Új privát üzeneted érkezett!

Mi különbözteti meg a hisztit a bõgéstõl? Én most sokszor nem tudom, hogy a fiam szeparációs félelem korszakban van, és azért sír, vagy inkább hisztizik.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Az igazi sirás TÖBB könnycseppel jár. Nagypapám hivta fel a figyelmemet a rutinos hiszti 1db gondosan le nem csorduló, aám annál nagyobb könnycseppjére. És tényleg!
Kép

 
 


Igen, igen, en is igy tapasztaltamKép Es nalunk a hisztihez jellegzetes sivitozas-sikoltozas is jarul, magas hangon, neha levegot se vesz kozben. Mig, amikor banatbol sir, akkor az melyebb, lassabb, huppogosebb.
Ja, es a hisztis siras altalaban azonnal abbamarad, ha felveszemKép
-Afonya
 
 

 
 

A hiszti: a szeme sarkából kukucskál, hogy mik a reakcióid. Én nyugodtan hajtogatom, hogy: kicsim nagyon szeretlek, de ezt akkor sem szabad. Azok a a szavak, hogy "vigyázz" és teátrális mozdulatok (felemelt mutatóujj) elõbb-utóbb bejönnek. A másik: ha pl. ledobja a tányért, erõteljesen rászólok és megkérdezem, hogy melyik kezeddel csináltad? (Persze nem tud válaszolni rá, de a két pici kezét magamelé veszem és egy ici-picit rálegyintek és mondom, hogy nem szabad... (csak annyira, hogy ne símogatásnak tûnjön) Nagyon hamar, már saját maga üt a kezére és anélkül, hogy én a rosszaságot egyáltalán észre venném, az egész forgatókönyvet egyedül lejátsza (a sírást és a megsértõdést is beleértve)-ez nagyon aranyos...
Már korábban írtam, hogy még egy dolog bevált nálunk: onnantól, hogy biztonságosan tud járni kb. 3-4 éves koráig (de még a nagyoknál is elõjön néha-a lényeg az, hogy magában gondolja át a dolgokat és a végén szûrje le a tanulságot):
Ez a sarok. Nálunk a zuhanyzó van kijelölve erre a célra(ahová egyébként soha nem mennek). Amikor hiszti van és kezelhetetlen , akkkor azt mondjuk, hogy a sarokba lehet hisztizni és akkor jöhet ki, ha megnyugodott... Az elsõ pár alkalom nehéz, de ezt is hamar megszokják és csak elég annyit mondani, hogy irány a sarok.... Ha kijött és megnyugodott, akkor nagy kibékülés puszik és megbeszéljük, hogy miért volt az egész....
 
 


Olvasom a hiszti-tüneteket, és hát gondoltam, gazdagítom a repertoárt. Az én kisebbik fiam 22 hónapos, és olyat képes sikítani többször egymás után, miközben a lábával a nyomaték kedvéért toppant egyet, hogy valósággal megrettenek, hogy menten elszakad a hangszála. Különben csodás gyerek, nyugodt, jól eljátszik, bárkivel megvan, de ha valamit akar, és nem szeretne, akkor jön ez. Volt összeomlás, földre borulás, ha otthagytam, abbahagyta, de ez a sikítás most nem egyszerû, ráadásul nemcsak otthon adja elõ, és mit sem ér, ha otthagyom, élvezi a saját hangját.
Próbáltam hideg vizet hirtelen ráfröcskölni, keveset, többet, olaj a tûzre. A sarokba simán nem megy be, de ez a verzió nem is túl szimpatikus. Van valakinek más 5lete?
 


Még valami! Én is olvastam a sírni hagyom, nem hagyom, edzõdjön, vagy még kicsi, csatlakozom a táborhoz, hogy ne hagyjátok, nem lesz anyámasszony, sõt! Az én fiam betegen született, nem volt szabad sírnia, de akkor se hagytam volna, ha nem beteg. Fél éves koráig nem hallottuk sírni, kiegyensúlyozott, nyugodt, barátkozó gyerek, egy kis barátja, akit spártai szigorral "neveltek" 3 napos korától, az anyjába kapaszkodva áll egész nap. Nem érdekes? Az a védtelen kis lény csak Benned bízhat, ha beszélni tudna, lehet, hogy könyörögne, hogy "anya, vegyél fel, ölelj meg, annyira fáj, vagy annyira félek!" Nem veenéd fel? Dehogynem! Õ még nem tud szólni, csak sírni tud, ezzel nem kényezteted, hanem megtanítod BíZNI!Ha ettõl egy gyerek elkényeztetetté válna, az enyémeket nem lehetne letenni!
 


Sziasztok!

Arra volnék kíváncsi, mennyire hisztisek a 10-12 hónap körüli babák, akik még nem lehetnek a dackorszakban.
Kitti (11) mostanában elég szörnyû.
Nem akar a hátára feküdni. A pelenkázás kínszenvedés, még ha adok is a kezébe érdekes új dolgot (már minden volt a kezében a lakásból, ami nem szúr és nem lenyelhetõ). Ha úgy fogom, hogy abból sejthetõen hátonfekvés lesz, már kezdi is a bömbölést. Kép
Kajálás ugyanilyen. Ha beleültetem az etetõszékbe, elkezdi tépni magát. A kanalat akkor is ki akarja verni a kezembõl, ha éhes. Ha ilyenkor sikerül a szájára kennem egy kicsit, általában abbahagyja a hisztit, mintha elfújták volna, és elkezd enni.
Gondolom, mindebbõl már sejthtõ, hogy járókában sincs meg 5 percnél tovább, leginkább bele sem lehet tenni. Amúgy is elég gyakran követeli, hogy vegyem fel. Ha nem, keservesen sírva fakad.
Egy csomó dolgot csak kerülõ úton lehet nála elérni. Pl. ha almával kínálom, nem kell, csak ha én eszem. Játék nem kell, csak ha én játszom vele, vagy valami izgató (veszélyes) helyen van. Stb.
Néha úgy érzem, túl kevés ideig köti le bármi, és nmeglehetõsen gyorsan elfárad a mászásban. Olyankor, ha nem sír, csak ül bambán és szopja az ujját.
Persze amikor épp nem bamba és nem hisztis, akkor játszik, nevetgél, felfedez. De messze nem "folyton", korántsem "pörög", mint mások írják, és nem "vidám nyugodt baba", mint (állítólag) oly sokaké.

Elaltatni viszont viszonylag könnyû, és menetrendszerû.

Szerintetek ez normális?
 
 


Méri,
igen, akármilyen furán hangzik is. Türelem, türelem. A járókát hagyd a csudába, felesleges egy ekkora babának.
Próbáld ki az up&go pelenkát. nem kell mindig, de napközben 1x-1x lehetne, így látja hogy nem akarsz rosszat, de hát kell. Próbáld mókára fogni a dolgot, fõleg, ha pelenkázod, ne lássa, hgoy felbosszant.
A szájának nyomom nálunk is volt. És milyen édi pofát tudnak vágni, mikor rájönnek, hogy ez jó...?Kép
Szóval, kitartás!Kép
Ágci

Kép
 
 


Köszi Ágci! Kép
A járókát arra használom, hogyha rohannom kell (WC, postás, vízforralás stb.), akkor ne hagyjam ott a padlón.
Most jöttem rá, hogy a lakásunk a lehetõ legkevésbé bababarát, szinte csak veszélyforrás van mindenütt, arról nem beszélve, hogy az egész kész korcsolyapálya.
Volt már, hogy pisilést félbehagyva rohantam az ordító gyerekhez, mert beverte a fejét Kép
Napközben egyébként up&go-t használunk, de ez a hisztiben nem jelent nagy változást, mert a ruha-legomboláshoz le kell fektetnem.... Vagy nem????
 
 


Méri!
Kis gyakorlás, és nem kell! Anyukám a textilpelust is megtanulta ránkadni fogócska közben, míg mindhárman szobatiszták lettünk!KépKép
(Nekem is megy az állva pelenkázás már. Tuti módszerem: földön térdelve elõ a cicivel, amíg a bocikám cumókál sitty-sutty rá a pelust. Elõzetes szmötyieltávolítás fürdõkádban, zuhannyal. Így az se gond, hogy elsõ dolga leülni, amikor lekapom a pelusát.Kép
Borcsa + Luca (10,5 hó)

Borcsa
KépKépKép
 
 


Sziasztok!
Az én kisfiam is a többemberes babák táborába tartozik. Az a baj, hogy emellett nem tudom eldönteni, hogy hasfájós-e. Már 7 hónapos, de éjszaka van úgy, hogy óránként felébred és húzkodja a lábát. Szerencsére egy kis szopizástól visszaalszik. Nálatok hogyan alakult az éjszakai alvás?
 
 


Anszan

Nálunk is ez volt,de véget vetettünk neki,mert mindketten kikészültünk.Mármint baba meg én.Kicsit volt sirdogálás(na jó,nagyon elõször),azóta gyönyörûen alszikKépCsak hajnal 4-kor kel enni,most 8 hós.
Amúgy ez 6 hónaposan volt.De akkor már régóta csinálta,majdnem 3 hónapig.

Anyapoc

 
 


Anyapoc
Hogy oldottátok meg? Hagytad sírni? Fölvetted, vagy csak simogattad? Már én nagyon ki vagyok attól, hogy nem aludhatok egyfolytában egy nagyot. Csak az a baj, hogy nem tudom tényleg vannak-e fájdalmai, mert napközben is úgy tûnik, hogy görcsöl a pocija, és rengeteget pukizik.
Anszan
 
 


Anszan

Lehet,hogy ez már a sok "cicizéstõl" van neki.Gondolj bele,hogy óránként eszik egy kicsit,mert azért vmennyi tejcsi biztos,hogy jön.KépEttõl lehet a sok puki,nálunk is voltKépvagy inkább Kép
Hagytam sírni,nem volt többet éjjeli cicizés.Mivel ezzel aludt el mindig és a visszaalváshoz is ezt használtuk éjjel,nyilván ezt kereste minden alkalommal.HA cumizott volna,akkor a cumit keresi,nem?
Én gonosz voltamKép,de ezt tettem.Én is kivoltam,mint a kutya.De a fiacskámon is látszottak a kialvatlanság jeleiKépEgész nap nyûgös és hisztis voltKép
Két nap kellett és minden megszûnt.És olyannagyon sokat sem sírt.Elsõ éjjel 1 órát,másnap már csak 10 percet,harmadnap semmit.Persze a sok az relaív.Én többre számítottam.Kép
Azóta amint leteszem,már el is fekszik...És a nappali hiszti 1 hét alatt elmúlt,kiegyensúlyozott és vidám lett.Kép

Anyapoc

 
 


Sziasztok!
Az én kislányom 10 hónapos, aránylag nyugodt bab. Az éjszakákkkal vannak gondjaink, még mindig legalább 5-ször fönn van. Szopizik, most már éjszaka csak teát adok neki, de ezért is felkel. Sokszor nagyon fáradtan ébredek, s ilyenkor oda az egész napom, a férjem szerint ilyenkor sündisznó vagyok, s egész nap szurkálódom. Jó lenne már ezen változtatni, de nem megy!
Ötleteket szivesen vennék!
Judus
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó