Új privát üzeneted érkezett!

Sos!
Zsebi 15 hónapos.10foga van. Este a fürdetésnél nem engedi, hogy megmossam a fogát. Úgy tudom 8 fognál már ajánlott a fokefe, így mi is ott kezdtük. Elötte stril gézzel tisztogattam . Minden próbálkozásom ellenére most is itt tartunk.
De a körmeim már lilák a harapásaitól.
Melinda
Névtelen
 


Szia Melinda!

Lehet, hogy most sokakat megbotránkoztatok, de szerintem ha ennyire nem akarja hagyd békén. Esetleg próbálkozz egy héten egyszer és ha engedi emeld fokozatosan az adagot.

Az én fiam sem engedte, hogy a szájába nyúljak és ott valamit is csináljak, úgyhogy békénhagytam. Ezért aztán mi elég késon kezdtünk fogat mosni már 3 éves volt mire rendszeres lett. Ennek ellenére egyetlen egy rossz foga sincs. Nekünk ketto fogkefe volt rendszeresítve. Eegyel o játszott a másikkal én mostam a fogát. Azért kellett ketto, mert amivel o játszott azon szétrágta a sörtéket.

Uzsona után már nem adok neki olyan ételt ami beleragad a fogba csoki, keksz stb. Eleve nem szoktattam rá nasikra, kolára, nyalókára cukorra csokira. Hipp teát ivott régebben, most rostos gyümölcslevet, vizet, kakót iszik.

Késöbb ha nagyobb lesz rágcsáltass vele almát (ha már lesz 20 foga). Erosíti is a fogakat meg tisztitja is.

Az ovodában is csak a kiscsoport második felében kezdtek el fogat mosni. Eloször az öblitést tanulták, utána a fogkefe használatát, most kezdenek már kapni rá fogkrémet is.

Szia

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Szia Kata!
Kösz, én is próbálkozom azzal, hogy a fürdövizben ott a "játék" fogkefe egy másik a valodi használatra. Eddig nem volt poblémám, ...
Az én fogaim sajnos irtó gyorsan mennek tönkre.
A terhesség alatt kezdödött, hiába állítják az orvosok , hogy nincs összefüggés én nem így gondolom hiszen szenvedöalanya vagyok.
A gyermek fogai nagyon fedén, szorossan egymás mellett jönnek. Én úgy gondolm muszáj valamit tennem! Melinda
Névtelen
 

 
 

Sziasztok!

Részben "már késõ", amit írok, de talán még valaki tudja használni. Nálunk a következõ volt: anyósom (akivel jól kijövök) tanácsára elsõ naptól pelussal fürdéskor áttöröltem a szájukat. (ez olyan lehetett, mint nektek a gézes). Õ azt mondta, családi hagyomány, és megelõzi a szájpenészt, mindegy, ez utóbbiról szerencsére szinte semmit nem tudok, sose volt. A lényeg, hogy ezt a dolgot nem csak csecsemõként csináltam, hanem mindaddig, amíg sikeres fogmosásra nem lehetett felváltani. Csak míg eleinte a száját mostam vele, addig késõbb lényegében a fogait dörzsöltem át. Aztán mi is úgy kezdtük, hogy volt egy játszó fogkefe, és mutogattuk mit csináljon vele. (eközben még ment a pelusos törlés). Amikor ezt már megszokta, akkor kezdtük el mi át-át sikálni a fogakat, nem is tudom, eleinte tán még fogkrém se volt. Ez utóbbihoz elõbb megtanultak köpködni, meg öblögetni, és csak akkor jött a fogkrém, amikor már ment. Szumma szummárum klasszikus fogmosás nekünk is úgy 3-4 éves kor közöttre alakult ki. (az elsõnél inkább 4, a kicsiknél 3 , hisz õk már látták a példát maguk elõtt).
Most 7.5 és 5.5 évesek, nincs rossz fogunk. Ez utóbbi terén szerintem a cumisüveg és abban cukros folyadék ártja a legtöbbet.
Ja, mégegy. Én éppenhogy délután, egész pontosan vacsora után engedem leginkább az édességet, csokit, mert ezután hamar van fogmosás, míg ha délben eszik, délben nálunk nincs fogmosás otthon, és akkor estig ottmarad az édes. Így este engedjük, amikor az asztaltól felkelve, kb. 10 perc múlva ott tartanak a fogmosásnál.
Ildi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok!
Lehet, hogy én nagyon korán kezdtem, de amikor Johannának megvolt az elso két fogacskája,én vettem neki fogkefét és elkezdtem vagy én, vagy o súrolgatni. A fogkrémre jóval késobb tértünk rá, kb. egy év múlva. Most már lassan 3 éves, de soha nem tiltakozik az ellen ha mosom a fogát. Általában az a menetrend, hogy eloször én megmosom neki, utána pedig o maga is . Ildivel egyetértek, én is inkább az esti csoki evés mellett voksolok. Egyébként Johanna már szinte magától mondja, hogyha édességet evett, hogy megy kisúrolja a fogából a "manókat".Ez onnan ered, hogy még az én gyerekkormból van egy könyvünk a FOGNYUVO MANÓCSKA.A lányom imádja, szinte már kivulrol fújja az egészet. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon aranyos, nevelos kis könyv.Sziasztok: MIMI
Névtelen
 


Hali lányok!
Az ovódás fogmosásról: (a barátnöm ovónö )a kiscsoportosoknál azért kezdenek az öblitéssel mert sajna több gyerköcnek fogalma nincs arról mi az a fogkefe, hogyan kell használni.
Így nekik jár az a megtisztelö feladat, hogy gyermekeinket megtanitsák a fogkefe használatára.
Névtelen
 


Sziasztok

nálunk is éppen ez az aktuális téma, Zork most már 2 éves lesz, elég régóta használ fogkefét, (fogkrémet még nem). Õ is értetlenül nézte, de mi is a fognyûvõ manók megölésével játékosan jutottunk el oda, hogy nem idegenkedett a kefétõl. Mi is Mimiékhez hasonlóan mosunk fogat, elõször én neki, utána õ még súrolgatja magának. Most próbálkoztam már fogkrémmel de Zork nem köpi ki, hanem lenyeli a fogkrémet, úgy látszik még kicsi hozzá. A dr bácsit megkérdeztük azt mondta hogy ha nem tud magától öblögetni akkor még korai, az a lényeg hogy vizes kefével dörgöljük ét minden nap, és utána már semmit ne igyon/egyen, (nálunk csk vizet kap már ezután), ill. ha szedi a fluortablettát (Zymafluor), akkor ennél többet nem tehetünk. Nekem is elég gyorsan romlók a fogaim (családi örökség) ezért féltem én is az õ fogait. Szerintem biztos hogy az öröklés is számít, a mi családunkban mindenkinek gyorsan romlott a foga tehettünk bármit is ellene, míg a férjemnek aki 32 éves életében 1 rossz foga volt(!??!!).

Zorkanya
Zorkanya
 


Sziasztok!

11 hónapos volt a lányom, amikor vettem neki egy fogkefét (7-8 fog). Nem csináltunk semmit (gézzel törölgettem én is, de nem tudom mennyi haszna volt a dolognak, mert inkább csak jól összszoritotta a száját közben beleharapva a kezembe) csak beletettem a fürdővizbe. Mi együtt szoktunk füdreni, amig egyikünk zuhanyzik, addig is beszélgetünk. Én mindig úgy mosom meg a fogamat, hogy lássa a gyerek. És próbálja utánozni amit csinálok, még a kis kezét is igyekszik forgatni! Azután persze én is segitek megmosni (nekem egyszerűbb, mert hagyja). 1x 1 héten használok fogkrémet is. Üdv, Bea
Bea
 


Szia, Melinda !

Nem értem, miért modják az orvosok, hogy nincs összefüggés a terhesség és a fogaid között ? Minden szakirodalomban az szerepel, hogy a baba csontjaihoz szükséges kalciumot az anyuka szervezetéből vonja ki a csodálatos természet. Tehát, ha nem növeled a kalcium-fogyasztásod, a fogaid az első szenvedő alanyai. Sok szerencsét kívánok a továbbiakhoz! A kisfiam is most fog belecseperedni a harapós-fogmosós korszakba; már gyűjtöm a lelkierőt hozzá...

Apuci
Apuci
 


Sziasztok!
Nekem a terhesseg alatt abszolut passzra mentek a fopgaim, Elevit meg normalis tapolalkozas ide vagy od, es a fogorvosom is mondta, hogy a baba szedte el tolem. Annyira egyertelmuen a masallapot kovetkezmenye volt.
Ez nem riogatas, a dokim szerint egyszeruen nem volt szerencsem, es ritka, hogy ilyen eloforduljon.
at sajna ezzel igy jartam .
( A KOLYOK miatt megerte!!! De csak miatta!)

Zsike
zsike (zsike)
 


Sziasztok!

A kislányom 22 hónapos és soha nem volt probléma a fogmosás kérdéssel. Amikor látta, hogy én mosom ő is kért fogkefét és ő is mosta. Mostmár fogkrémet is adok neki és nem is nyeli le. A fogai (idáig) szépek, semmi lepedék nincs rajtuk. De azt hiszem nem csak a fogmosásnak köszönhető. Ő ugyan is rágózik már másfél éves kora óta. Rendszeresen, szinte egész nap a szájába van a rágó. A fogorvos azt mondta, hogy ez nagyon szuper, mert rettenetesen sokat jelent a fogainak. Úgy hogy azok az anyukák akiknél gondot jelent az, hogy nem mossák a fogukat a kicsik próbálkozzanak a rágóval. Regina soha nem nyelte le szerencsére. A rászokás az elég könnyű volt, Belgiumba mentünk autóval és látta, hogy mi állandóan rágózunk. Unatkozott és kért egyet. Eleinte mi rágtuk neki össze, de most már azt is ő teszi. A fogai szépek és erősek.
Üdv. Renáta
Névtelen
 


Üdv,

a fiam 4 éves, és imád fogat mosni. Szerintem nem szabad eroltetni, egy évesen o sem akarta emgedni, hogy mossam a fogát, de adtam neki egy fogkefét, finom fogkrémmel, amit szépen le is szopogatott, és rágcsálta a fogkefét. Én meg dícsértem.Kép) 2 éves korára már boszen sikáltam a fogait, 3 évesen önállóan mosta. Felesleges eroltetni, akkor csak megutálja. Na és ha látja, hogy a szülok is használják a fogkefét, elobb utóbb úgyis belebetegednének, ha ok nem csinálhatnák.Kép)

Yoo
Yoo
 


Sziasztok!

Az én kisfiam most 1éves és 7 honapos. 5 honapos volt amikor kibujtak az elsö fogai. akkor megvettem neki a fogkeféjét, és probáltam "megmosni" a fogait. Amire kilenc honapos lett, elkezdödött a nagyfogzás és ettöl kezdve fogkrémet is beiktattam a müsorba. Ma már ott tarunk, hogy reggel ha megyek fogat mosni, jönutánam és kéri az ö fogkeféjét és a fogkrém adagját! Finom eper és sárgadinnye izü fogkrémet használunk, ami egy fogmosásnál 3-4 megkenést igényel. Emelett énekelni szoktam neki, mert imádja a zenét-éneket. Sikálgatja a saját fogacskáit és hatalmasakat kacag mindemelett.
Szerintem, ha az elsö fogacskák megjelenésekor elkezjük a fogmosás ritálét akkor természetesnek fogja venni a fogmosást, és nem lesz késöbb nehezebb rászoktatni. Ha esetleg nem igy teszitek-tettétek probáljátok meg zenével, énekkel, mert általában szeretik a zenét e gyerekek!

Kisine Andrea
Kisine Andrea
 


Zsike!

Nem vagy egyedul hogy tonkrementek a fogaid, nekem is 20 fogam ment tonkre a ket terhessegem es szoptatas alatt. hiaba a plusz kalcium meg viatamin, es egyatalan nem ritka eset hogy valakinek tonkremenjenek a fogai terhesseg es szoptatas alatt, csak az orvosok mondjak hogy ne ilyesszenek el a terhessegtol es szoptatastol. es csak mondogatjak hogy ilyen nincsen..
pedig van sajnos, eleg sok!

Nori
Nevtelen
 


Sziasztok, talán jól tudjátok használni a nálunk
bevált apró szokásokat Ti is a fogmosás megkedvel-
tetésére. Aki szépen megmosta a fogát, ragasztha-
tott egy apró matricát a csempére. Vettem egy
olajos vízcseppekkel mûködõ "homokórát" és addig
kellett sikálni a fogacskákat, amíg a cseppek le
nem peregtek. A megfelelõ ideig tartó fogmosás
már fél siker. Ritkán, de lehet a gyógyszertárban
kapni foglepedék jelzõ tablettát, amit elrágva,
jelzi, hol a leglepedékesebb a fog, hol van rajta
még valami.
Remélem, segít Nektek is, sziasztok.
Klári
klári
 


Sziasztok! Az án kislányom 11 hónapos, már elég sok foga van, most fog kibújni a 11. Este szopizás közben alszik el. Még nem mosunk fogat, szerintem elég kicsi még hozzá, de az sem biztos, hogy számítana valamit ez ügyben.... Az a kérdésem, hogy szerintetek mennyire ronthatja a fogacskáit, hogy cicin alszik el? Ha valakinek van ilyen téren tapasztalata, kérem, válaszoljon!!! Köszi: wee
wee
 


Szia wee!

Chat-en beszélgettünk (bocs, hogy eltüntem, de felébredt a picim és mire visszajöttem kiléptél)
Szóval nálunk mindíg az a téma, hogy le kéne szoktatni a cicis elalvásról és akkor rögtön megoldódna a probléma! (csak ezt olyan könnyû mondani, de megvalósítani....) De szerintem azért nem romlanak el a fogaik!!! És még mindíg jobb, mint aki cumisüveggel altatja a babáját és ki tudja, meddíg van a cumisüveg a szájában!
Szóval mi fürdés közben szoktunk "fogat mosni", de egyenlõre még csak rágogatja a fogkefét! Kép

Üdv: Vica
 
 


Wee!

HOgy bíztassalak, kisebb fiam kb másfél éves korig aludt el mindig cicin. MOst 7 éves, hibátlan fogakkal. (éppen váltja õket) Én azt csináltam, hogy minden este áttöröltem a szájukat nedves textilpelussal fürdéskor. Ezután volt még szopi, de más étel már nem. Ez kisebb korban a szájpenész elkerülésére ajánlotta anyósom (nem is volt), késõbb ebbõl csináltunk fogmosást, kb 2-3 éves korig (akkora lettek elég ügyesek a fogmosáshoz).

Ildi

Ildi
 
 


Szia Wee!
Az én kicsilányom nagyon sokáig (2 éves koráig) cicin aludt el. Napközben mostunk fogat de ugye utolsó a cicizés volt. Beszélgettem a dologról a gyerekfogorvosunkal is és végül a következõkre jutottam: ki van zárva, hogy az anyatej rosszat okozzon. Nem cukros tea, amibõl a cukor rárakódik a fogakra. (hiába édeskés az íze állítólag). Azonkívül olvastam valahol, hogy az anyatej bizonyos mértékig "sterilizál", vagyis elpusztítja a bacik egy részét. Lényeg a lényeg: nekünk semmi gondot nem okozott a cicin-alvás. A kicsinek szépek és egészségesek a fogai.
fogmosás ügyben pedig nagyon jó a "rágogatás", abból lesz a fogmosás! Most, 3 évesen megmossa a fogát, azután én átvizsgálom, esetleg megsúrolgatom még egy kicsit, fõleg kekesz evészet után, mert a fogdoki felhívta a figyelmemet, hogy az az igazi mumus, rosszabb mint a csoki!
Üdv.
Malacka
 
 


Kedves VICA, ILDI és MALACKA! Köszönöm segítségeteket, nagyon aranyosak vagytok, sokat segített. Megnyugodtam... Egyébként megvettük ma az elsõ fogkefét, nagyon tetszik Neki, ugyhogy szokja a dolgot. A cicin alvásról pedig nem is szívesen szoktatnám le, mert örömet okoz Neki és a fiamnál ez nem így sikerült, úgyhogy most bepótoljuk Laurával a lemaradást! Hagy döntse el Õ, hogy meddig jó Neki. WEE
wee
 


Helló!

De régen jártatok már erre! A következõ a kérdésem: Ákosom 10 hónapos 6 foga van, (négy felül, kettõ alul), és most jön ki az alsó két szemfoga. Szerintetek már kellene valami módon tisztítanom a fogait? Még nem eszik darabos ételt, csak pépeset, a doktornõnk szerint még nem indokolt a fogmosás. De amióta a Kismamában olvastam a múlt havi számban egy nagy cikket errõl a témáról, elbizonytalanodtam. Nem szeretném, ha valami baja lenne a fogainak. Mi a véleményetek? Mikortól kezdjem mosni a fogait?
Elõre is köszi

Zsu
Zsu
 


Szia Zsu!
Nemrég volt téma az "osztályban". nekem azt tanácsolták a tapasztaltabb anyukák, hogy vizes fogkefével mossuk a fogát a picinek (10 hó), fogkrémmel csak mikor már tud köpni.Kép
Ágci

Kép
 
 


Szia Zsu!
Osztom a fentieket!
Egyenlõre semmi szükség a fogkrémre.A vizes fogkefe elegendõ.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Sziasztok!
Ha jól tudom (valahol arhív) van valami olyan fogkefe, ami még nem is igazi fogkefe, talán gumi? Nem tudom. Mindenesetre azt is lehet hallani, hogy a korai súrolgatás árthat a fogzománcnak. Szóval én valami puhával való rendszeres áttörlést javasolnék. (nálunk a kezdeti szájmosás ment át fogmosásba, nedves textilpelussal)

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!

Igen Ildi, van ilyen "fogkefe", mi ajándékba kaptunk. Vili (25 hó) mindig ezt rágcsálta, amikor utánozni akart minket a fogmosásban. Állítólag a rágcsálás is jó, mert nyál termelõdik és az (ha nem is alaposan) tisztít. (A rágóról is hallottam ezt.) Szépen szét is rágta a gumit, mert már jöttek a fogai, de köpni még nem tudott. Már csak 3 foga nem jött ki, de köpni még mindig nem tud. (Hozzáteszem: soha, semmilyen kaját nem köpött ki, nem tudom milyen módszert kellene bevetnem, hogy "ráérezzen a mikéntjére" Kép) Így mi most mosunk igazán fogat, valódi fogkefével, de csak heti egyszeri fogkrémmel. Elég, ha azt lenyeli, nem kell fluor-tabletta! Kép

Üdv: Juca

[color=#476969:dc42bdeafd] Üdv: Juca
[/color:dc42bdeafd]
juca
Budapest XI. kerület
 
 


Sziasztok!

Kisfiam 2,5 éves és gyönyörûen megmossa a fogát,csak köpni nem tud még. Hogyan tudnám erre megtanitani?Segítsetek!
Köszi,
Zsuzsi
Zsuzsi
 


Szia Zsuzsi!

Amint látod a fenti hozzászólásomat, mi is ezzel küzdünk...
Tanácsot, ötletet még nem kaptam ezzel kapcsolatban. Kép
Vili egyébként (29 hó) látványosan és hangosan próbálkozik, amikor megkérem, hogy köpjön: "phû!". Kép És persze lenyeli a vizet.
Lehet, hogy egyszer majd visszasírom ezt az idõt, amikor még nem tudott köpni?

Üdv: Juca

[color=#476969:dc42bdeafd] Üdv: Juca
[/color:dc42bdeafd]
juca
Budapest XI. kerület
 
 


Sziasztok!

Errol a gumi fogkeferol szeretnek tobb tapasztalatot hallani, mielott megveszem /draga kisse/. Masnak is szetragcsalta a gyerkoce?

Off: olvastam az irasok kozt, hogy a gyerek miatt romlik a fog. Hat a fogorvosom es a nogyogyaszom szerint is baromsag, hogy onnan venne a kalciumot el. Szerintuk a tulzott edessegfogyasztas, nassolas miatt van, mert nem tarsul melle tulzott fogapolas. Remelem, nem gazoltam senki lelkivilagabaKép

-Afonya
 
 


Szia Áfonya!
Nekünk van gumi fogkefénk és szerintem nagyon jó és a kölök is nagyon szeretiKép. Pontosabban olyan, aminek az egyik vége gumi fogkefe, a másik pedig hagyományos. Kb. 1 éve meg van és még mindig tökéletes. Most ne szõrnyûlködj Kép rendszeresen fertõtlenítõbe teszem és annak ellenére, hogy a napi fogmosás (és rágcsálás) rutin, nincs egyáltalán lestrapálva, ezért nem is cserélem 3 havonta. Ahogy Te is írtad kissé nagyon drága Kép

szia, Phaedra
 


Hello Afony, nekünk az Oral fogkefeje van, (kaptuk ajandekba) eleg jonak tunik, nem nagyon ragja a fiam, inkabb megprobalaom segiteni a sikalasban, ez persze nem nagyon magy, de igy vegul is nincs sok ideje a ragasra. mert latja hogy en sem ragom, es kicsit hagyom majd sika kicsit hagyom es sika, ezalatt en megmosom a fogam, aztan bucsu a fogkefetol es ennyi.
fogkremet meg nem adok, majd ha nagyobb lezs. ez meg ugyis csak betanulas es jatek neki.

Valo igaz hogy a nasi rontja fogakat sok kismama meg van rol agyozodva ha terhes akkor mindent szabad a gyerek erdekeben es sokkal tobb edesseget meg hasonlokat fogyasztanak mint elotte.
Névtelen
 


En is kuzdok a ket eves lanyommal, neki sem nagyon megy a fogmosas jatek inkabb csak a ragcsalas. Az egyik baratnom ajanlotta a Chicco fogkremet, allitolag azt meg lehet enni. Talan bananos meg epres is letezik. Probalta valaki?
norcsa
Himesháza
 
 


A bébé comfort-nak van ilyen szilikon anyagból ujjra húzható fogkeféje, mi azzal kezdtük a fogmosást. Nem tud tönkremenni, ki lehet fõzni, ahogyan a reklámszövegek mondanák:lágyan, de kíméletesen tisztít.

Szerintem a terhesség alatti fogromlás annyiból lehet igaz, hogy ilyenkor a fogíny érzékenyebb és esetleg a fog tövénél jobban meg tudnak telepedni a dolgok, ha fájdalmasabb tisztán tartani. Bár ezt is csak olvastam, nekem nem volt és most sincs vele gondom. Amúgy nagyon egyszerû a babára fogni, ha épp a 9 hónap alatt lukad ki egy fog. Valószínû, hogy amúgy is kilukadt volna, hiszen a legtöbb nõnek nem annyi rossz foga van, ahány gyereke.
 
 


Koszonom mindenkinek a valaszt, holnap korulnezek fogkefe ugyben.

-Afonya
Afonya
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó