Új privát üzeneted érkezett!

Szívesen leveleznék ikerbabás anyukákkal,érdekelne, hogy tudtátok-e szoptatni őket, és hogy mennyi ideig, hogy mikor kezdtétek az elválasztást, mennyire külömböznek egymástól egyéniségükben, mikor kezdték a nagymozgásokat,...stb minden.

Nekem egy kisfiam, Gábor, és egy kislányom Dorina van, a nővérük, Niki 2 éves múlt. Gábor 2930, Dorina 3300 grammal született a 39. héten. A fiú most 7 kg, a lány 6,2 kg, most 4,5 hónaposak és kizárólag szoptak eddig, úgy 1 hete kezdtem adni nekik gyümölcsöt, hogy nehogy gond legyen, ha esetleg csökkenne a tejem. Szóval írjatok, ti hogy boldogultok egyszerre több babával, mennyit tudtok pihenni, el tudtok-e menni otthonról néha szórakozni a barátaitokkal, meg ami eszetekbe jut.

Sziasztok!

Panni
Panni
 


Ja, elfelejtettem kérdezni, hogy ti mit esztek, és mennyit isztok, hogy sok tejetek legyen?
Panni
 


Kedves Panni !

Nekem nem ikerbabáim vannak, de szívesen leveleznék Veled. Szerintem gyönyörűen fejlődnek a gyerekeid, szerintem feleslegesen kezdted a gyümölcs adását, 6 hónapos korig elég csak kizárólag a anyatejci. Ha eddig ilyen szépen gyarapodtak a picik akkor biztos szépen van tejcid, ahány ember annyiféle tanácsot fog adni. De Te csak csináld azt amit eddig is, hiszen nagyon ügyesen csinálod, én még irigyellek is !!!
Nekem három gyerekem van, mindig keservesen ment a szopizás, most a pici jún. 13-án lesz 6 hónapos, szopizik még, de még nem volt egészen 4 hónapos, amikor én már pótlást adtam Neki főzelék és gyümölcs formájában. Erre azért is volt szükség, mivel nem gyarapszik megfelelően, 25oo grammal született és még most csak 5 kg. Nem néz ki soványnak, sőt húsis, szép formás, de ha a számokat nézzük akkor bizony kevés. Na ezt most csak azért írtam le, hogy ne aggódj, Neked van sok tejcid, ami elég a piciknek. Nálam különben a húsi leves vált be, mindennap eszek na meg én sima csap vizet iszom, mivel az esik a legjobban. Különben szoktam inni Laktoherb szoptatós teát is, az is jó. Van aki a sok gyümölcslevet részesíti előnyben, különben észre vettem azt is, hogy a sörtől több lett a tejem, nem vagyok egy iszákos, de ezt hallottam, gondoltam próba-szerencse és bevált, pár napig esténként ittam 1-2 dl. sört kb. és éjjel teljesen megduzzadtak a melleim, ( pedig mostanában elég puhák, szóval érezhetően több tejem lett ! ) Most a napokban tanácsolták azt, hogy egyek lila hagymát, ezen nagyon meglepődtem, lehet hogy keveset ettem, de én nem vettem észre semmit. A pici mellett sokszor elfelejtek enni is, a védőnő tanácsára többet kezdtem enni, na de nem a tej lett ettől több, hanem a én súlyom. Különben ha átgondoljuk, akkor szegény országokban a nők egész nap magukon tartják a babájukat, és akkor szophatnak a babák amikor csak akarnak, szinte egész nap szopiznak és közben a anyukájuk keményen dolgozik a földeken és nem étkezik megfelelően, sőt ... és mégis van teje. Én már most sajnálom hogy túl korán adtam fel, és elkezdtem pótlást adni, a szoptatás kereslet-kinálat alapján múködik, vagyis annyi tejed lesz, amennyire igény van, látod van aki egy babát se tud kizárólagósan csak szoptatni, mert sajnos rosszul csinálja, Te meg gyönyörűen szoptatsz két picit is. Ne add fel, csak így tovább. Hallottam olyan ikres anyukáról is, akinek 2 évesek a ikrei és még mindig szopiznak. Örülnék nagyon, ha írnál és leírnád, hogy Te hogy csinálod, hátha Te is tudnál nekem valami újat mondani. Remélem én is tudtam Neked segíteni. Szia Szilvy A többi témához majd később szólók hozzá, csak már nagyon álmos vagyok és nekem a pici éjszaka szokszor felébred szopizni. Várom jelentkezésed !!!
Szilvy
 

 
 

Szia Panni, csatlakozom Szilvyhez a gratulaciokkal es a potlast meg szerintem se kezdd el mert attol fog a tejed tenyleg csokkenni. Ha mast is esznek kevesbe fognak szivni es a melled kevesebbet termel majd. Ha kitartanal 6 honapos korukig az tenyleg jobb lenne, es eddig tenyleg nem szorultal senkinek a tanacsara. Sok-sok Gratula a picikhez es a nagyobbhoz, szia
zsuzsanna
 


Kedves Szilvy és Zsuzsanna!

Köszönöm a jó tanácsokat, és a gratulációkat is. Egyébként az első gyereket 1 éves koráig tudtam szoptatni, bár sokszor majdnem elapadt a tejem, és a pici sem hízott a legnagyobb ütemben, azért kihúztuk makk egészségesen 1,5 éves koráig még csak náthás sem volt. Ma egyébként én is azt csináltam, mint a rízsszedő nők, csak persze itthon, de mindkettőt szinte 2 óránként szoptattam. Nem tudom, lehet, hogy most kipróbálom azt a sörös dolgot, majd beszámolok az észrevételemről. Egyébként az elválasztásról még annyit, hogy a kislány szépen kanalazta a gyümölcsöt (3 kiskanállal adtam), de a kisfiú szinte mindet kiturizta a nyelvével, szóval ez is a babától függ, hogy mikor igényel már mást is a tejen kívül. A lánynak egyébként kaki problémái vannak, több napig nincs semmi, és a végén hőmérőzni kell. A teát nem fogadja el egyik sem, így nem tudok erős kamillát adni neki, ami esetleg lazítaná.
Más! Most újabb problémájuk merült fel, ugyanis mind a ketten hasra fordulnak, és persze vissza még nem sikerül, így bömbölnek a segítségért. Mostanában ezzel játszadozunk.
Kedves Szilvy!
Azt nem írtad, hogy most hány kiló a pici, de szerintem nem a számokat kell nézni, hanem azt, hogy elégedet-, és egészséges-e. Az orvos nekem is sokszor tanácsolta az első babánál a tápszert, mert soványnak látta a babát, de ő egyszerűen csak ilyen alkat volt mindig. Szóval nem kell méregetni állandóan. Én egyébként a bal felemet a fiúnak, a jobb felemet a lánynak artom fenn, így annyit szopnak, amennyit csinálnak maguknak. Nagyon sok csirkemellet eszem, ami szerintem a sok fehérje miatt jó, ásványvizet iszom, sajnos pihenni nem tudok és ez lehet a nagyobb baj. Most sajnos mennem kell, mert kezdődik a fürdetés. Sziasztok, majd máskor talán többet is írok!

Panni
Psnni
 


Szia Panni, a kisfiamnak 2 honapos koratol 7 honapos koraig gyakorlatilag soha nem volt magatol szeklete. Itt lehet csecsemonek valo mini 3ml-es glicerines beontest kapni, azzal 3-4 naponta megoldottuk a kerdest, de ezt is csak azert mert nem birtam mar en idegekkel hogy nem kakil. Az orvos szerint ezt sem lett volna szukseges, de nem is artott. Azt is hozzatette hogy a csak anyatejjel taplalt csecsemok gyakran olyan tokeletesen megemesztik a tejet hogy nem marad belole a kakira anyag. Amint elkezdtuk az elvalasztast, a dolog rendezodott, most naponta 1-2-szer kakil (lehetoleg rogton pelenkazas utan:-)))
Ne aggodj te sem, szia
zsuzsanna
 


Szia Panni !

A hőmérőzést miért csinálod ? Nem tud kakilni, kemény a széklete ? Vagy csak azért hőmérőzől, mert napokig nincs kakija ? Az én lányomnak is napokig sokszor nincs széklete, de aztán normálisat kakil. A pici babák eleinte naponta szokták megtölteni a pelust, aztán már nem minden baba produkál naponta. A anyatejcinek nincs annyi salakanyaga, hogy mindig legyen valami a pelusba. A szerevezet jól feltudja használni a tejcit.
Nem jó állandóan a hőmérőhöz fordulni, mivel ez hosszútávon káros.
Az én kislányom, aki mellesleg nagyon jókedvű, mozgékony baba 54oo gramm, és 59 cm. Különben jó kis húsis, úgyhogy annyira végül is nem aggódom a súlya miatt, a nagyobb lányom is ilyen volt, sajnos alkatilag ilyenek, bár mi nők örülnénk ha bármennyit ehetnénk és mégse híznánk.
Teát kiskanállal is adhatod a pici lányodnak, meg pohárból is, így legalább a cumisüveg nem zavarja meg Őt a szoptatásnál. ( hamar rájönnek, hogy onnan gyorsabban, fáradtság nélkül folyik a folyadék, így nem fognak küzdeni a cicivel. )
Várom jelentkezésed. Szia Szilvy
Szilvy
 


Sziasztok! Elsösorban Szia Panni!

Nálam majdnem forditott a helyzet. Ikerlányaim 2 évesek múltak, kicsi fiam 7 hetes. Egészen más most egyszerre egy kicsivel babázni, mint annak idején kettövel. Biztosan az is közrejátszik, hogy nem az elsö baba és van gyakorlatom, de sokkal könnyebb. Tudom és szeretném is minél tovább szoptatni.

A lányok a 39. héten születtek, 27oo grammal. Jó féléves korukig szopiztak, de sajnos sosem volt elég, így kaptak tápszert is. Mai fejemmel tudom, hogy másképp kellet volna csinálni, hogy csak szopjanak, de így alakult. Szerencsére nem betegesek, és szépen fejlödtek (-nek). Szerintem nagyon klassz dolog lehet az ikerség, ill. iker-szülönek lenni. Rengeteg aranyos, kedves dolgot tudnak produkálni - most már -, persze az eleje kemény dió volt. Nem volt könnyü egyszerre két picit ellátni -föleg elsö szülésnél-, de meg lehet oldani és annyi sok örömet tudnak nyújtani.
Rengeteget lehetne mesélni, pl. nagyon szeretik egymást, de semmi perc alatt össze is tudnak kapni... Kiváncsi lennék, Panni, mi az aktuális kihívás számodra. Van egy könyv, bár talán már ismered is, Métneki Júlia: Ikrek könyve, ebben sok jó és hasznos dolgot találtam.
Andi
andi
 


Sziasztok!

Sajnos nem tudok annyi időt az internetre szánni, amennyit szeretnék, így nem fogok minden nap írni. Már lefektettem a két lányt, csa a Gábor van hátra, épp most viszi az apja őt is. Tényleg nálatok hogy zajlik a fektetés? Andi, Te mikor kerülsz végre ágyba a 3 gyerek mellett? Nem irigyellek, szerintem nekem könnyebb valamivel, mint neked volt annak idején. Ha elsőre szültem volna az ikreket, valószínűleg nem vállalkoztam volna 3. babára, de legalábbis jóval később. Egyébként 24 éves vagyok., senki nem nézné ki belőlem, hogy az egész életem a picik körül forog.

Most egyébként az egész családom náthás, így a nagylány is itthon van, kb. olyanok vagyunk, mint a szeeleburdi család: állandó ricsaj, szétdobált játékok...A nappalink akár egy bölcsöde. Andi, neked bölcsisek a lányaid? Nekem muszáj volt 1,5 évesen beadni a Nikit, mert több mint 2 hónapig kórházban kellett lennem, és így könnyebben viselte, hogy nem voltam vele, meg persze így spk barátot szerzett magának, nem olyan féltékeny a picikre. Nagyon szeret járni, és sokat tanul, amit tőlem most nem tudna megkapni.

Visszatérve a hőmérőzésre: 4-5 nap telik el minden nélkül, és amikor már szenves a hasával, akkoor segytünk neki a hőmérővel. így kijön még a jövőhét is belőle, nem is értem, hogy miért nem tudja kinyomni. Meg főleg azt sem értem, hogy ugyan azt eszi a Gábor is, hogy lehet, hogy nála mégis minden rendben van?

A legnagyobb kérdés most egyébként az számomra, hogy átvigyem-e őket már végre a saját szobájukba, avagy sem. A lány ugyanis többször felébred, a kiscumiját keresi, de a fiúcska szopizni akar többször. Mellesleg a kisszoba több lépésnyire van, mint szeretném. Na, azt hiszem várok, amíg meggyógyulnak, és akkor elszánom magam végre.

Andi, nem szekálják agyon a lányok a picit? Gondolom nagyon résen kell lenned. Egypetéjűek?

Kedves Szilvy!
3 napja iszom a sört esténként, most reggelente sokat, 10.00-kor 180 grammot, 14.00-kor 130 gr-ot szopott a kislány, a fiút nem mértem. Ha ez így maradna, az jó lenne, de ez a nátha most megint be fog zavarni. Hát ez van. Sokat kell nekünk küzneni, de végül megéri.

Na sziasztok!
Panni
 


Sziasztok!

Sajnos nem tudok annyi időt az internetre szánni, amennyit szeretnék, így nem fogok minden nap írni. Már lefektettem a két lányt, csa a Gábor van hátra, épp most viszi az apja őt is. Tényleg nálatok hogy zajlik a fektetés? Andi, Te mikor kerülsz végre ágyba a 3 gyerek mellett? Nem irigyellek, szerintem nekem könnyebb valamivel, mint neked volt annak idején. Ha elsőre szültem volna az ikreket, valószínűleg nem vállalkoztam volna 3. babára, de legalábbis jóval később. Egyébként 24 éves vagyok., senki nem nézné ki belőlem, hogy az egész életem a picik körül forog.

Most egyébként az egész családom náthás, így a nagylány is itthon van, kb. olyanok vagyunk, mint a szeeleburdi család: állandó ricsaj, szétdobált játékok...A nappalink akár egy bölcsöde. Andi, neked bölcsisek a lányaid? Nekem muszáj volt 1,5 évesen beadni a Nikit, mert több mint 2 hónapig kórházban kellett lennem, és így könnyebben viselte, hogy nem voltam vele, meg persze így spk barátot szerzett magának, nem olyan féltékeny a picikre. Nagyon szeret járni, és sokat tanul, amit tőlem most nem tudna megkapni.

Visszatérve a hőmérőzésre: 4-5 nap telik el minden nélkül, és amikor már szenves a hasával, akkoor segytünk neki a hőmérővel. így kijön még a jövőhét is belőle, nem is értem, hogy miért nem tudja kinyomni. Meg főleg azt sem értem, hogy ugyan azt eszi a Gábor is, hogy lehet, hogy nála mégis minden rendben van?

A legnagyobb kérdés most egyébként az számomra, hogy átvigyem-e őket már végre a saját szobájukba, avagy sem. A lány ugyanis többször felébred, a kiscumiját keresi, de a fiúcska szopizni akar többször. Mellesleg a kisszoba több lépésnyire van, mint szeretném. Na, azt hiszem várok, amíg meggyógyulnak, és akkor elszánom magam végre.

Andi, nem szekálják agyon a lányok a picit? Gondolom nagyon résen kell lenned. Egypetéjűek?

Kedves Szilvy!
3 napja iszom a sört esténként, most reggelente sokat, 10.00-kor 180 grammot, 14.00-kor 130 gr-ot szopott a kislány, a fiút nem mértem. Ha ez így maradna, az jó lenne, de ez a nátha most megint be fog zavarni. Hát ez van. Sokat kell nekünk küzneni, de végül megéri.

Na sziasztok!
Panni
 


Sziasztok !

A lefektetésnél nálunk van egy kis szertartás, rendszerint sikerül úgy lefektetni úgy a lányokat, persze nem megy mindig zökkenömentesen. Rendszerint én szoktam fürdetni és lefektetni is öket, de ha a kisfiam éppen szopik, akkor a férjem, vagy ha itt van az anyukám, akkor ö. Anyukám sokat segitett amig kisebbek voltak a lányok és most is ö a jolly-joker, nagyon szeretik a mamát(már nyugdijas), igy nem adtam bölcsibe öket. A "kicsi" (7 hetesen 6,15 kg)pedig még szinte csak szopik és alszik, meg nézeget, nagyon jó kisbaba. Igy 9 után már nyugi van alapesetben.
Egyébként még mi sem szerettünk volna babát, csak késöbb, de nagyon örülök, hogy igy alakult.
A lányok nagyon szeretik a picit, puszilgatják (néha ennek érdekében a hasára támaszkodnak, persze nem direkt), becézgetik, simogatják, de azért nagyon kell figyelni. Eddig nem nagyon vettem észre rajtuk a féltékenység jeleit, szerintem talán azét, mert ök eleve mindig is ketten voltak, így megszokhatták, hogy néha egy kicsit várni kell.
Panni ismered a könyvet? Szaladok, mert a szopi-bajnok reklamál. A többiek alszanak.
andi
 


Kedves Panni !

Örülök, hogy tudtam Neked tanácsot adni és be is vált. Én is most esténként iszok l-1.5 dl. sört, így jobban érzem a tejet.
Különben a pici lányom sokszor eszik, de keveset. Most ebbe a nagy melegbe kevesebbet eszik. Viszont Neked szépen szopiznak ! Mégegyszer! FELESLEGESEN AGGÓDSZ ! VAN SZÉPEN TEJED ! CSAK ÍGY TOVÁBB ! Sok egy babás anyuka is írigyelhet Téged, hogy két babát is ilyen szépen tudsz szoptatni ! Szia Szilvy
Szilvy
 


Helló!
Kedves Andi!
A könyvet ismerem, nagyon sokat lapozgattam, amíg kórházban voltam. Nagyon érdekes dolgokat ír.
Az anyukám nekem is nagyon sokat segít szerencsére, de mivel ő dolgozik még, legtöbbször egyedül vagyok a kölykökkel. Néha viszont nem tudom mit csinálnék, ha nem lakna ilyen közel (autóval 10 perc) hozzánk.Sokszor fújok riadót szegénynek.

Kedves Szilvy!
Sokszor kevés az lehet, hogy több összességében, mint kevésszer sok, és így lesz egyre több a tejed is. A meleg egyébként minket is megvisel, Egyébként a babák délelőtt 4 óránként esznek, de délutánra már egyre rövidebb ideig bírják. Gondolom ez összefügg az én fizikai állapotommal is, mert estére már olyan vagyok mint egy hulla. Jut eszembe, már ennyi az idő?! Na megyek is aludni, mert nemsokára felkel a Gábor szopizni.
Sziasztok!
Panni
 


Sziasztok!

Örülök, hogy végre erre az oldalra is rábukkantam.
Panni! Gratulálok az eddigiekhez, és csak bíztatni tudlak, lehet, akármeddig csinálni a kettővel.
Nekem 2 éves volt az első. ő fiú, amikor jöttek az ikrek, nálam is vegyesen. 37. hétre, éretten bár császárral, mert a leányzó nem jól feküdt. 2.25 volt a leányzó, szerintem ő akart már megszületni (neki repedt a burka), a fiú meg 2.6 volt.
Szoptak 19 hónapig. Sose kaptak tápszert, és rengeteg lefagyaszott anyatejem volt. (Pedig az első gyerekkel 800 gramm napi mennyiségnél több nem jött össze, velük meg 2 liter fölött volt)
Szóval érdekelnek a dolgok veletek, mert eléggé hasonló a kiosztás. Nálunk most már a nyáron 7 ill. 5 évesek lesznek.
Ami a kakit illetti, érdekes módon nekünk is a kislány spájzolta, olykor egy hétig is. Persze akkor nem maradt meg a pelusban. Egyszer-kétszer mi is lázmérőztünk, egyszer jól meg is kaptuk tőle... Ja, és a srác persze rendszeresen elintézte a dolgot.

A kislány hamar lehagyta súlyban a tesóját, ma kb. 2kg-val és 4-5 cm-vel több. Szóval akár kiskorkülönbségeseknek is kinéznek. De a fiú eszik többet, ill. megbízhatóbban.

Hogy oldottad meg az első időket? Nálunk 1 óráig tartott a szopás plusz fejés, aztán 1.5-2 óra múlva kezdtül előröl. Tudod őket egyszerre mellre tenni?

Ildi
Pethes Ildikó
 


Kedves Ildi!

Az már nem semmi, hogy 19 hónapig tudtad szoptatni őket. Én sajnos fejni nem tudok semmit, éppen annyi a tejem, amennyit ki is szívnak, néha kevesebb, és akkor sűrübben teszem mellre őket. A Nikit egyébként 1 éves koráig szoptattam, de érdekes módon nekem sem volt annyi tejem, mint most van. Vele rengeteget küzdöttünk, nehogy elapadjon, és 4 hónaposan már gyümölcsöt is kellett adnom neki - mellesleg lehet, hogy ezzel rontottam el - na mindegy. Abból a szempontból szerencsés vagyok, hogy nagyon gyorsan megtömik a bendőjüket, így a Gábor max. 10 percig, a Dorina pedig kb.10-15 percig szopizik. Megjegyzem a Nikit volt, hogy 40 percig nem tudtam lerakni. Mivel mostanában nem egyszerre, egymás után esznek, hanem össze-vissza, nem is nézem, hogy mennyi időm megy el erre egy nap. 2,5 hónapos korukig egyszerre szoptattam őket, de mostmár nagyon nagyok, és nem bírja a karom, és ők is zavarják egymást. Gondolom, ha már ülni fognak, akkor megint megpróbálkozom vele, mert úgy sokkal jobb a tejelválasztás is. Most ha az egyiket szoptatom, akkor a másik mellemből is csurog a tej, így ha rögtön utána lesz éhes a tesó, akkor sokat kell várnia egy újabb belövelésre. Nekem a fiú a vasgyúró, a kislány olyan kis madárcsontozatú.
Andi! Ezeket tőled is kérdezem:
Ti egyszerre szoptattátok őket? Mikor kezdtétek az elválasztást? Egy ágyban feküdtek a babák? Milyen járókájuk volt? Hogyan kommunikáltak egymással amikor még picik voltak? Beszéltek ún. tolvaj nyelven? Tényleg egy szobában vannak a gyerkőcök mind a hárman? Andi, te hogy tervezed, később egy szobába teszed a lányokkal a picurit?

Én 14 éves koromig egy szobában aludtam a bátyámmal, és nagyon jó volt, úgyhogy úgy tervezem, hogy amint átalusszák az éjszakát az ikrek is, összeköltöztetem őket. Nem számít egy jó pár évig, hogy a fiú két csajszi között lesz. Szerintem. Nektek mi a véleményetek?

Írjatok. Panni
Panni
 


Szia Panni!

Megpróbálom sorra venni, amiket kérdezel.
Én egymás után szoptattam őket, a kórházban megpróbáltam egyszerre, de aztán otthon nem nagyon ment. Mondjuk könnyű dolgom volt, mert eleinte állandóan volt segítség, és akkor addig elidőztek a másikkal.
Én úgy 4-5 hónap között kezdtem az első gyümölcsöket, majd az első főzeléket. Ugyan tej sok volt, de valahogy egyre lassabban híztak, és mivel az első gyereknél a főzelék nagyon megdobta a gyarapodást (igaz ő kis hakapeszi volt, félévesen 4 dl főzeléket bírt megenni egyszerre), gondoltam hátha attól jobban híznak. Ez egyébként nem jött be, mert bár elég jól elfogadták a kajákat, nem növekedett a gyarapodásuk. (ma már tudom, hogy ilyen alkatok, a fiam lassan 5 évesen kb. 14-15 kg, a kislány meg 2-vel több). Aztán 7 hónap körül jött a második főzelék. Ez közel 1 éves korukig így ment, akkor vettem ki a koradélutáni szopást, igaz a szülinapjuktól kezdve hagytam őket bármit enni, mert akkor már sokkal szívesebben ették a rendes ételeket, mint a direkt nekik készülő főzelékeket. Az esti szopás elhagyása, nem emlékszem pontosan, talán 15-16 hónapos kor körül volt, tulajdonképpen ez volt a "legfájóbb", mert Gergő pl. mindig a mellemen aludt el. Aztán a végén már azért is hagytam abba, mert ha én beteg voltam, semmit nem lehetett velem kezdeni, és akkoriban volt egy felfázásos (hólyaghurutos) köröm, és eleget hallgattam, hogy nem bírt igazán jó gyógyszert felírni a doki, hogy ne legyen gond a szopinál. Szóval az abbahagyás már inkább külső döntés volt, nem a tej indokolta.
(Bár a többit sem.)

Kezdetben egy ágyban feküdtek. Van egy 70*140-es kiságyunk, és abban keresztben. Nekem a fiú volt nyugtalanabb, ha éjjel felébredt, és sírt, volt hogy "odakínlódta" magát a kislány mellé. (Na, ő meg ritkán ébredt fel éjjel, de akkor tutira nem lehetett visszaaltatni). A fiam 3 hónaposan nekiállt hasrafordulni, de még hagytam őket együtt. Sőt, mikor letettük alulra az ágylapot (azaz mikor kezdtek felállni) még eleinte akkor is együtt voltak. A nagy gyermek akkor egy külön szobában volt (ő megszületésétől kezdve külön volt, ill. az első hetekben mi költöztünk a gyerekszobába), az ikrek velünk egy szobában. (több szobánk nem is volt). A fiam éjjelente sokáig felébredt, és szopott, a kislány 2-3 hetesen (még tán 3 kg sem volt) leszokott erről. Amikor már kb.8 hónaposak voltak, elegem lett az éjjeli ébresztőkből, néha egy éjjel több is volt, valószínű nem is annyira a tej, mint inkább a szülői közelség kellett neki, de valahogy a tejtől tudott rendesen elaludni (ill a szopástól). Szóval beelegeltem, azt mondtam, nem igaz, hogy kajailag kell neki, leszoktatom róla. Nos ekkor lettek szétköltöztetve, mert akkor bizony egy kicsit hagyni kellett sírni. A kislány ekkor átment a nagyfiúval egy szobába, innentől mindenkinek külön ágya volt. Gergő amúgy hamar leszokott ezután az éjjeli evésekről (a titok már valahol elhangzott, mindig egy kicsit később vettem fel, előbb pl. azt mondtam, hajnali 3-ig nem, majd fél4 stb. végül meg sem ébredt reggelig, bár később is még sokáig érzékeny volt, tkp. ma is , ha valami bántja (érzelmileg) akkor sokat felébred miatta). Szóval akkor így voltak külön, kb. 15 hónapos korukig, amikor is elköltöztünk, és mindegyikük véleményét kikérve úgy döntöttek egy szobában maradnak. Azóta is együtt vannak. Én nem csinálok gondot egyelőre abból, hogy fiú lány együtt, fürödni is hármasban fürdenek egész rég óta. (Kb. mióta ülni tudtak a kisebbek). Most kezd aktuális lenni a szétrakás, mert a nagyfiú iskolába megy, kicsi a szoba ahhoz, hogy még így beférjen az íróasztal is. De most úgy döntöttek, hogy a lány menjen külön, én meg nem tiltakozom. (ennek oka pedig az,hogy a nagy fiam (Bálint) és a lányom(Ilcsi) veszekednek legkönnyebben, bízom benne, hogy jót tesz majd nekik.)

Járókánk az első gyerek után maradva volt egy 1m*1m-es "Dóra" fajáróka, ez nekik teljesen elég volt.

Tolvaj nyelv nem volt, talán azért is, mert nem kettesben voltak, hanem hármasban, a már teljesen beszélő bátyjukkal. Amúgy a beszéd egy érdekes dolog. Az első gyermekem, ugyebár ráérős szülők mellett, nagyon hamar, tisztán beszélt, 1-1.5 évesen. Az ikrek közül a kislány kezdte előbb, de igazán csak 2 évesen beszélt, akkor még elég sok hibával, ma már elég jól. A kisfiam viszont 2.5 évesen még alig mondott valamit, más kérdés, hogy ezzel együtt nagyon jól megértette magát, mind velünk, mind a tesóival. 3 évesen ott rettegtem,mi lesz vele az oviban. Akkor már beszélt, de nagyon sok hibával. Ma (juli-ban lesz 5 éves) sokat beszél, de még mindig sok a hiba, bár rengeteg hangot külön célzott gyakorlással megtanítottam neki. (logopédus csak az iskola előtt foglalkozik velük az oviban (sok a gyerek, mindig csak akiket nagyon muszáj, azokat tud)

Ami a fejlődésüket illeti, szerintem elég eltérő, és persze a harmadikhoz képest is. Főleg a jellemükből adódóan. Ilcsi lustább, Gergő viszont amihez csak saját maga kell, abban nagyon szorgalmas. A hasra fordulást anno 3 hétig tudoatosan gyakorolta (ezt ki merem jelenteni) mire sikerült neki. (nagy élmény volt, mert az első gyerekünk 6 hónaposan fordult hasra, igaz ő sokat volt kézben). Ilcsi meg várt még onnantól 1 hónapot, amikor is könnyedén megcsinálta. Hasonló volt igaz utána is a mozgásokra, a biciklizést is beleértve. Gergő hamarabb csinálta, de meg kellett dolgozzon érte, Ilcsi meg kivárt, és aztán könnyedén.

Na, most azt hoszem rengeteget írtam, ideje, hogy befejezzem.

Sziasztok:

Ildi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok!
Kedves Ildi!

Most nagyon fáradt vagyok, úgyhogy nem sok minden jut az eszembe, amit le tudnék írni. Nekem is 1x1-es járókám van, de mivel most van a hasrafordulós időszakuk, állandóan vonyít az egyik, hogy ráfordult a tesó. Gondolom majd jobb lesz, ha már ülni fognak, ill. vissza tudnak fordulni a hasukról.
Dorinával most egy kicsit nehéz dlgom van, mert szerintem nem szopik annyit, amennyit kéne Azt hiszem n szúrom el azzal, hogy éjjel húzom, halasztom a szoptatását, általában reggelg sikerül is, azzal, hogy mindig beteszem a kiscumit a szájába. Ettől éjszakám nincs, mert ha kiköpi (10 percenként) vissza kell tennem, de elmondhatom, hogy csak reggel szopott. Ez pedig ugye hülyeség. Szóval úgy döntöttem, hogy őt is mindig megszoptatom majd, amikor felébred, mint a Gábort, aki mivel nem cumizik, csak úgy alszik vissza, ha megtömi a bendőjét. Ő egyébként napközben is 2,5 óránként szopik mostanában, de olyan boldog és kiegyensúlyozott baba lett, hogy nekem ez így jobban megéri, mint ragaszkodni a rendszerhez. Az a baj, hogy a kislányt az a hülye kiscumi megzavarja, de elvenni nem tudom tőle. Jobban odafigyelek majd, annyit neki is biztos kéne ennie, mint az öcsinek, mivel ő még kisebb is valamivel. Szóval eleinte ő volt az angyalka, minden kismama álma: nyugodt, mosolygós, dumagép, mostanában meg állandóan nyűgös, még kézben sem tud teljesen feloldódni. Ezért gondolom, hogy neki kevés a tej, amit megiszik. Most még csak sört sem tudok inni, mert beteg vagyok (hörghurut) és nem igazán csúszna le a torkomon).
Marad a többszöri szoptatás, kevesebb kiscumi.

Jó lenne már 1 évvel előrébb lenni, pörkölttel és nokedlivel etetni az összes kölyköt, és kiengedni őket az udvarra, hogy együtt játszhassanak. Tudom, hogy akkor meg ezt fogom visszasírni, de most így érzem magam.

Nekem egyébként úgy 2 hete alszanak külön ágyban, mert mindíg ráfordult a Gábor a Dorira, kiszívta a térdét, de véraláfutásosra, belemarkolt a fülébe + hasonló dolgok, amiket szegény kislány nem igazán tűrt el szó nélkül.

Most befejezem, megyek aludni.
Szia!
Panni
Panni
 


Kedves Panni !

Tündériek a gyerekeid ! Láttam Őket a fényképek között.
Hát igen, a cumi és a cumisüveg megzavarja a babákat, én nem is adtam a picinek, most próbáltam cumisüvegből vízzel itatni, de nem tud mit kezdeni vele. Szopizni szeret, de nem nagy mennyiségeket, szopizik 6o-7o ml.-t. aztán már csak cumizgat rajta. A cicim a cumija, szerencsés vagyok, mert lóghat a cicimen akár egy órát is, vagy többet is és nem reped ki, nem sebesedik ki.

Dorina szopizik már rendesen ?
Hogy bírjátok ezt a nagy meleget, Nálatok is nyűgősebbek, kevesebbet esznek ?

Most befejezem, várom jelentkezésed !

Szia Szilvy
Szilvy
 


Kedves Szilvy!

Örülök, hogy láttad a babákat, nagyon szeretek velük dicsekedni, de szerintem ezzel minden anyuka így van. Most nem néztem azóta a fényképeket, rajta van a te picid is? A nagy meleget nehezen bírtuk, úgyhogy ez a mostani idő enyhülés mindannyiunknak. Főleg a Dori szenvedett, nem tudott rendesen aludni, éjjel is tiszta nyűg volt.
Szerencsére a náthájuk már elmúlt, és az enyém is, úgyhogy rendesen tudnak szopni. Persze nem 4 óránként, mert az túl szép lenne, de nem is törekszem rá, így nekem is egyszerűbb, mintha üvöltenének, hogy éhesek. Egyébként mostmár délelőtt esznek gyümölcsöt, a Gábor még csak pár kanállal, de a Dorka egy egész barackot bepusszant. Őt könnyebb lesz elválasztani, nagyon ügyesen eszik kanállal, és iszik a pohárból. Érdekes módon teát is inkább csak ő iszik. Te milyen kajákat adsz már neki? Hányszor szoptatsz 24 óra alatt? Én még mindíg felkelek egy "párszor" éjjel is. Tegnap pl. arra ébredtem, hogy a jobbomon fekszik egy baba, aki csak a Dori lehet, mivel az az ő cicije, de még most sem tudom, hogy hogy került oda, és egyáltalán szopizott-e, vagy csak odavettem magam mellé. Előző éjjel meg véletlenül a Gábor cicijét adtam oda neki, és mivel közben elaludtam, amikor felébredtem, azt hittem, hogy ő a Gábor és beraktam az öccse mellé a kiságyba, úgyhogy legközelebb amikor sírt totál egymáson feküdt a két gyerek. Lehet, hogy már alvajáró vagyok.

Erről jut eszembe, most is marhára álmos vagyok.
Szia, sziasztok, írjál.
Ja, bocs, hogy csak most válaszoltam, de azóta be sem kapcsoltam a gépet, hogy feltettem a képeket.

Panni
Panni
 


Kedves Szilvy!

Örülök, hogy láttad a babákat, nagyon szeretek velük dicsekedni, de szerintem ezzel minden anyuka így van. Most nem néztem azóta a fényképeket, rajta van a te picid is? A nagy meleget nehezen bírtuk, úgyhogy ez a mostani idő enyhülés mindannyiunknak. Főleg a Dori szenvedett, nem tudott rendesen aludni, éjjel is tiszta nyűg volt.
Szerencsére a náthájuk már elmúlt, és az enyém is, úgyhogy rendesen tudnak szopni. Persze nem 4 óránként, mert az túl szép lenne, de nem is törekszem rá, így nekem is egyszerűbb, mintha üvöltenének, hogy éhesek. Egyébként mostmár délelőtt esznek gyümölcsöt, a Gábor még csak pár kanállal, de a Dorka egy egész barackot bepusszant. Őt könnyebb lesz elválasztani, nagyon ügyesen eszik kanállal, és iszik a pohárból. Érdekes módon teát is inkább csak ő iszik. Te milyen kajákat adsz már neki? Hányszor szoptatsz 24 óra alatt? Én még mindíg felkelek egy "párszor" éjjel is. Tegnap pl. arra ébredtem, hogy a jobbomon fekszik egy baba, aki csak a Dori lehet, mivel az az ő cicije, de még most sem tudom, hogy hogy került oda, és egyáltalán szopizott-e, vagy csak odavettem magam mellé. Előző éjjel meg véletlenül a Gábor cicijét adtam oda neki, és mivel közben elaludtam, amikor felébredtem, azt hittem, hogy ő a Gábor és beraktam az öccse mellé a kiságyba, úgyhogy legközelebb amikor sírt totál egymáson feküdt a két gyerek. Lehet, hogy már alvajáró vagyok.

Erről jut eszembe, most is marhára álmos vagyok.
Szia, sziasztok, írjál.
Ja, bocs, hogy csak most válaszoltam, de azóta be sem kapcsoltam a gépet, hogy feltettem a képeket.

Panni
Panni
 


Szia Panni !

Én is vagyok úgy, hogy éjjel arra ébredek, hogy mellettem van Krisztike és azt se tudom, hogy már megszoptattam-e mostanában, vagy már jópár órája együtt alszunk ?
Fárasztó az éjszakai szoptatás, de amíg igényli, én addig szopiztatom.
Krisztike már kap főzelékeket, gyümölcsöt, tejpépet. Bár nincs túl nagy étvágya, kész szenvedés az etetés. Egyedűl az őszibarackkal nincs gond, azt nagyon ímádja ! Nyeli mint .... nem győzőm adni Neki.
Neked hányszor kellnek fel éjszaka ? Egyszer ébrednek fel ? Napközben együtt szoktak elaludni ? Vagy két különböző időben alszanak ?
Niki szeret játszani a Dórival és Gáborral ?

Tényleg mit szóltál amikor kiderűlt, hogy ikreket vársz ? Különben hány gyereket terveztetek ?

Az első időszak nehéz volt az ikrekkel ?

Húha, hogy hányszor szoptatok egy nap ? Hát ez nagyon változó, van hogy sokszor keveset, pláne a nagy hőségben, de van amikor kevesebbel is beéri, éjjel kb. 3-szor ébred fel, persze nem mindig szopizik rendesen, inkább márcsak megszokásból ébred fel, szopizik valamennyit és hamar vissza is alszik ( gyakran én is, még szoptatás közben ) napközben gyakrabban. A mennyiségeket nem tudom, nem hiszem hogy túl sok tejem lenne már, de azért szoptatok kitartóan.
Te szoktad mérni a mennyiségeket ? Nekem sose szopizott sokat, mindig 60-70 ml-vel beérte, igaz ez 1,5 2 óránkét volt. Szeret szopizni. A cumisüveggel nem is tud mit kezdeni, nem tudja használni. ( Amikor elmegyünk valahová akkor viszek egy kis vizet, de csak rágja a cumit, különben ahol csak lehet inkább szoptatom )
Neked hányszor szopiznak ?

Az én gyerekeim még nincsenek fenn a babafényképek között, de majd valahogy felügyeskedem.
Mára búcsúzom. Várom jelentkezésed. Akár írhatsz a e-mail címemre is.

Üdv. Szilvy
Szilvy
 


Sziasztok!
Meg szeretném nézni a képeket, merre találom?
Üdvözlet,Andi
Andi
 


Kedves Andi !

A Mama-Baba oldalon a Babafotóknál tudod megnézni.

Szia Szilvy
Szilvy
 


Kedves Szilvy!
Aranyos vagy, köszi. Én meg béna. Nem találom. Sorry. Andi
Andi
 


Andi!

Én is már egyszer belebotlottam, ennek ellenére nem volt könnyű megtalálnom újra, de megkerestem neked:http://w3.swi.hu/mama-baba/foto.html

Ugyanitt följebb van egy pár ikres rovat, én azt hiszem így találkoztam Panni babáival. Gyönyörűek.
(az enyémek már nem babák, meg nem tudok szkennelni)

Ildi
Pethes Ildikó
 


Ildi !

Köszi, megtaláltam!! Tényleg tündériek, mosolygósak a babák.
Nem régóta használom a gépet, ill. csak a babanetet szoktam nézni, nem tudtam, hogy ott keressem. Nem is igen jut energiám, sokszor csak levezetésképp olvasgatok itt, de nag<on szeretem.

Ma is éppen egy érdekes napom volt, (Bevásárlás, kocsit szervizbe vinni, ebédet fözni és adni a két leányzónak, három férfinak, akik keritést betonoznak. Közben a 2,5 hónapos kisfiamat szopiztatni, foglalkozni vele, no meg két tepsi túrós batyut is sütöttem, mosogatni több részletben, kocsit szervizböl elhozni, szüleimhez felugorni, pakolászni, ide menni-oda menni, közben az éppen a pelenkárol leszokó lányoknak, pisi, kaki, ha nem sikerül, akkor frissen kimosni...meg egyáltalán a gyerekekkel foglalkozni) fürdés és mese után kimentem még pakolászni-amiböl ugye sosem elég- mire visszamentem, egyik lányom bekakilt, belenyúlt és a falra kenegette... Tudom ,másnak sem könnyebb, de jól esett leirni.
Azért szép az élet és szeretek babázni, de most inkább lefekszem, amig nem szopizunk.
Andi.
Andi
 


Szia Andi!

Hát nem unatkozol az biztos. Hogy tűrik a lányok, hogy ennyi minden mást igyekszel csinálni? Bár azt hiszem ilyen szempontból minden ikergyerek egész más mint a többiek, muszáj neki kezdettől ehhez edződni.
Átnéztem a régebbi írásokat, és rájöttem, hogy nem tudom, neked ők egypetéjűek vagy kétpetéjűek? (Panni és az én esetem egyértelmű, bár rengeteg felvilágosulatlan felnőttel találkoztam már, aki rákérdezett...)
Kiváncsi leszek neked mennyire egyszerre sikerül a szobatisztaság. Mi anno egyszerre kezdtük, de főleg az alvás közbeni azért egy kicsit elcsúszva sikerült.
Mennyire követelik meg a lányok az egyforma bánásmódot? Játékokat, ruhákat stb. Igaz neked adva van, hogy ők az elsők, eleve venni kell, és akkor már adódik az egyforma. Nálunk mindig a jobbról-balról öröklés miatt, meg mivel vegyesek, ruha ügyben sose volt gond, bár mindhárman (tetszőleges kiosztásban) élvezik ha egyforma (ill. nagyon hasonló)van rajtuk. De játékban én mindig az ellen voltam, hogy mindenből kettő ill. három legyen, bár volt egy-két ilyen kör, de lassan leszokott róla a rokonság, max. hasonlót vesznek, de azt is inkább a két srácnak.
Kocsival három gyereküléssel közlekedtek?
Más. A harmadikat eleve ilyen korra terveztétek, vagy így alakult? Sok anyukától hallja az ember, hogy ő ikrek után nem vállalna többet, pláne még hogy elég közel. Bár így meg egyszerre, rövid idő alatt túl van az ember a nehezén. A mi korunknál már nem érződik az ikerség igazán, csak egyszerűen mint más háromgyerekesek. Majd még talán ott, hogy egyszerre kell iskolatáska stb, olyan sulis cuccok, ami egy évig kell, és örökölhetnék. (meg ugyanez most a biciklikkel, minden méretből kettő kell, ha hagyni akarom őket egyszerre bicajozni)

Szia:

ILdi
Pethes Ildikó
 


Szia Panni!

Tényleg nem panaszkodni akartam, csak jól esett kiírni magamból. A tegnapi nap nem volt átlagos a néhány plusz program miatt, úgyhogy azért a lányok sem nélkülöznek sokat. De tegnap nem igyekezet kérdése volt, hanem meg kellett lennie.

Szerintem egypetéjüek. Nagyon hasonlítanak egymásra, sok fejlödési mérföldkövet (ülés, fogzás, járás...) egyszerre, vagy pár nap eltéréssel értek el. Egy méhlepény volt, ez is azt jelzi, de az orvosom mondta, hogy létezik olyan is, hogy a két lepény annyira összenö, hogy nem lehet egyböl megállapítani. Kivizsgáltatni szerintem egyelöre felesleges, a lényegen nem változtat, meg talán elöbb utóbb ugyis kiderül.

Nálatok talán a kisfiú szokott le késöbb a pelusról? Nálunk eddig ez is hasonló szinten müködik, de hol az egyik ügyesebb, hol a másik és éppen folyamatban van a leszokás.

Ha meg kérdezik, én is inkább azt mondom, hogy inkább csak hasonló ruhát vagy játékot vegyenek, ha vesznek, de szerencsére sokat örököltünk, és igy nem sok ruha egyforma, szinte csak amit ajándékba kaptunk. De ök is szeretik néha, ha egyformában, vagy hasonlóban vannak, de nem szoktam eröltetni. Ök maguk szoktak szólni, ha véletlenül összecserélem a ruhákat, vagy bármi más dolgot, amit nem tudom milyen szisztéma szerint, de ügyesen felosztottak egymás között.

Inkább a játékoknál van az, hogy szinte mindig az kellene az egyiknek, ami a másiknál van. Ekkor hirtelen nagy veszekedés szokott kitörni, de aztán egy idö után szent a béke és nagyon szeretik egymást. Van amiböl van, de sok dologból nincs kettö és kész. Ilyenkor arra szoktam gondolni, hogy pl. az oviban is sok gyereknek kell a játékokon osztozkodni.

A kocsiban 3 üléssel szoktunk közlekedni. Mióta öten vagyunk, egyszer voltunk még csak hosszabb úton anyósoméknál (240 km), de elfértünk. Egyik lányka elöl, másik hátul, középen a kisfiam, menetiránnyal háttal, én pedig mellette.

Mi szerettünk volna még mindenképpen gyereket, igaz még nem most, de ugye ember tervez, Isten végez... De nagyon örülök, hogy így alakult. Sokan kérdezték, mikor másodszor kismama voltam "és most is ikrek lesznek?". De ha így alakult volna, nem ijedtem volna meg, mert már szereztem gyakorlatot.

Ti az autóban már nem használtok üléseket?

Már nem tudom hol olvastam, de talán Te írtad, hogy még tanultál mikor a kicsik érkeztek. Ez sem lehetett könnyü. Ha belegondolok, nem tudom mikor lenne idöm a 24 órában tanulni, pedig még szeretnék majd valamit kezdeni magammal.
Szia,
Andi
Andi
 


Szia Ildi!

Bocsi, most láttam, hogy Panninak írtam a megszólítást, Neked szerettem volna.
Azért Panninak is szól, csakhát ugyi Neked válaszoltam. Bocsi-bocsi mégegyszer.
Andi
Andi
 


Sziasztok, Szia Szilvy!

Amikor megtudtam, hogy ikrek lesznek, 5 hetes terhes voltam, pontosabban az ultrahang szerint az egyik petezsák 5, a másik 6 hetes volt. Kétpetéjű ikreknél gyakori, hogy nem egyszerre fogannak, és a születésüknél is hasonló különbséget láttam közöttük. Én mindíg 3 gyereket szerettem volna, két kislányt, és egy kisfiút, a férjem csak kettőt, így gyakran szórakoztam vele, hogy mit csinálna, ha ikreink lennének, mivel a hajlamot örököltem. (Az unokatestvéreim egypetéjű ikrek)Jó poénnak számított, de csak annak is szántam, sosem gondoltam komolyan. Amikor közölte az orvos, hogy mi az ábra még nem tértem magamhoz, hazafelé sírtam és nevettem egyszerre. Nagy kihívás ikreket szülni, és nevelni, és én szeretem a kihívásokat, de ugyanakkor féltem, hogy nem tudom rendesen kihordani őket. Szerencsére ez alaptalan volt, mert végül ők nem akartak kibújni. Szóval mondta az orvos, hogy még felszívódhat az egyik, vagy akár mind a kettő a 13. hétig, de a következő ultrahangnál, amit a 9. héten csináltak, annyira egyenletesen fejlődtek, hogy már bitos volt, hogy kettő lesz. Egyébként a 33. hét környékén egy idegen orvos megkérdezte UH közben, hogy biztos-e hogy csak 2 baba van bennem, mert ahová tette a fejet, mindenhol egy fejet látott - pontosan hármat - állítólag azért, mert vékony vagyok, és áthatolt az ultrahang a másik oldalamra is. Na mindegy, ehhez nem értek. Szóval végig büszke kismama voltam, és a férjem büszke kispapa.
Mostanában én sem tudom számon tartani, hogy mennyit szopiznak nappal, éjjel a Dori 2-szer igazából, a Gábor kb. 3-4-szer, de ő nem sokat, csak elaltatja magát. Nem mértem már rég, hogy hány grammot. A Gábornál az a baj, hogy a gyümölcsöt sem akarja enni, és folyadékot sem fogad el. Amit mondassz, hogy a Krisztike rágja a cumit, de nem tud vele mit kezdeni, hát ő is ezt csinálja. Pár csepp, véletlenül belekerül a szájába, már olyan pofákat vág, hogy grimaszversenyt nyerhetne vele. Dori mindent megeszik, megiszik, amit adok neki, szerintem nem is lehet megbízni benne, hogy mennyit adjak neki, mert képes túlenni magát. Már pár hetesen is az volt a baj, hogy addig szopott, amíg volt tej, néha ez 210 g is volt, aztán meg visított, úgy fájt a hasa. Ennek ellenére kis pici, filigrán baba, a Gábor meg kis vasgyúró.
Hát az alvással most úgy vagyunk, hogy a Niki alszik ebéd után, a babák pedig kb. kétszer egy nap. Ritka, hogy ugyanannyit aludjanak, így az egyiket mindíg át kell vinnem másik szobába, vagy ki az udvarra, hogy ne ébressze fel a másikat. Én nem tudok aludni napközben.
Niki nagyon szeret játszani velük, kiugrik a bőréből örömében, ha az ölébe ültetem őket, persze csak úgy, hogy én is fogom. Viszi nekik a játékokat, vigasztalni próbálja őket, ha sírnak, aminek az a vége, hogy nekem szól, hogy szopiztassam meg őket, mert biztos éhesek. Aranyosak együtt.

Az a helyzet, hogy szerintem még mindíg az első időszaknál tartok, mert még nem érzem a könnyebbülést. Nagyon nehéz 3 picivel boldogulni. A legrosszab az, amikor a Niki is rossz passzban van, mert akkor vele kell foglalkozni többet akkor is, ha sír valamelyik baba. Neki már a lelkére menne, ha nem ő lenne az első. Persze mostmár megérti, hogy a piciknek is kellek.

Nálatok volt féltékenység a testvérek között?
Főzelék után is megszoptatod a Krisztikét?
Leht, hogy legközelebb tényleg jobb lenne E-mailen irogatni, majd meglátjuk.

Szia, várom jelentkezésedet.

Panni.
Ui. Feltenném a képeket ide is szívesen, de nem világos, hogy hogy kell.
Panni
 


Sziasztok!

Hol lehet babafényképeket nézegetni?
Névtelen
 


Sziasztok!

Panni koraterhességi beszámolójából arra következtettem, hogy ez tényleg tipikus, mert nálunk egy az egybe így volt. (nagy különbség stb) De az én dokim úgy vélte, hogy nem jellemző, hogy külön foganjanak. Na ebben azóta sem értek vele egyet (bár egyébként szakmailag elég jónak tartom), ez tipikusan ugyanaz, mint amikor az első gyereknél (is) napra tudtam, hogy mikor foganhatott, de persze ő jobban tudja a menzesz napjaiból... (valahol itt a rendelő rovatban olvastam egy dokitól válaszként valakinek, hogy a menzesz elmúlását követő 2-3 napban szinte biztos, hogy nem fogan baba, mert ha peteérés kiváltódik is az aktus hatására, nem tud beágyazódni még. Hát az első gyerekem tuti menzesz elmúlása után 1 nappali dologból van, és szerintem az ikrek közül az idősebb is (a kisebb meg m. várható ideje előtt 1-2 nappaliból)
Kemény kérdés, melyik szokott le hamarabb a pelusról, jellemző, hogy már nem nagyon emlékszem. De talán inkább a srác volt, mert ő ivott mindig is kevesebbet, jobban bírta az éjjelt. De így hirtelen nem esküdnék meg rá.

Az autó egy külön sztori. Kezdetben vala egy gyerek, nulla autó, majd egy ülés (9-18kg-os), apám kocsijával olykor használva. Aztán jöttek az ikrek, és megkaptuk anyósomék ezeréves Wartburgját. Akkor vettünk egy 0-18-as ülést. Akkoriban a két srác ült ülésben, a kicsi az első ülésen hátrafele (ja, akkor már volt 2 hátsó öv a kocsiban), én a lánnyal az ölemben hátul. (volt egy-két kalandos utunk akkoriban). Aztán mire 1 évesek voltak kb. az ikrek, vettünk egy ülésmagasítót, és akkor a nagy (akkor 3 éves, de közel 18kg) abba került, az ikrek meg az ülésekbe, és mindhárom hátra (középre kötéllel kötöttük be az egyik ülést). Ez így szép és jó lett volna évekig, de egy szép nap, illetve éjjel, a házunk előtt feltörték a kocsit, és az összes ülésdolgot kilopták... (jellemző azért a sok kisgyerekestől lopni...)
Akkor hónapokig bekötetlenül jártunk. (ekkor az ikrek 2.5 év körül voltak).Ekkor már nem akartunk arra a kis időre üléseket venni, meg pénzünk sem volt rá. Most már középen is van egy kétpontos öv, az a nagyé, és a két szélén ülésmagasítóval vannak az ikrek.(ehhez az övet kicsit le kell (kötéllel) szorítani, de így nem túl magas, nem a nyakukban van).
Azért jó egy Wartburg, mert három szerkenytyű is elfér benne hátul. (de ha véletlen negyedik lesz...)
Nálunk az első harmadév végére jött (csütörtökön még vizsga, kedden szülés), az ikrek meg ötödév után. Ebben az volt a pláne, hogy a doki végig ijesztgetett, hogy az ikreseket a 28. héttől sokszor befekteti. Na az még május eleje volt, nekem még sehol a diplomamunka stb. Aztána a 36. hétig hagyott szabadlábon. És így pénteken államvizsga, hétfőn meg irány a kórház. 10 nappal később születtek, és a diplomaosztó napján jöttünk velük haza. (anyósommal kint a kocsiban, én meg berohantam a diplomámért, jóformán hozzám igazították a műsort...). Utána már csak a férjem tanult a doktorija végett, én ez utóbbit most csinálom.

Panni! Kitartás. Hidd el, előbb - utóbb azért könnyebb lesz, bár tény, az első év még elég nehéz. De utána már valahogy lazább az ember az evésekkel, a gyerekek is egyre inkább eljátszanak együtt, és kimozdulni is könnyebb velük. Persze nekem könnyű volt, a féléves ikrekkel vagy egy hónapra anyósomékhoz mentünk telelni (vizsgaidőszak volt a páromnak, mind szabadok voltunk időben), én még kötögetni is ráértem akkor .

Tényleg lányok, nektek hogy feküdtek odabent? HOgyan szültetek? (nekem a lány keresztben és ő volt az A, így császár volt.)
Mennyire érzitek magatokat csodabogárnak az utcán? Én valahogy úgy érzem, az ikrek ténye még inkább bámulásra készteti az embereket, nemcsak hogy kisbaba. Meg hogy hárommal közlekedik az ember...
Jut eszembe, jártatok közértbe babakocsival? Milyennel? Nálunk mivel egy kocsi már volt (jó kis kínai minőség), még egy olcsót vettünk és apu csináltatott egy vaspánt félét, amivel könnyen össze ill. szét lehetett szerelni. De üzletekben sokszor a bejáratnál hagytam, és a bevásárlókocsiba átpakoltam a gyerekeket. (egy az ülésbe, egyet meg a vásárolni valók közé)
(később meg egy sima kocsival közlekedtünk, szépen elfértek egymás mögött)
Erről jut eszembe, nem sokat olvastam még erről itt, hogy kinek a gyereke hogyan tűri a babakocsit. Nálunk ugyanis amelyik járt, az már állandóan kikívánkozott, így 12-14 hónapnál tovább senki se közlekedett kocsival.

Na, most megint sokat fecsegtem. Írjatok, sziasztok:

Ildi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok!

Csodállak Ildi, hogy munka, gyerekek és háztartás mellett tudsz tanulni. Kollégiumban laktatok? Férjed vagy nagymamák tudtak segíteni? Bejártál elöadásokra vagy szereztél jegyzeteket? Szóval ügyes vagy.

Panni, kitartás! Nekem is az a tapasztalatom, hogy kb. egyéves koruk után könnyebb volt a gyerekekkel. Akkor már tudnak többé kevésbé közlekedni, felfedezö utakra menni, okosodnak, masszívabbak stb.

Nekem a "A" magzat fejvégü volt, nála kezdett el szivárogni a magzatvíz a 39. héten hajnalban, kora du.-ra kibújt. Kb. 3 perc múlva "B" magzatnál burkot repesztettek és ö is elöbújt farral kifelé. Szerintem ö még maradt volna egy kicsit, ezt abból gondolom, hogy ö érzékenyebb néha, de lehet, hogy ez csak bebeszélés.

Nektek milyen volt az "egyes" szülés az ikrekhez képest? Én úgy gondolom, hogy két kicsit könnyeb kinyomni, mint egy nagyot, de lehet, hogy az idö megszépíti már az emlékeket.

Minket is gyakran megcsodálnak, dícsérgetik a gyerekeket, nekem meg dagad a májam. (hú, nem voltam túl szerény?). Mindenesetre tényleg gyakrabban mosolyognak idegen emberek az utcán és megnézik öket, akár beszélgetni is leállnak, de nekem ez csak jólesik, mint gondolom minden anyának. Én is szoktam más babákkal, ill. ikerbabákkal találkozni és ha úgy alakul, le is állunk pár szót beszélgetni.

Babakocsi nekem is olyan volt (3 funkciós), amit össze lehetett kapcsolni, de talán sosem használtam. Kertes házban lakunk, így levegöztetés céljából nem nagyon kellett sétálgatni, kitettem az udvarra öket és sokszor ott aludtak. Akár külön is tudtam tolni öket, vagy ha az egyik nehezebben aludt el, tudtam külön tologatni. Nekem ez így praktikus volt. De városban gondolom célszerübb egy olyan kocsi mint Panninak van - a fényképen láttam.
Télen a nagy hóban én is csináltam olyat, hogy egymás mögé ültettem öket, így könnyebben tudtam tolni és ök is élvezték.
Késobb pedig egy esernyöalakúra összecsukható ikerkocsink volt, azt is szerettem, használtuk, míg meg nem született a kisfiam, úgyhogy jó kétéves korig. Enyémek sem ücsörögtek benne mint a bábuk, izegtek-mozogtak, háttal feltérdeltek, felálltak, de ha valahová szerettem volna belátható idön belül eljutni, akkor így sikerült.

Nagyobb üzletekben én is a bevásárlókocsiba pakoltam öket, ezt is nagyon szeretik. Itt a faluban pedig a kicsit kézben viszem, másik kezemben a kosár a nagyok pedig jönnek utánam már megszoktuk, nem gond. A boltos nénik már jól ismernek minket.
Sziasztok!
Andi
 


Sziasztok!

Nekem sajnos mindkét baba farvégű volt, így egyértelmű volt a császár. Az utolsó napig reménykedtem, hogy befordul az egyik, de már akkorák voltak, hogy bár néha keresztbe fordult a kislány tovább nem sikerült neki. Állítólag lehet beszélgetni a magzatokkal relaxálás közben. Hát én állandóan arra koncentráltam, hogy forduljon be valamelyikőjük, de nem igazán hallgattak rám. A terhesség utolsó heteiben úgy nézett ki a hasam, mintha két YTONG téglát nyeltem volna, a kis buksijukra tettem a tálcát, amiről ettem. A külömbséget így csak császár és normál szülés között ismerem. 100x inkább szülnék természetes úton, ha lenne legközelebb, mint még 1x császárral. Nem értem azokat, akik direkt kérik, hogy császárral szülhessenek. Engem spinális érzéstelenítésben műtöttek, és borzalmas volt, hogy semmit nem éreztem az egészből, amikor megszólalt az anesztes nő, hogy mindjárt kinn van az első baba. Utána meg csak azt éreztem, hogy a bordám alól eltűnik a nyomás. A gyermekágy pedig kínszenvedés volt. Mivel kb. 12 kg volt a méhemben nagyon nehezen húzódott össze, mondhatni, hogy szülés után még 4 napig vajúdtam, és a sebem is nagyon fájt. Ennek ellenére képzeljétek, baba-mama szobába kértem magam, hogy egész nap a picikkel lehessek. Nem bántam meg, mert nem táplálták mellé őket, mint az első 3 napban, amikor még csak feküdni tudtam. Amikor 3 óránként megkaptam őket, külön-külön 1/2 órára, mindíg aludtak és egy csöppet sem tudtam szoptatni. Amikor átmentem a rooming-in-be, sokkal többet tudtam pihenni, és persze nyugodtabb is voltam, mert láttam őket.

Hát a séták meg a vásárlások tényleg jól telnek nálunk is. Pl. ma is elmentünk nagybevásárolni a Cora áruházba, és vittük mind a 3 gyerkőcöt. Mindenki jött, hogy nézze a babákat, kb. 1/2 órával később végeztünk emiatt. Nekem is dagad a májam, de néha már nagyon fárasztó, hogy mindenkinek udvariasan válaszolgatni kell a kérdéseire, meg meg kell várni, amíg kibámészkodja magát. Főleg, ha idősebbek állnak meg. Sokszor hallom a hátam mögött, hogy összesúgnak a fiatalok, hogy nézd már annak a csajnak mennyi gyereke van. Ez mondjuk nem zavar. Most lehet, hogy nehéz, meg sok mindenről lemondok, amit más velem egykorú csinál, de én meg majd később fogok "élni". Ezalatt pl. az utazásokat értem, amik nagyon hiányoznak, meg a városnézést, önfeledt vásárolgatások, étterembe menések...stb. Most pl. nagy gondban vagyunk, hogy hová menjünk nyaralni. Nem tudunk 2 ágyat meg babakocsit...stb bepakolni megunkkal. Én meg már 3 éve sehol nem voltam, úgyhogy már igencsak kukac van a fenekemben. Nincs valami jó ötletetek?

Na mára ennyit, sziasztok!

Panni
Panni
 


KEDVES ILDIKÓ !!!

Bocsi lányok, de most nem a témához szólók hozzá !

Ildikó, Éva engem kért meg, hogy továbbítsam Neked üzenetét. Sajnos már nincs internet kapcsolata, így nem tud Neked itt üzenetet írni.
Nem tudom emlékszel-e Rá, Neki fél éves kisfia van, és olyan anyukával szeretett volna levelezni, aki szintén kisbaba mellett végezte el az egyetemet. Te írtál is Neki, de aztán elromlott a számítogépük, mindent újra kellett telepíteniük és a e-mail címed pedig nincs meg. Ha te tudod a e-mail címét, akkor írj oda Neki, ha nem tudod, akkor írj az én e-mail címemre és én továbbítom a címed.

Szia Szilvy

Légyszi itt jelezz vissza, hogy sikerült-e felvenned Évával a kapcsolatot. Köszi !
Szilvy
 


Sziasztok!

Szilvy!
Az imént elküldtem egy levelet, remélem a megfelelő címre. Majd beszámolok, ha lesz válasz.

Ami a gyerekeket meg a sulit illeti. Végül is egy mellett tanultam, a kettő a pocakban csak már fentebb leírtak miatt volt zűrös. A férjemmel ugyanoda jártunk egyetemre, egyszerre. De a szakosodás miatt pont akkor mikor Bálint (az első) született, kezdtek különböző óráink lenni. Az első ilyen félévben úgy ment a dolog, hogy felosztottuk a napokat, és aki ment, az jegyzetelt. (szerencsére óraütközés - egyidőben kettő érdekelt óra- nem volt). Volt olyan tárgy, amit ő nem vett fel, mégis a felét ő jegyzetelte nekem.
A nagyik rengeteget segítettek, meg hát mindig nyáron szültem, és akkor nem kellett a férjemnek se menni, akkor ő is otthon volt. (igaz cserébe 10 havi ösztöndíjat kellett 12 hóra beosztani). Így Bálint 2 hónapos volt, mikor indult a dolog. Ha én mentem, akkor reggel lefejtem egy adag tejet, szoptattam a másikból, és rohantam. Következő evés kiskanállal, a délire (ez bizony sokszor rendesen kétszer 4 órás időközt jelentett) haza kellett érnem.
A lakással szerencsénk volt, mert férjem "kapott" a szüleitől egy panellakást, amit elég lepusztultan rokonoktól, tűrhető árért szereztek, még énelőttem. Szóval kolesz nem volt.
Amikor meg mindkettőnknek menni kellett (labor volt) akkor a nagymama volt 7-15-ig a szolgálatos.
Később ugyanez főzelékkel, a második félévtől meg lassan 3 szopoival, ill. 2-vel az már nem volt gond. A vizsgaidőszakok jórészét a nagyszülőknél töltöttük, (olykor egy hónapot anyósommal), így akkor nem kellett a házimunkával is foglalkozni, meg a kicsire is figyeltek. Ugyanez volt a diplomaíráskor, ill. az államvizsgára készülve.

Szülésügyileg úgy voltam, mint Panni, az egy az első volt, tipikusan első, az ikrek meg császár. Bár nagyon reménykedtem, de lányom valami keresztbemód "beszorult", tkp. a dokik sem merték még farosnak se nevezni, valami csontos volt alul, de nem a feje. És ő volt az A. A fiam már hiába volt fejjel lefele. A császárt illetően hasonló a véleményem, valahol máshol már hosszan leírtam. Becsülöm Panni, hogy merted választani a rooming-int, én inkább pihentem előre. Szerencsére nálunk eszegettek, amikor kihozták őket, ill. a lányomnak akkor könnyebb volt, hogy megkapja bent ugyanazt a tejemet cumiból, de legalább hízott, mert 2.25-el született, és féltem, hogy nehogy ne engedjenek a súlya miatt haza. (jó csecsemős nővérkéim voltak, nagyon jó kapcsolatom volt velük, néhány más anyukával együtt én láttam el tejjel az osztályt, amikor eljöttünk is kérdezték, otthagynám-e a beadott tejet a többi picinek. Ráhajtottam a termelésre, nem bíztam eléggé az ikrekben, olyan picik voltak még. Aztán sokáig fölötte is voltam a keresletnek.)Aztán itthon meg harcoltunk egy kicsit, mert bár szopott, de ugyanúg mint bent, kis álomszuszi volt, egy picit evett, és már aludt is volna tovább. Akkor még eleinte kanállal pakoltuk álmában a kaját neki. Ma már nevetek rajta, de akkor úgy véltük, számít.

Panni, szerintem sem vesztessz semmit, ez a pár év mindenkinél, aki babát vállal meglesz, te meg legalább fiatal anyuka vagy. Szerintem tök jó érzés 24 évesen azt mondani, hogy 3 gyerekem van. (én sem egész 24 voltam amikor születtek az ikrek)
Amikor az általános iskolai 10 éves osztálytalálkozónk volt, hát mindenki kiakadt, senki nem gondolta volna pont rólam, én meg élveztem az egészet.

Nálunk mostanában rosszabb a bevásárlás mint valaha, mert egyszerre nőnek, kis vadócok mostanában. Ha meg hárman rákezdenek az üzletben a rohangászásra... Bár pl. a nővérem élvezi ha ilyenek a gyerekei, legalább hamarabb kiszolgálják, hogy tűnjenek már el. Én azért kellemetlennek találom, már nem kis édi picik, és ilyenkor már elvárják a "felnőttek", hogy viselkedjenek. De ez már egy más lapra (topicra) tartozik.

Sziasztok:

Ildi
Pethes Ildikó
 


Kedves Ildi és Zsóka!
Köszönöm a bíztató válaszokat. És megfogadva tanácsotokat, ide írom további kérdéseimet. Rögtön az elso: Hogyan csináltátok a két kb. egyforma kocsi összeszerelését? Mi volt még, amire mint drága dologra céloztál és amin spórolni lehet?
A hagyományos pelusra környezeti okokból szavaztam korábban és olcsóbbnak is mondják. Szóval ha nem Flóraszeptben áztatod, hanem ecetes vízben, akkor nem szennyezed a környezetet, mert a Flóraszept klórtartalma a leheto legnegatívabb. Ezen kívül a gépi mosáshoz nem kell egyáltalán mosószer, elég a 90fok és a vasalás. Igaz, randa marad a pelus, de azért még tiszta. Ezeket egy barátnomtol tudom plusz bovebben a Zölköznapi Kalauzban. Csakhát kettovel nem vagyok biztos benne, hogy muködik.
És még egy utolsó kérdés, egyelore :), az óbudai Margit Kórházról van-e tapasztalatotok (a Születéskalauzt elolvastam), esetleg Dr Sztanyik Lászlóról? Nekem eddig csak pozitív, de azért...
Még egyszer köszi mindent: Cicus
Cicus
 


Szia Cicus!

Örömmel üdvözöllek ezen az oldalon. Nem mondom, hogy ez a mi benfentes oldalunk, de itt nyugodtan írunk olyanokról, amik tipikusan ikres dolgok, és másokat nem feltétlen érdekelnek.

Nálunk a babakocsi a következőképp volt: adva volt egy távolkeleti típusu kocsi. Ez a klasszikus tudomisén hányfunkciósnak nevezett, fektetni is lehet, meg ültetni, de nem az a külön mózeskosaras fajta, meg nem is sportkocsi, szóval a legolcsóbb azok közül, ami az első napoktól kezdve végig jó.
Ehhez vettünk egy kb. ugyanilyet. Itt a kerékméret, meg a váz számított, de ha az ember akkor veszi mindkettőt, akkor könnyebb. És egy lakatossal csináltatott apu egy lemezakármit, aminek az a lényege, hogy van benne két sín féle, amibe a két kocsi váza egy 10 cm-es darabon belefekszik. Ez a vasdarab meg olyan, mint egy levehető tetejű doboz, leveszed a tetejét, akkor látod a két szélén eme sineket. Megfelelő helyre téve a kocsikat, beilleszti az ember a sínbe a vázakat, majd rá lehet tenni a doboz tetejét, és szárnyas csavarral (na ennek emlékszem a szaknevére) lehet odacsavarozni. Kb. 2 perces feladat, viszont így szétszedve befértem anno a lakótelepi kisliftbe is, ahova az akkor velünk egy emeleten lakó másik ikres anyuka (jellemző, hogy csak sokkal később, amikor mi már elköltözőfélben voltunk, akkor beszélgettem vele, akkor is a játszótéren...), az egymás mögött ülős (amit a kiskorkülönbségeseknek találtak ki, de neki kezdettől az volt) kocsival nem fért be. (az hosszú, és csak a nagy liftbe fért be vele). Mi meg olykor ötösben fölmentünk a kisliftben.
Na, hát ez így leírva nem tudom mennyire volt követhető.
A MArgitról nem sokat tudok, valamikor terhesgonsozásra jártam oda, mert akkoriban függetlenül attól, hogy hol szülök még kellett járni a körzetileg illetékes helyre. (ez még 1993-ban volt). Én akkor kerültem Békásmegyerre, így akkor odajártam. Nem volt valami nagy szám. De magát a kórházat nem ismerem. Valaki valamelyik oldalon mintha már emlegette volna, ha jól emlékszem nem túl pozitívan, de ez nem biztos. A keresés rubrikánál rá tudsz kerestetni.

Spóroláskérdés. Hát én nem használtam sose popsitörlőkendőket. Ott van a langyos víz, a kaki esetén sokkal hatékonyabb, mint apránként törölgetni. Este a hajlatok stb. áttörléséhez meg olajos vattát használtam, kezdetben steril vattával, később simával. AZ olajat meg (talán a steril vattát is) fel lehet íratni a gyerekorvossal, és sokkal olcsóbb, mint a boltiak. Semmivel se rosszabb, talán csak hogy nincs neki olyan jófajta kupakja (sima gyógyszertári üveg), de végül is, egyet meg kell boltit venni, megőrizni és áttölteni, ha ez számít. Hasonló a helyzet a popsikrémmel és egyebekkel, a gyógyszertári, doki által felírt sokkal olcsóbb.
A gyerekeknek vett egyéb holmik. Ha az embernek ők az elsők, nem nagyon van mit tenni, sokmindent venni kell, de érdemes ismerősöktől megpróbálni legalább egyet beszerezni. Hiszen rengeteg dolog csak az első 1-2 évben kell, később meg -hacsak nem újra ikreket szül valaki- a következő gyereknek egy is elég. Ilyen dolgok az etetőszék, amibő az asztalra szerelhető talán a legolcsóbb, és én nagyon szerettem , mert együtt eszik mindenki. Az asztalfőn az anyuka, jobbról balról egy-egy pici, és akkor akár két kanállal egyszerre is mehet a főzelék. (volt idő, amíg ez így ment)
Babaágy járóka stb. ből is érdemes gondokodni mit vesz az ember, jók a kombi dolgok, mert tovább lehet használni. (míg a nővérem az egy kombijával most pont úgy van, hogy kéne a kombi ágy íróasztala, de közben jön a következő baba, akinek meg a kiságy kell...)
Aztán a ruhafélék. Érdemes olyanokat venni, amik sokáig jók. Így pl. nekünk overállból olyan volt, ami kezdetben zsák fazonú, később meg átcipzározva lábas. Amúgy 86-os körüli méret. Nekem 4-6 hónaposan kellett, akkor már abszolút nem vesztek el benne. Hasonlóan a hálózsák, takaró dolgok, nem érdemes a legkisebbet megvenni, általában jól használható a pici gyerekhez a kicsit nagyobb is.
Azt már írtam, hogy a szoptatás különösen nagy kincs. Itt már több helyen olvashattad, nagyon jól lehet ikreket is szoptatni. A hozzá való tanácsok ugyanazok mint egyhez, inkább abban tudunk segíteni, hogy minden leendő ikres elhihesse, hogy igenis lehet, nem kell erről letenni eleve. Nálunk egyik gyereknek sem volt soha cumisüvege, és soha nem kaptak tápszert. Ezen nem is tudom mennyit spóroltam.

Majd még biztos jutnak eszembe dolgok, és majd megírom.(meg a többieknek is biztos lesznek tuti tippjeik). Az biztos, hogy spórolás ügyileg sok múlik a hozzáálláson (a nővérem pl. abszolút nem az a típus, szerinte egy csomó minden kell a gyereknek , ami az enyémeknek sose volt, avagy éppen csak kevesebb)

És még egy. Nem tudom, hogyan álsz segítségekkel, de mindenképp próbálj meg az első időkre találni valakit, akit jól elviselsz, és akire a háztartást rá mered bízni. Ikreknél még többet számít, mint egy babánál.

Pelusra nem szólok semmit, piszok drágák az eldobhatósak, szerencsére én 3 éve vettem az utolsót, azóta nem is követem az árakat. Nekem jó volt az a tudat, hogy nem kell nap mint nap muszáj jelleggel mosni ill. vasalni, bár gondolom, aki így csinálja, annak is van "tartalék"-ban másik.

Na, akkor most ennyi, és kérdezz nyugodtan, tudom anno (akkor még az a könyv se volt) rengeteg spéci kérdésem volt.

Szia:
Ildi


u.I. Szilvy! Egyelőre semmi válasz Évától. Remélem jó helyre küldtem neki mailt.
Pethes Ildikó
 


Szia Cicus!
A Zöldköznapi kalauzt én is olvastam, nekem nem az ecet rémlik, hanem vmi más (elfelejtettem a nevét) a fertőtlenítésre, de tényleg jó ötlet!! Az első időben én sem mostam mosóporral, hanem 90 fokon, mosópor nélkül. De mivel a gyerkőc már két éves, én már nem is vasalok, és mivel nem 90 fokon mosom, hanem csak 70 fokon, teszek bele mosóport is (kevesebbet, mint kellene) és kétszer öblítek.
Nálatok ami gubancot jelenthet, az a vasalás. Renmgeteg időt elvesz, nálatok pedig ugye dupla mennyiség kell majd. Ha van segítséged, akkor ezzel nem lesz gond. Egy biztos: rengeteg pénzt meg lehet spórolni a textilpelenkával.
jó egészséget, üdv
Zsóka
Zsóka
 


Kedves Ildi !

Változott Éva e.mail címe, írj az én e-mail címemre és megadom, így nyilvánosan inkább nem írom le.

Várom jelentkezésed !

Szia Szilvy
Szilvy
 


Kedves Cicus

Már eltelt ugyan pár hét az AFP-d óta és biztosan megnyugodtál, az enyém 63 volt, genetikai ultrahangra kellett mennem, de semmi rendellenesség nem volt. Egyébként megismételtük az AFP-t és akkor 48 lett, ami már két babánál normálisnak számít. Szóval lehet, hogy nem a megfelelő időben lett az első levéve.

Spórolással kapcsolatban nem sok tanácsot tudok adni. Ruhákat jókat lehet találni használt-ruha boltokban, babakocsit, jűrókát, kiságyat...stb is használtan kell venni hirdetés útján, vagy pl mi kiságyat akciósan vettünk a Mega-Toys-ban 2x 12.000 Ft-ért, baldahinnal és mindennel együtt. Figyelni kell a Baba újságokat. Én nadrágpelenkát használok, mert bőven elegem van a sok kakiból, nemhogy még mosogassam is. A popsitörlőknél tényleg jobb a langyos víz, de azért az útitáskádban jó ha tartassz egy kis csomaggal. Ezt egyébként valószínűleg megkapod a baba-mama csomagban.
A szoptatásról csak annyit, hogy tényleg nagyon sok múlik a hozzáálláson. Én is 52 kg. vagyok alapállásban, most 6 hónaposak a babáim, és remekül tudom szoptatni őket. Igaz, hogy éjjel-nappal, de én úgy gondoltam, hogy 1 évet ki lehet bírni, még akkor is, ha már néha akadozik a nyelvem a fáradtságtól. Én voltam olyan beteg is, hogy még a vizet is kihánytam, akkor éjjel 5 kg-t lefogytam, de ennek ellenére is szoptattam, kb. egy hétig tartott, amíg visszaállt a normális tejmennyiség, addig óránként tettem őket mellre. Egy gramm tápszert nem használtam még el, pedig van itthon 3 fajta is, mert a háziorvosunk aggódott, hogy valami történik, és akkor nem tudnak mit enni a picik. Most egyébként már elkezdtem adni nekik főzeléket, persze én csinálom, és nem konzerv, de még főzelék után is ugyanúgy szopnak.
A tisztálkodáshoz nekem is a gyógyszertári dolgok váltak be a legjobban. Teljesen fölöslegesnek tartom a flancos csomagolás, meg baby illat miatt megvenni mást. A Hidrophil Nonionic mosakodókenőcsnél nincs jobb, egyébként én is használom, és azóta nem száraz a bőröm. (Jobb mint a DOVE, pedig csak 20 Ft egy tubus.)Ezeket mind felírja majd a dokitok.
Visszatérve a szoptatáshoz, tök jó, hogy bárhová elmegyek, és megéheznek csak félrevonulok egy kevésbé látványos sarokba, és finom langyos tejcit tudok adni nekik. Én már étteremben is szoptattam, ma már ez olyan természetes dolog, hogy senki nem akad fenn rajta. Ha meglesznek a babáid, feltétlenül maradj kapcsolatban velünk, hogy tudjunk segíteni, ha valami problémád van. Bár szerintem nem lesz semmi. Persze marha fáradt leszel, mint én mindíg ilyenkor, amikor ide irogatok, mert mint most is szómenésem van, és olyan dolgokat írok, amiket bár biztos tudsz. Na nem baj, már nincs kedvem kitörölni. A két kengurus dolog nem hiszem, hogy jó ötlet. Egyébként az első hat hónapban nem is szabad a piciket beletenni, mert gerincferdülésük lehet. Nekem bevált az ikerkocsi, de én kertes házban lakom, és nem kell buszoznom sem. Egyébként nem is tudok nagyon elmenni itthonról velük egyedül.

Mindenkinek!
Ma állatkertbe készültünk. Reggel felkeltünk, megszoptattam először a Gábort, utána a Dorinát, felöltöztettem először a Nikit, aztán a Gábort, utána a Dorinát, felöltöztem én is, lementem, a férjem reggelit csinált, leültünk reggelizni, megreggeliztünk, a Niki miatt ez kb. fél óra. Felmentem, összekészítettem a cuccokat, amiket el kellett volna vinni magunkkal. Pelus, váltóruhák...stb. Beültettük a babákat a kocsiülésbe, csináltam nekik teát, és most a lényeg: ekkorra úgy elfáradtak a picik, hogy végül csak a nagylány és a férjem tudtak elmenni, olyan ordítás volt. Jó mi? Ez volt a vasárnapi programom.
Más
Tudtok valami jó ecsetelőt a Dentinox-on kívül?, Mert nekünk az nem segít. Dorinak már kibújt alul az egyik foga, de a fiúcska nagyon szenved, és csak a cicimen hajlandó aludni.

Írjatok!
Panni
Panni
 


Szia Panni!
Nem tudom, a Deninox gyíógyszertári v. gyári készítmény-e, nekünk az vált be, amit a dokinéni felírt. Félig bevált legalábbis, ami nagyon bevált, az egy homeopát szer, a Chamomilla D-30 (ha jól emlékszem, ez volt a neve). Öt bogyót adtam be neki egyszerre (akkora bogyó, mint egy borsszem harmada), és varázsütésre megszűnt a sírás (és gondolom vele együtt a fájdalom is). Nekünk a behűtött rágókák, kulcsok és társaik nem jüöttek be. Jas, és ez a Chamomilla izá ahogy a neve is muztatja, kamillából késazül.

A kengururól, pici korban: én is úgy gondoltam annak idején, hogy kenguruba nem jó a kicsiket tenni, mert megárt a gerincüknek. De gondold el, évezredekig így hordozták magukon az anyák (és most is így hordják a világ egy részén) a babáikat, akikből felnőve egészséges (gerincű) emberek lettek. Igaz, az nem kenguru, hanem kendő. De azt hiszem, a lényeg ugyanaz. Persze, túlzáésba vinni nem szabad a dolgot, én csak akkor tettem ilyen pici korában kenguruba, ha nagyon muszáj volt, és amikor pl. a villamoson stb ültem, mindig lefektettem, nem ültettem ilyenkor, hadd pihenjen a háta.
sziasztok
Zsóka
Zsóka
 


Sziasztok!
Ezt az üzenetet most írom be negyedszer, valami nem stimmel a rendszerrel...
Köszönöm a sok biztatást. Tegnap megvolt a genetikai ultrahang, mindenkinek mindene megvan, egyikük 25,5, a másikuk 26.3 dkg, és mind a ketten fiúk.
Ja és az ultrahangos doki szerint nem is volt magas az AFP-m még egy gyereknek sem...
Lehet egy körkérdésem? Mi az a három dolog (van-e ilyen), ami nélkül nem boldogultatok volna?
A másik, hogy most a 19. héten 60 kiló vagyok és kb 53-ról indultam. A védőnő szerint nem sok, de ugyanő szerinte a doki sokallani fogja. Szerintetek?
Sziasztok és köszönöm még egyszer:
Cicus
Cicus
 


Lányok!
Ti mit válaszoltatok a terhességetek alatt azoknak, akik közölték, hogy ja ikrek, legalább egybe letudod az egészet... Én nem szeretnék pálcát törni felettük, de nekem egyrészt furcsa, hogy letudni való feladatnak tekinti bárki is a gyereknevelést, másrészt hol van az előírva, hogy két gyerekem lesz?
Kicsit megbántódom ilyenkor, bár valószínűleg nem rosszindulatból mondják.
Köszi:
Cicus
Cicus
 


Sziasztok!

Örülök Cicus, hogy minden rendben találtatott, gondolom most egy kicsit nyugodtabb vagy. Én valahogy az örök optimista vagyok, és ha a doki jobbra-balra küld a gyerekekkel, akkor úgy érzem, lényegében felesleges. Persze azért elmegyek, de inkább a másik oldalról szemlélem a dolgokat. SOkszor jártam már úgy, magam, ha valami bajom volt, és elmentem, akkor sokáig nem segített rajtam amit a doki tett, vagy épp nem vett komolyan, vagy valami egyebet óhajtott kikúrálni rajtam. Pedig a háziorvosom közeli rokonom, és rendes stb. csak hát ez van. (Pl. elmentem hozzá, mert fájt a lábam, erre a mandulámat nézte, és megjegyezte, hogy ki kéne vetetni... Én meg azt mondom, ha 28 évig kibírta, akkor most már nem vetetem ki.)
Szóval néha aggódóbbak a dokik, bár azért nem haragszom rájuk. A súly is egy ilyen dolog, valamelyik másik oldalon folyt róla mostanában hosszas diskurzus. Majd megnézem, kb. 13 kg-ra emlékszem, vagy 15-re? Összesen. De belőlem senki se nézte ki, hogy ikreim vannak, mint ahogy az egy gyerekkel 8 hónaposan végigálltam a metrót a Deák tértől a Kö-Ki-ig, pedig nyár volt, mégse tűnt fel az uraknak a pocakom. (az kb.10kg-ig ment)
A letudás. Na ja. MIndenki jön, hogy legalább egy piszokkal megvan. Ezt kiskorkülönbséges tesókra is szokták mondani. De általában viccesen mondják. Amúgy igazad van, amiket erről írsz, de nem kell megbántódni. Sokan hülyének nézik azokat, akiknek pl. három gyereke van.

A három dolog. Nem tudom milyen szempontból kérdezed, tárgyak, személyek, eszmék? Mindegyikből tudnék hármat felsorolni. Ugyanakkor valahogy minden nélkül (kivéve tán egyes eszméket) lehetett volna boldogulni, legfeljebb nehezebben.
Ja, és nagyon örülök, hogy így állsz hozzá az összgyereklétszámhoz! Remélem néhány hónap múlva is tudsz majd így vélekedni!

SZiasztok:
ILdi
Pethes Ildikó
 


Kedves Zsóka!

Hol lehet kapni ezt a Chamomilla-t? 6 hónapos babának is lehet ilyet adni? Nem nyeli félre?
Mert akkor én is kipróbáltatnám velük.
A kengurut én is próbáltam már, kb. 3 hónaposak voltak az ikrek, amikor be kellett menni a városba, és anyukám autójába nem fért be az ikerkocsi, így a kislányt egy esernyőre csukhatóba, a fiút pedig kenguruban vittem. Egész úton nyüglődött, mert nem tudott elaludni. Lehet, hogy én ezért sem szeretem annyira. Persze nem tudom, ti hogy vagytok ezzel az altatás dologgal? Nekem egyik borjam sem hajlandó elaludni a kezemben csak ha szopja a cicimet, ugyanakkor anyukámnak egy perc alatt bedőlnek. Ugyanez a nagyobbik lányomnál is fennáll, ha én akarom elaltatni idegen ágyban, akkor mindent kitalál, hogy szóval tartson, az apjával pedig órákat tud együtt aludni. Miért van ez?

Kedves Cicus?

Én a terhesség végén már 74 kg voltam, és az orvos egy szót sem szolt végig. A lábaim már akkorák voltak, mint egy elefántnak a sok víztől, de azt mondta, hogy ez teljesen normális, mert akkora terhet cipelek. Nem sok a 60 kg, de nem is kevés. Hízni még csak ezután fogsz. Biztos sokat hallottad, hogy sok fehérjét, és kevés szénhidrátot kell enni, ez nálunk méginkább fontos, mert gyakoribb a terhességi cukor. Én is cukros lettem a vége felé, pedig már nem az első terhességem volt. Persze a sok fehérje azért is fontos, mert a babák sokkal jobban fejlődnek tőle.
Három dolog, ami nélkül nem boldogultam volna?
Mivel én kórházban voltam az utolsó 2 hónapban, nagy segíség volt az anyukám, a férjem, és a lelkierőt a kislányom tartotta bennem.
Másrészről: jó volt a terhességi fűző, és a hatalmas terhes bugyogók is kellettek, mert a többi mind lecsúszott, Milupa terhességi krémet sem nélkülöztem.(Nem is repedt meg a hasam, pedig 130 cm volt a kerülete 62-ről.)

Mindenki így reagál az ikrekre, de rájuk kell hagyni. Én sem kezdtem magyarázkodni, hogy már van egy lányom, aki még csak két éves sem lesz, amikor megszületnek. Egyébként én imádtam terhes lenni mind a kétszer, úgyhogy ha nem ikrek lettek volna most, akkor is akartam volna még egy babát. Én sem értem, hogy miért akarnak mindent egyszerre lerendezni az emberek.
Most befejezem, írjatok!
Panni
Panni
 


Sziasztok!
Úgy látszik ilyen megbántódós időszakom van. Az újabb kedvenc kérdés félidegenektől, hogy az ikrek maguktól lettek ikrek vagy "besegítettek"? Egyrészt szerintem semmi közük hozzá, másrészt honnan veszik (mert 31 éves vagyok?), harmadrészt ha "segítettek" volna, akkor az negatív lenne?! Egyébként voltak korábban problémáim, de speciel az ikrek teljesen spontán ikrek.
Ildi!
A 3 dolgot tárgyakra értettem, de teljesen igazad van, nem ez a legfontosabb. És kíváncsivá tettél az eszmék iránt is. Megírod? De még a tárgyakra és személyekre is várom a választ, lévén elég praktikus elme vagyok.
Sziasztok:
Cicus
Cicus
 


Sziasztok!

Panni veled én rém hasonlóan vagyok, ha jól rémlik, 24 évesen megvolt neked is a három?! (ÉN nem egész 22-n kezdtem, 24 előtt pedig három baba volt) ÉS nekem is az a felállás, hogy eleve akartunk hármat, szerettem terhes lenni, és szerettem volna ezeket az időket háromszor is kiélvezni. Na ez lesz az én nagy problémám, mert lassan mindenkit újra irigyelek, végül is én még csak kétszer voltam pici babával, tudtam, hogy ez nekem nem lesz elég. MOst viszont az már a terven felüli negyedik lenne...
Az alvás az mindig rémes volt. Babakocsiban mind jól aludt, kiságyba letéve az ikrek még csak-csak. De jellemző volt, hogy ringatni, rázogatni kellett őket. Az első a mellemen csak elvétve aludt el, este nagyon hamar nem, talán mert kevés volt neki este a tej, de a nappaliaknál is csak épp elszundított, mire leért a kiságyba, addigra felébredt. Az ikreket igyekeztem nem annyira kézben tartani, végül is ők hamarabb rászoktak, hogy egyedül elaludjanak, este meg a szopással sikerült sokáig.

Cicus. Eszmék alatt olyasmit értek, hogy nagyon hittem, bíztam magamban és a babákban. Abban, hogy ha Isten úgy akarta, hogy ketten legyenek, akkor vigyázni is fog rájuk. (Most ezt nem kell vallási alapon felfogni, nem az a lényeg.) És hittem benne, hogy képes leszek nekik megadni, ami kell nekik, itt nagyrészt a szoptatásra gondolva. Bíztam a testemben is, hogy képes leszek kihordani őket. (és lőn, a születésük előtti este épp végiggondoltam, hogy na most már megvan a 37 hét, most már nem lesz baj, ha megszületnek, erre pár órával később elindultak az események)
És nagyon bíztam a családomban, és mindent megkaptam a férjemtől, amire szükségem van. Rettegtem a kórházban levéstől. Az első szülés után rengeteget voltam egyedül, bár nap mint nap bejöttek hozzám, de ez ahhoz képest, hogy előtte napi 24 órát voltam együtt a férjemmel, ez ahhoz képest kevés volt. Mindehhez az elsőnél átéltem a klasszikus szülés utáni depressziót, pontosabban sokszor estem kétségbe stb. Így az ikreknél előre féltem a kötelező bentfekvéstől, aminek az egyetlen indoka orvosilag az volt, hogy mivel bonyolult eset leszek, így időben értesül a kórház a fejleményekről, és nyugodtabban tudnak felkészülni. Szóval a férjem napjában kétszer volt bent nálam (közben PhD felvételije volt, meg építkeztünk, ide-oda rohangált). Ez rengeteget számított, lelkileg.
Fontos volt az első néhány hónapban a sok segítség, lényegében csak a babákkal kellett foglalkoznom. Nagyon kell a pihenés.
Tárgyak. Nehéz kérdés. Nekem fontos volt a mellszívóm, mert nekem kézzel nem nagyon ment a fejés, azzal viszont teljesen símán, és bár végül így nagyobb lett a kínálat mint a kereslet, megnyugtató érzés volt.
Saját ruházatban én nem vettem szinte semmi direktet, volt két kismama nadrágom egy nyári, egy téli, meg egy ruhám, ezen kívül mindent hordtam a normálokból, bár egyik másik kellően kinyúlt ezen idő alatt. Ja, meg volt két szoptatós melltartóm is.
A krém lutri, én is kentem, egy babával ment, a kettő mellett minden kenés ellenére csíkos lettem.
MOst töröm a fejem, hogy mi lehetett még oly nagyon fontos, de így utólag nem tűnnek annak.

Més. A kenguruból volt kettőnk, de akkor a férjemmel együtt mentünk, egyedül nem használtam kettőt. Gyalogtávon meg a babakocsi volt a kényelmes megoldás.

Az első gyereknél nekem végül a cumi is eléggé fontossá vált, mert az ő szopási igénye kielégíthetetlen volt, viszont ha a mellemen volt, akkor is szopott, ha már nem kellett a pocijának, és kibukta. Nála nagy segítség volt a cumi, az ujját sose találta meg. De ez nagyon nem általános dolog.

Ja, még egy dolog. Neogranormon krém. Varázsszernek tartottam. ALapvetően hámosító kenőcs, kisebesedő popsit nagyon gyorsan helyrerak.(nem a szokvány popsikérm helyett, hanem csak ha amellett tényleg baj lett, pl. paradicsomos kaják után nagyon meg tudta csípni a popsijukat a kaki.) Másrészről pedig az első hetekben felázó mellbimbónak is nagy segítség. (Bálintnál az elsőnél még kisebesedett a mellem, akkor tanultam ezt meg, az ikreknél egyetlen egy este kentem be még a kórházban, és többször nem volt rá szükség)
Majd még biztos beugrik egypár dolog.

Én megúsztam, sose kérdezték, hogy spontán lettek-e, talán mert már volt egy előttük. AMúgy még lesz egy pár tipikus, amit mindenki meg fog kérdezni, hozzá kell szokni. Ilyen az, hogy egypetéjűek-e, sajna sokan még a különböző nemű ikreimre is megkérdik, ez a színvonal. Aztán meg, hogy "nem is hasonlítanak egymásra". Meg a "mit szóltál, mikor megtudtad". Ezeket akár magnóra is vehetné az ember, tuti mindenki megkérdi. Próbáld kicsit lazábbra venni, kicsit felülről nézni ezeket a kérdezőket, kérdéseket. SOkszor még én is úgy vagyok, hogy ikreket látva kedvem lenne megszólítani őket (vadidegeneket is), és feltenni a tipikus kérdéseket. Ez kijár a csodabogaraknak. De akár pozitívan is hozzá lehet állni, élvezni is lehet.
Na, már megint sokat írtam. Írjatok, sziasztok:
Ildi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok Lányok!
Újabb kérdéseim. Mit lehet csinálni egy katasztrofális gyomorégéssel? Eddig csak édességtől és narancslétől, de most már mindentől, ha eszem azért, ha nem, azért. és ez most már egy hete tart, éjjel is felébredek rá. Csak azt tudom, hogy szódabikarbónát nem szabad, a dokim meg nyaral, úgyhogy csak Tőletek tudok kérdezni.
A három "nélkülözhetetlen" dolog körkérdést pedig a bébikre értettem, hogy velük kapcsolatban mit éreztetek remek civilizációnk áldásának. Komolyra fordítva a szót, tényleg érdekelne, hogy mi az, ami megkönnyítette a gondozásukat.
Eddig nagyon magabiztos voltam, de most, hogy láthatóan nő a pocakom, jobban érzem közeledni őket, aminek egyrészt borzasztóan örülök, másrészt kezdek aggódni, hogy mi hogy lesz, mint lesz. Ti is így voltatok vele?
Jó hétvégét!
Cicus
Cicus
 


Szia Cicus!

A gyomorégéshez sajna(?) nem értek, de valamelyik másik oldalon mintha olvastam volna, nézz utána!
Fokozódó izgulásod érthető, mindenki így van vele (feltéve ha ráér ezzel foglalkozni). Én egy idő után úgy voltam, hogy néztem a heteket, hogy lassan elérem azt az időt, amikor már ha baj van, életben tudják tartani. Meg ahogy telt az idő, és ennek egyre nagyobb lett az esélye.
Igaziból a mi hogyan lesz kérdés talán nem volt ennyire aggódós, mivel 2 évvel előtte végigcsináltam az elsővel. Inkább úgy, hogy na ha ők picik lesznek akkor mi lesz másképp.

A tárgyi kérdésedet immáron értem, de akárhogy töröm a fejem, nem tudok frappáns választ adni. Nem nagyon tudok olyat, ami itt különbséget tett volna az egy ill. két gyerek között. Jó volt, hogy addigra volt automata mosógépem (az elsőnél még nem volt), rendes hűtőm, ahova nyugodtan fagyaszthattam a tejet. Remek dolgok voltak az ágy fölé lógatott saját készítésű hajtogatott papír figurák, ezt elsőre még kihagytam. A pelenkázás körül nekem az első időben az abszolút mini méretű (newborn) pelusok jól jöttek, egy hónapig az volt elég. Jó ötlet volt a rendes fürdőkádra tett rács, amire rákerült a babakád, így nem a szobai asztalon folyt a fürdés (mint az elsővel), de mégse kellett hajolgatni. (apropó hajolgatás, állítólag lényeges a kényelmes testhelyzet a szoptatásnál. Pláne, ha egyszerre szoptatod a kettőt, én nekem ez nem ment. )
Cumis babánál jó dolog volt a cumilánc, ami megakadályozta a cumit a földreesésben.
Nagyon szerettem az asztalra helyezhető etetőszékeket.
Meg az olyan kombidresszt, ami rékli szerűen adható a babára. A kisingekkel nekem csak bajom volt, az ikrekkel már nem is használtam. A kombidressz nem csúszik fel, amikor megfogod a babát, nem lesz rögtön a nyakában (csupaszon hagyva a derekát), és később a fóliás pelenkabetét korszakomban még a pelus megtartását is segíti.
Jó dolog télen a hálózsák, abból nem takarózik ki. (pólyánk sose volt, tényleg, erről itt a neten nem is olvastam, vannak-e még,akik használják?)
Később nagy áldás a mixelő herkentyű. Meg a mikró.
Meg a felhúzható zenélő játékok.

Meg még ezer dolog biztos, de szerintem amiket sorolok, nem nagyon lehetnek újak.

Most egy időre sajna eltűnök, nem leszek net közelben, majd egy hónapig. Kíváncsi leszek, addigra mi minden új dolgot hallok majd felőletek.

Sziasztok:
Ildi
Pethes Ildikó
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó