az ember hajlamos azt gondolni, hogy ő most mennyire de jól csinálta, és lám, itt az eredmény, de ha nem így sikerül, akkor sem kell elkeseredni, mert a gyerekek is különbözőek már alapból.
 
 


Nekem Vili most három éves, bevallom nem tudtam, hogy a hozzátáplálásnál is külön irányzatok vannak :oops: , nem is volt nálunk blw, de majdnem. Krisztiék esete nem egyedi, az én fiam is egyéves kora után kezdett kóstolgatni. Persze 6 hós korától én kínálgattam, mindig ott ült az asztalunknál, de _soha_ nem nyúlt kajáért, nem nézte ki a szánkból. 6 hónaposan már fogakkal is rendelkezett (monnyuk ülni nem tudott), de mindig csak egyfélét kínáltam neki, persze mindig mást. Ebből a leginkább feldolgozott állapotban a reszelt alma volt, a többi max villával szétnyomkodva. Nálunk úgy egyéves körül a kenyérhéjat kezdte rágcsálni, és kente mindenhova :roll: , de szerencsére költözés előtt álltunk, így nem zavart a fal állapota sem. Hogy mikor kezdett el igazán enni, nem tudom, de olyan biztos nem volt, hogy szopit kiváltottunk volna kajával, szerintem igény szerinti szopinál ilyen nem is létezik. Szerintetek?
 
 


Így nézett ki az első barack 6 hónaposan:
Kép Kép Kép
 
 


Itt pedig 10 hósan egy almával, még mindig nem lelkesen.
Kép

És majd folytatom (talán alvásidőben), hogy hova jutottunk.
 
 


Zsana, dejó hogy írod ezt!
én is úgy gondolom, hogy igény szerinti szopinál, nincs olyan hogy egyik szopit kiváltod. mert ugye melyiket is?

annak idején szépen utána olvastam, hogy a szopipárti anyuka hogyan csinálja ezt a hozzátápi dolgot. Azt írták lyenkor az ember lánya előbb megszoptatja a csemetét aztán kínálja egyébbel. Csakhogy ez a gyakorlatban megvalósíthatatlan. Mivel igény szerint szoptatok, a kereslet kínálat ezer éve beállt, tehát egy szopival tökéletesen jól lakik a gyerek és semmiféle érdeklődést nem mutat teli hassal mindenféle idegen táplálékok iránt. Ha viszont folyton éhes gyerekkel próbálkozom, akkor vagy ideges a ded az újdonságokhoz, vagy épp a tanács ellenében a szilárd kajával az értékes szopitól veszem el a helyet a pociban, azaz rövid távon leszoktatom a szopiról.

Én a két étkezési fajtát, teljesen elkülönítettem. Úgy döntöttem, a szilárd étkek fogyasztásával bizony azt is meg kell szoknia, hogy az evés az asztalnál történik, meghatározott időben, a többiekkel együtt. Amíg ehhez nem tud teljesen alkalmazkodni, addig persze ott a cici mindig kéznél.
Szóval ha még nem elég ügyes ahhoz, hogy tele tömje a pocakját az asztalnál, mert mondjuk nem tud nyelni, vagy egyszerűen nem tud olyan jóízűt enni még, akkor bármikor kiegészítheti a megszokott és jól bevált szopival.
Az asztalnál ő is kap terítéket; tányért, kanalat, villát(igen villát, mivel ott ülünk mellette, nem tesz kárt magában), vizet itatóból(nyáron pohárból, akkor nem zavar ha tiszta víz lesz a gyerek) és a tányérjára apró falatokat a mi tányérunkból.
Így ő is részese a családi étkezéseknek és sűrűjében tanulhatja, hogyan is megy ez a táplálkozás a mi kultúránkban.

A kezdetekben Hanát csak vacsoránál ültettem asztalhoz, mert akkor apa is otthon volt, meg egy kostolós alkalom elég volt bőven, egy éves koráig ő se nagyon evett. Inni meg csak ciciből tudott.

Iván már a kezdetektől napi kétszer ült asztalhoz, mert Hanával már leülünk együtt ebédelni is. Szóval ha ded éppen nem aludt, akkor asztalhoz ült velünk.Ebből sose volt tiltakozás. Mindig ott akar lenni ahol mi.

Kép
Iván, tavaly húsvétkor az ünnepi asztalnál anyósomnál. Érdeklődés hiányában csak papírzacskóval. A társasági életet viszont élvezte nagyon. :D

KépKép
 
 


savitri írta:Szóval ha még nem elég ügyes ahhoz, hogy tele tömje a pocakját az asztalnál, mert mondjuk nem tud nyelni, vagy egyszerűen nem tud olyan jóízűt enni még, akkor bármikor kiegészítheti a megszokott és jól bevált szopival.


Nos, azt hiszem, ide vezethető vissza az én nagy problémám, hogy nálunk időnként továbbra is folyamatos evésre lenne igény.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én 28 hónaposan elválasztottam Vilit :oops: . Én azt gondoltam, hogy addigra már "csupán" lelki táplálékként szolgál a szopi, most utólag viszont vannak kétségeim. Ha hagyom, hogy önállóan egyen, annyit amennyit gondol, akkor kevéssel (mondjuk egy órával) étkezés után jelentkezik, hogy ő bizony éhes. Mert egyszerre csak annyit eszik, ami akkor, éhen halás ellen elég. Néha kéri is, hogy én etessem, mert ő el van foglalva, játszik a kenyér héjával, ami hol markoló, hol kiskutya, de mindenképpen két kézre van szükség hozzá :lol: .
Ma 9 körül volt reggeli, elég rendesen evett (egy harapás lekváros, egy harapás párizsis kenyeret felváltva), majd 11-kor kérte az ebédet. Ilyenkor nem jó a reggeli maradék, nem jó a gyümölcs, neki _az ebéd_ kell. Próbálom elterelni a figyelmét, de nem nagyon lehet. Hiába mondom, hogy nincs kész, ő közli, hogy kész van. Végül sikerült délig húznom, akkor evett egy tányér rizst, majd nem bírtam tovább, és kapott husit is, ami megpuhult ugyan, de megpirulni már nem volt ideje. :(

Most jól kipanaszkodtam magam, de hogy konkrétabb legyek, jöjjön egy kérdés:
Törekedtek ti arra, hogy valamiféle rendszert vigyetek az étkezésekbe? Aki már túl van rajta, annak elég volt, hogy alkalmazkodik a gyerek a felnőttek étkezési idejéhez? Engem nem érdekel, ha napokig nem eszik, vagy csak egyfélét, stb, de én ettől a folymatos evéstől megőrülök.
 
 


Zsana! Nálunk is szokott igy menni, hogy reggeli után nem sokkal megint éhes, de én úgy is csinálom az ebédet, hogy már akár 11-kor ehessen...Szokott is. Persze kap tízórait, abból többet eszik mint reggel, és még ezek után is max. délig húzza. Alvás után megint valami banán vagy gyümi vagy joghurt......stb. És 6-kor megint szigorúan vacsi. Jó sok. Vacsorából eszik legtöbbet. Talán apa miatt ?
Engem egyáltalán nem zavar, hogy szinte egyfolytában etetem, mert én annak örülök, ha eszik. Pont fordítva, engem az zavar, ha 3 napig semmit....Kikészülök, ha nem kajál. Pedig biztos nem hal éhen..
Én is csak addig voltam nyugodt, mig szopott (kizárólag). Amióta ételeket eszik, kicsit izgulok, de mivel hizik, nő és okos is :oops: , nem vészes a helyzet.
Szterintem addig örülj, mig van étvágya!
Kár, hogy elválasztottad egy ilyen gondolat miatt....Nekem sajnos elment a tejem a pocak miatt, nagyon sajnáltam is.! Sőt, azóta a fiamnak vannak lelki gondjai is, mert rémálmai vannak, félelmei, jobban ragaszkodik hozzám és még fura fóbiái is....
:roll: :cry: . Szóval a szopi legjobb a világon!!!!! :P

kriszti

KépKép

KépKép
 


sziasztok,


Iván mindjárt másfél éves és kb most kezdte el lenyelni a kajákat.


húú most megnyugodtam:)

ha már idetaláltam egy rövid kérdés: 22 hónaposnál is tök normális akkor hogy szívesebben szopik evés helyett. mostanában ha leülünk enni együtt akkor mielőtt még bármit evett volna elkezdi mondani, hogy cici, cici. ilyenkor próbálkozom mondani neki, hogy egyél előbb valamit (vagy legalább várd meg míg anya megeszi az ebédjét) és utána cicizünk. de nem ő neki csak cici kell. persze eszik mást is napközben de nem nagy mennyiséget. de a ti hozzászólásaitok szerint akkor ez teljesen normális?!

köszi Laura

Kép
 
 


Laura szerintem teljesen normális. Az mindig jó mérvadó, hogy rendesen növekszik a gyermeked, vidám, életrevaló.

Nálunk nem nagyon van rendszer az evésben még, úgy ahogy a szopi is igény szerint van, nem órához kötve, a reggeli kásával megkínálom valamikor délelőtt, délután nálunk egy pici párolt zöldség van búzagolyókkal. Egyenlőre ennyiben ki is merült a hozzátáplálás :)

Jucuu

Kép
 
 


Jucuu és ez meddig lesz így? én szeretném szoptatni amíg igényli, és akkor ha jól értem míg szopizik valószínűleg nem is fog ennél többet enni?
a másik amin néha "parázok" hogy nem alakul-e ki nála valamilyen hiány (vitamin, ásványi anyag stb) én tudom hogy az anyatej a legjobb de még ilyenkor is 22 hónappal szülés után, fel van vértezve mindenféle vitaminnal???


köszi Laura

Kép
 
 


Én nem hiszem, hogy nem fog többet enni később, és szerintem vannak ilyen gyerekek, akik nem akarják megenni az előírást. A legjobb barátnőm kisfia is ilyen, ő pl. sült krumplin meg grízes tésztán nőtt fel cici mellett (nem akart nagyon semmit megenni) most 6 éves, egészséges. Ő 4.5 évig szopizott.

Az anyatej 1 év után elkezd hasonlítani összetételében a kolosztrumra, azaz rengeteg hasznos anyaggal van tele. Szóval azt nem szabad elhinni, hogy ilyenkor már csak cukros víz szerepet tölt be (sokan ezzel dobálóznak)!
Folytasd a kínálgatást és ne csinálj nagy számot az etetésből hogy a baba ne stresszként élje meg az evést, ne legyen teljesítmény, mennyit és mikor eszik.

Jucuu

Kép
 
 


köszi Jucuu hatalmas önbizalmat kaptam a szavaidtól!!!!!!!

nagyon köszönöm Laura

Kép
 
 


Kriszti
Azt hiszem, félreértettél. Nem azért választottam el, mert úgy gondoltam, hogy nincs rá szüksége. Sajnos egy idő után nem találkoztak az igényeink. Én először csak csökkenteni szerettem volna a szopik számát, de ő nem nagyon mutatott hajlandóságot, és mindig volt is ok rá, hogy miért ne. Lehet, hogy nálunk is a kistesó segített, mert már félidőn túl voltam én is, mikor sikerült.

Az nem zavarna, hogy sokat eszik, vagy jókat eszik, de én úgy gondolom, hogy az ember élete nem evésből áll. Egyen rendesen főétkezésnél, és közben persze jöhet a gyümölcs, zöldség, akár a süti, csoki is, de nem folyamatosan. Nekem egyébként a kölesgolyóval is ez a problémám, hogy addig tömi, még van itthon.
 
 


tabajd írta:a másik amin néha "parázok" hogy nem alakul-e ki nála valamilyen hiány (vitamin, ásványi anyag stb) én tudom hogy az anyatej a legjobb de még ilyenkor is 22 hónappal szülés után, fel van vértezve mindenféle vitaminnal???


Ezen ne parázz :) , pont ez a lényeg, hogy ha meg van kínálva étellel, azt és annyit fogad el belőle, amire és amennyire szüksége van.
 
 


Ok, Zsana,
Én azt gondoltam, hogy addigra már "csupán" lelki táplálékként szolgál a szopi, most utólag viszont vannak kétségeim.
.
Én ezt szó szerint vettem, azaz furcsálltam, hogy azt gondoltad, csak lelki táplálék, aztán meg egy kicsit megbántad...nem? Mert még szopizna a gyerek... Azzal sem lett volna pedig baj. De ha a kistesó amúgy is tervben volt, végül is érthető, hogy abbahagytátok lassacskán a szopit. Ha már nem kényelmes, kellemes mindkettőtöknek, nem szabad erőltetni. Aztán látod, most meg a kaja a mindene. De egy ilyen kicsi gyereknek sztem nem fura, hogy az evéből áll az élete. Nem mindegyik ilyen, de lesz ez még másképp is...Most biztos az intenziv növekedés időszakát éli, ha már kicsit leállt, a kajával is le fog. Gondolom...

Amúgy: jó hir, hogy Tomi már 3. napja nem kapott csokit, pedig próbálkozik :) Nehéz leszerelni, de akkor pl. kimegyünk az udvarra vagy rajzolunk vagy nem tom...És el is felejti. Csak ha nagyon nyűgös, akkor kell neki az a fránya csoki, sztem a lelkének főleg.

Kriszti

KépKép

KépKép
 


kkriston írta: Csak ha nagyon nyűgös, akkor kell neki az a fránya csoki, sztem a lelkének főleg.

Kriszti


Ez annyira aranyos volt. :)

Jucuu

Kép
 
 


Nálunk a héten nagyon jól ment az evés! :)
Főtt krumpli és sárgarépa kockára vágva, ujjbegyen kicsit szétnyomva. Ezt Szilárd szívesen eszegette (pici adagot, de mégis lelkesen), búzagolyókkal kiegészítve.
Reggelenként a kása is oké, ebből kb. 1-1,5 kiskanállal fogad el, hol ujjbegyről, hol kanálból, közben az asztalon maszatolja a többit. :)
Az a tervem, hogy jövő héten megkóstolja a cukkinit, utána a brokkolit is.

Jucuu

Kép
 
 


Sziasztok!

A hordozós topikban már említettem hogy dolgozom egy alter-baba-mama siteon, és a BLW is téma lesz. Tök jó lenne ha az elmélet bemutatásán kívül fel tudnék rakni képet és beszámolót is olyanoktól akik már megvalósították. Akinek lenne kedve szerepelni (pont úgy mint itt, képpel vagy anélkül, teljes névvel vagy nick-kel vagy inkognitóban, semmi ördöngősség, bár lehet hogy még kérdezek 1-2-t, pl, hogy a védőnő/gyerekorvos/család hogy reagál/reagált a dologra), az légyszi írjon privit az email címével és megbeszéljük a továbbiakat. Köszi!

Most visszabújok az olvasószemüveg mögé, tanulgatok tőletek, aztán cirka másfél hónap múlva jövök s.k. tapasztalatokkal remélhetőleg. :)
 
 


Az épp aktuálisak:
Vajk a sima bolti zsemlére esztelen módon rá van kattanva. Meg kóstolgatott főtt répát, de azt inkább fintor kíséretében, mint ősellenséget köpködte ki. Én ezt a gyereket meg nem etetem kézből vagy kanálból, ha akarnám se menne. Mindent ő akar szabályozni, rögtön kézbe veszi a dolgokat, igazi határozott, irányítós pasas. Mint az apja :)

KépKép
KépKép
 
 


Szilárd is megkóstolta ma a kenyeret, nagyon tetszett neki. Kapott egy sarkot, a héját rágcsálta, szopogatta. A narancs is ízlik neki nagyon, bár először kinyomkodja belőle a nagyja levet, azután szívja ki a maradékot.

Jucuu

Kép
 
 


sziasztok!

Most találtam rá erre a fórumra! Nagyon örülök neki, nyomozom az összes BLW-s fórumokat csatornákat!

Ismeritek a BLW-s hozzátálálási táblázatot, ami irányt mutat, hogy az adott korban mit adhatunk a kicsinek.
Akit érdekel az jelezzen és elküldöm neki e-milben.
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó