Új privát üzeneted érkezett!

Pici lányom 1 hetes. Sajnos anatómiai okokból nem tudok elég tejet termelni (összesen 10 ml/szopi). Hiába kerestem, nem találtam aktív tápszeres topikot. Tudom, h nem én vagyok az egyetlen, aki rászorul a pótlásra (sőt, aki főként tápszert ad). Rengeteg kérdésem van, jó lenne válaszokat találni! Nem lehet ez ennyire tabu-téma! Tápszeres anyukák, tessék kilépni a fénybe!!!!!

kérdések:
- Honnan tudjátok, nem etetitek-e túl?
- Mindent meg kell ennie a cumiból?
- Mennyi a napi / szopi adag?
- Mennyire kell szigorúan venni az adagolókanalat? (pl ha kicsi táp beleragad és kevesebbet mérek ki emiatt, az baj?)
- Lehet hozzátenni +10 ml vizet folyadékpótlásnak, vagy ez felesleges? (védőnő ajánlotta)
- Csapvizet forraltok, vagy bubimentes ásványvizet, esetleg babavizet?
- Hogy tartjátok meg mellette azt a kevés tejcsit, ami van?
- Szopási inger kielégítésére milyen ötletek vannak, ha a cumit nem fogadja el?

Ha esetleg valaki tud a témában aktív topikról, az írjon ide egy üzit, és akkor töröltetem ezt a topikot!

KépKép
KépKép
KépKép
rekuja
Budapest XXI. kerület
 
 
 
 
 


Szia!

Meg lehet kérdezni, mi az oka, hogy nincs elég tejed? Ha sűrűbben szoptatod vagy iszol teákat, az sem használ?
Mert ha sűrűbben szoptatod, megindul a tejed. De ha tápszert adsz neki, egyre kevesebb lesz, végül elapad teljesen.
Elvileg a súlyából kell kiszámolni, (védőnő meg tudja biztos mondani) mennyi a napi adagja, de szerintem ezt nem kell szigorúan betartani, a gyerek tudja, mennyi az elég. Ha túl sokat evett, kijön belőle, ha nem elég, sír és kér még. Az én fiam amúgy sosem evett egyszerre túl sokat, kb. 100-120 ml-t és elég volt neki. Pedig elvileg számolás alapján legalább 200-at kellett volna. Én is aggódtam eleinte, de ha nem sír, és pisil, kakil eleget, akkor nincs gond, elég neki. Volt, hogy csak 40 ml-t szopizott és jobban aludt éjszaka, mint amikor 170-et.
Én annak idején forraltam sima csapvizet és babavizet is, mindkettő jó szerintem. De van olyan babavíz is, amit nem kell forralni.
Az adagolókanalat nem kell annyira szigorúan betartani, lehet nyugodtan hígabbra is csinálni több vízzel, pláne ha a védőnő ezt ajánlotta.
Én sűrűn szoptattam és ittam serkentő teát, attól egész jól beindult a tejem. 1 hetesen még a fiam is csak 20-30 ml-t szopizott és utána kapott tápszert. Aztán szépen fokozatosan pár hét alatt beindult a tejem és már evett 100-akat is. És utána már a tápszert nem is itta meg egy ideig, mindent próbáltunk, végül a banánosat fogadta csak el.
Amúgy nálunk a fiam hagyta abba a szopizást 1 évesen, amúgy még szoptattam volna és tejem is volt.
Az utolsó kérdést hogy érted? Sír és szeretnéd megnyugtatni valamivel? Az én fiam sosem cumizott, az ujját sem szopta, rongyot sem, semmit. Mindent próbáltunk, de nem kellett neki semmi. Kb. 1 évesen a kis vékony takaróját kezdte el rágcsálni, azóta is ezt csinálja, azzal alszik el, napközben is szokta "eszegetni". Nem kell erőltetni, ők megtalálják maguknak, ami megnyugtatja őket, nálunk a cumisüveg volt az, állandóan teát kért, attól nyugodott meg.

Remélem tudtam segíteni, sok sikert!

Anita
 
 


Köszi, h válaszoltál wanita!

Tejem azért nincs, mert nincs elég tejmirigyem, ami van, az dolgozik, csak hát... szóval a szoptatási trükkök itt nem segítenek, ezt a pár kortyot meg vigyázzuk, mint a kincset! Amúgy sokat van cicin, etetések között is néha rárakom, pedig akkor nem jön neki semmi, csak hogy ingerelje.

Szaffi annyit eszik, amennyit kap. Ha kevés neki, 1 óra múlva kér megint, ha elég, akkor alszik 3-4 órát, átmenet nincs. Most 10 naposan 80 ml-rel elégedett, elvileg számítással ennyi is kéne neki, csak sztem "nagyon hízik" Mert ma elérte a születési súlyát, pedig majd 15% volt a visszaesése :shock: Majd holnap megkérdem a védőnőtől.

Az jó, ha nem kell szigorúan venni a mérőkanalat :)

Cumit azért akarjuk "belenyomni" mert kell neki valami a szájába, csak úgy alszik el. Eddigi megoldás, h vagy cicin van és bealszik, vagy egy ujjunkat szopizza,és úgy alszik el. A saját keze is jó, csak folyton kirántja a szájából :) Egyszer már a plüssmacija lábára is rácuppant éjjel álmában :) Tehát kell neki az inger. Remélem, hamar megtanulja a saját kezét nyomni a szájába!

Banános tápi csak fél éves kor után mehet, nem? Ilyen picinek még csak a receptre kapható van, nem? csak mert néztük Dm-ben meg Tecsóban és mindenhol a 3+ volt a legkisebbeknek adható. 1 hét alatt benyomott amúgy majd' egy dobozzal, most mehetünk a dokihoz újabb receptért :? Próbálok több doboznyit szerezni.

KépKép
KépKép
KépKép
rekuja
Budapest XXI. kerület
 
 
 
 
 

 
 

Kedves Topiklakók!

Csak azért írok ide (is), hogy szóljak: a Babaneten múlt hét óta kommentelős játék van! Írjatok kommentet cikkeinkhez, és ezt nyerhettek a héten.

Facebook csoportunkhoz is megéri csatlakozni, mert ott is leesik ez meg az hébehóba!

További szép napot kívánok a Babanet csapata nevében:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Feltettem Katidoktornéninek egy kérdést egy másik topikban. Mivel a téma idevág, itt is felteszem, hátha másnak is új/ más is mond véleményt, tapasztalatot róla...

"Írtad privátban, hogy tápisoknak kell adni vizet :shock: Nekünk ezt senki nem mondta :twisted: Látod, pont az ilyenekre mondtam, h egy tápszer dobozáról szerzem a legtöbb infót, és engem ez igenis zavar! Már egyszer próbáltunk adni neki vizet még kiskorában, de kiköpte, és azzal az "anya, te hülye vagy?" nézéssel nézett rám, ami után többet nem próbáltam meg :D Mi a helyzet a baba-teákkal? Persze minden ízesítő nélkül gondoltam. Azokat lehet már ilyen piciknek adni? (még nincs 7 hetes). Felteszem ugyanezt a kérdést a "tápszeres trükkök" topikban, létszi oda is válaszold meg! Nem sokan nézik, de hátha más is szenved hasonló tanácstalanságban, mint én :oops: "

KépKép
KépKép
KépKép
rekuja
Budapest XXI. kerület
 
 
 
 
 


Sziasztok!

Aki ezen a héten kommentel a Babanet valamelyik cikkéhez, az egy cuki Figurka álommanót nyerhet!

Kép

Úgyhogy mondjatok véleményt bátran: mi az, amit feleslegesnek tartotok megvenni a babának? Mit szóltok az új, otthonszülést szabályozó rendelethez? Vagy pl. szerintetek milyen praktikákkal lehet ránevelni egy gyereket az olvasásra?

Kedden sorsolunk!

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó