Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Azért hoztam létre ezt a topicot, mert a lányom lassan 7 hónapos, de még nem fordul meg.
Többféle vélemény létezik, egyesek teljesen elhûlnek ezen és furcsán néznek rám, mások viszont megnyugtatnak (köztük a szakemberek is), hogy az "általános" fejlõdési folyamat nem minden gyerekre jellemzõ és kb. 13-15 hónapos korukra (az egészséges gyerekek) ugyanolyan készségekkel rendelkeznek.
A kislányom minden egyéb szempontból érett és egészséges, kb. egy egyéves gyerek méreteivel, jókedvû, vidám, érdeklõdõ, ha leültetem megtartja magát most már addig amíg hagyom (nem hagyom sokáig), ha kapaszkodhat valamibe már állva is megtartja magát, tehát nem hiszem, hogy bármilyen probléma lenne vele.
A megfordulás egyszerûen nem érdekli.
Kérlek Benneteket, hogy osszátok meg velem saját tapasztalataitokat.
Köszi elõre is, mindenkinek jó babázást,
Merci
 
 


Merci,
nézz bele a Ksõi mozgásfejlõdés topikba, hasonló gondokról olvashatsz.
Megnyugtatásképp: a fiam anno nyolc hónapos volt talán (tuti, hogy elmúlt hét), amikor megfordult. A védõnõ már azt tanácsolgatta, hogy tanítsam meg forogni.
A fiam egyébként mindent késõn csinált, nézelõdõ, nyugodt baba volt.
Ma már négy éves, egy rosszcsont kis kölyök, akit imádok, és senki meg nem mondja, mikor fordult meg Kép
üdv
Zsóka

Zsóka
 
 


Kedves Zsóka,
köszi, hogy felnyitottad a szemem.
Kb. két órán keresztül böngésztem a topicokat és már teljesen kétségbeestem, hogy másnak nincs ilyen gondja.
Lehet, hogy nem a lányomat kéne neurológushoz, hanem magamat szemészhez vinnem?
De félre a viccel, köszi az infót, sokat okultam
Merci
 
 

 
 

Merci,
Örülök, hogy segíthettem Kép.
Egyébként miután a fiam megtanult fordulni, mászni még sokáig nem akart, viszont a szoba egyik sarkából átgurult a másikba Kép.
Hidd el, nagyon sok lusta baba van.
szia
Zsóka

Zsóka
 
 


Merci!

Az én kisfiam ugyan már megfordult, de csak akkor kezdett el fordulgatni, amikor játszószõnyeget kapott. Magyarán szólva letettem a földre egy plédre és játékokkal vettem körbe. Az érdekesebb játékokat úgy helyeztem el, hogy a feje mellé, de nem a szeme mellé, hanem kissé feljebb. Igy muszáj volt nyújtóznia érte.

A bátyám egyébként majdnem 8 hónapos volt,amikor megfordult.

Remélem tudtam segiteni, ha már ismerted a módszert, akkor bocsi Kép
És ne keseredj el! Kép
 
 


Sziasztok!
Végre, hogy valaki megkérdezte. Én nem mertem, mert féltem, hogy 4gyerekes létemre ki fogtok nevetni az izgulásom miatt.
Tomi fiunk most lesz 6 hónapos, de azonkívül, hogy a múlt szombaton egyetlen egyszer hátról hasra fordult, nem érdekli a mozgás. Háton is hason is kiválóan "közlekedik", valamilyen riszálós módszerrel, de a fordulási segítség ellen is tiltakozik.
A többiekkel nem volt ilyen gondom. Bár ez legyen a legnagyobb!!!
Most már csakazértis kivárom, míg megfordul! Kép
bogancsi

bogancsi
Zsófi-Juli-Dani-Tomi :-)
 


Sziasztok!

Csak azért szólalok meg, hogy mindenkit megnyugtassak Kép Az én fiam, Balu most már 9 hónapos. 7 hónapos és 1 hetes volt, mikor megfordult. Azóta megtanult felülni, felállni, mászni.
Csak egy kis türelem! Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Sziasztok!
A kisfiunk 5,5 hónapos. Nem fordul meg, de hátrafelé halad és a szõnyeg síkjában fordulgat mióta játszószõnyeget vettünk. Úgy tudom a mászás jobb, ha megelõzi a felállást a gerinc egészsége érdekében, ezért szeretném, ha mihamarabb közlekedne vizszintesen is. Attól tartok, mivel eléggé sokáig tartja magát állva, hogy kihagyja ezt a lépést és gyógytornászhoz kell majd járnunk.
Lehet, hogy a járóka segítene a helyzeten? Van valakinek tapasztalata?
Köszi, MóniKépKépKép
Névtelen
 


Sziasztok!
Kislányunk 3 hónapos. Kb. 2 hónapos koráig a délutáni alvást mindig hason töltötte. Most, ha hasra fordítom, rögtön sír, vártam egy ideig, de nem hagyta abba a sírást. Erõltessem-e neki a hasonfekvést? Azt mondják sokan, hogy a fordulás, a leggyakrabban hasról hátra történik. De nálunk ez mikor következik be, vagy egyáltalán megfordul-e majd , ha nem szereti a hasonfekvést? Így majd késõbb, ha abba a korba ér, fog-e mászni, ha egyáltalán még hason sem szeret lenni? Nõvérem kisfia 1 hónapos korában megfordult, igaz õ hason szeret aludni. Ha hason van, nem tud nézelõdni, olyan szabadon. Tehát erõltessem-e neki a hasonfekvést?
Marcsi


Marcsi!

Ne izgulj! Az én fiam kb. 5 hetes korától csak háton szeretett lenni. Ha hasratettem már üvöltött is. Én is mindig azon izgultam, hogy fog õ megfordulni. Nos, 4,5 hónaposan megfordult, azután már csak a földön lehetett hagyni, és 7 hónaposan már mászott.
Szóval szerintem ne erõltesd, ha eljön az ideje, õ is meg fog fordulni, hidd el!!!

Évi

Kovács sándorné
Évi
Sopron
 
 


Sziasztok!

Marcsi: szerintem se erõltesd! Az én fiam utált hason lenni a kezdetektõl. Hetente egyszer próbálkoztam a hasra fektetéssel, de nem érdekelte. Aztán 4 hónaposan a dokinál megfordult, de ezt 7 hónapos koráig nem ismételte. Azóta viszont megállíthatatlanul fejlõdik. Most 15 hónapos, és tökéletesen megy egyedül.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Marcsi,
csatlakozom a tobbiekhez: az en Rekam is utalt hason lenni /kiveve, amikor aludt, mert akkor meg csak hason szeretett/, emiatt szerintem viszonylag nehezen tartotta a fejet. Aztan 4 honapos kora korul fordult hasra /egy hetig uvoltott folyamatosan szinte emiatt, mert ugy utalt hason lenni/, en meg egesz nap forgathattam vissza hanyattfekvesbe. Aztan kb. egy het alatt megtanult hasrol hanyattfordulni, most lesz het honapos es meg nem teljesen profin, de maszik es teljesen egyedul felul. Semmivel sem vagytok elkesveKép
-Afonya
 
 


Marcsi, Nálunk a lányom szintén a "csak háton" fekvõsökhöz tartozott.
Nem igazán erõltettem a hasont, lehet hogy valamiért kényelmetlen volt neki.
Amikor már át tudott fordulni, ez is jó sokára történt meg, akkor meg nagyon sokáig csak hason aludt.
Az én lányom meglehetõsen lusta a mozgások terén, de másban meg ügyesebb. Pl. hamarabb gügyögött vagy fogott tárgyakat mint a barátnõm gyerkõce.
Szóval elõbbutóbb minden gyerek megtunul mindent, ne aggódjatok az 1-2 hónapos csúszás miatt.

Pl. lányom 15 hónapos korában tett egy-két lépést, más gyerek ilyenkorra már szalad. Sokan idegesítettek is, még nem tud járni? na és akkor mi van, Majd megtanul! Biztos nincs hozzá kedve!!:-)
Mónika
 


"Szóval elõbbutóbb minden gyerek megtunul mindent, ne aggódjatok az 1-2 hónapos csúszás miatt."

Sajnos ez egyáltalán nincs így. Néhány gyerek nem tud magától megtanulni bizonyos dolgokat, és akkor minden hónap késlekedésért kár. Szerintem, ha a legkisebb gyanú felmerül, hogy valami nem ok., akkor mondja azt a szakember (NEM A VÉDÕNÕ V. A GYEREKORVOS), hogy nem kell aggódni, és tényleg késõn érõ, de ne házi diagnózis legyen.
 
 


Juli nincs teljesen igazad. ugyanis a gyermekorvosok 6 hónapos korukig szinte havonta tuti látják a babát márcsak az oltások miatt is. És utána is illendõ havi 1 kontrollra elvinni.
Ha valami olyan gond van, akkor hidd el azt is látják. És el is küldik a megfelelõ helyre.
Ilyen erõvel azt is írhattad volna mi szükség a gyermekorvosra, hát azért hogy megnézzenek és észrevegyenek dolgokat.

Ha egy gyerek ne adj isten fogyatékos valamiben és azért nem fordul idõben stb. azt hidd el hogy észre lehet venni. Mert sajnos más jelek is mutatkoznak.

És ha csak az a baj, hogy nem fordul de mosolyog meg gesztikulál, gügyög, ... akkor szerintem igenis nincs baj.
nem fejlõdhetnek napra egyformán a gyerekek, ezt Te is tudod.
Mónika
 


Kedves Mónika!
Nem veszik észre. (tisztelet a kivételnek. Vagy sok esetben már csak akkor, ha késõ, és már nem lehet lényegesen segíteni.
sajátbõr&ea
 


Attól függ, mikor nem fordul. Öt hónaposan még nem baj, hét hónapos kor után érdemes elgondolkodni, keresni valakit, mert várólista van a legtöbb helyen, és ha tízhónaposan sem forog még, ekorra talán már a gyerekorvos is észbekap, még lehet várni a megfelelõ helyeken hónapokat, és lehet infókat gyüjteni, és az értékes idõ csak halad halad halad, beletrafáltál egy nyárba, és annyi.
Az értelmi és mozgásfogyatékosság különben nem feltétlen jár együtt, azaz simán mosolyoghat, gügyöghet a gyerek.
De jobb félni, mint megijedni.
névtelen
 


A mi gyerekorvosunk nem vett észre semmit, pedig állítólag szívügye ez a téma... Így késõn mentünk gyógytornászhoz, addig folyamatosan szívtunk, nem tudtuk, miért más a mi gyerekünk, mint a többi. Ha nem mentünk volna gyógytornászhoz (azért tudtuk, hogy létezik ilyen, mert a barátnõm is vitte hozzá koraszülött kislányát), akkor most már elég nagy gáz lenne. A gyógytornász viszont sokat és hatékonyan segített rajtunk, érdemes volt járni hozzá!!!

Sok gyerek úgy tanul meg járni, hogy kihagyja a mászást, mert a szülõ "nem dimenzionálja túl" ezt a mozgásfejlõdés kérdést. És esetleg a gyerek már tíz hónaposan jár, viszont sose mászott. Az eredmény majd hatéves kor körül mutatkozik, mikor az ilyen gyerek sokkal hajlamosabb lesz a diszgráfiára és a diszlexiára, mint a többi. Ugyanis azok a mozgások "amelyek a nagykönyvben meg vannak írva" fontos állomásai a mozgásfejlõdésnek, illetve a finommozgás koordináció kialakulásának. Ha kimarad valami, attól még nem lesz fogyatékos a gyerek, de azért hátrányai lesznek a dolognak.
Ja igen: és ha egy gyerek már jár, akkor elég nehéz neki megtanítani visszamenõleg a mászást (ha esetleg a szülõ késõn bár, de mégis rájön, hogy nem "egy kis késésrõl" volt szó, hanem a mászás kihagyásáról).

Különben pedig nem olyan nagy probléma megnézetni a gyereket, akkor miért hagyná ki az ember, ha gyanús valami?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Mónika!

Mivel konduktor is vagyok meg gyakorló anyuka is, pontosan tudom, mihez ért a legtöbb gyerekorvos és mihez nem.
Jó esetben a náthához és egyéb gyerekbetegségekhez, a neurológiai és ortopédiai kórképekhez a legritkáb esetben. De a fõ baj nem ez, hanem, hogy az aggódó anyukát még le is intik, hogy majd behozza a gyerek a lemaradást, és fõképp ötletük sincs, hogy hova kell fordulni, ha anyuka mégis úgy dönt, hogy megnézetné a gyereket.
Hidd el, százával találkozni olyan gyerekekkel, akik bizony nem hozták be a lemaradást, hanem csak egyre nõtt a különbség, és olvashatsz akár itt a neten is olyan történeteket, amik csak azért sikerültek, mert anyuka nem a gyerekorvosban bízott ezügyben. Mert a legeslegfontosabb, hogy minél hamarabb lássa igazi szakember a gyereket, és akkor reménytelennek tûnõ helyzetekbõl is ki lehet mászni, de az idõre bízni a megoldást nagyon rizikós dolog.
A másik hatalmas tévhited pedig:"És ha csak az a baj, hogy nem fordul de mosolyog meg gesztikulál, gügyög, ... akkor szerintem igenis nincs baj. "
Még értelmi fogyatékos gyerekek is képesek ilyesmire, nemhogy mozgássérültek. Teljesen ép értelem mellett is lehet valaki súlyos mozgássérült, és fordítva. Jó mozgás mellett lehet egy gyerek enyhén, középsúlyosan és súlyosan ért.fogy. Sõt, még a siket gyerek is gügyög és ad ki hangokat az elején. Úgyhogy ezek nem diagnosztikai értékû dolgok!
 
 


Azért hadd nyugtassak meg mindenkit, szinte sose mászó, 6 hónaposan még nem forduló ellenben kézen fogva menõ fiam, immár 9 és fél éves, gond nélkül tanult meg írni és olvasni, szóval nem szükségszerûen katasztrófa (merthogy olvastam már bepánikoló szülõtõl ilyet). Kép
Ildi

Ildi
 
 


Ildi!

Senki nem a katasztrófákról írt, hanem arról, hogy a korai diagnózis és fejlesztés sok esetben "életmentõ" lehet. Jobb esetben pedig rövid ideig tartó nyugtalanság után meg lehet nyugodni és nem hónapokig szorongani, áltatni magunkat, hogy vajon késõn érik-e a gyerek, vagy gond van.
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó