Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Lili baba 10 hetes volt tegnap és naponta több órát foglalkozunk vele. Mindenféléket csinálunk pl: lufit húzogatunk, beszélgetünk, csörgővel játszunk stb. Jó lenne ötleteket olvasni arról, hogy milyen játékokat játszotok vagy játszottatok, amivel a babuci fejlődését elősegítettétek, vagy a kezük felismerését stb..

Köszi:

Geri
geri
 


Szia Geri!

Van egy tök jó könyv, a címe: Anya, taníts engem. Pontosan ezzel a témával foglalkozik, hónapokra lebontva, külön a beszéd, a mozgás és egyéb fejlődésekkel.... Szerintem nagyon jó!

Puszi:

Dia
Dia
 


Azért írok még...

Én pl. sokat tánciztam vele, énekeltem, különféle hangszereket mutattam meg neki, kendővel simizgettem, legyezgettem, ő meg kapkodott utána, csikiztem, különféle arcokat vágtam neki, és különféle ordenáré hangokat hallattam, ezt nagyon élvezte. Tükröztünk, ez a mai napig az egyik legnagyobb kedvenc...
Ja, és már ekkor kukucsoltunk, csk úgy, hogy a fejére raktam egy pelust, és azt vettem le róla, nagyon szerette...

Majd még gondolkozom, most nem jut több az eszembe...

Puszi:

Dia
Dia
 

 
 

Sziasztok!

Szerintem minden játék jó, amit élvez a babád! Ne a fejlesztésért játssz, hanem az együttlét öröméért. A babák amúgy is fejlődnek, ki lassabban, ki gyorsabban, és ebben a legfontosabb segítő a szabad játék. Nekem ezért nagyon nem tetszett az Anya, taníts engem! (Bocs, Dia!) A játék nem a fejlesztésről kéne, hogy szóljon, és akinek a babája nem "tudja" azt, amit a könyv szerint tudnia kéne, csak fölidegesíti magát rajta.
Amúgy a Dia által említett játékok szuperek, én még a mondókázást tenném hozzá. És beszélj sokat a babádhoz, mindig magyarázd neki, hogy mit csinálsz.
Üdv: Pele
Pele
 


Hú, Geri ez jó kérdés!

Leányom szintén 10 hetes, de még nem gondolkoztam azon, hogy mivel lehetne fejleszteni. Persze éneklés, mondóka,rengeteg beszélgetés vele, ez mind mindennapi program, de nem a fejlesztés miatt, hanem mert imádom Őt, és olyan jó vele játszani. Van olyan, hogy nagyon jól elszórakoztatja magát, és ilyenkor nem is zavarom meg benne.
Valahol olvastam, hogy egy pici babának igazából még semmi más játékra nincs szüksége, csak az édesanyja arcának látványára, a szemkontaktusra, és a hangjára. Végül is akár igaz is lehet, mert órákig tudunk egymás szemébe bámulni, még séta közben is engem fixíroz.
Ja, miután én imádom a komolyzenét, elég sokat kell ilyesmit hallgatnia szegénykének, és állítólag ez is fejleszti.

Madárka
madárka (mad&aacut
 


Sziasztok!

Én is rengeteget beszélgetek Lilivel és mindenfélét csinálunk. Nem akarok zsenit nevelni belőle isten ments... Csak gondoltam kaphatnánk pár tippet arra, hogy mások mit játszanak vagy játszottak a gyermekeikkel ennyi idős korban. Meg egy-két házilag elkészíthető játék ötlete sem jönne rosszul

Köszönöm az eddigi válaszokat:

Geri
geri
 


Sziasztok Lányok!

Én a kiságyon keresztbe fektettem egy söprünyél szerü dolgot és arra függesztettem fel játékokat. A játékokat cserélgettem. Nagyon élvezte amikor rájött, hogy lehet kézzel is és lábbal is pofozni oket.

A Deákné B. Katalin Anya taníts engem könyve nagyon nagyon jó ajánlom mindenkinek!!!

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Sziasztok Lányok!
Ezeket a könyveket találtam:


Bruno Bettelheim Az elég jó szülo (könyv a gyermeknevelésrol)

Robert Fisher Hogyan tanítsuk gyermekeinket tanulni?

Theodor Hellbrügge - J. H von Wimpffen Az elso 365 nap a gyermek életében (a csecsemo fejlodése)

Dr. S. H. Jacob Gyermekünk fejlodo értelme

Prof. André Kahn Gyermekeink álma

Dr. Heidi Keller - Dr. Arnold Lohaus Mit akar a baba?

Lakauer Éva Mit, mivel és miért játsszon a gyermek?

Penelope Leach Picik és kicsik

Dr. Makói Zita Hogyan mondjam el neked... (kommunikáció csecsemonkkel, egymással, önmagunkkal)

Julian Orenstein M. D. 365 ötlet, miként nyugtassuk meg síró gyermekünket

E. Richter - W. Brügge - K. Mohs Így tanulnak beszélni a gyerekek

Sylvia Schneider Kis ember - nagy csoda (az elso
év a baba életében)

Szél Éva Az egészséges gyermek fejlodése, táplálása, gondozása

Sylvia Schneider Kis ember - nagy csoda (az elso év a baba életében)

Elisabeth Plattner A nevelés mindennapi muvészete

Sol Gordon - Judith Gordon Amit a gyermeknek tudnia kell (gyakorlati útmutató szülok számára)

Helen Exley Édesanyák és leányaik

Jean-Jacques Rousseau Emil, avagy a nevelésrol
Moraq Prunty Használati utasítás fiúkhoz

Donald W. Winnicott Kisgyermek - család - külvilág

Frédérick Leboyer Shantala (egy tradicionális módszer - gyermekmasszázs)
bigacsiga
 


Kedves Lányok!

Nagyon örülök annak, hogy rátok találtam!
Az én kisfiam három hónapos és bizony engem is sokat foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon ennyi idõs korában egy babának csúnyán mondva "mit kell tudnia?" Nem lexikonból való nevelésre gondolok, hanem arra, hogy esetleg nem ismerem fel eléggé az igényeit, hogy hogyan fejlõdhetne korának legmegfelelõbben.
Ahogyan írtátok, mi is rengeteget beszélgetünk egymással, Marci nagyon szereti hallatni a saját hangját. Van egy-két csörgõje, amiket a szájába vesz, forgó macijai az ágya felett, amiket elõszeretettel csörgrt és püföl és egy kedvenc plüss bohóca. Ezzel alszik el, ezt nézegeti. Ösztöneim szerint én is egyetértek Madárkával, hogy egy pici babának nincs szüksége túl sok játékra, hiszen sokszor már csak a saját kicsi keze is nagyon leköti. A velünk (szülõkkel) való kontaktust viszont mindennél többre tartom. Hiszen a kiegyensúlyozott fejlõdésnek ez az egyik legfontosabb része lehet.
Azért is jó, hogy beszélünk a témáról, mert amíg terhes voltam, rengeteg irodalmat találtam magáról a terhességrõl, arról, hogy mi történik a testemben, hogyan fejlõdik a babám, mit tehetek az Õ és az én egészségem érdekében, mikor mire számíthatok... stb. Engem mindez nagyon megnyugtatott és fontosnak tartottam minél több információra azert tenni. Amióta viszont megszületett a kisfiam, sok mindenben "csak" az anyai ösztöneimre hagyatkozhatom, mert a szüléssel általában befejezõdnek a könyvek leírásai, max. a babaápolásról írnak még, ami természetesen szintén nagyon fontos és hasznos.
Ha van még tapasztalatotok a játékok terén és ha írnátok még arról, hogy Ti azonos életkorú babátoknál milyen játékokat játszottatok, azt megköszönném.
Üdvözlettel:
Kata
 
 


Kata,
a fenntebb (május 25.) említett Deákné könyvet szíves figyelmedbe ajánlom. Nagyon jó!!! És egészen iskolás korig támpontot, ötleteket ad a fejlesztéshez.
Van egy "Saját játékötletek manócskáinknak" csevegõ, hátha ott is jó ötleteket találsz. Abba még nem olvasgattam bele.

Ágci

Kép
 
 


Sziasztok!

Engem is nagyon érdekel ez a téma és én is sokat gondolkodtam azon, hogy miket lehetne játszani a kisfiammal. Õ most öt és fél hónapos.
Ma voltam könyvesboltban, és vettem egy nagyo jó könyvet, a cime: "Ez elment vadászni..."
Kiszámolókat, mondókákat tartalmaz. Vannak benne lovagoltatók, cirógatók, orrösszedörgölõk, stb...
Azért is tartom nagyon jónak, mert magyar népi rigmusok, énekek vannak benne 0-tól 4 éves korig (van egy második része is nagyobbaknak) és ezzel a gyermek megtanulja, hogy milyen a magyar szókincs és az ütempáros dallamok. Az óvodai és általános iskolai fejlesztés is ezekkel kezd.

A kisfiam még azt élvezi nagyon, ha játékból tüsszentek, vagy köhögök neki. Mostanában pedig a "p" hanggal kezdõdõ szavakon kacag nagyokat.

Minden jót, irjatok még ötleteket!

Helga
 
 


sziasztok!

Én mindenkinek ajánlom, hogy keresse fel Kozma Emese tanfolyamát (van internetes levelezõ is!). Mi elvégeztük, kisfiam már 9 hónapos, és nagyon sok ötletet, biztatást kaptunk. Itt olvashattok róla többet is. Direkt krativitást fejlesztõ tanfolyam!www.szules.info/kreababa
Andi
névtelen
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó